Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   3373 / 3950
(#) Bakman válasza jocka0012 hozzászólására (») Okt 31, 2019 /
 
Erősen korlátozott módon. Itt nézz szét: Bővebben: Link.
(#) campes hozzászólása Okt 31, 2019 /
 
Üdv mindenkinek. Lenne egy érdekes problémám. Van egy Videoton Apollo rádióm.Minden müködik rajt, de van egy problémája, rákötve a decket felvesz stereóban ( fejhalgatot bedugva a deckbe teszteltem) de lejátszáskor csak az egyik oldal hallható! Ha átkapcsolom monora akkor ugye szól mind a kettö hangfal. Van valakinek tapasztalata és ötlete a hibáról? Mert hát a rádió az tökéletesen szól szereoban
megköszönném a segitséget. üdv.
(#) menyus válasza campes hozzászólására (») Nov 1, 2019 1 /
 
Szia. Gondolom a végfokozat egyik fele elszállt vagy valami más miatt nem működik. Mivel a kis jelű kimenet működik ezért vesz fel gond nélkül sztereóban. Ha monóban szólnak a hangfalak akkor a hangfal csatlakozó, kábel és maga a hangfalak hibája kizárva. A készülékben 2 db TBA810 van oldalanként egy tranzisztoros előerősítővel. Oldalankét mérd meg a tápjukat is, Külön az előerősítőét külön a végfokét mert az nem közös. De lehet fólia hiba vagy forrasztás gond is. Gondolom ez még bakelit nyákos. Bár még ólmos forrasztóanyaggal építették, az idő vasfoga és a melegedés megeszi a forrasztásokat (+ oxidáció az alkatrész lábakon...pl.), a nyáklemezről pedig hajlamos elválni a fólia. (1977 Apollo 4301) Sok sikert.
A hozzászólás módosítva: Nov 1, 2019
(#) Epu2 válasza jocka0012 hozzászólására (») Nov 1, 2019 /
 
Csak nagyon kis mértékben az egyfäzisu motor nyomatékhiänya miatt.
(#) Kovidivi válasza tbarath hozzászólására (») Nov 1, 2019 /
 
A nyák a doboz A doboz felső lapjáról fogom az ellenállásokat lelógatni, oldalról pedig fújják a ventik. Tesztelni kell. Köszi a tippeket!
(#) Lamprologus válasza campes hozzászólására (») Nov 1, 2019 / 1
 
Hol kapcsolod át monóra? Milyen kábel van a rádió és a deck között? Első körben én átjátszó kábel hibára gondolnák. Ha a rádió szól sztereóban akkor végfok probléma nem lehet.
(#) campes válasza menyus hozzászólására (») Nov 1, 2019 /
 
Hello! Speciel ebben Tesla MBA810A van. De gondolom ugyan azzal a paraméterrel. Megmértem mind a kettő lábát. 17V megvan rajtuk. Az 1-es lábon. Leszakadt vezetéket, forrasztást nem láttam, nagyítóval néztem.
A hozzászólás módosítva: Nov 1, 2019
Moderátor által szerkesztve
(#) Patópali válasza menyus hozzászólására (») Nov 1, 2019 /
 
Idézet:
„Mert hát a rádió az tökéletesen szól szereoban”


Nem végfok gond lesz.
(#) Patópali válasza campes hozzászólására (») Nov 1, 2019 /
 
Szia!
A TBA és az MBA ugyan az csak más a gyártó. Ha magnó felvételnél a kijelzők sztereó felvételt mutat, de lejátszásnál csak egyik oldal szól a rádión lehet magnó lejátszó erősítő hiba, vezeték hiba vagy a rádió magnó bemenet tuchel csatlakozó felszakadás(forrasztási hiba)és még más is.
Ha nincs műszered és gyakorlatod a magnó bemeneti csatlakozóba egy gombostűt dugj be a jobb majd a bal két lukba úgy, hogy fogod a tűt. A rádió legyen magnó bemenetre kapcsolva , sztereóban és kb fél hangerőre állítva. Ha egymás melletti két lukba egymás után bedugva búgás jön az egyik majd másik hangfalból nem a rádióban van hiba.
Nem elegáns, de célravezető teszt.
Lehet kábel hiba, tuchel felszakadás vagy más hiba a magnóban.
Üdv.
A hozzászólás módosítva: Nov 1, 2019
(#) Firefighter1 hozzászólása Nov 2, 2019 /
 
Sziasztok!
A következő problémám....
A nejem melegszendvicset akart sütni.... kimosta a szendvicssütőt.... kitörölte.... bedugta... utánna hivott hogy hol a kapcsolószekrény mert levágta a biztosítékot.
Visszakapcsolás után minden megy jol...( természetesen a szendvicssütő az innentől kezdve -"ördögtől való"- és szamüzve lett.)
De.... a nappali is közös körön van a konyhával és se a TV be se a UPC konverterbe nem tudok életet csiholni.

A TV ha áramalá helyezem a szokásos kattano hangját kiadja... de a power lámpa éppen hogy csak pislákol de nem reagál semmire.

A UPC box külső kapcsitápos 12v 2.5A ad tovább... a táp ad 12V ot de a box meg se nyikkan... se led se semmi.

A szendvicssütő meg a TV védőföldes... de a boxnak az adaptere sima védőföld nélküli dugvilla.

Plussz egy info.. a nappali másik felébe (azonos körön de 2x olyan távoli konnektorba) lévő UPC conectbox és Netgear router áram visszakapcsolasa után minden gond nélkül indult..

Itélet: ??
Szendvics helyett a TV és a BOX tápját sütötte meg?
(#) BarnaPili válasza Firefighter1 hozzászólására (») Nov 2, 2019 / 1
 
A TV és a UPC box is kapcsolóüzemű táppal van szerelve. A tápban lévő elkók valószínűleg kiszáradtak, melegen még úgy ahogy jók voltak, de az áramszünet miatt a táp már a hibás elkók miatt nem hajlandó elindulni.
(#) Bakman válasza Firefighter1 hozzászólására (») Nov 2, 2019 / 1
 
Lehet, hogy a konkrét zárlat előtt szikrázott jópárat belül a szendvicssütő, ez általában hallható, erős szörcsögés szerű hanggal jár. Kérdezd meg a feleséged, hallott-e ilyet a nagy bumm előtt.

Az ilyen masszív feszültségugrálások miatt szoktak hátast dobni a kapcsolóüzemű tápegységek.
(#) Firefighter1 válasza BarnaPili hozzászólására (») Nov 2, 2019 /
 
A S.M.A.R.T. Home rendszer van ugy hogy minden nap áramtalanit... mert amikor elmegyünk akkor ezeket a "nem létfontosságu" fogyasztókat leválasztja a hálózatról... de attól még lehet benne valami..
(#) campes válasza Patópali hozzászólására (») Nov 2, 2019 /
 
Üdv. köszi az ötletet, kiprobáltam. Az egyik tüt ráraktam a testre a másikat meg bedugtam az 5 thuel nyilásaiba. Ügy búgott mind a két oldal. Utána bedugtam a 5 thuelt a rádióba és a thuel másik végén a lábakhoz érintettem a tüket. Az egyik oldal az ugyan úgy búgott/sipolt. A másik oldal is " szólt " de az nem egybefüggöen, hanem mélyebben és kicsit szaggatottan szólt. kb. mint amikor el van hangolva egy ado és a beszédhangot nem lehet érteni, vagy valami hasonló. Dev az az érdekes , hogy a másik Vidi 6363-on meg tökéletesen megy mind a két oldal. Kiprobáltam az 5 thuellel és az 5 thuel - rca átalakitoval is. A Vidi 6363 megy mind a két oldal, de az Apollon csak az egyik oldal. Érdekes.
üdv
(#) BarnaPili válasza Firefighter1 hozzászólására (») Nov 2, 2019 /
 
Saját tapasztalatot írtam le. Smart home nélkül.
(#) Firefighter1 válasza Bakman hozzászólására (») Nov 2, 2019 /
 
Azt mondja nem szörcsögött... de állítja hogy nem egy csattanás hanem vagy 3 volt ... Fain.... azt mondja "oda vissza szikrázott"

Azt hiszem összességebe megállapithatom hogy mindkettő eltávozott az örök fullHD-s vadászmezőkre...
Egy perces "adásszünet" az emlékükre...
(#) Firefighter1 válasza BarnaPili hozzászólására (») Nov 2, 2019 /
 
Ja nem... csak arra irtam hogy gyakran van áramtalanitva....
És eddig éledtek....
(#) kendre256 válasza Firefighter1 hozzászólására (») Nov 2, 2019 / 1
 
Nekem is az a tapasztalatom, amit Bakman mondott. A kapcsolóüzemű tápok tönkre mehetnek a feszültség ingadozásoktól. Egy zárlatnál pedig lehetett ingadozás.
(#) Tardief válasza kendre256 hozzászólására (») Nov 2, 2019 /
 
Ennek mi az oka?
Ma már elég sok ilyen táp van az otthonokban. Érdekes, hogy egy ilyen hiba tönkre tudja tenni őket.
(#) kendre256 válasza Tardief hozzászólására (») Nov 2, 2019 / 1
 
Nem tudom, de ez a tapasztalatom. Mikor szeles idő van, és összecsapkodja az áramszolgáltató vezetékeit a szél, utána sűrűbben fordulnak elő az ügyfeleinknél kapcsolóüzemű adapter halálozások. Arra gyanakszom, hogy ilyenkor túlfeszültségek is keletkeznek, azok nyírhatják ki az adaptereket. Ezeket nem szoktuk javítani (nem is igen lehetne, meg nem is éri meg), ezért nem tudom, mi megy tönkre benne. Az is lehet, hogy a rövid áramszünet kezdetén, az adapter "azt hiszi", hogy 120V-os hálózaton van (ezek 100-240V között működnek), "felszabályozza magát", hogy meg legyen a kimenő feszültség. Aztán mikor gyorsan utána visszajön a normál feszültség, abba hal bele.
Ezek csak feltételezések, de sok eset történt már áramingadozásokkor.
(#) Kovidivi válasza Tardief hozzászólására (») Nov 2, 2019 / 1
 
Szerintem csak annyi történt, hogy míg 230VAC-ről jól mentek az adapterek, felvettek x Ampert, addig egy zárlatnál a hálózati feszültség leesik rendesen, a tápegység pedig próbál kompenzálni. Ahogy csökken a feszültség, egyre nagyobb áramot vesz fel (ugye 110VAC-ről 2x Ampert enne), aztán lehet 50VAC-nél 4x áramot használ, amit nem bírnak a félvezetők. Amelyik táp pedig már évek óta használva van, a kondik kiszáradnak benne, így minél nagyobb áram folyik, annál nagyobb a feszültség hullámossága az egyenirányítás után, és elérkezhetünk egy olyan pontra is, ahol már csak lüktető DC-t kap a tápegység vezérlése. Hát, nem lehet kellemes...
A hozzászólás módosítva: Nov 2, 2019
(#) Patópali válasza campes hozzászólására (») Nov 3, 2019 /
 
Szia!
Ha az Apollón a rádió sztereo vétele tökéletesen szól, szerintem kapcsoló kontakt hiba, forrasztási kontakt hiba, a tuchel és a kapcsoló panel közti vezeték forrasztási probléma lehet, vagy a 470 KOhm-os ellenállás (a tuchelon)a kérdéses oldalon meg nyúlt, vagy szakadt. Műszerrel ( haggenerátor, szkóp) egyszerűen és gyorsan behatárolható lenne a hiba oka és a javítás is.

Sok sikert!
Üdv.
(#) Attila1974 hozzászólása Nov 3, 2019 /
 
Sziasztok!
Új vagyok még itt,és már lenne is kérdésem.
Az elektronikai készülékekbe kerülő por,az ember hajáról beesett hajszál,vagy bármilyen szőrszál a rádió vagy a TV belsejébe és egyéb más elektronikai eszközbe kerülve okozhat-e valamilyen problémát?
A haj és szőrszál csak onnan jutott eszembe,hogyha valaki esetlegesen festi például a haját,abban lehet akár nehézfém is,ha jól tudom.
A kérdés a rendeltetésszerű használatra vonatkozik.
Gondolom,sok elektronikai műszerész van itt,nekik meg van már sok tapasztalatuk-e téren.
Zárlatra gondoltam,de bárkinek bármilyen tapasztalata van,kíváncsi lennék rá!
Előre is köszönöm a válaszokat!
(#) jimitek hozzászólása Nov 3, 2019 /
 
Sziasztok!
Nem tudom hol tehetném fel a kérdést, de remélem tudtok egy kis segítséget vagy ötletet adni.
Van egy áramköröm, aminek egy kis részét kiragadtam, azt ahol a problémám van.

Van ez a két optocsatoló. Mind kettőnek az a feladata, hogy feszültség szintet állítson elő a tranzisztoros oldalon.
Ezt meg is tudtam oldani, azonban mivel én egy lm3914-re szeretném küldeni ezt a szintet, ezért ez, ahogy lerajzoltam nem jó, mert ha az OPTO 1 egy bizonyos mértékben vezetővé válik, és közben a másik az OPTO 2 is változtatja az ellenállását, akkor tovább növekszik a kimeneti fesz. holott én azt szeretném, hogy a legmagasabb fesz. érték legyen jelen az LM3914 5-ös lábán, nem pedig az összegük.
Szóval ha OPTO 1-en 2v van, OPTO 2-őn 5v van, akkor a kimenet 5v kell legyen, a rajz alapján viszont 7v lesz. (nem pontosan annyi, de a lényeg, hogy összeadódik)
Szóval mindig a legnagyobb feszültség szint kell, hogy érvényesüljön.
Komparátorral ez esetleg megoldható, vagy mivel kellene próbálkoznom?

opto.jpg
    
(#) JZoli válasza jimitek hozzászólására (») Nov 3, 2019 /
 
Az optok tranzisztorát fogd fel úgy mintha egy-egy kapcsoló lenne. Így ha az egyiket megvezérled az kinyit, és átmegy rajta a tápfeszültség. Így nem nagyon tudsz kimenő feszültségükön változtatni. Viszont ha az emitterükhöz kapcsolsz egy két ellenállásból álló osztót akkor azok közös pontjáról akármekkora feszültséget levehetsz, persze az értékeik függvényébe. Tegyük fel, hogy két egyforma ellenállást használnál, akkor azok közös pontján a tápfeszültség fele jelenne meg. Kettő az egyhez aránynál, meg a tápfesz harmada lenne. Ebből ki tudod következtetni a szüksége értékeket. Egyébként ezt feszültségosztónak nevezik, ha rákeresel akkor sok olvasnivalót találsz róluk Két diódával meg közösítheted a kimenő jelüket. Viszont arra vigyázz, hogy ha a következő fokozat nagyobb áramot igényel akkor az már megváltoztathatja a kimenőfeszültségüket!
(#) Bakman válasza jimitek hozzászólására (») Nov 3, 2019 /
 
Két műveleti erősítő kelleni fog, lásd melléklet. Forrás: Bővebben: Link.

nagyobb.jpg
    
(#) jimitek hozzászólása Nov 3, 2019 /
 
Igen, értem, feszültség osztót hozok létre, ez eddig is meg volt.
Közben próbáltam utána járni, és igen kelleni fog egy (kettő) műveleti erősítő is (lm358 lesz), amivel remélem működni fog.

A diódát nem az összekötött invertált és kimeneti kivezetés után kellene tenni, vagy így ahogy az ábrán van közvetlenül a kimeneten?
Az elméletét kicsit nehezen értem meg, de most kipróbálom.
Köszönöm!
(#) Bakman válasza jimitek hozzászólására (») Nov 3, 2019 /
 
A műveleti erősítő egyszeres erősítést valósít meg ebben a formában, annyi kiegészítéssel, hogy a kimenetre kötött dióda megakadályozza, hogy az alacsonyabb kimeneti szintű söntölje a magasabbat, ezért kell oda a dióda, ahova.

A műveleti erősítő maximális kimeneti feszültségéből még le kell vonni a dióda nyitóirányú feszültségét. Tehát ha pl. 5 V-ot akarsz a kimeneten látni, legalább 6 V-os tápfeszültség kell, számolva némi tartalékot is.

LM358 esetén, mivel a kimeneti feszültség maximuma 1.5 V-tal kevesebb mint a tápfeszültség, a megkívánt kimeneti feszültséghez adj hozzá legalább 2.5 V-ot és megkapod, hogy mekkora minimális tápfeszültségről kell hajtani a műveleti erősítőt
(#) campes válasza Patópali hozzászólására (») Nov 3, 2019 /
 
Helló!o. cCsak automata kézi müűszerem van._( oOhm, vVolt , kondi,_dioóda, stb,. mérés ). Sszkóp, meg ilyenek, azok nincsenek. De hol van az a 470_koOhmos ellenállás? A thuelen TUCHELEN van ellenállás, de az egy fényes valszeg VALÓSZÍNŰLEG kondival van együtt_.Erre gondoltál? Lásd kép.
üÜdv.

A "valszeg" az meg milyen szeg?!
A hozzászólás módosítva: Nov 4, 2019
Moderátor által szerkesztve
(#) Patópali válasza campes hozzászólására (») Nov 3, 2019 /
 
Szia!
Igen. A kapcsolási rajzon nem tüntették fel az ellenállással párhuzamos kondenzátort.
Az ellenállások másik lába az alatta lévő extrem jelű ajzat ellentétes lábaira megy.
Magnó aljzat 3,5-ös láb, extrem aljzat 1,4-láb. A két ellenállást mérd meg Ohm mérővel. 470 KOhm
ellenállást kéne mutatnia mindkét ellenállásnak.
Ha jól értelmeztem a leírásod, hogy tűvel külön megérintve mindkét csatorna búg de az átjátszó kábelt bedugva és a másik dugó tüskéit megérintve az egyik oldal jó a másik nem, valószínű valami gerjedés van az erősítő részben.
Többit privátban.

Üdv.
Következő: »»   3373 / 3950
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem