Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » CNC építése házi alkatrészekből az alapoktól
Lapozás: OK   328 / 372
(#) szili83 válasza l48 hozzászólására (») Okt 17, 2019 /

Miért? Nem sokat ér? Gyenge?
(#) l48 válasza szili83 hozzászólására (») Okt 18, 2019 /

Ebben a sorrendben!
Megnéztem a linken lévő videót. A videót magát teljesen korrektnek látom. Megmutatja a munkavégzést és a végén közelről a jől látható munkát.
Ez alapján is ugyanez a véleményem.
A munka megkezdése elött megmutatja az új szerszámot és a végén a produktumot.
A Te helyedben egy kis piackutatás után megvásárolnám a hozzávalókat. A mostani körülmények között kis segitséggel is gyorsan megy és megcsinálnám magam.
Jő anyag választásal és konstrukcióval felfogható egy felnött legónak.
Sok sikert a döntésedhez!
(#) iamrob hozzászólása Okt 21, 2019 /

Sziasztok!
Léptetőmotor és orsó összekapcsolására szerintetek melyik tengelykapcsoló a megfelelő/jobb? A spirálos változatot ismerem, szerintem annak nagyobb rugalmassága van, mint hogy mondjuk 1/16-os mikrolépéssel 2Nm nyomatégigényt átvigyen. A műanyag betétes körmös változatot viszont nem ismerem. Az jobb lehet ilyen feladatra? Utóbbi a drágább, persze ez nem feltétlenül jelent bármit...
Vagy van valami ezeknél alkalmasabb? A merev tengelykapcsolatot első körben kerülném.
Köszönöm.

kuplung.jpg

(#) CIROKL válasza iamrob hozzászólására (») Okt 21, 2019 /

Sajnos a spirális gyengusz , simán kinyúllott mint a....
(#) kaqkk válasza CIROKL hozzászólására (») Okt 21, 2019 /

Nálam a spirál működött kb két hónapig , viszont a kereszt az örök élet meg két nap ...
(#) mex válasza iamrob hozzászólására (») Okt 21, 2019 /

Amikor én építettem a lézert, akkor gyengének találtam a kínai spirálos tengelykapcsolót,így hát (mivel körmös tgk nem volt a fiókban) készítettem sk. Azóta is üzemelnek, bár megvannak a gyári körmös darabok is már.

P1110216.JPG

(#) iamrob válasza mex hozzászólására (») Okt 21, 2019 /

Köszönöm mindenkinek a választ. Hasonló véleményekre számítottam, megerősítettetek a körmösben.
(#) Zoli_bácsi válasza iamrob hozzászólására (») Okt 21, 2019 / 1

Szia! A körmös tengelykapcsolót válaszd. De még jobb, ha a motort, és az orsó kapcsolatát bordás kerék áttétellel oldod meg. Ilyenkor nincs szükség tengelykapcsolóra. Sokkal jobb, könnyebb a kivitelezés. Tengelykapcsoló közvetlen összekötése esetén az egytengelyűségre nagyon figyelni kell.
(#) iamrob válasza Zoli_bácsi hozzászólására (») Okt 21, 2019 /

Jogos és megfontolandó lehetőség, köszönöm. Valóban az egytengelyűség a legnagyobb probléma. Sajnos ilyen tekintetben sincs tapasztalatom ezzel a körmössel kapcsolatban. Ha nagyon merev és kemény a műanyag betét, akkor a nyomtékátvitele jobb, de a kitérő tengelyek problémáját kevésbé oldja meg. Talán a szögeltérést mindkét fajta "jól" kezeli.
Ilyen szempontból a 2+2 vagy a 3+3 körmös változat lehet nyerőbb?
3 körmös verzió
(#) KKobra hozzászólása Okt 23, 2019 /

Segítséget szeretnék kérni. Építettem egy CNC-t a 3018-as mintájára.
Az arduino-ra GRBL 1.1-et töltöttem fel és a LaserGRBL programmal szépen működik.
Lecseréltem a lézer fejet motorra (775-ös motor ER11 fej) szeretnék marni fábol plexiből stb
Vannak külömböző maró szárak fizikailag minden adott De nincsen szoftverem. Mit töltsek le free vagy mit vásároljak meg ami nem bonyolult és még én is tudnám használni?
(#) bbb válasza KKobra hozzászólására (») Okt 23, 2019 /

A marópálya megtervezéséhez, vagy a megtervezett pálya elküldéséhez keresel szoftvert?
Pálya tervezéshez pl. FreeCAD, vagy Fusion360.
Elküldéshez GRBLcontrol, vagy Candle.
(#) KKobra válasza bbb hozzászólására (») Okt 24, 2019 /

Rajzolgattam az EASEL programban de csak addig jutottam vele, hogy mindent megrajzolltam kiválasztottam a marót. Elvileg lehetne is indítania marást de itt akadtam el.
Oké köszönöm beleásom magam Fusion360 kezelésébe
A GRBLcontrol talán már menni fog.
Következzen akkor az oktató videó nézés.
(#) bbb válasza KKobra hozzászólására (») Okt 24, 2019 /

Azt vedd figyelembe, hogy a Fusion360 addig ingyenes, míg nem pénzkeresésre használod. Ha üzleti célra akarod használni, akkor már a fizetős (495$/év) licenc kell hozzá.
A FreeCAD ezzel szemben továbbra is ingyenes marad, viszont kicsit pilótavizsgás lehet első blikkre. Szerencsére a fórumukban sok segítséget kapsz, ha elakadsz. Nem könnyű vele elindulni, de cserébe jól működik amit megalkot és a szimulátora is elég jó.
A végén viszont azt kifelejtettem, hogy a generált kódot érdemes ellenőrizni mielőtt kiküldöd a gépre! Erre én az NC corrector programot használom, ami szintén ingyenes és elég jó képet ad arról, hogy mi lesz a kódod eredménye, illetve segíthet kiszúrni hibás mozgásokat.
(#) kameleon2 válasza KKobra hozzászólására (») Okt 24, 2019 /

Ne felejtsd el a Google Sketcuphot sem. Én évek óta használom a tárgyaim tervezésére az ingyenes változatot. A többi export plugin kérdése. A G-kódra én az ingyenes BASIC CNC Viewer programot használom. Jó ideje már editálható is, egész jól lehet használni.
(#) JoeA hozzászólása Okt 25, 2019 /

Ha már g-kód generálás a téma!
OpenSCAD-al szívok, van egy ismétlődő mintám amit hengerre szeretnék marni. A minta kb 5mm nagy és ha generálok vele egy 150mm átmérőjű hengert ami 500mm hosszú, akkor egy i7-es gép 32G rammal belehal még mielőtt bármi értékelhetőt csinálna. A fájl csak scad-ban létezik 50x50mm-en minden megy rendben. Fel lehet ezt dolgozni másképpen?
(#) bbb válasza kameleon2 hozzászólására (») Okt 25, 2019 /

Melyik export plugint használod a Sketchuphoz? Csak azért kérdezem, mert 3D nyomtatáshoz könnyedén találtam hozzá plugint, de maráshoz még nem (egy fellángolásom volt a keresésben, aztán többet nem foglalkoztam vele). S amit eddig marni kellett nekem, az ment FreeCAD-ben is, viszont a SU sokkal egyszerűbb lenne.
(#) morfondi hozzászólása Okt 28, 2019 /

Sziasztok! Nekem is sikerült egy 3018-as klónt összehozni, egy része műanyag lett. És az első teszt marás Easel-lel.
Ha valaki mar nyák-ot, melyik jobb? A 30 fokos vagy a 10 fokos gravírtű?

Ki szeretném próbálni az alumínium marást is, hogy hogy bírja a mechanika.
(#) csatti2 válasza morfondi hozzászólására (») Okt 28, 2019 /

A 10-15 fokos tűk a legjobbak ha SMD nyákokat marsz. Viszont a nyákfelület letapogatása szinte kötelező hozzá. Ha nem annyira vékonyak a vezetősávok, akkor jó a nagyobb szögű gravírkés is.

Ezzel a mechanikával én nem erőltetnem az alumíniumot. Eldeformálhatod a gyengébb alkatrészeket és úgysem lesz pontos a kész végtermék.
(#) morfondi válasza csatti2 hozzászólására (») Okt 28, 2019 /

Kis fogással sem lehet alumíniumot marni?
(#) kaqkk válasza morfondi hozzászólására (») Okt 28, 2019 /

Maximum vékony szerszámmal nagyon pici fogásmélységgel "gravírozni" a marást felejtsd el az alu az egyik legrosszabb anyag egy ilyen gépnek .
A hozzászólás módosítva: Okt 28, 2019
(#) morfondi válasza kaqkk hozzászólására (») Okt 28, 2019 /

Pedig arra gondoltam, hogy ez a 30x30-as alu profil kicsit merevebb lesz, mint akár a Dremel cnc. A rudak 12-es átmérőjűek. Kivéve a z tengely, ott 8-as. De az rövidebb is.
(#) kaqkk válasza morfondi hozzászólására (») Okt 28, 2019 / 1

Igen éppen a rudakkal van a probléma , én is összeraktam egy mechanikát 12 tengelyekkel aztán megnyomkodtam kézzel középen és úgy döntöttem hogy lézernek lesz csak jó .Ezért eladtam és csináltam másikat 16 os támasztott tengelyekkel . Az már nem hajlott , még csempét üveget is tudtam vele gravírozni (és utána nyákot) ...
A hozzászólás módosítva: Okt 28, 2019
(#) kameleon2 válasza bbb hozzászólására (») Okt 28, 2019 /

DXF-et, vagy STL-t exportálok belőle. Utána Aspire, vagy Cura. Aspire-ből G-kód a CNC-nek aztán Mach3, Cura-ból G-kód a printernek direktben. Most céges szinten lehet, hogy megvesszük a fizetős Sketchupot. Kíváncsi leszek mennyivel kezesebb? Főleg az export, import része érdekel.
(#) bbb válasza kameleon2 hozzászólására (») Okt 28, 2019 /

Szép ára van az Aspire programnak. 2000$... Oké ingyenes próbaverzió az van, de azzal nem lehet menteni a szerszámpályát. Azt hittem találtál olyan plugint, ami közvetlen a SU-ban tud generálni. Viszont ez a megoldásod nem sokban tér el attól, amit én is csinálok, mert a FreeCAD is tud STL importot és lehet vele generálni pályát (még ha nem is olyan egyszerű).
A fizetősbe "belekóstoltam", amikor telepíted, akkor az első két hétre felold minden gátlást. Van pár olyan funkció, ami tetszeni fog (pl. parametrikus tervezés), de sok változást nem fogsz tapasztalni (szerencsére). Nekem ha a parametrikus tervezést és a G kód generálást tudná az ingyenes változat, akkor közelítene a tökéletesen megfelelőhöz.
(#) kameleon2 válasza bbb hozzászólására (») Okt 29, 2019 /

Aspire-t kaptam a harddiskkel. Ha egyszer elromlik - annyi. A FreeCAD nekem túlságosan bal kézzel jobb fülvakarós. Amúgy tetszene, de a felhasználói felülete - jujj. Sketchup is tud G-kódot generálni, találtam plugint. Be kell állítani a szerszámvastagságot és kész. Igaz még nem volt időm élesben tesztelgetni.
(#) bbb válasza kameleon2 hozzászólására (») Okt 29, 2019 /

Én hármat találtam hozzá, s maradjunk annyiban, hogy nem az igazi egyik sem Még mindig egyszerűbb a bejárt ösvényt taposni. Persze találtam a FreeCAD helyett az Aspire-hoz hasonló programot, de azt még nem próbáltam ki, a reklámja (honlapja) alapján bíztató lehet. Az se túl olcsó, ha meg kell venni, de azért nem 2000$ ("csak" 145 euro + áfa) Bővebben: Link

Ennek viszont van ingyenes változata, ha az az által nyújtott szolgáltatások elegendőek, akkor jó lehet (nagyolni pl. az ingyenes nem tud). Ki fogom próbálni, mert a FreeCAD amellett, hogy remek és ingyenes, valóban pilótavizsgás. Nekem pont olyan érzésem van a használatakor, mint amikor a Blender, vagy a GIMP elé keveredtem - más gondolkozású emberek tervezték, s nekem nem áll kézre, szokni kell.
(#) benko_balazs válasza kameleon2 hozzászólására (») Okt 31, 2019 /

A merevlemezt le lehet klónozni, így nem kell félni hogy mi van ha elromlik.
(#) bbb válasza benko_balazs hozzászólására (») Okt 31, 2019 /

Tudod, a hardverkulcs jelen esetben maga a merevlemez. Ha leklónozod, akkor már nem lesz legális a használata. Amit pedig a merevlemezhez kötnek, az a merevlemez sorozatszámához szokta regisztrálni magát, s azon a klónozás sem segít. A klónozott meghajtóhoz újra kellene regisztrálni, ami gyártótól függően megteszi, vagy sem, s ha meg is teszi, akkor vagy kér érte pénzt, vagy nem.
(#) KKobra hozzászólása Nov 2, 2019 /

Próbálgatom szépen beállítani a 3018-as mintájára épített CNC marót.
A vezérlés egy arduino V3 board
Szépen tette is dolgát a mai napig. Megérkezett az újonnan rendelt Vezérlő kártya
beépítettem a régi vezérlés helyére.
Az élesztésnél igen csak elcsodálkoztam mert azthittem nem működnek a motorok (Mema17)
Múködnek de olyan halkan hogy semmit nem hallani belőle.
A vezérlő alatti jamperek High álapitban voltak.
A V3 vezérlőn nem állítottam semmit és igen csak hagosak votak a motorok.
A GRBL beállításainál a $100 - 101 102 értékekket modosítva (GRBL 1.1) lette az elmozdulás pontosan beállítva
Az új vezérlőn GRBL 0.9 van a 100 101 102 értékek teljesen más értékekkel pontosak ha a vezérő alatti jampereket L illetve H állítom.
Gyakorlatilag teljesen hangtalanul dolgozik H állapotban.
A leirásbol idézet
"Driver microstep Selection:
Microstep selector jumper under the X-axis driver board, remove the driver board to select microstep, the factory default for 16 microstep. The Jumper location and microstep table are as follows"
(#) Attis92 hozzászólása Nov 3, 2019 /

Sziasztok!

Érdeklődni szeretnék, hogy van-e valaki, akinek van jó megoldása 2.2kW-os vízhűtéses főorsó hűtésére? Elsősorban radiátoros, zárt rendszerben gondolkodtam, nem pedig a "vödörből szívós" megoldásban. Illetve mennyi az üzemi hőmérséklet egy ilyen motornál? Az ötleteket és segítséget előre is köszönöm!
Következő: »»   328 / 372
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem