Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   3408 / 3944
(#) speedbump válasza nedudgi hozzászólására (») Jan 26, 2020 /
 
Na ez viszont 100%-osan igaz. Mindenki tegye meg a saját részét. Az autós figyeljen a motorosra, ne forduljon elé, ne jöjjön a sggébe ne fékezzen le direkt előtte a motoros meg ne száguldozzon, tartsa észben, hogy ő a gyengébbik fél, ne centizze ki az előzéseket stb.
(#) nedudgi válasza speedbump hozzászólására (») Jan 26, 2020 / 1
 
Ezt jól kitárgyaltuk.
Nem tudom szó szerint idézni, de valami olyasmi szerepel a kreszben, hogy a szabályokat be kell tartani és többiektől is el lehet várni (bizalmi elv). Eldugulok, mielőtt kapok a fejemre.
(#) speedbump válasza Gafly hozzászólására (») Jan 26, 2020 /
 
Nem érzem gányolásnak. Van egy lámpám ami jelenleg nem úgy működik ahogy szeretném ezzel a módszerre pedig ráveszem, hogy azt csinálja ami hasznos nekem.

Kipróbáltam és működik is. 4db 300 Ohm-os ellenállást kötöttem párhuzamosan, így 100mA-t vesz fel a lámpa 12.6V-os akkumulátor kapocsfeszültség mellett. Ez kevesebb mint amit korábban mértem (120mA), viszont még így is nagyon erős a fénye úgyhogy ha jön a szezon és sokan villognak akkor majd kiveszem az egyiket.

A másik lámpa sajnos menthetetlen, mert ott maga a led halt meg. Nade sebaj, áldozat nélkül nincs fejlődés

Köszönöm mindenkinek a segítséget.
A hozzászólás módosítva: Jan 26, 2020
(#) Ge Lee válasza Rainbow15 hozzászólására (») Jan 26, 2020 /
 
Használni kell pluszban valamilyen folyasztószert, mert az ónodban lévő nem elég ahhoz hogy terüljön az ón, vagy ha arra elég akkor túl sokáig melegíted és a gyanta elég, vagy van már szemmel nem vagy alig látható oxidréteg a felületen. A gyanta nagyon jól segíti az ón terülését, viszont az oxidréteggel egyáltalán nem tud mit kezdeni, mert nem tudja azt onnan eltávolítani.
(#) Epu2 válasza Bakman hozzászólására (») Jan 26, 2020 /
 
Az ólommentes forrasztóónok jó szokása. Ugyan ólom mentes, de tapadásmentes is. Ezzel magam is küzdöttem. Megtartottam a bontáskor szándékosan lepotyogtatott, cin cseppeket. Az működik, de a frissen vásárolt forraszanyag nem? Ezután olvastam el, mit is vettem.
(#) tbarath válasza speedbump hozzászólására (») Jan 26, 2020 /
 
Ezzel csak annyi a probléma, hogy ha elvakítod a szembejövőt, attól nem jobban fog téged látni, hanem rosszabbul, és mindenki mást is. Ha a sima tompítottal nem lát meg, akkor arra nem az a megoldás, hogy plusz fényvetővel elvakítod.
Sajnos itthon a kékek nagyjából belesz**nak, hogy mi folyik az utakon, szóval jó eséllyel nem fognak ezért megbüntetni, de nem ártana azért végiggondolni azt, hogy mit is okozol a szembejövőnek. Tudod, társasjáték.
(#) speedbump válasza tbarath hozzászólására (») Jan 26, 2020 /
 
Nem értem a hegyibeszédet, hiszen épp azt írom, hogy ha túl erős a fény akkor majd növelem az ellenállást, hogy gyengébb legyen.
(#) tbarath válasza speedbump hozzászólására (») Jan 26, 2020 / 1
 
Aha. Olyan tudományos módszerrel, hogy "még így is nagyon erős a fénye úgyhogy ha jön a szezon és sokan villognak akkor majd kiveszem az egyiket".
Az, hogy normálisan megmérni, milyen a vetített kép, milyen a fényerő, stb., az a kutyát nem érdekli, hülyék találták ki ezeket a szabályokat, és még hülyébbek, akik betartják. Az meg le van sz**va, hogy hány embert vakítasz el, amíg nem lesznek "elég sokan" akik villognak. És egyet is elég lehet ahhoz, hogy halálos baleset legyen a vége...
(#) speedbump hozzászólása Jan 26, 2020 /
 
A motorosok egy jelentős része eleve le sem kapcsolja a refit, maximum éjszaka egyébként nappal azzal közlekednek azért, hogy lássák őket, mert minél jobban látnak annál kevesebb az esélye, hogy pl elédfordulnak. Talán meglepő lesz de időnként az autósok úgyfelejtik a refit, vagy elállítódik a tompítottjuk. Gondolom ők is mind gyilkosok.

Nekem a lámpával az a célom, hogy jobban észrevehető legyek és ahogy már többször írtam nem szeretnék elvakítani senkit. Ha a szobában belenézel egy tompított fényszóróba akkor kiég tőle a szemed, az nem azt jelenti, hogy közlekedés közben is vakítja a szembejövőket.

További jó árnyékboxolást, én inkább kiszálok.
(#) Peet19 hozzászólása Jan 26, 2020 /
 
Sziasztok!
Váltakozóáramú körben ellenállás helyett lehet használni kondenzátort (a reaktancia függvényében) stabilan? Vagy csak egy másik ellenállással párhuzamosan?
Van valami amit külön figyelembe kell venni? Pl. fáziseltérés ...stb
Előre is köszi.
A hozzászólás módosítva: Jan 26, 2020
(#) Pumuckli hozzászólása Jan 26, 2020 /
 
Biztos sokan most a homlokukra fognak csapni, hogy ilyen egyszerű dolgot kérdezek (de hát ezért a kezdők topicba teszem fel), de nem tudom a jó/helyes megoldást a következő problémára:
Adott egy Arduino (legyen mondjuk nano), ami folyamatosan működik. Addig rendben van minden, hogy figyelem az egyik bemenetén, hogy fel van kapcsolva egy lámpa (5V-os) vagy nincs. De azt hogyan kéne helyesen megoldani, hogy azt figyeljem, hogy egy 230V-os lámpa fel van-e kapcsolva?
(#) nagym6 válasza Peet19 hozzászólására (») Jan 26, 2020 /
 
A kondenzátor önmagában frekvenciafüggő ellenállásnak is tekinthető, nem kell másik ellenállás mellé. Feszültségtűrést kell figyelembe venni, illetve ha nagyobb frekvenciákról van szó, kondi féleségtől függően lehetnek egyéb jellemzői is, pld.: tekercselt kondinak induktivitása. Ha nem szinusz a jel, akkor bonyolódik a helyzet, mivel ott több frekvencia adja a jelet.
Fáziseltérés valamihez viszonyított dolog, itt -ha jól értelmezem- nincs ilyen.
Még egy dolog, nem polarizált kondi legyen. Polarizálttal is megoldható, de inkább ne.
A hozzászólás módosítva: Jan 26, 2020
(#) tbarath válasza speedbump hozzászólására (») Jan 26, 2020 /
 
tl;dr
A lámpa amit használnál alkalmatlan erre a feladatra, amit csinálni akarsz az pedig szabálytalan.
És én is befejeztem
(#) Peet19 válasza nagym6 hozzászólására (») Jan 26, 2020 /
 
Értem, köszi.
(#) tbarath válasza Pumuckli hozzászólására (») Jan 26, 2020 /
 
Több megoldás is van. Figyelheted a lámpa fényét, ez persze napfényes helyen nem működik. Köthetsz a lámpával párhuzamosan egy kis értékű ellenállást (sönt), és az ezen eső feszültséget is figyelheted. Köthetsz a lámpával párhuzamosan egy levetett telefontöltőt, és annak a feszültségét nézed mondjuk egy optocsatolón keresztül. Vagy megveszed a legolcsóbb nyáktrafót (én a sarki kisboltban 18 Voltost találtam 350-ért), bekötöd, egy diódás egyenirányítás után egy elkó, és nagyobb értékű (10k nagyságrendű) potival vagy 2 ellenállással csinálsz egy feszültségosztót, az "alsó" pontja menjen az arduino GND-re, a másik egy digit lábra. Úgy kell a feszóültséget belőni, hogy olyan 4 Volt körül legyen, az már HIGh szint egy digit lábon.
A hozzászólás módosítva: Jan 26, 2020
(#) vargham válasza Pumuckli hozzászólására (») Jan 26, 2020 /
 
Kell egy kondenzátor, egy ellenállás, egy AC bemenetű optocsatoló, és kész is.
(#) Hilo hozzászólása Jan 27, 2020 /
 
Sziasztok! Ismét visszatérek a korábbi kérdésemmel, kicsit átfogalmazva azt.
A cél, hogy egy kapacitív érintő képernyőhöz olyan eszközt/áramkört csináljak ami tudja helyettesíteni az emberi érintést. A eszköz nem lehet hozzá kötve semmihez, azaz nem lehet földelve. Ha így lenne, nem lenne feladat.
Tehát egy olyan "valamit" szeretnék csinálni (lehet aktív vagy passzív eszköz is), ami képes töltés elvezetésére (ha jól tudom ez szükséges ahhoz, hogy a kijelző érintésként érzékeljen), és ezt folyamatosan tudja. Ha jól sejtem valami kondenzátor + ellenállás + ? kapcsolás lehet a megoldás, ha van ilyen. Előre is köszönöm!
(#) Peter65 válasza Peet19 hozzászólására (») Jan 27, 2020 /
 
Szerintem 230Vac körökben illik 2db ellenállást mellé tenni; egyet sorosan, ami a bekapcsolási áramlökést és tranzienst mérsékli, egyet meg párhuzamosan, hogy kikapcsolás után kisüsse. Ezekkel együtt elterjedt megoldás, pl.: ledes lámpákban.
(#) vargham hozzászólása Jan 27, 2020 /
 
Egyszerre két kérdésre is válaszolok:
Igen, lehet kondenzátort használni frekvenciafüggő ellenállásként.
Mikrokontrollerrel optocsatolón keresztül lehet figyelni a 230 Voltos hálózatot.
Az optocsatoló áramát pedig soros kondenzátorral érdemes korlátozni.
Bővebben: Kapcsolás szimulátorban
A szimulátorban csak DC bemenetű optocsatoló volt. Meg tudod spórolni az egyenirányító hidat, ha AC bemenetű (2 db LED van benne) optocsatolót használsz.
(#) Pumuckli válasza vargham hozzászólására (») Jan 27, 2020 /
 
Oh, ez nagyszerű, köszönöm. LTV814 jó lehet optocsatolónak? Tényleg kb. semennyire nem értek hozzá.
(#) vargham válasza Pumuckli hozzászólására (») Jan 27, 2020 /
 
Szerintem igen.
(#) Pumuckli válasza vargham hozzászólására (») Jan 27, 2020 /
 
Köszönöm. Utolsó kérdés ezzel kapcsolatban, hogy akkor a kapcsolás ennek megfelelően így nézne ki?

Aramkor1.jpg
    
(#) cupika97 hozzászólása Jan 27, 2020 /
 
Sziasztok. Egy whirpool sutot kellene bekotnom. 4 eres kábel van ami L1, L2, L3, PEN. A kepen elso 3 a fazisok, 4-5-6 athidalva a pen ugye? Tudom hogy nem szabalyos, de igy kell?
A hozzászólás módosítva: Jan 27, 2020
(#) vision61 válasza cupika97 hozzászólására (») Jan 27, 2020 /
 
Szia!
Én egyik képen sem látok áthidalást az 5 és a 6 (ami nincs is) között.
Viszont én úgy tudom, hogy ha a nulla és a védővezető az óránál már szét lett választva, azt nem szabad összekötni a készüléknél.
Vagy behúzol még egy vezetéket, vagy cseréled 5 eresre.
(#) cupika97 válasza vision61 hozzászólására (») Jan 27, 2020 /
 
Nincsen szétválasztva a házban, úgyhogy nem is lehetséges behúzni új szálat mivel szét kellene verni az egész házat csak 3 fázis és egy PEN vezeték van. 4 eres kábel.
(#) Bakman válasza Pumuckli hozzászólására (») Jan 27, 2020 /
 
Nem kell ennyire túllihegni. Lásd itt: Bővebben: Link.
(#) Bakman válasza cupika97 hozzászólására (») Jan 27, 2020 /
 
Milyen ház az, ahol nincs szétválasztva a PEN? Itt valami nem stimmel.
(#) kendre256 válasza cupika97 hozzászólására (») Jan 27, 2020 /
 
A rajzon egyértelműen rajta van, hogy kell bekötni.
1 L1
2 L2
3 L3
4,5 N (nulla) Én úgy látom a képen (de a rajzon is jelölve van), hogy gyárilag egy lemezkével össze van kötve.
6 védőföld
5 eres kábel kell!!
Ha csak 4 érrel kötöd be, és a védőföldet összekötöd a készülékben a nullával, az rejtett nullázás, szigorúan tilos!
Egy nulla szakadásnál (ami a sütő kábel csatlakozásánál is lehet) a fázis kikerülhetne a sütő burkolatára! Ez életveszélyes állapot lenne, de a kismegszakító nem oldana le, a Fi relé (ha van) is csak esetleg az áramütéskor.
Ne csináld!
Jobb lenne ezt a villanyszerelő topikban kitárgyalni, ott villanyszerelő szakemberek is szoktak lenni. Egyébként a kábeleden már nem lehet PEN, azt legkésőbb a lakáselosztóban szét kellett választani nullára és védőföldre. A PEN vezetőre egyébként keresztmetszeti előírás is van, ha jól rémlik minimum 10 mm2 réz vezető esetén. A kábeled meg gondolom nem 4 x 10-es..
(#) cupika97 válasza kendre256 hozzászólására (») Jan 27, 2020 /
 
Szlovákiában a régi építésű házakban mindenhol PEN van. Az aljzatok is TN-C szerint vannak bekötve. Mivel TN-C ezért nincsen Fi relé sem.
A hozzászólás módosítva: Jan 27, 2020
(#) kendre256 válasza cupika97 hozzászólására (») Jan 27, 2020 /
 
Amit leírtam, annak nagy része Szlovákiában is érvényes. Ha úgy kötöd be, ahogy írtad, akkor Szlovákiában is ugyanúgy életveszélyes helyzet áll elő, ha megszakad a PEN-nek nevezett nulla, mert ez a része fizika...
Egyébként mivel TN-C van, annál inkább kellene a Fi relé. A Fi relé működéséhez nem kell védőföld. Csak azt nézi, hogy amennyi áram kiment, ugyanannyi visszajön-e (fázison, fázisokon, nullán, mindegy). Ha valamennyi áram (pl. 30 mA-nél több) elkóborol valamerre (rossz szigetelésen, emberi testen) és nem jön vissza, akkor leold.
Következő: »»   3408 / 3944
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem