Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Műhelyünk felszerelése, szerszámai
Téma, a műhelyünkben előforduló készülékek, anyagok, szerszámok, eszközök bemutatására, kitárgyalására.
Lapozás: OK   162 / 195
(#) Alkotó válasza Ge Lee hozzászólására (») Feb 11, 2021 /
 
Én is pontosan így látom. Attól mert mi 97-en elégedettek vagyunk a tokozáson való leszorítás hűtési intenzitásával, neked és a másik 2-nek nem kell rosszul érezni magát mert a lyukon fogatjátok fel. A legtöbb helyre az is jó.
(#) Bakman válasza Alkotó hozzászólására (») Feb 11, 2021 / 1
 
Ok, csak a képen tisztán látszik az a hiba, amit én is említettem. A furatok nagyon nincsenek jó helyen, a lábak elhúzzák a tokot a bordától.
(#) Kovidivi válasza Bakman hozzászólására (») Feb 14, 2021 /
 
Mindenki úgy rögzít, ahogy akar. Felesleges a másikat meggyőzni - valószínűleg nem is lehet.
(#) velegiistvan válasza erdgab hozzászólására (») Feb 14, 2021 /
 
Köszönöm a hasznos hozzászólást mégegyszer, végül egy Iweld Gorilla pocketpower 170-es lett véve.
(#) erdgab válasza velegiistvan hozzászólására (») Feb 14, 2021 /
 
Használd egészséggel!
(#) granpa válasza erdgab hozzászólására (») Feb 14, 2021 /
 
Én leszek az első "áldozat", ha jobb idő lesz.
(#) freddyke hozzászólása Feb 14, 2021 /
 
Érvéghüvely fogót tudnátok ajánlani szigetelt és szigeteletlen érvéghüvelyekhez? Ez vagy ez használható lehet? Olyat vennék meg szívesen, amivel már van tapasztalat és használható. Gagyit nem szeretnék.
(#) Alkotó válasza freddyke hozzászólására (») Feb 14, 2021 / 2
 
Nekem pontosan az olcsóbbik van. Teljesen elégedett vagyok vele. Lényegesen jobb eredményt tudok elérni ezt használva, mint a "krokodil" rendszerűekkel. Utóbbinál nagyon el kell találni mindent, ennél meg szinte magától megy a dolog.
(#) freddyke válasza Alkotó hozzászólására (») Feb 14, 2021 /
 
Köszönöm, innen rendelted? Tracon-ban van 6 pontos rászorítással (üzlezben 15 ezer forintért láttam). Lehet a 6 pontos rászorításnak előnye?
(#) Alkotó válasza freddyke hozzászólására (») Feb 14, 2021 /
 
A HEStore-ból rendeltem, és az enyém 4 pofás.
(#) Bakman válasza freddyke hozzászólására (») Feb 15, 2021 / 1
 
A négy pontosnak van előnye. Azok a helyek ahova a szerelvény, eszköz stb. vezetéket, érvéghüvelyes vezetéket vár, többnyire négyzet alakúak.
(#) VIM hozzászólása Feb 15, 2021 / 6
 
Hirtelen felindulásból csináltam egy "jutubos" pillforrasztót ami elég szépen tud forrasztani. Van olyan mint a cseh pillforr páka csak nem olyan szépre sikeredett a doboz miatt, fából (rétegelt lemezből, vagy bakelitből) pedig nem akartam csinálni (majd a következőt). A trafó az egy 6cm2 vas keresztmetszetű pakettel a primer az adott volt, a szekundert letekertem. A szekunder az 12 szál 1.5mm2 keresztmetszetű (lecsupaszított) MCu szálból 2 menet, így egész könnyű hajlítani és eligazítani az ablakba a meneteket. A ráhúzott szigetelés az üvegszálas szilikonos szigetelő cső. A többi az adott volt csak össze kellet raknom. A markolat az egy régi hajszárító alsó részlete. Így összeállítva szerelhető minden része.
Bővebben: Link
Bővebben: Link
Bővebben: Link
Bővebben: Link
(#) Alkotó válasza VIM hozzászólására (») Feb 15, 2021 /
 
Kicsit hosszabb használat (20-30 perc) után mennyivel emelkedik a hőmérséklet? Nekem a szlovák páka háza idő közben nullára elkopott, ezért csak egy kis szigetelő szalagot tekertem a trafóra, amit később azért kellett dobozolnom, mert sütötte a kezem egy idő után (most ilyen).
(#) elektroncso válasza freddyke hozzászólására (») Feb 15, 2021 / 1
 
Néha van előnye, melóhelyre azért vetettem olyat, de nagyon ritkán kell (volt úgy, hogy kör alakú lyukba kellett benyomni a drótot és a "kockára" préselt érvéghüvely a sarkai miatt nem ment be). A négypofásat sokkal jobban szeretem. Nekem mondjuk a "krokodilos" vált be a legjobban, mert a legtöbb szerelvénybe a téglalapra nyomott illik a legjobban.
Én használtam már a narancssárgát is (szintén Tracon) és napi munkaszintű felhasználásban is évek óta bírja (apámé). Én a cégnél mint mondtam a fekete hexaprést használom, most már egy éve, a tapasztalat az vele, hogy a legerősebbre kell állítani és akkor jól nyom. Ilyenkor viszont a 0,5mm2-től lefelé nem lehet vele nyomni mert szétroncsolja az érvéghüvelyt. 6mm2-t sem erőltetném ezekkel a rendszerűekkel, nagyon megerőlteti a szerszámot (és a kezedet).
A hozzászólás módosítva: Feb 15, 2021
(#) VIM válasza Alkotó hozzászólására (») Feb 15, 2021 /
 
Jaj .... ezt nem gondoltam volna, hogy ennyire lestrapálod. Én még most is vigyázok rá. Van egy orosz 75W-os 220V-os pákám amit ha bedugva felejtem napokra, sem lesz semmi baja. Ezt használom bontani vagy nagyobb felületű, átmérőjű anyagok forrasztására. Ha ez is kevés volna, jön a 180W-os ha még ez is akkor pedig az 500W-os. Mindig az adott feladatnak megfelelő szerszámot használom. Van egy Puskás pákám 7. hegyekkel (Weller utánzat) is de azt csak ritkán használom, főleg ha a panelen nem férek hozzá a forrasztási helyhez mással. Van hozzá egy tű egy sima meg egy 14 lábú IC kiforrasztó.
Bővebben: Link
Bővebben: Link
Bővebben: Link
Bővebben: Link
(#) Alkotó válasza VIM hozzászólására (») Feb 15, 2021 /
 
Egy másik történelmi korban az enyém is ilyen volt, csak nem szürke hanem barna, és nem volt az alján a 4 lábacska.
De a kérdést kikerülted, mármint a gyártott páka mennyire melegszik?
(#) granpa válasza VIM hozzászólására (») Feb 15, 2021 /
 
Látom, a segítőd pihen, míg fotózol.
(#) VIM válasza Alkotó hozzászólására (») Feb 15, 2021 /
 
Erre a kérdésre most még nem tudom a választ, mert ennyire nem nyúztam meg de a kivezetéseknél alkalmazott két gyorskötözőt azért tettem oda ahova, hogy ha az kezd megolvadni, akkor talán abba kellene hagyni a forrasztást egy időre amíg le nem hűlik. A trafó az gyári primeres és rendkívül tartós igénybevételre készült darab. Valami tápegységből berheltem ki, 29V a szekunder feszültség, ezért esett erre a trafóra a választás. Szerintem a hőbiztosíték még benne van a primerben de az is lehet, hogy nincs is (majd elválik). Az unokaöcsinek csináltam, mert ilyen régi pillforrt már nem lehet kapni csak hasonlót. Valamikor levettem a méreteket a cseh pákáról és átszámítottam az akkoriban fellehető fekete bakelit tokozású fénycső fojtó trafójára. Volt 10X2mm-s lapos, selyem szigetelésű szekundernek való anyagom amit éppen kedvezően lehetett kihozni a trafó burkolatából. Annak a formája még jobban is nézett ki a doboz miatt. A hátránya az volt, hogy ha nagyobb ütést kapott akkor darabjaira törött a bakelit.
(#) VIM válasza granpa hozzászólására (») Feb 15, 2021 /
 
Én is már a "B" oldalon csinálok magamnak segítőt .... mert nemrég került hozzám kimustrált USB csatlakozós laptop lámpa és az abból van, no meg pantalló csipeszből. A hegy tisztító az fémforgács dörzsike beletömve az italos dobozba. "Jutubos" cucc.
(#) Alkotó válasza VIM hozzászólására (») Feb 15, 2021 /
 
Én a trafó melegedésére gondoltam. Persze ezt részben fűtheti az átforrósodott szekunder is, de inkább a rövidrezárás miatti meleget tippelném meghatározónak.
Nem látni igazán, de a sorkapocsbélések látszólag nagyon közel vannak egymáshoz. Ide esetleg ki kellene gondolni valamilyen más megoldást. Pl. ha valaki a környezetedben tudna ezüsttel forrasztani, akkor lehetne valamilyen "tömböt" forrasztatni a vezetékköteg végére, ami részben megbízhatóan párhuzamosítaná a szálakat, és részben stabilabb megfogásnak adna lehetőséget a hegy rögzítésére.
(#) VIM válasza Alkotó hozzászólására (») Feb 15, 2021 /
 
A végeket ezüst tartalmú forrasz anyaggal forrasztottam össze lánggal, hogy a szálak között ne legyen potenciál különbség még véletlenül sem. A szárak között pedig 3mm-s textil bakelit csík van beszabva távtartónak és úgy van összebandázsolva. Csinálhattam volna úgy is, hogy a bakelitet elvékonyítom azon a hosszon ahol a sorkapocs egymással szemben van de így sem ér össze.A varnish szalagomat nem találtam meg de ez a szigetelő bandázs szalag sem rossz amivel betekertem. Ezt a nagy áramú sorkapocsba való végződést még annak idején lestem el a műszerészektől és bevált megoldás a puha vörösréz menethez képest. A sorkapocs az bronzos és sokkal jobban bírja a csavar meghúzását. Még nem sikerült megszakítanom a menetet rajta.
(#) Alkotó válasza VIM hozzászólására (») Feb 16, 2021 /
 
Az ezüstforrasztás nagyon megbízható módszer, nem is tudnék jobbat javasolni. Mellékeltem egy képrészletet arról, amit talán érzésem szerint lehetne biztonságosabbá tenni. Hegycserénél, a csavarhúzó nyomása már egymáshoz tolhatja a két befogó elemet.
A hozzászólás módosítva: Feb 16, 2021
(#) VIM válasza Alkotó hozzászólására (») Feb 16, 2021 /
 
Erre mondtam, hogy:
Idézet:
„Csinálhattam volna úgy is, hogy a bakelitet elvékonyítom azon a hosszon ahol a sorkapocs egymással szemben van de így sem ér össze.”
Ha ez a használat során problémát okozna akkor majd így csinálom meg és remélem addigra előkerül a varnish szalagom is. ITT még próbálgattam az összeállítást de ezen látszik, hogy a szigetelő cső az meddig ér ki és e közé van betéve a bakelit csík. Majd elválik a vallatásnál.
(#) nedudgi válasza Alkotó hozzászólására (») Feb 16, 2021 /
 
Mi az oka annak, hogy két egymással szembefordított sorkapocsbetétet használsz párhuzamos elrendezés helyett?
(#) Frankye válasza nedudgi hozzászólására (») Feb 16, 2021 /
 
Szerintem ezt nem Alkotónak, hanem VIM-nek szántad...
(#) nedudgi válasza Frankye hozzászólására (») Feb 16, 2021 / 1
 
Igazad van, felületes voltam. Én a képre koncentráltam, nekem ez bökte nagyon a szememet. Anno a csehszlovák pákát a szekunder keskenyebb oldal felől fúrtuk meg - akkor anyát is lehetett rakni a csavarra, ha már megadta magát az új menet is.
(#) VIM válasza nedudgi hozzászólására (») Feb 16, 2021 /
 
Az esztétika. Az ITT látható pillforr lassan 40 éves lesz de "barmolásnak" nyoma sincs rajta pedig nagyon sok panelt kibányásztam vele. Ez utóbbi forrasztópáka készítésnél is ezt tartottam szem előtt. Hogy nézne ki felfelé álló csavarokkal? Ocsmányul. Nem beszélve arról, hogy esetleg zavarhat a hegyre való rálátásban bizonyos szögekből nézve.
(#) Gafly válasza VIM hozzászólására (») Feb 16, 2021 /
 
Nem is butaság az a WC ütköző gumi a fenekére ragasztva.
(#) nagym6 válasza nedudgi hozzászólására (») Feb 16, 2021 /
 
Szintén. M4 menet befúrva, M4 csavar behajtva anyával rögzítve, ezután a hegy szorító alátét anya.
(#) Alkotó válasza VIM hozzászólására (») Feb 16, 2021 /
 
Nem tudom hol húzódik a határ a barmolás és az időtállóan jó megoldások között. Az én megoldásom drasztikus, de sok 10 éve remekül működik. Az esztétikai megjelenés itt másodlagos, de nekem -mivel tudom mennyire jó a megoldás- ezért ez éppen így tetszik, nem is tudom csúnyának látni. Akármikor nézek rá, mindig eszembe jut az a régi helyzet, amikor ezt kényszerből kellett pár perc alatt rögtönöznöm, szinte minden eszköz nélkül. Nem cserélném le semmi másra a rögzítésnek ezt a módját. kb. 10 évenként a csavart azért ki kell cserélni, mert a dugókulcsot néha jobban meghúzom a kelleténél, de ezen kívül hibátlan.
Következő: »»   162 / 195
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem