Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Ki mit épített?

Témaindító: Dióda, idő: Jan 26, 2006
Ez a téma ha úgy tetszik a mi "kiállítótermünk", nem pedig a ki mit csinált volna másképpen, mások helyett, és legfőképpen nem javítós téma. Minden készüléknek van saját témája, ott kell kitárgyalni a részleteket!
FONTOS! A kapcsolási rajzok keresésére is van saját téma, ott keressetek rajzokat!
Lapozás: OK   1700 / 1700
(#) Kerékgyártó Imre válasza tki hozzászólására (») Sze, 5:55 /

Kb 15 ezer az alkatrészköltsége . 5 ezer az fpga, de elég drágán adja a többi eladó (200 - 500 ezer körül )
(#) Jonni válasza tki hozzászólására (») Sze, 7:01 /

Idézet:
„Méla utálattal szoktam szemlélni, hogy az egyre kisebb, papírfecni méretű LCD, OLED és egyéb modulokat milyen összegekért árulják kis mennyiségben, földi halandóknak - hát még az ePaper-t -, és hogy egy komplett tabletet vagy akár egy használt monitort jobban megéri megvenni, mint egy tisztességes méretű kijelzőt..”

Akkor ezek szerint ez nem csak engem bosszant. Ár/értékbe pofátlanul drágák, bizonyos edetekbe egy fullhd IPS monitort kapsz egy moduláris LCD áráért (de olyat is láttam ami ennek a kétszerese vagy többszöröse árba) és ez jó ha eléri a 480x320 szintet és csak sima TFT ami kép szempontjából napjainkba már-már elavult.
(#) sonajkniz válasza Jonni hozzászólására (») Sze, 8:15 /

Na igen. Az áruházakban ezrével vannak a kisebb-nagyobb e-paper kijelzők keretben, elektronikával wifi kapcsolattal. Kétlem, hogy ezek 20-30 ezer forintba kerülnének darabonként a boltoknak.
(#) Kerékgyártó Imre válasza tki hozzászólására (») Sze, 10:11 /

xc6slx100

Ez elég jó árban van
(#) kameleon2 válasza cua hozzászólására (») Sze, 14:41 /

(#) cua válasza kameleon2 hozzászólására (») Sze, 21:08 / 1

Koszi, van egy masik fajta megoldasom, amihez mar van PCB es par alkatresz. Mar csak ket GAL, adapter a programozashoz es ido kellene
(#) tki válasza Kerékgyártó Imre hozzászólására (») Csü, 11:01 / 1

Súlyosan overkillnek tűnik. : -)
(#) Kerékgyártó Imre válasza tki hozzászólására (») Csü, 11:30 /

xc6slx150

Ez nagyobb de olcsó
(#) tki válasza Kerékgyártó Imre hozzászólására (») Csü, 11:55 /

Úgy alakult, hogy az FPGA mindig kimaradt a fókuszból annak ellenére, hogy egy hobbimban igen gyakoriak a nagyobbak is, de nem ártottam bele magam a részletekbe, szóval ezt most nem tudom megítélni.
A hozzászólás módosítva: Csü, 11:56
(#) slimcolt hozzászólása Szo, 14:47 / 8

12V - 360V Push-pull konverter

Készítettem egy push-pull konverter prototípust, ami egy 12V-os ólom-savas akkumulátorból állít elő konstans 360VDC-t.

A konverter üzemi paraméterei:
Bemeneti feszültség tartomány: 11,8 V - 15,5 V
Kimeneti feszültség: 360 V (konstans)
Kimeneti üzemi áram: 1,2 A
Kimeneti ripple teljes terhelés mellett: < 500 mV
Bemeneti ripple teljes terhelés mellett: < 150 mV
Oszcillátor frekvencia: 70 kHz
Keresztezési frekvencia CCM üzemmódban: 1 kHz
Fázistartalék CCM üzemmódban teljes terhelés mellett: ~75°
Keresztezési frekvencia DCM üzemmódban: 255 Hz
Fázistartalék DCM üzemmódban a teljes terhelés 1,6%-án: ~45°
A konverter hatásfoka 75%-os terhelés mellett 93%, 1,6%-os terhelés mellett pedig 61,5%

A konverter szíve egy LM25037, amit árammódban alkalmazok, slope kompenzációval. A primer áramot áramváltóval mérem. Ami különlegessége a kapcsolásnak, hogy a hibaerősítő nem invertáló type II kapcsolásban működik, egyébként maga a hibaerősítő egy OPA320. A galvanikus leválasztást pedig egy opto-emulátor valósítja meg egy ISOM8110 formájában. Az áramkör egyéb kiegészítő áramköröket is tartalmaz mint túlfeszültség és fordított polaritás elleni védelem, galvanikusan leválasztott power-good áramkör, stb.
Mivel ez egy prototípus, vannak vele problémák amiket a következő változatban orvoslok.
A legnagyobb probléma talán az hogy, a primer oldali snubber áramkörök mérete és disszipációja relatív nagy (hiába csak 50nH a primer szivárgási induktivitás a csúcs primer áram több mint 50 A!), ez a probléma jelentősen csökkene full-bridge vagy PSFB topológia esetén. Ezen kívül szükséges lesz a szekunder oldalra egy RCD snubber, jelenleg nincs, de így nem elhanyagolható mértékű túllövések és lengések jelennek meg a SiC egyenirányítókon.
No mindegy még lesz vele dolgom bőven, de kisérletezésnek jó.

pushpull.jpg

(#) Skori válasza slimcolt hozzászólására (») Szo, 17:01 /

Mi az áramkör célja, mi fog üzemelni róla?
(#) slimcolt válasza Skori hozzászólására (») Szo, 19:59 /

Egyelőre még csak kísérletezgetek a kapcsolásokkal, de a távoli cél egy nagy hatásfokú tiszta szinuszos HF inverter megalkotása. A dc-dc átalakítást általában egyszerű kimeneti tekercs nélküli push-pull konverterrel szokták megoldani, de az nem ad konstans kimeneti feszültséget a bemeneti feszültség függvényében, ezért a dc-ac híd vezérlő bonyolultabb, hogy szabályozni tudja a kimeneti ac feszültséget (EG8010, EG8020 és társai). Viszont ha a dc-dc konverter konstans feszültséget állít elő, akkor egyszerűbbé és hatékonyabbá válik a dc-ac átalakítás is, viszont a dc-dc konverter sokkal bonyolultabb (és drágább) lesz. Ezért első körben kipróbáltam a hagyományos (kimeneti tekerccsel rendelkező) push-pull-t, de nem eléggé meggyőző, ezért később megpróbálom a full-bridge vagy PSFB topológiát. Erre LM5045 vagy LM5046-ot fogok alkalmazni. Az új prototípuson szeretném a PWM vezérlő áramkörét egy külön kis modulon megvalósítani, ugyan így a szekunder oldali hibaerősítőt és társait is, így kisebb lenne az egész cucc és olcsóbb is.
(#) cua hozzászólása Szo, 22:03 / 11

PMI-80 (replica)

A PMI-80 a csehszlovak ipar valasza az imperialista fejlesztorendszerekre
Intel 8080-as proci az osszes szukseges kiegeszitovel, termeszetesen mind Tesla gyartmany. Kicsit ugyetlen szerkezet, de anno nagy dolog volt egy ilyenen potyogni.
Sajnos az eredeti billentyuzet szinte beszerezhetetlen, maradt a hazibarkacs.
Errol meg hianyoznak a tapszurok (nem volt megfelelo fekvo elko a fiokban) es az eredeti Tesla buszcsatlakozok (uton van, de nekem meg messze).
Cserebe relative olcso szerkezet, keves alkatresszel.
A hozzászólás módosítva: Szo, 22:04
Következő: »»   1700 / 1700
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem