Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Rádió javítás
 
Témaindító: Jancsika, idő: Jan 8, 2008
Témakörök:
Lapozás: OK   51 / 68
(#) lefituta válasza pucuka hozzászólására (») Jún 15, 2020 /
 
Ezt is meg fogom próbálni. Az adók közti távolság meg van, csak ha egy adót befogok, sokat kell játszani vele, mert ha egy millimétert tekerek a gombon, már elmegy. Akár a programozó gombokkal, akár a kézi hangolással csinálom. Mondjuk ennyi idő után már az is jó, hogy működik.
(#) Sebi válasza lefituta hozzászólására (») Jún 15, 2020 /
 
Amikor ezt tervezték, még nem adták el az egész sávot úgy, hogy egymás mellett sorakozzanak - akár gagyi 50W-os - adók...
(#) pucuka válasza Sebi hozzászólására (») Jún 15, 2020 /
 
Azt hiszem az is sokat mond, hogy a 100 MHz -es sávban a csatorna osztás 100 kHz, és egy adó sávszélessége monóban is 180 kHz.
Ezzel a készülékkel az is baj, hogy csak 104 MHz -ig hangolható, így az utolsó 4 MHz -ről le kell mondani. Az átalakításhoz bele kellene piszkálni az induktivitásokba, akkor meg szükség lesz műszeres hangolásra.
A hozzászólás módosítva: Jún 15, 2020
(#) CHZ válasza lefituta hozzászólására (») Jún 15, 2020 /
 
Elhangolódott FM demodulátor is okozhatja.
(#) lefituta válasza Sebi hozzászólására (») Jún 15, 2020 /
 
Igen, igazad van ebben, tapasztalom is. Van más rádióm is, ott azért van egy kis sávszélesség, hogy korrigálj és ráhangolj. Mondjuk az érzékenysége sem valami csuda jó, mert először monoban jön de egy kis türelemmel rá lehet bírni, hogy a kigyulladjon a piros sztereó led!
(#) fecameca válasza lefituta hozzászólására (») Jún 15, 2020 /
 
Lehet, hogy a potenciométerek kontakthibásak, picit akarsz állítani rajta, de megszakad, jó hogy elveszíti a beálítást. Ennyi idős korban ez szinte általános. Nem tudom, gyárilag miért nem alkalmaznak kenést, én a Dansk-ban alkohollal összerázott olajat fecskendeztem beléjük úgy 20 évvel ezelőtt, azóta soha többé nem recsegnek. (Nálam a hangerő, hangszín, és a balansz recsegett, de nagyon.) Nem is a szénpálya kopik meg azokban az idősebb rádiókban, hanem a középső leszedő érintkező oxidált, ami fém a fémen nulla ohmmal kellene csatlakoznia a forgó csúszkához. Érdekes módon végzetes szénpálya kopást a mostani fiatalabb műanyag házas szutykoknál tapasztaltam csak. Régebben minőségibbek voltak a felhasznált anyagok, de a fém érintkezők oxidálódása szinte általános a kapcsolókban, potméterekben egyaránt. Lehet, hogy a sztereó dekóderben levő trimmer potit is utána kellene állítanod. Lehet, hogy egy kis utánhangolás sem ártana neki. De csak azután, ha a hangoló fesz körül minden stabil.
A hozzászólás módosítva: Jún 15, 2020
(#) lefituta válasza fecameca hozzászólására (») Jún 15, 2020 /
 
Persze, megnézem ezeket a dolgokat is, A kezelő potik gyanúsak is, mert valaki már cserélte őket valami ótvar műanyag tengelyesre. Ami szabályosan lötyög. Hihetetlen. Akkor a minőség ilyen mérvű rontása nem volt divat, tehát ez csakis valami korszerű" dolog lehet. 60-70 éves rádiókat javítok, de a potijuk csúszópályája még mindig jó. Van, hogy egy kis lyukat fúrok bele, ha nagyon zárt és egy kis WD40 megteszi, amit kell! Olyat is láttam, hogy a csúszókán még egy kis szén pogácsa is volt, hogy ne mááááá, hogy a fém karcolja a pályát! Ma már csak csiliviliség.......minden látszani akar valami nemesebb anyagnak, de nem az! Úgy látszik a potik sem mentesek ez alól.
(#) VJ72 válasza lefituta hozzászólására (») Jún 15, 2020 /
 
Üdvözlet.
A 10,7 Mhz KF sávszűrők hibásodnak meg ebben a típusban, Német fórumokon taglalják a hibát.
Bővebben: Link
(#) lefituta válasza VJ72 hozzászólására (») Jún 16, 2020 /
 
Köszi, jó ez a link, nem tudom esetleg belevaló KF szűrőt lehet-e szerezni, ha rossz. Talán a német ebay-en. Köszi a fáradozást!
(#) fecameca válasza lefituta hozzászólására (») Jún 16, 2020 /
 
Szerintem ezek mind egyformák lehetnek, kivéve hogy vannak 3 lábúak és 4 lábúak, de akár egy autórádió roncsból kiforrasztott is megteszi. Én eddig legalábbis még nem vásároltam ilyet, mindig találtam a roncsokban, ami nekem kellett. Persze, ha van miből válogatni, mert nálam is volt amelyik másik 10,7 után betéve nem engedett át. De olyat még nem tapasztaltam, hogy részben jó. Vagy tök süket volt, vagy jól működött, de nem csodálkozom azon, hogy a tervezett elavulás ezeket is utolérte. Bár az árakat nézve 100 Ft alatt lehetnek, még fejben átszámolva is, mert itt euróban van: Bővebben: Link SFE 10,7
A hozzászólás módosítva: Jún 16, 2020
(#) pucuka válasza VJ72 hozzászólására (») Jún 16, 2020 /
 
Ha a 10,7 MHz-es szűrő meghibásodik, annak a jele, hogy érzéketlen lesz a vevő, és az nem hangolási problémával jelentkezik.
Ha a demodulátor van elhangolódva, azt úgy lehet észrevenni, hogy az AFC "lelöki" az állomásról a rádiót. Az AFC ki be kapcsolgatásával látványos.
(#) pucuka válasza lefituta hozzászólására (») Jún 16, 2020 /
 
Először tedd rendbe a hangoló potmétereket, WD40 nem ide való eszköz, Kontakt spray, poticsere jobb minőségűre, alkalmasabb megoldás, mielőtt jobban szétbombáznád.
Ahogy fecameca írja, a kerámia szűrő nem tus félig meghibásodni, vagy jó, vagy nem.
(#) fecameca válasza pucuka hozzászólására (») Jún 16, 2020 /
 
Azt állította, hogy az AFC működik, de viszont elég sok hangolt köre van. Nem tudom, próbáltad -e már állandó mágnessel, hogy a 10,7 Mhz KF-ek vasmagjával mi történik? Akár több Mhz elhangolódást lehet bennük egy kis mágnesdarabbal előidézni. Plusz a műanyag csévetestek, kondenzátorok vetemedése, trimmerek tengelyeinek oxidálódása okozhatnak elhangolódásokat.
(#) pucuka válasza fecameca hozzászólására (») Jún 16, 2020 /
 
Nem szabadna mindjárt hangolászásokkal kezdeni, mert azt könnyen lehet megtenni, de ha egyszer valaki széthangolta, akkor igen nehéz, műszer nélkül lehetetlen újrahangolni. A modulátor kör is elég kényes, két együttfutó hangolt kör van benne. Ezek elhangolódása azonban érzékenységi problémákat okoz, amivel csak akkor érdemes foglalkozni, ha már az oszcillátor kör rendben van. Addig nem kéne semmi máshoz hozzányúlni.
A négylábú kerámia szűrő 455 KHz -es, és az URH vételben nem játszik szerepet.
Azt azért nem értem, miért nem lehet lépésről lépésre haladni, összevissza ötletelni. lefituta még nem nyilatkozott, hogy rendbe tette volna a hangolászást az oszcillátor körben mindenekelőtt, és a fogható állomások a helyükön jönnek, jól, rosszul.
Ha ez rendben van, akkor lehet továbblépni.
(#) fecameca válasza pucuka hozzászólására (») Jún 16, 2020 /
 
Persze. Én sem szoktam mindenbe belemászni, amibe nem kell. Minimum egy térerő indikátor olyankor nem árt, és legalább egy olyan állomás, ami stabilan bejön, és ismert a frekvenciája, szignálgenerátor híján. Szokatlanul sok a hangolt kör, ezek a kis kapacitással felül csatolt sávszűrők nem annyira elterjedt megoldások. Gondolom a hangoló magok végein is valami spéci szerszámmal forgatható kis műanyag csapocskák vannak, az akkori NDK technikát ismerve. Azért még hozzá tenném azt, nem hiszem, hogy van az országban olyan hely, ahol szükség van a teljes 108 Mhz -ig terjedő sávra. Minálunk is csak 105,7 a Bartók a legmagasabb ferekvenciájú adó. 1 Mhz-et még akár a hangolófeszültség megemelésével is könnyedén hozzá lehet tenni, Talán még az oszcillátor körben a trimmer kondenzátor is enged neki annyit.
(#) pucuka válasza fecameca hozzászólására (») Jún 16, 2020 /
 
Az a probléma, hogy az összes gerincadó a 100 MHz feletti sávban van. Ennek oka, hogy amikor mi elkezdtük a 100 MHz -es sávot használatba venni, már csak ez a sávrész volt viszonylag gyengén telített, és ebben a sávrészben lehetett kialakítani az akkor 3 (4) Műsorcsatornás tervet.
(Budapest: 103,3 Retro rádió, 105,3 Bartók rádió, 107,8 Kossuth rádió)
A többi mind helyi, vagy körzeti adó.
Nekem is meggyűlt a bajom már egy ilyen sávkiterjesztéssel, a tekercsek menetszám csökkentése (nyavajás 1 menet) hozta az eredményt. Jobb eset az, ha az oszcillátor körben van rövidítő kondenzátor, de itt még az sincs.
(#) lefituta válasza pucuka hozzászólására (») Jún 16, 2020 /
 
Hát ezeket sorban meg fogom nézni, persze a legegyszerűbbnél kezdem. . A teljes sávot nem fogja át, mert csak 104 MHz-ig megy. Ami nem baj, engem nem zavar. Még mindig jobb, mintha aaz OIRT sávot kéne CCIR-re hangolni, mert az egyiken a sávszélesség 7 MHz a másikon meg 20. Annál egyszerűbb ha konvertert használok. De itt nem ez a helyzet. Térerőmérő van a készüléken, és a térerő is megfelelőnek tűnik a műszer szerint.. Még majd megnézem, hogy ott jönnek-e az adók, ahol kell., de szerintem nem, mert van hogy 2-3 MHz-en keresztül semmi sem jön. Összesen 6-7 adó jön be az egész sávon 88-104-ig. Nekem gyanúsan kevés, de az is lehet, ha valamelyik adó nem megfelelő térerővel jön, akkor nem érzékeli.
(#) pucuka válasza lefituta hozzászólására (») Jún 16, 2020 /
 
Ha van másik URH vevőd, hasonlítsd össze, hogy melyik mit vesz, mit nem
(#) mustang74 hozzászólása Jún 28, 2020 /
 
Sziasztok! Van egy Philips AQ4150 típusú AM/FM rádiósmagnóm. Magnó része és az AM sáv tisztán és remekül működik. Az FM sáv viszont nagyon zavaros. Van egy nagyon kellemetlen magas hangú alapzaj. Nem olyan mint a középhullámú "fütyülés", hasonló de annál kellemetlenebb. Azon kívül ami a lényeg, hogy minden adó zajosan, rekedten szól. Nem a helyiséggel van gont mert a többi rádión tiszán jönnek be az állomások. Van esetleg valami tippetek?
(#) fecameca válasza mustang74 hozzászólására (») Jún 29, 2020 /
 
Ez a kis rádió lenne az? Ebben nem sok minden van. Én először leellenőrizném a tápfeszültséget, nincs - e beázás, vagy leszakadt vezeték? A rádió maga 1 db IC, én is ilyet hallgatok éjjelente, csak a panel egy rádiós fekete-fehér kis televízióban volt, a fiam kukázta. Mármint a TA2003 IC-t tartalmazó vevőt. Elég érzékeny. Az IC adatlapja szerint 3 kerámia szűrőn és 2 db tekercs + forgókondenzátoron kívül semmi külső alkatrész nincs benne. 3 és 4 Volt közötti tápfeszültségről tökéletes. Ha az rendben van, esetleg a kerámia szűrők cseréjével lehet próbálkozni.Ha ezek nem, akkor csak az IC marad. Elkócsere a tápban esetleg.
A hozzászólás módosítva: Jún 29, 2020
(#) Josika001 hozzászólása Júl 13, 2020 /
 
Sziasztok!
Vettem egy Quartz-406-os Szovjet kisrádiót, viszont az a probléma, hogy borzalmasan halk...
Konkrétan, ha a fülem mellett van, akkor is csak alig lehet hallani...
A V1 pozíciószámú dióda hiánya okozhatja ezt?
A hangszóró rendben van...
Ha valaki tudna segíteni, akkor megköszönném!
(#) ferci válasza Josika001 hozzászólására (») Júl 13, 2020 /
 
Szia!

Egy kapcsrajz szerint a V1-es dióda hiánya az oszcillátor tranyó munkapontját keményen befolyásolja, sokkal jobban kinyit. Biztos nem egészséges, de hogy ettől mennyire lenne ilyen halk, az kérdés ( nem normális keverés..).
Talán a potmétertől kellene először megtáplálni hangfrekivel..
Az áramfelvételt is megmérheted, mégis hány mA 9 voltról - ebben az állapotban sacc 10 mA lehet max.
A hozzászólás módosítva: Júl 13, 2020
(#) Josika001 válasza ferci hozzászólására (») Júl 13, 2020 /
 
Köszönöm
(#) Josika001 válasza ferci hozzászólására (») Júl 13, 2020 /
 
Helyzetjelentés!
Dióda pótolva...
A helyzet kicsit se változott...
Az áramfelvétele kb. 55 mA...
Végfokkal nem lehet valami?
(#) ferci válasza Josika001 hozzászólására (») Júl 13, 2020 /
 
Nem tudom, megvan-e a rajzod ( feltételezem..).
A poti utáni 1. tranyó Ub= -0.2 V, a meghajtóé -0.9 V. Ezeket ellenőrizd le, főleg a meghajtóét.
A végpár mindkét bázison -0.15 volt van elvileg.
Ha pár tized volttal több, akkor vagy a meghajtó, vagy a végfok közös bázist ( fázisforgató 4. kivezetés ) ha picit testre kötöd ( itt a pozitívra ) és jelentősen lecsökken a mA ( 5-10 közé ), ott keress tovább.
A V6 -1.5 voltot is ellenőrizd le.
Lehet, hogy az MP40-ek melegek is..
Ha narancs színű kondik vannak benn, előfordulhat zárlatos is, amelyik tápszűrést végezne.
A hozzászólás módosítva: Júl 13, 2020
(#) fecameca válasza Josika001 hozzászólására (») Júl 13, 2020 / 1
 
A hangfrekvencia útjában levő elkók kiszáradása miatt is lehet halk. Nem tudom, ezeknél is divat volt-e a két lapos elemes táplálás, mert ha megkínálták fordítottal, vagy sokat kapott, attól a végtranzisztorok lehet, hogy már jobban átvezetnek, mint kellene.
(#) Josika001 válasza fecameca hozzászólására (») Júl 15, 2020 /
 
Idézet:
„ha megkínálták fordítottal, vagy sokat kapott”

Az megmagyarázná a hiányzó diódát is...
Akkor az elkókat mindet cserélem (nem bízok semmit a véletlenre), meg megnézem a tranyókat...
A hozzászólás módosítva: Júl 15, 2020
(#) ferci válasza Josika001 hozzászólására (») Júl 15, 2020 /
 
Azt nem értem, a mért 55 mA-rel miért nem foglalkoztál azóta sem? Vagy már lecsökkent?
(#) Josika001 válasza ferci hozzászólására (») Júl 15, 2020 /
 
Az őszintét megvallva...
Azóta nem mértem...
(#) ferci válasza Josika001 hozzászólására (») Júl 15, 2020 /
 
Pedig azt kellene lecsökkenteni - a hogyanról volt szó - utána ráérsz a tömeges elkócserével.
Következő: »»   51 / 68
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem