Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » LED-es világítás
 
Témaindító: xodak, idő: Aug 6, 2007
Témakörök:
Lapozás: OK   142 / 178
(#) FAZ1 válasza Petyaa hozzászólására (») Szept 19, 2019 / 2
 
Háát - IGEN !

A régi Hajdú Energomat mosógépünk az anyósomnál még mindig nagyon szépen működik! Holott - legalább 34 éves!
Igaz - cseréltem már benne dobot (a kivehető ajtós helyett rugósan benyomhatósra /Hajdu Mini/), a nagy hajtómotort, egy komplett anyalúg szivattyút, a "nagy" forgásirány-váltó kondenzátort - és persze - a programkapcsolóját.
Persze mindezeket más-más kidobottan régi Hajdú mosógépekből.

A dob tengelyén mindkét oldalon a szimeringeket és a golyós csapágyakat szinte hozzá se említem, mert azt úgy 3-5 évente mindenképpen illik cserélni!

Tudom, hogy ez nem kimondottan illik a LED világítás témakörébe, de kollega a LED világítási élettartamnál éppen Hajdú automata mosógéppel példálózott.
ELNÉZÉST ÉRTE!
A hozzászólás módosítva: Szept 19, 2019
(#) jdani hozzászólása Szept 20, 2019 /
 
Hali. Megvettem az 50meteres szalagot iranyitoval, csak nem tudom hogy kell osszehozni. Volt hozzá egy tüskesor, értelem szerűen a szalagba kell dugni.
Viszont a szalagot hogyan kell az irányítóhoz csatlakozni. Mert ugye be lehet dugni fordítva is..
Egyébként hogy működnek ezek a 230Vos szalagok. Egyik közösre kell a nullás, a többi 3 meg a fázis?
(#) pipi válasza jdani hozzászólására (») Szept 20, 2019 /
 
Hali!
Szerintem kérdezd az eladót...
Ha AC, akkor lehet tök mindegy hogy dugod össze.
(#) jdani válasza pipi hozzászólására (») Szept 20, 2019 /
 
Ő se tudta...
(#) pipi válasza jdani hozzászólására (») Szept 20, 2019 / 1
 
Akkor dugja ő össze, övé a felelősség ha rosszul dug
(#) Kovidivi válasza jdani hozzászólására (») Szept 20, 2019 /
 
A nyákon levő G R B feliratokat és a vezetékek színét össze tudod párosítani R:Red/piros, G:green/zöld, B:blue/kék.
Fordítsd meg a led szalagot, ahol az R-G-B- feliratok vannak.
Szerintem egyenirányítva van a fázis, és erről a 320V DC-ről vannak a LED-ek táplálva. Ha nincs egyenirányítás, villogni fognak a LED-ek rendesen. Ehhez akkor nem is kell a 40A-es táp? Remélem nem rendeltél.
A hozzászólás módosítva: Szept 20, 2019
(#) jdani válasza Kovidivi hozzászólására (») Szept 20, 2019 /
 
Na jó, de a vezetékek piros kék sárga és barna.
Végül úgy egyeztünk meg telefonon az eladóval, hogy bekötöm ahogy bekötöm, és lesz ami lesz.
Úgy is lett, összesdugtam, és egyből ment.
(később szethuzam, és aztán újra össze akartam dugni, csak már nem tudtam hogy volt... Na mondom lesz ami lesz. Másodszorra osszedugva nem világított. Tehát ha fordítva van osszedugva nem világit, ennyit tesz csak)

Látni a szalag végén 1méterenként, hogy az RGB kivezetés + vége össze van kötve, és látni hogy a 4 vezetékből melyikre megy.
Tehát a végén megvan melyik a közös +, és a többi 3 mínusz.
Rádobtam a voltmérőt. Egy szín teljes fényerőn egyenaram 200V körül van.

Nem, nem, nincs 40A táp. Jobb is így. Az 50m szalag végén ugyanolyan erősen világít mint az elején.
A hozzászólás módosítva: Szept 20, 2019
(#) Kovidivi válasza jdani hozzászólására (») Szept 21, 2019 1 /
 
"Az 50m szalag végén ugyanolyan erősen világít mint az elején." - igen, a mafmgas feszültség miatt. Annyi hátránya van az egésznek, hogy ha egynLED elkezd villogni vagy simán kiég, akkor egy egész hosszú szakasz fognvillogni vagy nem világítani. 12V-os verziónál ez 3 LED-ben korlátozott (általában), az annyira nem feltűnő, de persze zavaró.
(#) jdani válasza Kovidivi hozzászólására (») Szept 21, 2019 /
 
Itt 3 LED van párhuzamosan. Tehát gondolom ha 2 kiég, még az az 1 átvezeti a soros kapcsolást.
(#) Epu2 válasza jdani hozzászólására (») Szept 21, 2019 /
 
Ha a LED-ek 100%-ra vannak járatva, egy kiesése esetén a másik kettő sem húzza sokáig. Legfeljebb jelzi a bajt, ha észreveszed. Bejelölöd, nem kell keresgélni.
(#) hunpusi hozzászólása Okt 21, 2019 /
 
Sziasztok! Segítségre van szükségem! Valószinüleg tárgyaltátok már a témát, de keresésem nem jutott eredményre. Lakásfelujítás, vettem 3 db 60x60-as távirányítós ledpanelt azt obiban és a lakásba nem terveztem lámpakapcsolót (hiszen mind távirányítós) ezért direktbe vannak bekötve a kismegszakítóról. A probléma az, hogy kikapcsolva világítanak(gyengén, de zavaróan) :/ próbáltam bekötni 0.1 mikrofarados kondit párhuzamosan a lámpára, de úgyis világít. Párhuzamosan van rajta kető led trafó. Egy másik körre bekötve ugyanúgy világít de kevésbé. Másik fajta led lámpa nem csinálja ezt, pedig az is párhuzamosan az egyik bugos led panelen. Nade a para, hogy visszavinni nemigen tudom, mert későn vettem észre. Van-e valami trükk a javításra?
(#) antikzsolt válasza hunpusi hozzászólására (») Okt 21, 2019 /
 
Nincs világítós kapcsoló valahol a lakásban? Akkor szokta csinálni a led lámpa. Sajnos jobb ötletem nincs.
(#) gyuszo válasza hunpusi hozzászólására (») Okt 22, 2019 /
 
A belső beépített tápegységgel lehet a gond. Tegyél be helyette egy jobbat.
(#) proli007 válasza hunpusi hozzászólására (») Okt 22, 2019 /
 
Hello! Nem írtad, hogy a vezérlő a lámpa közelében van, vagy messze tőle. De megpróbálhatod a fázis-nulla felcserélését is, mert esetleg a távszabályzó a nullát kapcsolja és így a fázis van állandóan rajta a lámpán kikapcsolt állapotban is. A szórt kapacitásól pedig gyengén világítanak a Led-ek. (Amúgy ha valami gond lesz a lámpánál, az automatát/kat fogod kapcsolgatni?)
(#) hunpusi válasza proli007 hozzászólására (») Okt 24, 2019 /
 
Kipróbálom az ötleted, erre nem gondoltam (igen, ha gond lesz a lámpánál vagy azonnal lekapom, mert pár csavar tartja, vagy kismegszakítónál lenyomom)

@Gyuszó: Sajnos én is erre jutottam :/ még gondolkozok a ledekre sorba kötni zéner diódát/kat, de még nem mértem ki mekkora feszültség esik rájuk ilyen kikapcsolt állapotban.

@Antikzsolt: konkrétan nincs kapcsoló, nem terveztem a lakásba, mivel van távirányítója a ledlámpának naívan azt gondoltam, hogy ma már ott tart az igényszint, hogy jól működő, igényes munkát adunk ki a kezünkből. Sajnos kezdek rájönni, hogy nagyon de nagyon kevesen vagyunk akik erre törekedünk. Itt van a ledlámpa. Csinálhatom meg, mert spóroltak. Szakemberekről, akik itt jártak, nem is beszélek...
(#) proba válasza hunpusi hozzászólására (») Okt 24, 2019 /
 
Hogyan működik? Van benne egy folyamatosan menő tápegység, amin van egy rádió vevő, és az kapcsolgatja a lámpára a DC feszültséget? Vagy van valami távirányító vevő külön táppal, és az a ledpanel 230V-os tápját kapcsolgatja, vagy van egy doboz, ami a franc tudja hogy működik? Ha a direkt bejövő 230V ra teszel kondit az teljesen felesleges. A működés tisztázása nélkül a kondenzátort simán rakhatod rossz helyre, akár az is előfordul, nincs olyan pont ahol hatásos.
(#) Epu2 válasza hunpusi hozzászólására (») Okt 24, 2019 /
 
Idézet:
„@Antikzsolt: konkrétan nincs kapcsoló, nem terveztem a lakásba, mivel van távirányítója a ledlámpának naívan azt gondoltam, hogy ma már ott tart az igényszint, hogy jól működő, igényes munkát adunk ki a kezünkből.”

Üdv! Szerintem ez innováció. A luxus lakásokban divat, "igény" de akkor a berendezésnek is olyan szintűnek kell lennie. Attól, hogy valami esetleg drága, még lehet Kelet-kínai.
(#) Tomi111 hozzászólása Okt 29, 2019 /
 
Sziasztok! Már volt róla szó, de mi lehet a megoldás? Egy ledes reflektor kikapcsolva halványan világít. Nem bóvli, Osram. A bekötés: Egy kötődobozba érkezik a 230V: fázis, nulla, föld. Innen egy öteres kábel megy a kapcsolóba, két szálon fázis, nulla, majd vissza ide a dobozba a kapcsolt fázis és nulla( mindkettőt megszakítja a kapcsoló). Ide van bekötve a lámpa egy háromeres kábellel. Védőföld direktbe a bejövőre, a fázis és nulla a kapcsolótól. A kapcsolóhoz menő kábel sugároz át ennyire? Ha a védőföldet kikötöm a dobozban, akkor nem világít halványan.
(#) HA3GX hozzászólása Okt 31, 2019 /
 
A szerelőgarázsomban szeretném lecserélni a világítást, és ledszalagot tennék fel. 20m2 (5x4m) területről van szó, 2,5m-es belmagassággal.
Szoktam ködölgetni, festegetni, ahol a jó megvilágítás alapfeltétel. Két oldalra szeretnék felszerelni 4-4méter szalagot. Annyi fajta van, hogy nem tudok választani. Nem akarom túlbonyolítani, se egy vagyont fizetni érte. 24V váltóról megy jelenleg a beltéri világítás, 3db 70W-os halogént használok.
Ki, mit használna?
(#) Kovidivi válasza HA3GX hozzászólására (») Okt 31, 2019 /
 
Használj minél nagyobb feszültségű szalagot, ha lehetséges.
(#) nedudgi válasza HA3GX hozzászólására (») Okt 31, 2019 /
 
A 24V váltó elég kellemetlen olcsóbb, LED alapú világításra. Szerintem (ha belefér a költségvetésbe), érdemes beruházni egy 24V váltó - 12V egyenfeszültségű átalakítóra. Valószínű azonban, hogy olcsóbb egy 230V/12V nagyobb teljesítményű tápegység.
A hozzászólás módosítva: Okt 31, 2019
(#) HA3GX válasza nedudgi hozzászólására (») Okt 31, 2019 /
 
Megoldódott. E27-es foglalatot rendeltem 10db-ot, hozzá 15db E27-es ledes fényforrást, 1000lumen felett /db. Felcsavarozom, bekötöm, és örökös.
Köszönöm mindenki segítségét. 65Ft-ért vettem a porcelán foglalat darabját, 165Ft-ért pedig a ledes fényforrást.
(#) sector99 válasza HA3GX hozzászólására (») Okt 31, 2019 /
 
165.-Ft-ért hol vettél E27 ledest ?
(#) uniman válasza HA3GX hozzászólására (») Okt 31, 2019 /
 
Írtam volna, hogy a ledszalag lehet a legrosszabb választás...(a ködösítésből is ráragadhat a festék). Ezek rossz hatásfokkal alakítják át a áramot fényre. Inkább gyári nagy hatásfokú LED világítótesteket kéne használnod.
Azonban a halogénekhez viszonyítva némi "színtorzulás" előfordulhat.
Viszont ennyi LED nem sokkal fogyaszthat kevesebbet, mint a 3x70W-os halogén...nem írtad hány wattosak.
...meg akkor az 1 db 70W-os halógénizzó mennyi fényt adott le ? (lumenben)
A hozzászólás módosítva: Okt 31, 2019
(#) Barret válasza uniman hozzászólására (») Nov 1, 2019 /
 
Még a legnagyobb fogyasztású ledszalagból is jobban jön ki fogyasztásba! A fényerő meg többszöröse lesz.
(#) uniman válasza Barret hozzászólására (») Nov 1, 2019 / 1
 
Hello!
Mikor ezt leírtam: "Viszont ennyi LED nem sokkal fogyaszthat kevesebbet", akkor a megnevezett "15db E27-es ledes fényforrást, 1000lumen felett /db"-ra gondoltam. Ezek teljesítményfelvétele még nem derült ki, de manapság 1000 lument a 11 wattos LED lámpák már leadhatnak.
Bár 10 db E27-es foglallatba...
Ezt a hatásfokot a mezei LED szalagok nem érik el...viszont a mai korszerű fényforrások már ( ez például 190 lumen/watt hatásfokkal működik ) ennél is több fényt produkálnak ugyanannyi "villany"-ból...
(#) Primary hozzászólása Nov 4, 2019 /
 
Sziasztok!
Fél wattos LED-eket szeretnék áramgenerátorral meghajtani úgy, hogy kettesével párhuzamosan vannak kapcsolva, majd ezek sorosan.

Ha megmérem sok LED feszültségét az áramgenerátor áramának a felénél, majd a kapott értékek alapján az egymáshoz legközelebb esőket kapcsolom párban párhuzamosan, akkor elvileg lehet annyira közel a LED párok tagjain átfolyó áram, hogy az ne okozza az idő előtti meghibásodásukat?
(#) nedudgi válasza Primary hozzászólására (») Nov 4, 2019 /
 
Nem jó megoldás.
Ha valamelyik megszakad, a párja dupla terhelést kap, mert az áramgenerátor belepasszírozza a beállított áramot. Két külön áramgenerátort használj.
Több párhuzamos ágat feszültséggenerátorral érdemes meghajtani, előtétellenállással.
(#) Primary válasza nedudgi hozzászólására (») Nov 4, 2019 /
 
Ha feltételezzük, hogy nem szakad meg, akkor is rossz megoldás?
Ilyen LED-re gondoltam. A lábakat konkrétan egy pontban forrasztanám össze a vezetékekkel.
(#) nedudgi válasza Primary hozzászólására (») Nov 4, 2019 /
 
Ha feltételezzük, akkor is rossz. Ki meri garantálni, hogy a két ágon egyforma áram fog folyni?
Pár centtel drágább az "1W" LED, hozzá 20Ft egy szerelőlapka.
Következő: »»   142 / 178
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem