Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Rádió javítás
 
Témaindító: Jancsika, idő: Jan 8, 2008
Témakörök:
Lapozás: OK   55 / 68
(#) laczika válasza fecameca hozzászólására (») Szept 10, 2020 /
 
Köszönöm hogy megosztottad a tapasztalatod. Jobb híján megcserélem egymással a P422-es tranzisztorokat, hátha kialakul valami kedvezőbb felállás. Volt egy Terta Orionette 1004-es rádióm hasonló hibával, ott a középhullám eleje teljesen hulla volt. Nagy nehezen találtam egy tranzisztort és a csere után helyreállt a rend, de előtte már teljesen széttúrtam a gépet.
(#) Tomi94 hozzászólása Szept 11, 2020 / 1
 
Sziasztok!

Ismerősöm átadott egy Tesla Euridika asztali rádiót, azzal, hogy ha csak kontakthiba miatt nem szól, akkor azt meg tudnám-e oldani neki. (De költeni igazából nem nagyon akar rá, ha nagyobb a baj.)

Nos, az biztos, hogy nem kontakthiba, legalábbis a kapcsolóknál és a hangerő potinál nem. (Bemenetről reccsenés nélkül állítható a hangerő, erőteljes a hangja.) Viszont magában csak KH-n a Kossuthot lehet valamennyire hallani, de az is nagyon halk ahhoz képest, hogyan szólt egy magnót rákötve. URH ugyan keleti sávos, de már alapzaj se nagyon van, konverterrel sem vesz semmit.

Elég egyszerű szerkezetnek tűnik, már ami a kapcsolási rajzot illeti, a szerelési színvonal más kérdés.. A tekercseken ott a méhviasz, tehát gányolásmentesnek tűnik... Avagy mégsem, mert van egy, amiből konkrétan hiányzik a vasmag! Ez így jól sejtem, hogy nem lehet gyári?
(#) fecameca válasza Tomi94 hozzászólására (») Szept 11, 2020 /
 
Legalább középhullámnak és FM zajnak lennie kellene. Az összes KF tranzisztor munkapontját az az R14 6,6k és az SI A (S1 A?) jelű dióda komplexum stabilizálja. Mérni kellene, a probléma nem az az 5 perc alatt megoldható kategória. Feladná a leckét. Lehet, hogy még az oszcilloszkóp és a szignálgenerátor is előkerülne. Más kérdés az, hogy mennyi időt érdemes rá szánni? Vagy az egész rádió rész összes munkapontja rossz, vagy egy KF fokozat rossz, de még az sem 100% ebben a korban, hogy nincsen széthangolódva. A műanyagok vetemednek ennyi év alatt, láttam már érintetlennek látszó rádiót teljesen elhangolódva, láttam teljesen elfeketedett, hidegforrasztásos alkatrészlábakat, lehet akármi.
(#) Tomi94 válasza fecameca hozzászólására (») Szept 12, 2020 /
 
Némi méregetés után: ha ez a T5-ös tranzisztor (a kapcsoláson én csak a típusokat látom, a pozíciószámot a félvezetőkre nem), akkor itt tuti van gond (két láb 0 V, egy pedig 0.7). Két másik KF124-en nagyjából megvannak a feszültségek (a két érték gondolom AM/FM-re értendő, így 6,2 és 6,6 V-ot mértem). Körülnézek kicsit abban a körben (bár csak multiméterem van, RF műszereim sajnos semmi..).

Esetleg ez alapján már lenne "gyanúsítottad" is?
(#) fecameca válasza Tomi94 hozzászólására (») Szept 13, 2020 /
 
Jól tetted. 0 (nulla) Volt semelyik 2 láb között nem lehet, rossz ezen a ralzon, hogy nem íták be az összeset.Szilícium tranzisztor lévén az E-B között 0,6-0,7 jó, a C-E között fél tápfesz-tápfesz közti értékek szoktak lenni. Az a tranzisztor vagy zárlatos, vagy szakadt az a valami, ami oda megy.
A hozzászólás módosítva: Szept 13, 2020
(#) Tomi94 válasza fecameca hozzászólására (») Szept 13, 2020 / 1
 
Megvan a bűnös: szakadt az L31-es tekercs. Ott tűnik el a tápfeszültség, illetve ha azt átkötöm egy 30 ohmos ellenállással (csak tipp volt, ez került a kezembe, és úgy számoltam, hogy az már kibírna egy direkt tápágra kötést is, ill. a kollektor ellenálláshoz képest még nem túl nagy), akkor beindul az FM rész. Gondolom, annak a demodulátora a felső rész, az alsó egy diódás meg az AM - az továbbra is néma, logikusan, hiszen a tekercsen nem megy át hasznos jelet (is) tartalmazó áram, nincs minek transzformálódnia.

Most már csak az a kérdéses, hogy megpróbálkozzak-e kiforrasztani és kibontani azt a fémházas tekercset (trafót?). Ha csak a bevezetőszál szakadt, azt talán meg lehetne oldani, de újratekerni nem állnék neki..
(#) Joe_001 válasza Tomi94 hozzászólására (») Szept 13, 2020 /
 
Szia!
Először a házat vedd le, hátha látszik is valami, esetleg javítható is így. később vacakabb a csévetestet kivenni a házból.
(#) Tomi94 válasza Joe_001 hozzászólására (») Szept 13, 2020 / 1
 
Jelentem, sikerült a műtét, megszólaltak az AM sávok is.

A bevezetés fölött valamivel volt a szakadás.. úgy nézett ki, mintha valami megmarta volna, mert a szakadt végeken bezöldült a rézvezeték.. Szerencsére volt elég ráhagyás, hogy összeforrasszam újra. A vasmagot persze csak ki kellett tekerni, de megjelöltem plusz a fénykép alapján ellenőriztem, hány menet látszik ki, így nagyjából sikerült műszerpark nélkül is visszatalálni az eredeti állásába.
(#) Joe_001 válasza Tomi94 hozzászólására (») Szept 13, 2020 /
 
Szia!
A bevezetésnél a szokásos szakadási pont. Valószínűleg mert ott meg is törik hajlítással a vezetéket.
Az AM-KF en mag visszaszámolása betekeréskor profi megoldás anno mi is így csináltuk. Persze utáni illik keresni egy gyengébb adót, és aprókat mozdítva maximumra lehet húzni a KF görbét "fülre" is, műszer nélkül.
(#) Sebi válasza Tomi94 hozzászólására (») Szept 13, 2020 /
 

Ügyes munka!
És jól gondolod, hogy korrózió okozta a szakadást. Sok évvel ezelőtt én is találkoztam egy lengyel rádióban hasonlóval - az nem volt serlegben - szemmel látható volt a huzal, ami valami zöld lakkal volt lefújva. Folytonos volt, mégis szakadt. Ráfújtam és eltűnt belőle egy 4mm-nyi szakasz...
A hozzászólás módosítva: Szept 13, 2020
(#) Tomi94 válasza Sebi hozzászólására (») Szept 13, 2020 /
 
Hazai rádióban is előfordul. Egy-két éve javítottam a Videoton Star magnómat, abban az AM rész épp tápfeszt nem kapott, mert a lakkozatlan panelen (korai széria) az egyik tekercset rögzítő valami ragasztó felmarta a vezetősávot.. Két centi szigetelt vezeték, és azóta is működik..
(#) kristikoma hozzászólása Szept 20, 2020 /
 
Sziasztok! Videoton Sirius de Luxe táskarádió URH fokozatával van bajom. A hangolófeszültség bekapcsolás után 27V, pár másodperc után folyamatosan csökken. Furcsa, mintha a 22V-os zener sem csinálna semmit. Meg a rajzon 22kOhm van, valójában meg egy 2,2kOhm a zener előtt. Bár lehet, hogy a tuner sem jó. A rádiót a feszültség megléte közben és az eltűnése után sem lehet hangolni. Az OIRT-CCIR kapcsolóra legalább reagál. Állapotok gyáriasak. Mi lehet a gond, hiba?
(#) pucuka válasza kristikoma hozzászólására (») Szept 21, 2020 /
 
Lehet a zéner is hibás, de lehet zárlat is. Kondenzátor, varikap. Bár én még varikap zárlattal nem találkoztam, de ki tudja.
Gyanús az is, hogy a zéner előtti ellenállás 22 kΩ helyett 2,2 kΩ van, mivel nagy fogyasztás nincs, szükségtelen a nagy zéner áram.
A hozzászólás módosítva: Szept 21, 2020
(#) kristikoma válasza pucuka hozzászólására (») Szept 21, 2020 /
 
Addig időközben eljutottam, hogy a hangolófeszültség tápegysége stabilan megy, az eredeti szovjet tranzisztort egy japán típussal helyettesítettem, illetve némi munkapont változtatásra szükség volt. Így már stabil 27,9-28,1V feszültség mérhető, amivel a 105,1 MHz-en szól a Bartók, az AFC-t bekapcsolva előjön a 105,3 MHz-en adó Digi FM. Viszont hangolni továbbra sem lehet egyik potméterrel sem. Testelési hibára gyanakszom a zener hibája mellett. A tunerkockába nem akarok belenyúlni, amíg nem muszáj. Ez egy nehezebben javítható konstrukció.
(#) pucuka válasza kristikoma hozzászólására (») Szept 21, 2020 /
 
Ha a tuner kockába bele kell nyúlni, az szinte mindíg nehéz vállalkozás. De a muszáj, akkor muszáj.
(#) Sebi válasza pucuka hozzászólására (») Szept 21, 2020 /
 
Ez nem annyira gáz, leginkább az első BF száll el, ha valaki leveszi a gyapjú pulóverét az antenna mellett...
(#) pucuka válasza Sebi hozzászólására (») Szept 21, 2020 /
 
Attól még hangolni lehetne, ha nem is nagyon szólna. De ezesetben a varikapok körül lesz probléma.
(#) Sebi válasza pucuka hozzászólására (») Szept 21, 2020 /
 
Nem volt bajom vele sosem, pedig a seregben több tucatot kellett javítani, mert rendszeresített eszköz volt. Tennék a hangolófesz bemenetre labortápból feszt próbaképpen.
(#) pucuka válasza Sebi hozzászólására (») Szept 21, 2020 /
 
Óriási a különbség egy profi vevő, és egy kommersz műsorvevő nagyfrekvenciás fokozatainak, árnyékolásainak kivitelében. Egy profi (katonai) vevő árnyékoló dobozából általában könnyen kivehető, vagy hozzáférhető az áramkör, alkatrész, míg egy műsorvevő árnyékoló dobozából egy szenvedés, mire hozzá lehet férni a forrasztási oldalhoz. Teljesen esetlegesnek tűnik a földeknek az árnyékoló házhoz forrasztása.
(#) kristikoma válasza Sebi hozzászólására (») Szept 21, 2020 / 1
 
Még ha MOSFET lenne, megérteném, hogy elszáll egy ilyen esettől. De mindjárt adok neki egy helikális trimmert feszültség osztóként bekötve. Különben elég érzékenynek tűnik, mert az említett Bartók adót veszi elég mostoha körülmények között.
(#) kristikoma válasza kristikoma hozzászólására (») Szept 21, 2020 /
 
A feszültség osztó bevált, a plusz potméterrel rendben hangolható. A programválasztó panel körül lesz baj, rendesen át kell nézni...
(#) Ódenka hozzászólása Okt 29, 2020 /
 
Üdv!
Remélem jó helyen kopogtatok.
Vettem az imént egy rádióerősítőt. Asztali, FM antennának 75 Ohmos bemenet.
Ez egy műhelyben fog szolgálni, ahol a "háttérzajt", híreket, etc. fog szolgáltatni. Elvileg egy szál dróttal is szólnia kell, de komolyabb antenna, vagy dipól készítés, illesztés helyett jutott eszembe régről:
Talán "J" antennának hívják, egy koax kábel bizonyos hosszban mezei koax, aztán a külső árnyékolás eltávolítva valamiféle illesztést produkál a 75 Ohmos bemenetre.
Aki ért hozzá - én nem - FM hazai vételre nagyjából milyen méretekben lenne ez elfogadható?
Köszönöm a segítséget!
(#) Gafly válasza Ódenka hozzászólására (») Okt 29, 2020 /
 
Annyira nem eretenekség, anno a HIFI tornyokhoz is csak "darab drót FM antennát" adtak.
Ha tudod, hogy honnan akarsz venni, akkor "dipol" jobb, mert akkor valamennyire irányitott a dolog.
Koax középső ere nem nagyon áll meg magában, de negyed hullámon jó "körsugárzó".
Ha a darab dróttal veszed a helyi adókat, sok energiát ne fektess bele...
(#) Ódenka válasza Gafly hozzászólására (») Okt 29, 2020 /
 
Köszönöm, így lesz!
(#) pucuka válasza Ódenka hozzászólására (») Okt 29, 2020 /
 
A "J" antenna tulajdonképpen egy 3/4 dipól antenna, olyan hajlított dipól, aminek az egyik szára egy λ/2 egyenes részből, a másik része egy visszahajtott majdnem λ/4 -es antenna, ami biztosítja az aszimmetrikus táplálást, és a pontos talpponti illesztést is.
Amiről írsz, az egy λ/2 -es antenna, középen megtáplálva. A koaxból úgy lehet előállítani, hogy lehámozod a koax külső rétegét λ/4 hossznál picit hosszabban (100 MHz -nél kb. 4 - 5 cm -rel hosszabban) és az árnyékolást visszahúzod a koax külső köpenyére. Azért kell hosszabban blankolni, mert a külső műanyag köpenyre visszahúzva nagyobb lesz az átmérő, és így a szövet rövidebb lesz, mint eredeti helyén. középső eret a rajtahagyott szigeteléssel együtt visszavágod a szükséges hosszra. Mivel ez így elég vastag, kb. megáll magában is.
Ez így egy egyszerű, de jól használható antenna lesz.
A hozzászólás módosítva: Okt 29, 2020
(#) trancemaster hozzászólása Dec 4, 2020 /
 
Sziasztok!
Tudnátok ajánlani Debrecenben egy olyan szakit, aki lelkiismeretesen megtudna javítani egy HEA Studio 3040FM tipusú készüléket.
A tünete annyi, hogy az egyik oldalnál olyan, mintha csak az előerősítés menne.
Kicseréltem benne a végtranzisztorokat és néhány kondenzátort, de nem oldotta meg a problémát.
Tudok hozzá adni kapcsolási rajzot is.

Előre is köszönöm a segítséget!
(#) Sebi válasza trancemaster hozzászólására (») Dec 4, 2020 /
 
Lássuk a rajzot, aztán tudunk továbblépni - ha van még erőd foglalkozni vele.
(#) trancemaster válasza Sebi hozzászólására (») Dec 4, 2020 /
 
Szia! Csak egy ilyet sikerült szereznem. Mivel nem vagyok szakember, maximum mekkelek, így nem igazán megy. "Tömegszervízbe" nem akarom vinni... nem bízom bennük...
(#) Sebi válasza trancemaster hozzászólására (») Dec 5, 2020 /
 
Először a bejelölt ponton ellenőrizni kell a fél tápfesz meglétét. Sztereo erősítőnél ott a másik hibátlan oldal, azzal össze lehet hasonlítani a mért értékeket.
A hozzászólás módosítva: Dec 5, 2020

hea.PNG
    
(#) trancemaster válasza Sebi hozzászólására (») Dec 5, 2020 /
 
Megmértem. A halkabb oldalon 19,4V, a másik oldalon 21,6V.
Ez még benne van a tartományban?
Következő: »»   55 / 68
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem