Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » LED-es világítás
 
Témaindító: xodak, idő: Aug 6, 2007
Témakörök:
Lapozás: OK   157 / 178
(#) nedudgi válasza freddyke hozzászólására (») Feb 28, 2021 /
 
Igen, ilyen igényekhez nehéz találni megfelelő lámpatestet.
(#) freddyke válasza nedudgi hozzászólására (») Feb 28, 2021 /
 
Nincs mire igényeket támasztani, mert szinte egyáltalán nem kaphatóak lineáris LED panelekhez üres lámpatestek. Ha megveszek egy komplett lámpát, hogy kidobjam a belsejét, az nem túl gazdaságos. Műanyag lámpatestbe téve az eddig vitatott egész hűtéssel kapcsolatos kérdéskör megbukik. Hiába van mögötte alumínium lap, zárt műanyag tokban nem járja körbe a levegő, télen is túl magas lesz a hőmérséklet, nyáron megfőzöm a panelt. Ennél még egy eléeszkábált síküveg is jobb lenne (a fény szórása és érintésvédelem miatt), mert legalább a panelt körbejárja a levegő.
(#) uniman válasza freddyke hozzászólására (») Feb 28, 2021 / 1
 
Ha lecsiszolod a 40 mm széles LED panelokat 39,65 mm-re: Bővebben: Link
De ha nem, akkor is lenne megoldás, de ebben is van egy kis "bibi"...
A hozzászólás módosítva: Feb 28, 2021
(#) Marko Ramiusz válasza nedudgi hozzászólására (») Feb 28, 2021 /
 
Köszönöm! Kiegészítésként, egy tömbház felső emeletén lévő két szoba, konyháa világítása lenne a cél. A megtérülés, beruházás nem az elsődleges, inkább a tény, hogy meeoldanám. A küldött link-et megnézte?
(#) uniman válasza uniman hozzászólására (») Feb 28, 2021 / 1
 
..további alu profilok 39-84 mm felülettel: Bővebben: Link
(#) uniman válasza Marko Ramiusz hozzászólására (») Feb 28, 2021 /
 
Ha a pénz nem számít csináld! De ez nagyon gyöngécske napelem! Kell még hozzá akkumulátor, amit el kellene dugni, meg a vezetékezés...az sem lenne szép egy lakásban, azaz ha szétvésnéd a falakat akkor talán OK lenne egy alapos szobafestés után.
Persze a világítás elektromos fogyasztása sem mindegy...
Eredeti kérdésedre: "létjogosúltsága" NEM a válasz!
(#) freddyke válasza uniman hozzászólására (») Feb 28, 2021 /
 
Csak 20mm széles a panel, ezért mindegyik megoldás jó. A cső lámpabúrás típus saját megvalósításán gondolkodtam előtte. Ha az első, széles-lapos profilos lenne, prizmás, tejfehér vagy opálos búrát érdemes? A prizmás engedi át a legtöbb fényt, csak kérdés lesz-e árnyék vagy túlságosan szétszórja a fénnyalábot és közvetlenül alatta sem lesz túl világos.
(#) uniman válasza freddyke hozzászólására (») Feb 28, 2021 /
 
Az én Fortimo paneljeim 40 mm szélesek..
Még írd csak le, hogy a 56cm-en hány LED helyezkedik el egymás mellett...a tiéden folyamatos fénycsík lesz 6000 lumennel !?
Ahhoz képest, hogy az említett ledsor igencsak "foghéjas"...max. 900 lumennel:
Idézet:
„"80 cm távolságra van kilenc darab Philips Rebel"”

Ráadásul a te "munkatárgyad"is lényegesen távolabb helyezkedik majd el a ledektől.
Fehér falra is lehet a ledeket irányítani, a visszaverődő fények árnyékmentesek lesznek. Viszont fényveszteség az lesz...az opálos búrának is van.
A hozzászólás módosítva: Feb 28, 2021
(#) Epu2 hozzászólása Feb 28, 2021 /
 
Csak általában kapcsolódok a témához. A lakásban minden használt fényforrás LED-es. A szobai ki-be kapcsolásra színt vált. Hideg-meleg. A konyhait az imént fedeztem fel. Három fokozatban fényerőt vált a ki-be kapcsolásra. Amikor gyengül a fényerő, melegszik. A színhőmérséklet. Aldi-s akciós volt kettesével csomagolva.
(#) nedudgi válasza Marko Ramiusz hozzászólására (») Feb 28, 2021 /
 
Természetesen megnéztem, különben hogy alkothatnék véleményt róla?
Egy ilyen projektről nehéz nyilatkozni. Vészvilágításnak, áramszünet esetére megfelelhet. Ha kikapcsolják az áramot, mert valaki nem fizet, korlátozottan meg lehet oldani ideig-óráig a világítást, esetleg egy rádió működtetését, a telefonok feltöltését. Az ismertetőben leírt teljesítményt Magyarországon soha nem fogja elérni, legfeljebb teljes verőfényben, pár percre.
De egy-két olvasólámpa napi néhány órás működését elbírhatja. Pontos időjáráselőrejelzés nélkül csak hasracsapva lehet jósolni.
(#) freddyke válasza uniman hozzászólására (») Feb 28, 2021 /
 
Eredetileg a 40mm széles GEN4-es Line lett volna, de mindenképpen jobb választás nekem a 20mm széles GEN6-os STRIP. Az adatlapján 94 LED-et számoltam, de a tévedés lehetőségét fenntartom. Ez csak egy soros. Négy ilyennel körbevilágítva a helységet (2.4m a belmagasság) kell a fórumtárs képén illusztrált sokárnyékos jelenségtől tartani víztiszta búrával? Az 95% fényt enged át, opálból van 90%-os, tejfehérből 83%-os fényáteresztésű. A prizmás 87%-ot enged át és biztosan jobban megtöri a fényt. Próbálgatni nagyon drágák ezek, ezért lenne lényeges elméletben kiválasztani.
(#) uniman válasza freddyke hozzászólására (») Feb 28, 2021 /
 
Bizonyára árnyék az lesz...ha lesz ott valami (pl. ceruza), aminek árnyéka lehet. Távolságtól, szögtől, fényerőtől függő változatos alakzatokban. Négy izzóval ugyanúgy lenne...a fehér plafonra irányított fényekkel szintén, csak jobban elmosódva. De ha az egyik lámpához közelebb leszel, akkor annak árnyéka is erősödni fog.
Egyedül ezekkel a "karika" lámpákkal (tejfehér búra!) nincs árnyéka a ceruzámnak, ha az pont a közepén van a körnek...
A hozzászólás módosítva: Feb 28, 2021
(#) freddyke válasza uniman hozzászólására (») Feb 28, 2021 /
 
Az "árnyék jelenség" általában (nem szándékosan árnyékot keresve) nagyon zavaró lenne 4 * 94 darab LED-el, víztiszta búrával? A felsoroltak közül melyik búra javítana ezen, hogy a fényből ne sokat vegyen el és ne szórja szét?
(#) freddyke hozzászólása Márc 2, 2021 /
 
A lámpák dimmelésére nyomókapcsolóban csak billenőset fogok találni? Olyan nyomógomb (230V-os, süllyeszthető) nem létezik, amely teljes felületén, finoman nyomató?
(#) Profisixx hozzászólása Márc 2, 2021 /
 
Üdv! Kiégett néhány LED a panelen , van egy egész tekercs pótlásként, de érdemes ezzel bajlódni? Talán lehet ilyen LED sort kapni, ami kb. 130 db/m . Valószínűleg beforrasztani sem könnyű ezeket a kis ledeket.
(#) sznyeg válasza Profisixx hozzászólására (») Márc 2, 2021 /
 
Akár 240 led/m-es 3000lm/m-es ledszalag is létezik 12V-os kivitelben, bele lehet tenni elvileg, csak kérdés, megéri-e....
Ha olcsóbb, vagy akár csak kicsivel is drágább az új lámpa, mint az új ledszalag plusz az új táp hozzá, akkor nem foglalkoznék vele.
Led szalag
Tápegységek
(#) antikzsolt válasza Profisixx hozzászólására (») Márc 2, 2021 /
 
Megsúgom a szomszédja is kezdi feladni a harcot. Azon is ott a fekete égés már.
(#) uniman válasza Profisixx hozzászólására (») Márc 2, 2021 /
 
Ez bizonyára ilyesféle világítótest lehet...20W-nál nagyobb teljesítménnyel. Vékony ragasztós papírcsíkon vannak a LED-ek...
Ez a szokásos LED szalagoknál keskenyebb és magasabb feszültséggel működik. Ilyet nehéz lesz beszerezni...
(#) Profisixx válasza uniman hozzászólására (») Márc 3, 2021 /
 
Igen, valóban ez egy keskeny LED szalag, 6 mm-es, 20 W-os és ragasztócsíkon van , és az összes sorba van kötve, kb. 130 darab. Van egy teljes tekercs Osram SMD LED-em, ne akarjam átforrasztani az összeset?
(#) Profisixx válasza sznyeg hozzászólására (») Márc 3, 2021 /
 
Az amit küldtél linket megnéztem, jó lenne ,de az enyém nem 12 V-os, mondjuk ez elhanyagolható ,mert másik tápegységem van 12 V-os, inkább azt lenne jó tudni, hogy milyen a szélessége a szalagnak, mert ebbe a lámpatestbe csak legfeljebb 6-7 mm-es fér be. Szerintem ez jóval szélesebb, de ma felhívom a céget és ezt megkérdezem. A lámpa egyébként 4.000 Ft volt. Üdv, és köszi az infót
A hozzászólás módosítva: Márc 3, 2021
(#) Profisixx válasza antikzsolt hozzászólására (») Márc 3, 2021 /
 
Igen, több is kiégett,a szalag másik részén is van néhány hibás, legalább 8-10 darabot kellene cserélni , cseredarab van egy egész tekercs.
(#) Epu2 válasza antikzsolt hozzászólására (») Márc 3, 2021 /
 
A képen sok látszik és olyan mint ha az égés ismétlődő lenne. Az is égett amelyik csak "világos" fekete. Gyakorlatilag az egész sor hibás.
(#) uniman válasza Profisixx hozzászólására (») Márc 3, 2021 /
 
Kapható extra keskeny 12 és 24V-os LED szalag: pl. 120db/m 2835 SMD LED, 8 Watt, 640 lumen méterenként. Ebből kitűnik, hogy a 20W (ha ez igaz, valós teljesítmény) nem érhető el ezekkel...
(#) Profisixx válasza uniman hozzászólására (») Márc 3, 2021 /
 
Ez egy négyzet alakú lámpatest, 112 db LED, oldala 25 cm, tehát az összesen 1 méter, ez a tipus van benne ,a 2835 és az adattáblán 20 W. Ezek szerint amit küldtél linket,az más fajta LED, mert csak 8 W ?
(#) Profisixx válasza Epu2 hozzászólására (») Márc 3, 2021 /
 
A "világos fekete" is hibás természetesen, az mind csere, ezért írtam,hogy 8-10 darabot kell cserélni, de nem az összeset,nem az egész sor hibás, az égettek után kimértem műszerrel, mind jó.
(#) HA5AWS hozzászólása Márc 6, 2021 /
 
Sziasztok!
Inkább csak megerősítésként kérdezném, ez így működik-e? Több sor lenne a különböző időben vezérelve, egy vagy több egyszerre. A fényerő beállítása lenne a PWM feladata. A sorok mennyire hatnának egymásra?
Üdv: Gábor

pwm.JPG
    
(#) freddyke hozzászólása Márc 6, 2021 /
 
Van hátránya (színhőmérséklet eltérés, egyéb) ha a LED-eket a névleges áram 50%-ával tervezem hajtani vagy csak előnye?
(#) proli007 válasza HA5AWS hozzászólására (») Márc 6, 2021 /
 
Hello! Az elméletjó, a fizikai megoldás biztosan nem. De a sorok áramának ismerete nélkül nem igazán lehet javasolni felelősen semmit.
(#) HA5AWS válasza proli007 hozzászólására (») Márc 6, 2021 /
 
Szia!
A sorok árama 0,1A és 16 van.
Üdv: Gábor
A hozzászólás módosítva: Márc 6, 2021
(#) proli007 válasza HA5AWS hozzászólására (») Márc 6, 2021 /
 
Sejtettem, hogy lesz teljesítmény is. Bár elfelejtettem kérdezni mivel fogod vezérelni (a vezérlő feszültség miatt és a PWM frekvencia miatt).
De felülre valami P-csatornás Fet-et érdemes alkalmazni meghajtóval, alul pedig N-csatornás logikai Fet-et. Mondjuk alulra tranyó is megfelelhet a 200mA-hoz, de ahhoz azért 5..10mA bázisáramot is bitosítani kell tranyónként.
Következő: »»   157 / 178
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem