Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Ki mit épített?
Ez a téma ha úgy tetszik a mi "kiállítótermünk", nem pedig a ki mit csinált volna másképpen, mások helyett, és legfőképpen nem javítós téma.
Minden készüléknek van saját témája, ott kell kitárgyalni a részleteket!
FONTOS! A kapcsolási rajzok keresésére is van saját téma, ott keressetek rajzokat!
Nem kifogásolni akarlak, csak úgy csípi a szemem, mint hajdani postást e látvány... Az hogy nincs olyan kézibeszélő, ami igazán illene ezekhez a készülékekhez. Mivel a vasutasok használták egye fene de az az 55-ös beszélő az tényleg nem illik stílusban ahhoz amiről ez szólna.
Ami az LB és a CB készülékeket illeti, amikor a kábelezést megvalósították viszonylagos biztonságot jelentettek a fontos információk tekintetében. az LB-nél, amíg az aksija bírta, az CB-nél, amíg volt üzemanyag az aggregátorhoz. Azonban manapság minden helyi tápos.
Ki nem fogom dobni, mert kedves öreg barátomtól kaptam.
Rendben, működik a "szellemkép" effektus, bár feltételezem, hogy szabad szemmel jobban látszik.
ESP32 alapú GPS óraSziasztok! Túlzás, hogy építés, de sokat foglalkoztam vele. A kezdeti nehézségek után összeállt az ESP32 alapó GPS órám. A lényeg a modulok illesztése és a helyes könyvtárak kitalálása. Utána arányaiban könnyen összerakható. Nem titok, MI írta bele a progit.A hozzászólás módosítva: Csü, 11:21
De legalább hozzászólsz!
MV3 erősítőKedves Fórumtársak!Lehet nem jó topikba írok, de megosztanám Veletek egy régi kis erősítő átépítését. Kiemelném, hogy csak lelkes nyugdíjas amatőr vagyok, így az átépítésben külső segítséget is igénybe vettem! Hozzám került egy használhatatlan állapotú MV3 erősítő. Gondoltam megpróbálkozok a felújítással. Kiforrasztgattam minden alkatrészt, a régi nagyon ócska panelt újra rajzoltam, megpróbáltam "normális" alkatrészeket beszerezni (TAD kondik, minőségi potméterek, stb.) Már összeállt a buherálás, és meg vagyok elégedve a hangjával is. Véleményem szerint egész jól sikerült. Igaz nem tervezés, építés csak egy átépítés, de időtöltésnek jó volt. Mellékelve ide teszek néhány képet, hátha valakinek jól jön. Tisztelettel és üdvözlettel: csibai
Azért ennek még jó hangja volt. A bátyám (R.I.P.) még ilyenen gitározott.
Úgy emlékszem 10 W-os. A községi művházban, a nagyterem színpadán egy, két gitárnak pont elég volt. Nem kellett a 2000Watt.
BKK Futár kijelzőSziasztok!Kb hét éve készítettem már egy hasonló áramkört ami működött ugyan, de elég primitív volt. Most viszont újra elővettem a dolgot és immáron a mesterséges intelligencia segítségével egy nagyságrendekkel jobb áramkört és programot hoztam össze: Ez egy saját BKK Futár-kijelző. Három pár hétszegmenses LED kijelzője van, amelyeken egy adott BKK megállóból induló három legközelebbi járat indulását mutatja meg. Azaz hogy hány perc múlva indul a következő három busz/villamos/vonat/metró/troli, akármi. Nem csak budapesti BKK megállókkal hanem az ország összes Volánbusz-megállójával és vasútállomásával is működik. Van egy webfelülete és azon lehet beállítani a megállóhely azonosítóját. Hogyha az adott megállóban több járat is megáll de nekünk ebből nem mindegyik kell akkor szűrést is be lehet állítani járatokra és célállomásokra is. Az adatokat a WIFI-n keresztül a BKK-tól percenként kérdezi le, de a kijelzőket nem csupán ekkor frissíti. A BKK-tól másodperces indulási időket kap, ezeket minden frissítésnél beleírja három időzítőbe amit szépen dekrementál másodpercenként, és a kijelzőkön az értékeket eszerint jeleníti meg. Valójában a gyakorlatban valamivel pontosabb is mint a BudapestGO alkalmazás. Van a panelon egy VEML7700 fényszenzor aminek a jele alapján a szegmensek fényerejét automatikusan állítja az ESP32, bár ez kikapcsolható és manuálsan is beállítható a fényerő. Ez az első áramköröm ami sorozatgyártásra készült. Az ehhez való optimalizálás illetve a költséghatékonyság jelentős növelése okozott némi fejfájást. A fotókon látható paneleken csak a LED-ek vannak gépileg beültettetve, mert biztos nem fogok panelonként 252db LED-et forrasztgatni... Viszont a következő hardververzió már teljesen gépi beültetéses lesz, ez már gyártásra kész állapotban van. Itt már minden alkatrész egy oldalon van és az alkatrésztípusok számát is a negyedére redukáltam. Ja igen, még egy degub üzemmód is bele lett programozva, amikor is az összes kijelzőn statikusan 0-9 közti szám vezérelhető ki, ezzel tesztelhető hogy minden szegmens működik-e. Illetve ilyenkor az eszköz belső logjában (ilyenje is van) csomó plusz diagnosztikai adatot is loggol. A készülék teljes egészében okosotthon-kompatibilis, Home Assistant automatikusan felismeri és minden paramétere, beállítása kezelhető belőle. Például éjjelre lekapcsolhatóak a szegmensek hogy ne világítsanak. De a panelon van még hely egy DS18B20 hőmérőnek, egy BME280 hőmérséklet/páratartalom/légnyomás szenzornak és egy MAX98357 modulnak (I2S digitális erősítő) is. Ezeket okosotthonos alkalmazás esetén lehet beültetni és akkor akár hangokat, TTS üzeneteket lehet lejátszatni egy kis hangszórón. Ja meg egy LD2410B emberi jelenlét-szenzornak is van még hely a panelon, ezzel azt tudja érzékelni hogy van-e a kijelző előtt ember és milyen távolságban. A készülék burkolata természetesen 3D-nyomtatott. Három részből áll: A fehér burkolatból aminek az elején a szegmenseknél csak 0,4mm vastag az anyag hogy a LED-ek fénye átvilágítson rajta. A felső és a középső kijelzők közt van egy nagy 0,6mm vastag rész is, emögött van a fényszenzor. A burkolaton belül van egy feketéből nyomtatott betét is, ez azért van hogy a LED-ek fénye csak a szegmensen belül terjedjen, fehér filamentből ugyanis kb lehetetlen kellően fényzáró réteget nyomtatni. A harmadik része egy kis kör alakú karmos izé, ezzel lehet a falra rögzíteni a szerkezetet. Ezzel szabványos villanyszerelési, falba süllyesztett szerelvénydobozhoz is rögzíthető a kijelző és vízszint-állítási lehetőséget (sőt, magasság-állítási lehetőséget) is biztosít. Ebben az esetben az elektronika tápegysége a kijelző mögé, a szerelvénydobozba kerül. A másik opció az alján lévő adaptercsati és 24V-os adapter. Ilyenkor ez a kör alakú karmos rögzítőizé kétoldalas ragasztóval (IKEA Alfta) rögzíthető a falra. Az AI (ChatGPT) segített egy csomó dologban: Gyakorlatilag a programot egy az egyben ő írta. Én egyetlen kódsort sem írtam, pedig a forráskód majdnem 33 ezer karakter! Persze nyilván erősen fogni kellett az AI kezét, meg mindig csak részfeladatokat osztogattam ki neki, de gyakorlatilag az egészet ő írta. És nem csak a forráskódot! Megkértem hogy írjon néhány PHP-t amit feltöltöttem a szerveremre hogy oda az eszközök diagnosztikai adatokat tudjanak küldeni ami a fejlesztést, debuggolást jelentősen megkönnyíti. Ezeket is megírta. Sőt, csinált egy térképes megjelenítő felületet is hozzá ahol OpenStreetMap térképre ráteszi az összes eszközt (hogy melyik megálló van beállítva rajtuk). Ugyanis az összes BKK és Volán megálló GPS koordinátája elérhető a BKK-tól. Öszsesen 67853 megálló. (A vasútállomások koordinátái sajnos nem elérhetőek.)Sőt, még abban is segített hogy írt egy beállítási segédletet HTML-ben, aminek a linkjét QR-kóddal rászitázom a következő gyártatásnál a panelokra. Magát a QR-kódos ötletet is a ChatGPT adta, és a leírást is ő készítette. Jó, ezt mondjuk jelentősen átírogattam... Itt van egyébként ha érdekel valakit: Bővebben: Link Az áramkörnek van egy pici gyengesége sajnos: A jelenlegi verzióban használt ESP32-C3 chipnek nincs elég memóriája. A ország megállóinak 99,9%-ánál elegendő a memóriája, de például a 7-es busz vonalán csúcsidőben olyan sok járat áll meg hogy az már nem fér bele (este még elbírja). Ezért a következő hardver revízióban ESP32-S3 lesz, mert annak a PSRAM-jába minden belefér. A hozzászólás módosítva: 9:42
Három két számjegyű kijelzésből hogyan tudod meg, hogy melyik indulás melyik járathoz tartozik éppen?
Sehogyan. Erre nincs szükség, nyilván az ember azt a járatot állítja be amelyre kíváncsi. Persze előfordulhat az, hogy több különböző útirányú járat is fontos lehet (pl egyik munkába, másik iskolába), ez megfordult a fejemben. Nos, ebben az esetben két (vagy több) ilyen kijelzőt kell feltenni a falra
|
Bejelentkezés
Hirdetés |

(A vasútállomások koordinátái sajnos nem elérhetőek.)