Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » WiFi antenna készítés
 
Témaindító: saca200, idő: Jún 16, 2007
Témakörök:
Lapozás: OK   80 / 83
(#) pucuka válasza Joe_001 hozzászólására (») Jan 8, 2021 /
 
Nem szegedre "lépett be". Az NMT450 (Westel Rádiótelefon KFT) 1990 október 15 -én indította hivatalosan a szolgáltatását három bázisállomással. (Jánoshegy, Száva utca, Petőfi Sándor utca, főposta) Hogy Szegedre mikor ért le, arra nem emlékszem, akkoriban rengeteget kellett dolgoznunk.
(#) Tyson5 válasza Tyson5 hozzászólására (») Jan 18, 2021 /
 
Megjött a yagi antenna, gyorsan ki is próbáltam. Kb. 10dB-el erősebb jelet fogok, ami szerintem elég komoly előrelépés. Ennek függvényében valamivel javult a hatótáv is, de még csak a benti routeren próbáltam ki, 2 vastag falon keresztól azért ez a jel is eléggé leredukálódik.

Megjegyzés: Az utca túloldalán, a háztól kb. 30-35m-re van egy közintézmény, aminek a wifijét az egész házban, 3-4 falon keresztül is tudom fogni kb -90dB erősséggel (2.4GHz). Ez nem tú sok, de ezt a wifit mindig megtalálja a telefon, míg a sajátomat néha a router mellett se veszi észre a telefon. Más csatornán vannak a wifik.

Ez hogy lehet?
(#) Joe_001 válasza Tyson5 hozzászólására (») Jan 19, 2021 /
 
Szia!
Két dolog van.
Az egyik: A szomszéd épület jelei az ablak irányából jönnek. Az üvegen keresztük, míg neked két vastag falat kell át kell áttörnöd a jellel. Ettől még lehet más is, a hullámok jobban tudják a fizikát nálunk.
A másik: Próbáltál már másik routert? Merthogy: "míg a sajátomat néha a router mellett se veszi észre a telefon"
Én egy router- AP kombinációval próbálkoznék.
(#) Gafly válasza Joe_001 hozzászólására (») Jan 19, 2021 /
 
Valamint még egy dolog. Érdemes lehet letölteni a telefonra egy wifi monitor app-ot.
Az is egy lehetséges megoldás/ok, hogy mindenki az alapértelmezett beállitással (ahogy kivette a dobozból) próbálkozik, a többi csatorna/másik sáv meg szinte üres...
(#) Joe_001 válasza pucuka hozzászólására (») Jan 19, 2021 /
 
De! Csak tudom.
Valamikor itt is volt első 900as cella a környékben, és máshol még nem ...
A srác meg olajos volt, a gépet meg valahonnét nagyon vidékről hozta, valamely Arab országból, használni nem is tudta sokáig.
A hozzászólás módosítva: Jan 19, 2021
(#) kendre256 válasza Gafly hozzászólására (») Jan 19, 2021 /
 
Mostanában a wifik csatorna alapbeállítása az "Auto". Az azt jelenti, hogy a wifi beáll valamilyen csatornára, és ha ott a szoftvere nem találja jónak a kapcsolatot, próbál másik, szabad csatornát keresni. Baj azzal van sűrűn lakott helyeken, hogy sehol nem talál szabad csatornát, és a szoftverétől függően ugrál a csatornák között, csak sehol nem jó...
(#) Joe_001 válasza Gafly hozzászólására (») Jan 19, 2021 /
 
Igen, ez jó ötlet, bár teljesítmény csökkenésre (is) gyanakszok. Viszont a 2,4GHz-s sávon csak 13 csatorna van, (az1. és a 13. az fél csatorna...), lehet, hogy a router fokozottan zavart csatornán van, lehet annak átállítása is segít a helyzeten. Az app amit említettél ezt mutatni fogja. Ennek ellenére az udvar felé kivinnék egy CAT5-öt, és egy AP-t tennék kívülre.
A hozzászólás módosítva: Jan 19, 2021
(#) Gafly válasza kendre256 hozzászólására (») Jan 19, 2021 /
 
Amióta "kinőtt" egy hatlakásos társasház a szomszédban, a másik szomszédban, meg a harmadikban és negyedikben fiatalok (is) laknak, megy a küzdelem az 1-es csatornáért.
(#) Tyson5 hozzászólása Jan 19, 2021 /
 
Wifi appal körbejártam a portát, szinte csak a saját wifimet tudom fogni, minden wifi más-más csatornán van.
A szemközti épület wifije az ablakon jön be, de 2 szobával arrébb, 2 vastag falon keresztül is fogható, míg a saját wifimet az ablak mellé rakva alig fogható pár méter múlva.
Szolgáltató routerével, saját 2 routeremmel is ez a helyzet.
(#) Gafly válasza Tyson5 hozzászólására (») Jan 19, 2021 / 1
 
Az igazat megvallva, több oldalt visszaolvastam hogy megértesem a problémádat.
Sajnos kudarcot vallottam.
Tudnál esetleg abban segiteni, hogy pontosan mi a kérdésed?
(#) szalamandra válasza Gafly hozzászólására (») Jan 19, 2021 / 1
 
Szerintem ne melegedj bele, nincs feltüntetve az irányítószáma.
(#) pucuka válasza Tyson5 hozzászólására (») Jan 19, 2021 /
 
Így jártál. Ráadásul, most Te is készülsz elkövetni azt, amit a szembeszomszéd elkövetett, márminthogy szabad térbe elhelyezel külső antennát. Nem véletlen vannak korlátozások a WiFi használatánál. (beépített, vagy dedikált antenna, nagyobb teljesítmény esetén kizárólag beltéri használat) Ezek a jelenségek mind mind a szabálytalan használat eredménye.
Egyébként az a 2,4 GHz -es sáv elég szűkös, (és még ugyanezt a sávot több alkalmazás is használja, a mikrosütőtől a drónokig, riasztóktól a kamera képátvitelig) az a 12 csatorna igazából nem is 12, mert csak a sávközép van eltolva, attól még a csatornák bőven átfedik egymást. Ha igazi spektrumanalizátorral néznéd, láthatnád. Igaz a csatornák eltolása ad némi védelmet, de ez meglehet, hogy édeskevés.
(#) pucuka válasza Joe_001 hozzászólására (») Jan 19, 2021 /
 
Hogy arab országban mi volt pontosan, azt nem tudom, de a hazai GSM (900 MHz) hálózatfejlődés mikéntjét pontosan tudom, személyes érdekeltségem miatt. Egyébként a hálózatfejlesztés is problémás volt, mert ezt a sávot akkor még használták nem polgári repülésirányítási célra.
Ami az arab országokat illeti, az sem valószínű, hogy onnan hozhatta, mert az araboknál az amerikai vonal volt követve, a GSM pedig európai fejlesztés, főleg a skandináv országokból indult. (Ericsson, Nokia, és ugyan Motorola, alias Storno ( a Motorolának is meg kellett vennie a Dán Storno -t, hogy GSM -et gyártani tudjon)) Amerikában ugyanezen a sávon analóg AMPS szolgáltatás működött, és a GSM szolgáltatás csak később indult, az 1900 MHz -es sávban, és csak az analóg szolgáltatás kihalásával került át a 900 MHz -es sávba.
(#) kendre256 válasza Gafly hozzászólására (») Jan 19, 2021 /
 
Az 1-es csatorna lehet, hogy azért tűnik jónak a routereknek, mert "alatta" nincs senki. Minden más csatornát "alulról" és "felülről" is zavar valaki. Ilyen alapon a 13-as is jó lehetne, de azt meg a router nem választja, ha nem írták át az országot az USA-ról Európára, vagy Magyarországra.
Én meg olyat láttam, hogy pl. 1-es, 6-os, 10-es csatornákon tömegedtek (most pontos csatornaszámokat nem tudok), a közbensőkön meg nem volt senki. Nem igazán értettem, mert ez nem volt nagyon régen, valószínűleg azon a környéken régi fajta routerek voltak, az alapcsatornán hagyva. Mostanában azt látom, hogy minden csatornán egyenletesen vannak. A falvakban jobb a helyzet, a kisebb ház sűrűség miatt. Városban, vagy egy lakótelepen, ahol egymás mellett állnak 60-80 lakásos emeletes házak, igazi dzsumbuj van. Pár éve, mióta a UPC összes modemje wifis lett, 5GHz-en is hasonló a helyzet. Az 5GHz csak annyival jobb, hogy több csatorna van, meg egy kicsit kevésbé megy át a falakon.
(#) dB_Thunder válasza kendre256 hozzászólására (») Jan 19, 2021 / 1
 
Azt azért tudni illik, hogy az 1, 6, 12 csatornák vannak olyan távolságra egymástól, hogy pont nem zavarják egymást!! Lást oldalsáv. Ezért tömörülnek ide a routerek. Én át szoktam állítani a szabványt, és felmegyek a 14-es csatornára, vagy 5GHz váltok.
(#) Gafly válasza szalamandra hozzászólására (») Jan 19, 2021 / 1
 
Idézet:
„nincs feltüntetve az irányítószáma”

Ez egyébként nagyban segit abban, hogy nehogy véletlen arra menjek, vagy küldjek valamit is...
Probléma letudva.
(#) kendre256 válasza dB_Thunder hozzászólására (») Jan 19, 2021 /
 
Tudom, hogy nem zavarnák egymást, ha csak hárman lennének. De miért áll az 1-es csatornára 8-10 darab (és ugyanúgy 8-10 a 6-osra), azonos csatornán kevésbé zavarják egymást, mint egymás mellettin? Ez az, amit nem értek. Biztosan van rá magyarázat (hallottam olyat is, hogy bizonyos routerek képesek átirányítani a többieket??), de nem tudom mi az.
(#) Attilawap hozzászólása Márc 21, 2021 /
 
Azt szeretném kérdezni tőletek, hogy wifinél a vevő oldalon hogyan lehetne megoldani az erősítést? Vettem 4W-os erősítőt, de az sajnos csak akkor továbbítja a jelet, ha routerre van rádugva. Ha rákötöm a bemenetét egy irányított antennára, akkor a távoli gyenge jeleket nem erősíti fel a kimeneten, így a kimeneti antennánál közvetlen mellette levő telefonommal nem látom a távoli wifiket.
(#) kendre256 válasza Attilawap hozzászólására (») Márc 21, 2021 /
 
Milyen az az erősítő? A wifi kapcsolat "beszélgetésből" áll, mindkét eszköz ad is és vesz is. Hiába erősítesz az egyik irányba, ha a másik irányból a válasz gyenge. A nyereséges antenna oda-vissza erősíti a jelet, egy erősítő (kivéve a két irányú erősítőket) csak egy irányba erősít.
Egy 4W-os erősítőnek legalább mW nagyságrendű jel kell, csak azt tudja erősíteni. Egy antenna ehhez képest nagyon kicsi jelet ad, az egy ilyen (teljesítmény)erősítőnek nem elég.
A wifi adója és vevője ugyanarra az antennára van kötve, megfelelő áramkörrel, hogy ne tegyék tönkre egymás működését. Ebbe a rendszerbe utólag beépíteni további erősítőket gyakorlatilag lehetetlen.
(#) Attilawap válasza kendre256 hozzászólására (») Márc 28, 2021 /
 
Értem, amit mondasz. Akkor a most általam csatolt képen látható összeállítás nem is működhet?

Ábra.jpg
    
(#) kendre256 válasza Attilawap hozzászólására (») Márc 28, 2021 /
 
Nem működhet.
(#) pucuka válasza Attilawap hozzászólására (») Márc 28, 2021 /
 
Az RF 2126 -os előerősítő csak egy irányban működik. Visszafelé mi van?
(#) Attilawap válasza pucuka hozzászólására (») Márc 31, 2021 /
 
De valami megoldás csak van rá. Hogyan keressek rá interneten? Esetleg kültéri jelismétlő?
(#) Feri007 válasza Attilawap hozzászólására (») Márc 31, 2021 /
 
Nagy nyereségű antenna. Plussz módosított driver, egy bizonyos távolságon túl. mert az adás-vétel időtartama. - körülfordulási idő - is korlátozott a wifi-nél.
Városi környezetben 2.4G-n nem is érdemes próbálkozni, olyan erős az interferencia.
(#) Régi motoros hozzászólása Jún 24, 2021 /
 
Sziasztok! Nekem olyan problémám volna, hogy az autóban a multimédia nagyon gyengén vette
a Wi-Fi jelet. Gondoltam már csak azért is, mert maga az antenna egy darab kb 4-5cm drót volt, mellette egy másik ugyanilyen darab 4-5cm -es drót pedig a Bluetooth antenna.

Szóval ara gondoltam, próbálok inkább valami normális külső antennát csatlakoztatni hozzá.
A készüléket szétszedve sajnos nincs rá lehetőség, hogy külső antennakábelt dugjak rá. Ezért a csatlakozó pontra, és a testre egy kb 3m -hosszú árnyékolt kábelt forrasztottam, majd a másik végére a képen látható PCB antennát forrasztottam.

Valamicskét javult ugyan a vétel, de még így is eszméletlenül lassú. Speedtest szerint kb -80-75dB a jelerősség. Még akkor is ilyen gyenge, mikor más csatornán látszólag nincs senki.

A router egyébként az upc-s connektbox. Elhelyezése a lakásban abba a szobába esik, ahol a kocsi is állni szokott, tehát a távolság kb 5-7m az eszközök közt. Tehát igazából egy fal van köztük. A router kb1.5m magasan egy polcra van állítva.

A kocsiban a PCB antenna az első szélvégőre van ragasztva vízszintesen.

Na most akkor jó volna tudni, hogy a routerben lévő antenna vajon milyen irányultságú? Ha már itt tartunk, nem tudja véletlen valaki, hogy a fenébe kell szétszedni ezt a nyomorult connekt boxot? Pattintós lehet, de nem szívesen törném szét.

A másik, az a PCB antenna ami a szélvédőn van, nem lenne e jobb ha függőlegesen állna?
Igazából próbáltam úgy is, de nem tapasztaltam változást a jelerősségben.
Létezne, hogy a fal (40cm szilikát) ennyire leárnyékolja a jelerősséget?
Amúgy persze tudom, hogy a jármű fémváza is árnyékolja. Esetleg valakinek valami jobb tippje lenne, hogyan lehetne növelni a jelerősséget? Mondjuk jobb PCB antenna? Vagy a routerre külső antenna felszerelés is szóba jöhet, ha szét tudnám szedni ezt a hulladékot...

A készülék egyébként egy ilyen 9" -os multimédia.
Tulajdonképpen a videóban látható átalakítást végeztem el én is, bár a videóra csak utólag találtam.

Ui.: Közben megtaláltam az antennát amit felszereltem, itt jobban látszik.
A hozzászólás módosítva: Jún 24, 2021
(#) teddysnow válasza Régi motoros hozzászólására (») Jún 24, 2021 /
 
Szia,
az antenna kábeleknek vesztesége van, kb 0.5dB méterenként. A képen lévő antenna valóságban nem 5, hanem kb 2-3dB. Ez és a routereken lévő antenna karakterisztikája jellemzően gömb alakú. Az autó valóban árnyékolhat.
(#) pucuka válasza Régi motoros hozzászólására (») Jún 24, 2021 /
 
A 4 cm körüli "drót" valójában egy λ/2 antenna. A "nyeresége" kb. 1,5 dB. Ez a 2,4 GHz re van méretezve, és egyforma a WiFi -re, és a Bluetooth -ra is, mert mind a két kommunikáció ugyanazt a 2,4 GHz sávot használja. A polarizációja jellemzően függőleges, de ez szinte kizárólag szabad térben érvényesül. A keresztcsillapítás 3 - 4 dB körül van.
A képeden egy Strip line típusú dipól antenna látható, Az a "négyszögletes "csík" az szimetrializáló, illesztő hurok. Az ilyen típusú antenna nyeresége nagyjából ugyanannyi, mint a λ/2 antennáé, kb 1,5 dB. Azért nagyjából, mert az illesztéseknek veszteségük van mindkét esetben, amivel nem számoltunk.
A felszerelés iránya szinte mindegy, de talán jobb lett volna a függőleges, azt is úgy, hogy a koax árnyékolása a föld felől csatlakozzon. Ha a terjedés útjában akadályok vannak, és/vagy mozgás is van. a polarizáció pontról pontra változhat, ilyen esetben a függőleges polarizáció alkalmasabb.
A dipól antenna inkább a vízszintes polarizációra alkalmasabb, és irányérzékeny, a függőleges λ/2 es "drót" antenna viszont nem irányérzékeny.
A filmben mutogatott antennáknak van némi nyeresége, általában 4 - 5 dB, ránézésre egy kollineáris antennának kell lennie, a hosszából viszont sejthető, hogy max 3 - 4 λ/4 hosszú csatolt antenna lakozik benne.
A hozzászólás módosítva: Jún 24, 2021
(#) sargarigo válasza Régi motoros hozzászólására (») Jún 24, 2021 /
 
Esetleg megpróbálhatnád kilógatni a routert az ablakon, hogy úgy látja-e az autó. Nem tűnik lehetetlennek a szituáció, nekem ugyanez a műsor sikeres volt, mikor az első emeletről a parkolóban néztem a nasomról a filmet (mondjuk én telefonról).
Ha látja, akkor egy antennát ki lehet lógatni az ablakba, hátha annak már elég jele lesz. Én mindenképpen a router felől támadnék, és ha ott már nincs sikerélmény, akkor folytatnám az autóban.
(#) pucuka válasza sargarigo hozzászólására (») Jún 24, 2021 /
 
A megoldás WIFI extender. Csak egy jó helyen levő falikonnektor kell hozzá.
(#) Régi motoros válasza teddysnow hozzászólására (») Jún 24, 2021 /
 
Na igen, tisztában vagyok vele, hogy a koaxnak is van vesztesége, de így számszerűsítve még nem tudtam, az mennyi lehet. Szóval ha jól értem a 3m antenna kábellel kb 1.5dB az antenna kábel vesztesége, és ha kb 2dB nyereséget számolunk a PCB antennára, akkor kb ott tartok, hogy amit a réven nyertem, elvesztettem a vámon. Maradt jó esetben 0.5dB nyereségem.

Ennek alapján azért lehet megpróbálhatnék egy másik PCB antennát, mostanában már látok 8dB nyereségűt is, bár ki tudja, az is valós érték -e...

Valami ilyesmire gondoltam.

Mikor én vettem, akkor érdekes módon még nem találtam annál nagyobb nyereségűt, mit amilyet választottam. Most meg úgy látom a linken már többféle is van, ami ekkora nyereséget ígér.
Ezek közül melyik lenne a jó választás mit gondoltok?
Következő: »»   80 / 83
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem