Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   3407 / 3947
(#) b11gyula hozzászólása Jan 25, 2020 /
 
ferci!nem egyszerű mert még nincs teljesen kiépítve, de a beírt adatokat rólla írtam lemegpróbálok egy képet bemásolni, de ez csak egy hasonló kütyü
(#) ferci válasza b11gyula hozzászólására (») Jan 25, 2020 /
 
Így már egyszerű.. 2 tirisztor közös anóddal, 25 amperesek kb.
Ki vannak vezetve a segédkatódok is és a 2 gate.
Persze az adatok a tiéden másak, talán 1200 voltosak.
A hozzászólás módosítva: Jan 25, 2020
(#) b11gyula hozzászólása Jan 25, 2020 /
 
ferci! nem tudom elképzelni, hogy egy 25 A-es egységnek miért kell egy kb.1.5-2 kg-os hűtő borda
(#) ferci válasza b11gyula hozzászólására (») Jan 25, 2020 /
 
Innen a centiket és a súlyt nem látom... persze, lehet sokkal nagyobb amperes is...
Ha a 150 R 1200-ból indulok ki és 2 kilós, akkor talán 150 A a helyes érték..
De nem mindig passzol az a szám sem az amperrel..
(#) b11gyula hozzászólása Jan 25, 2020 /
 
Kösz a segitséget, ha melegedik egy kicsit az idő közelebb kerülök a kütyühöz, akkor lehet, hogy a vezérléshez még segítséget kérek, de most 10 fok van a pincében ahol hozzá férek munkailag és eléggé fázós vagyok, meg 74 és így nincs kedvem. Üdv: Gyula
(#) Patópali válasza speedbump hozzászólására (») Jan 25, 2020 /
 
Szia!
Ahogy néztem a videót úgy látom, hogy a sötétebb tónusú kondenzátorra teszik a 10 kOhm-ot.
A te lámpádban ez a C2-es kondi.
Az Ic-ről csak ennyit találtam: drivers/scsi/aic7xxx/aiclib.h 6331. Sajnos ez nem sok, mivel gondoltuk, hogy meghajtó IC- de milyen az óriási hadititok ezek szerint.

Ha az enyém lenne kipróbálnám, vagy vagy alapon. Ez az én őrültségem, ki-ki vérmérséklete szerint dönt.

Tasznka tanácsát fogadd meg mert az elgondolásoddal biztos kinyírod a ledet!

Üdv.
A hozzászólás módosítva: Jan 25, 2020
(#) Kovidivi válasza speedbump hozzászólására (») Jan 25, 2020 /
 
90%, hogy semmit. Az IC a nyákon egy uC, amiben fut a program. Ha tudod, újraprogramozod.
(#) vargham válasza Gafly hozzászólására (») Jan 25, 2020 /
 
Idézet:
„LED1 nyitófeszültsége valószínűleg alacsonyabb mint a motorbicikli villamos hálózatáé.”

Valószínűleg. Több LED-ből álló paneleknek szokott magasabb lenni, ahol sorba kapcsolják a LEDeket.
Én egyébként elkezdenék szkóppal körülnézni.
Valószínűleg egy fix programos cucc az az IC, amiből nem lehet kiirtani a villogást. Be lehetne tenni a helyére egy 8 lábú MCU-t, ami csak a PWM-t csinálja, villogtatás nélkül.
(#) Patópali válasza ferci hozzászólására (») Jan 25, 2020 /
 
Rosszul írta. A videóban a C2- vel párhuzamosan kötöttek 10 kOhm-os ellenállást.
De én már nem......
Üdv.
(#) Patópali válasza Edem631 hozzászólására (») Jan 25, 2020 / 1
 
Szia!
Nem.
(#) speedbump válasza vargham hozzászólására (») Jan 25, 2020 /
 
Nem lehetne simán kibelezni az áramkört és a FET meg a két kisértékű ellenállás helyére bepakolni egy ellenállást? A LED bőven többet tud mint 12V vagyis ha mondjuk úgy számítok hogy menet közben a generátor tölti az akksit mondjuk 15V-tal akkor nem lehetne ehhez méretezve betenni egy ellenállást? Mondjuk azt sem tudom, hogy mennyit vehet fel egy ilyen led ahhoz, hogy világítson...

Már csak azért is aktuális a kérdés, mert gondoltam ez így úgysem használható rosszabb akkor sem lesz ha megsütöm a cuccot. Az utóbbi sikerült, szerintem az U1 meghalt az egyiken. A másikon leszedtem a C2-t ekkor egy olyan jelenség van, hogy a LED mindig max fényerővel megy a bekapcsoláskor (nem vált többet módot), viszont ha huzamosabb ideig üzemeltettem akkor észrevehető, hogy néha lecsökken a fényerő egy lépésben aztán utána megint visszatér a normálisra, szóval nem épp stabil a működés.
A hozzászólás módosítva: Jan 25, 2020
(#) Kovidivi válasza speedbump hozzászólására (») Jan 25, 2020 /
 
Ha a linked helyes, ez egy bika LED. Ellenállással csak a teljesítmény töredékét tudnád kivenni, mert az ellenállás hője megsüti a LED-et, ha egyáltalán alacsonyabb a nyitófeszültsége mint 12V. Mérés nélkül nem jutunk előrébb. Rakd akkura, multit köss sorba árammérér módban, és kapcsold be a lámpát. Az akksi feszültsége is érdekes lenne, mert nagy teljesítménynél könnyen lehet, hogy beesik a feszültség (főleg, ha valami pici akksiról próbálod). A LED-en is tudsz feszültséget mérni, így meg lesz a nyitófeszültsége is. Aztán lehet tovább gondolkodni, hogy mit rakj bele.
(#) speedbump válasza Kovidivi hozzászólására (») Jan 26, 2020 /
 
Biztos alacsonyabb a nyitófeszültsége, mert ha multiméterrel rövidzárat mérek a led-en akkor már világít.

Az akku terhelés nélkül 13.3V-os, ha rárakom a még működőképes lámpát akkor 13.17-re esik a feszültsége.

Az lámpa áramfelvétele a jelenlegi állapotában 120mA.
(#) nedudgi válasza Kovidivi hozzászólására (») Jan 26, 2020 /
 
Félek, a leírásban emlegetett 125W inkább egy típusszám, vagy a 125W teljesítményű hagyományos, esetleg halogén izzóval egyenlő fényerejű LEDet takar. Az áramfelvétel ebben az esetben 12V táplálás esetén 1A-2A lehet. Egy, a képen látható háznak a 10W-20W körüli hőteljesítmény leadása komoly kihívás, ha a legfeljebb 70°C réteghőmérsékletet tartani szeretné.
Elképzelhető az is, hogy a LED valóban 125W, de a jobb hatásfok érdekében nincs teljesen kivezérelve, így nem melegedik túl abba pici házba zárva.
(#) speedbump válasza Kovidivi hozzászólására (») Jan 26, 2020 /
 
Még annyi infó, hogy a lámpákat nem azért vettem, hogy nekem világítsak hanem azért, hogy jobban lásson a többi közlekedő. Vagyis nem az a fontos, hogy maximumon hajtsam a led-et hanem az, hogy legyen annyi fénye, hogy a szembejövők ezt is lássák ne csak a tompítottat fényszórót.
(#) vargham válasza speedbump hozzászólására (») Jan 26, 2020 / 1
 
Amúgy ezt nem illegális járműre szerelni?
(#) Kovidivi válasza speedbump hozzászólására (») Jan 26, 2020 /
 
Jól mértél! Még a LED nyitófeszültsége hiányzik működés közben, hogy megtudjuk az áramot (más áram folyik a LED-en mint 12V-on).
Én beépítenék egy sima, átlagos LED-drivert. Az induktivitás már ott van, 12W-ra rengeteget fajtát találsz, biztosan kapsz típusszámot is.

Nedudgi: 125W. Teljesen igazad van.
A hozzászólás módosítva: Jan 26, 2020
(#) Gafly válasza speedbump hozzászólására (») Jan 26, 2020 / 1
 
Mivel az egyik már úgyis elromlott, és felmerült benned a kibelezés kérdése is, ezt talán a legegyszerűbb így lenne megcsinálni:
Akár roncsolással is (csak a hordozó ne sérüljön nagyon) leszeded a FET-et.
Veszel vagy 10 db 330 Ohm ellenállást. Elkezded berakni párhuzamosan a FET helyére. Kb. 5 darabnál már jól kellene világítania, és még nem is fog nagyon melegedni semmi. Ha meg vagy vele elégedve, akkor elrendezed az ellenállásokat (nem kell mindent egy pontra forrasztani, azonos pontokat találsz több helyen is. Majd leragasztod őket, lehetőleg nem ecetes ragasztóval.

De ez nem szakszerű, sőt egyenesen gányolás.

barmolás.PNG
    
(#) antikzsolt válasza vargham hozzászólására (») Jan 26, 2020 2 /
 
Az utólagosakat nem is engedélyezik még. Nem is tudom miért nem büntetik meg a boltokat az ilyen lámpák árusítása miatt. Mert elvileg fel sem lehet szerelni olyan járműre ami a közúti forgalomban részt vesz.
(#) Ge Lee válasza antikzsolt hozzászólására (») Jan 26, 2020 /
 
Ha most nappali menetfényről beszélünk, akkor nem tudom honnan veszed ezt a büntetés dolgot. Bárki felteheti a köhém előírásinak megfelelően a saját autójára, az a lényeg, hogy az E jelzés legyen benne a búrájában (az és az azt követő szám jelentené azt, hogy adott engedélyeknek megfelelően gyártották). Ezt már a kínaiak is tudják rég, ők is eleve úgy gyártják, annak ellenére hogy az övék ettől még nem lesz szabályos.
Ezt a vizsgabiztos mondta nekem személyesen amikor 2 éve műszakira vittem az autómat. Haverom 5 éve jár ilyen kínai menetfénnyel, keresztül kasul az országban, horvátba, olaszba, albániába, eddig még egy rendőr sem kötött bele soha sehol. Szóval nem elvileg, de gyakorlatilag is felrakhatod. Az erre vonatkozó rendelet elérhető a világhálón.
(#) nedudgi válasza speedbump hozzászólására (») Jan 26, 2020 /
 
Ez a szemlélet téves. Ha a Nap szembesüt, akkor akármit csinálsz, nagyon nehezen lehet észrevenni egy szembejövő járművet. Egyéb esetekben pedig a probléma inkább azzal van, hogy gyorsabban jön, mint az elvárható.
(#) kendre256 válasza antikzsolt hozzászólására (») Jan 26, 2020 / 3
 
Idézet:
„Nem is tudom miért nem büntetik meg a boltokat az ilyen lámpák árusítása miatt.”

A kések árusítása miatt sem büntetik meg a boltokat, pedig azokkal ölni is lehet. Ezeket a lámpákat sem csak kizárólag motorra, autóra, és törvénysértően lehet használni. Ha a vásárló törvénysértően használja fel, őt kell büntetni, nem az eladót.
A hozzászólás módosítva: Jan 26, 2020
(#) antikzsolt válasza Ge Lee hozzászólására (») Jan 26, 2020 /
 
E7 jelzéssel ellátott UTÓLAGOS ledes lámpával nemigen fogsz találkozni. Egyszerűen nincs rá jogszabály. Hacsak tavaly márc. óta nem változott valami. Akkor kérdeztem meg utoljára közeledésiektől. Ami késik nem múlik.
(#) antikzsolt válasza kendre256 hozzászólására (») Jan 26, 2020 /
 
Elég rossz példát hoztál fel. Még a neve is utal arra amire kell használni. Tehát nem félreértés van. Nappali menetfény és ott vigyorog egy autó motor képe a dobozon esetleg a dobozban. Mi ez ha nem szándékos törvénysértés...
(#) Rainbow15 hozzászólása Jan 26, 2020 /
 
Sziasztok
Az mitől van, hogy sokszor nem tapad rá az ón az alkatrészre?
Pl. vannak olyan LED-jeim, amik ledobják magukról, és kínszenvedés ráforrasztani egy vezetéket. Rosszul csinálok valamit?
(#) kendre256 válasza antikzsolt hozzászólására (») Jan 26, 2020 / 3
 
Minden országban törvénysértés? A link Aliexpressz, a világ bármelyik országába szállíthatnak. De ettől elvonatkoztatva, ha egy magyar boltban árulnak ilyet, és valaki munkalámpának szereli fel a furgonja hátuljára, azt is tiltani kellene a boltban? Vagy a gyártót kellene inkább börtönbe zárni, mert ilyet gyárt? Ez nem egy sorozatlövő fegyver, amit kapálásra, vagy bármi másra tényleg nem lehet használni... Ha szabálytalanul használják, a használóját kell büntetni, nem a gyártót, forgalmazót, vagy a szerelőt, aki felrakta.
(#) speedbump válasza nedudgi hozzászólására (») Jan 26, 2020 /
 
ööö... nem, nem azzal van a probléma. Egyáltalán nem érdekel, hogy szembejövő mennyivel jön, az érdekel, hogy ne forduljon elém ez pedig láthatóság kérdése (is). Több fény = jobb láthatóság. Nyilván ha szembesüt a nap azzal nem lehet mit kezdeni.
(#) nedudgi válasza speedbump hozzászólására (») Jan 26, 2020 / 1
 
Nem csak arról van szó, hogy a szembejövő mennyivel jön, hanem arról is, hogy Te mennyivel mész.
A hozzászólás módosítva: Jan 26, 2020
(#) Bakman válasza Rainbow15 hozzászólására (») Jan 26, 2020 /
 
Milyen forrasztóón, milyen páka, mekkora hőmérséklet, milyen LED? 1000 és egy oka lehet a dolognak.
(#) nagym6 válasza kendre256 hozzászólására (») Jan 26, 2020 /
 
Igen, hasonló a helyzet mint a kalibrált, nem kalibrált műszereknél. Felhasználási terület írja elő, ahol kalibrált mérőeszközzel lehet csak mérni, de ettől függetlenül ugyanannak a műszernek kaphatók nem kalibrált példányai is. Csak a felhasználó felelőssége a megfelelő kalibrált eszköz használata.
Következő: »»   3407 / 3947
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem