Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Műhelyünk felszerelése, szerszámai
Téma, a műhelyünkben előforduló készülékek, anyagok, szerszámok, eszközök bemutatására, kitárgyalására.
Lapozás: OK   172 / 196
(#) nedudgi válasza Józsibácsi59 hozzászólására (») Ápr 27, 2022 /
 
Unortodox megközelítés:
Ne a tartósságot nézd, hanem azt, hogy melyiknek legjobb a fogása. A tartósság lutri. 64 éve kaptam Karácsonyra egy "gyerek szerszámkészletet". Még mindig használom a harapófogót belőle.

Végül az örök igazság: szerszámot és asszonyt soha, senkinek ne adj kölcsön!
A hozzászólás módosítva: Ápr 27, 2022
(#) Alkotó válasza erbe hozzászólására (») Ápr 27, 2022 /
 
Igen, vannak speciális esetek, amik megoldásához egyedi szerszám kell. Az én gyakorlatomban ritkán fordul elő, hogy nem fér el az általában kb. 8 mm vastag szárú behajtó. Ezzel akkor voltam nagy bajban, amikor kiesett belőle a mágnes (4 m magasságban), így ha lefelé tartottam akkor a BIT is kiesett belőle.
A fogók közül a hosszú-csőrösek valóban érzékenyebbek mint pl. egy kombinált-fogó, de ezeknél a kezelőnek is kell némi önmérsékletet tanúsítani. Nekem is van ilyen, viszonylag ritkán használom, akkor is általában csipeszként. Tény, a 8-as anyát nem lehet vele stabilan meghúzni.
(#) Alkotó válasza nedudgi hozzászólására (») Ápr 27, 2022 /
 
Egyetértek, lényeges szempont a kényelmes fogás. Azért nem hoztam szóba magam is, mert a mai szerszámok ebből a szempontból elég jók. A kompozit műanyag nyelű csavarhúzók markolata különösen zseniális néhány típus esetében.
(#) Black7275 válasza Józsibácsi59 hozzászólására (») Ápr 28, 2022 /
 
Én fogókból a Knipexet résesítem előnyben. Csavarhúzóból pedig a Wihát.
A csarhúzó el tud kopni, de napi használat mellett is 1,5-2 évet kibír. A fogók meg szinte örök darabok.
(#) Massawa hozzászólása Ápr 28, 2022 /
 
Egy érdekes tapasztalat. Jo pár éve vettem egy jo nevű márkás 125mm-s csiszologépet finom munkákhoz. A csiszololapokat kizárolag a gyártotol lehet venni, mert azokat a sima alutárcsára kell felragasztani, igaz ehhez a fél gépet szét kell szedni,és különleges öntapado csiszololapok kellenek.).

Pár hete egy kinézésre ugyanolyan gépet vettem ( mert jo, ha egyszerre egy durva meg egy finom csiszologép is kéznél van és nem kell a régin percekig dolgozni, ha a smirglit akarom cserélni).
Nos az uj a 4 betüs bolthálozatbol a régi gép 1/5-e volt az uj masina, a smirgli korongok fillérekért bárhol kaphatok, mert a felerösitésük a szőrős karmos változat, ami nagyon elterjedt már márkáknál is. S most jön csucs, csiszololap cseréjéhez csak egy csavart kell oldani, minden más ( szög stb) beállitás megmarad, és a lapok cseréje gyors és egyszerü.
Az tény, hogy a régi drágább sokkal precizebb munkára ad lehetöséget, csak nem igen érthető, hogy a tervezök miért nem oldották meg egyszerüen a lapok cseréjét, vagy ez nem fért bele az 5-szörös árba ráadásul a csiszololapok ára eredetileg igen magas volt, ma már a felére csökkentették, de még mindig a szörös tipusbol ugyannyi pénzért 5 helyett 20-t kap az ember.
A hozzászólás módosítva: Ápr 28, 2022
(#) Bakman válasza Massawa hozzászólására (») Ápr 28, 2022 /
 
Milyen az a jó nevű márkás? Öntapadós korongot kb. fillérekért lehet kapni távolkeletről.
(#) Massawa válasza Bakman hozzászólására (») Ápr 28, 2022 /
 
Proxxon, de olyat nem ami ahhoz kell, sőt az Amazon 2x drágábban árulja mint a Proxxon.
A hozzászólás módosítva: Ápr 28, 2022
(#) Bakman válasza Massawa hozzászólására (») Ápr 28, 2022 /
 
Tulajdonképpen milyen géped van pontosan? Mert az én Proxxon csiszolóm asztalát egy csavar fogja (nyíllal jelölve) és azután a sárga műanyag rész mindenestől lejön a gépről, a tányér 100 %-ban hozzáférhetővé válik. Valamilyen régebbi géped lehet?
(#) Massawa válasza Bakman hozzászólására (») Ápr 28, 2022 /
 
Ez meg a parkside.
A Proxxonhoz ma már kb 8-9 euroért lehet 5 tárcsát kapni ( régebben 15 € volt) . Érdekes , hogy a nagyobb szinte ugyanennyibe került, igy mindig a nagyobbat vettem, mert otthon a nagy tárcsábol két kicsit tudtam vágni, azaz fele annyiért jött ki egy lap.)
(#) Macsek71 hozzászólása Máj 2, 2022 /
 
Kicsit elkalandoznék az elektrótól - bár elektromos készülékekről kérdeznék .

Mostanában javasolják kerti aprításhoz a mini akkumlátoros lácfürészt , szerintetek helyettesítheti-e egy orrfűrész?
Utóbbit szerintem egyéb darabolási feladatoknál is lehet(ne) használni ...

Másik kérdésem lenne: valakinek van már tapasztalata az "egy akkus szerszámcsalád"-ról ?
Gondolkodom beruházni egy fent említett fűrészt, de találnék feladatot egy damilos szegélynyírónak, lombfúvónak is ( esetleg egy fúró-csavarozó is jöhetne)
(#) Massawa válasza Macsek71 hozzászólására (») Máj 2, 2022 /
 
Ne várj tul sokat az ilyen akkus gépektöl, föleg amik igen nagy teljesitményt igényelnek (lombfuvo, láncfürész), és ráadásul könnyen járhatsz ugy mint én, a kb 5 eve vett (kapott) szerszámcsaládhoz a tönkrement akkut nem lehet helyettesiteni (nincs már gyártásban), igy gyakorlatilag mindent el kell dobni.
Ha szétnézel a piacon láthatod, hogy megint mit müvelnek a gyárak. Van nagy 10 féle ugyanolyan teljesitményu (ugyanolyan tartalmu) akku, de valamennyinek egy kicsivel máabs a tokja vagy kivezetései, azaz meg elvétve sem használhato más márkához.
(Ebbe bezzeg nem köt bele a diszes EU).
És az akkuk külön gyakran többe kerülnek, mint szerszámmal együtt, és nincs kizárva, hogy mikor szükséged lesz rá, akkorra meg már el is tünt a piacrol. Akkor megint spekulálhatunk, mi olcsobb egy uj gép akkuval vagy egy kaphato akku átalakitasa a meglevö géphez. ( a szerszámcsalád legnagyobb gondja, hogy az akku gyakrabban van használva, mint egy gépben, igy hamarabb tönkre is megy).
(#) Hutty válasza Macsek71 hozzászólására (») Máj 2, 2022 /
 
Annyit fűznék hozzá, az orrfűrészhez van mindenféle fűrészlap, fém, fa, tégla stb. ha " szabványos " a befogó. A láncfűrészhez meg egyféle, lehet csak a gyári jó.
Ha nem mindennapi nehéz munkához kell, a Parkside családot használhatod, 2-3 db akksival 1 töltővel. A fekete sorozat kefenélküli motorokkal egész jók.
(#) nedudgi válasza Macsek71 hozzászólására (») Máj 2, 2022 /
 
A miini láncfűrész és orrfűrész két külön kategória. Az orrfűrésszel vigyázni kell, hogy a homloka mindig felfeküdjön az anyagra, különben elgörbül. A láncfűrésszel ilyen gond ritkán fordul elő, de több a hulladék, forgács.
A lombfúvó, szegélynyíró nekem nem jött be, pedig nem olcsó készülékeket vettem.
A Grizzly Tools (Lidl: Parkside) egész jó szerszámokat gyárt X20V akkuval, erősek, de napi egy-két óránál többet nem érdemes használni. Az ütvecsavarozójukat több autószerelő használja, meg vannak elégedve velük. A rezgőcsiszoló, multifunkciós szerszámkészlet fúrógéppel szintén használható. A fúrókalapácsot nem próbáltam.
(#) nedudgi válasza Massawa hozzászólására (») Máj 2, 2022 /
 
Van három Bosch PSR12/PSR1200 fúrógép a családban, tizenvalahány éve gubizott kettőt egy haverom Ausztriában, már igen gyenge akkuval, a fiam három éve vett egyet újonnan. Tíz éve felújíttattam a NiCd akkupakkot, tavaly őszre fáradt el annyira, hogy vettem egy utángyártott, lítiumos kínait bele.
Az Aliexpressen kismillió gyártó akkujából lehet vásárolni, főleg a nagyobb márkákhoz. Még adapterek is léteznek, amivel agy akkut azonos feszültségű szerszámhoz lehet használni.
(#) zoly15 válasza Massawa hozzászólására (») Máj 2, 2022 /
 
Azért ezt nem lehet így kijelenteni teljesen...
Nekem az ipari (kék) Bosch gépeim vannak.. sarokcsiszolók, orrfűrész, dekopír fűrész, ütvecsavarozó, ütvefúró, stb..
Egy 8Ah, vagy 12Ah-s akkuval rengeteget lehet ddolgozni.
De a gagyibb gépek, mint pl a mini láncfűrész is egész jól működik... kivéve az akku ami siralmas.
A gyári akkupackot Újítottam fel eredetileg még 1Ah-s sem volt... de a minőségi cellákkal már elég jól üzemel a gép.
(#) Massawa válasza zoly15 hozzászólására (») Máj 2, 2022 /
 
Én nem azt mondtam, hogy nem lehet velük dolgozni, hanem azt milyen veszélyekkel jár az ilyen befektetés. Immár 5 olyan gépem van ( márkás meg márkátlan) amik akkuk miatt használhatatlanok.
Ez egyik Hitachi gépem több mint 10 évig müködött hibátlanul, az utánna vett ugyanolyan gép 1,5 év alatt halt meg ( két akkuval) és nem volt több akku. Gariban ráfizetve kaptam egy ugyanolyat csak más tipusu akkukkal.
(#) zoly15 válasza Massawa hozzászólására (») Máj 2, 2022 /
 
Azért az akkukat is lehet javítani... ha csak ennyi a baja, kár a gépet veszni hagyni...
Én csak azért javítottam meg a Makita NI-CD akkukat, hogy az akkus radiál présgépemet tudjam továbbra is használni
(#) bbb válasza Macsek71 hozzászólására (») Máj 2, 2022 /
 
Én a Makita jószágok mellett tettem le a voksom. Pontosabban a Makita klónok mellett, eddig nem is csalódtam bennük. Az általad kérdezett mini láncfűrészből vettem a 6"-os kivitelűt, egyetlen problémám vele, hogy idehaza nemigen van hozzá alkatrész, s bizony a láncvezető lap, amit elsőre vettem, elég gagyi volt. A mostani már jó, s van egy tartalék is hozzá... Kis kerti munkákra remek választás volt (az enyémben tényleg van fordulatszabályzás a gomb nyomásának függvényében). Gyakorlatilag a 2-3cm-es ágakig van teleszkópos ágvágóm, afelett kb. 15cm-ig ez a láncfűrész, afelett meg ott a benzines

Az orrfűrész egész más feladatra van kitalálva, kényelmetlenebb ágaprításra használni, nem is arra való. Méretileg, súlyra, mindenre kényelmetlenebb, viszont van olyan feladat, aminél meg az a tuti (pl. autónál használtam stabpálca cseréhez, mert ez fért oda).

Nekem ez a család az ütvecsavarozóval kezdődött két akkuval + töltővel, amit egyáltalán nem bántam meg, nagyon megkönnyíti a kerékcseréket. Ezt követte egy kisflex (125mm-es koronghoz), na ez már fogyaszt rendesen, kb. 30-40perc egy akku. Van ez a kis láncfűrész, meg pár hete egy eredeti makita fűszegélynyíró + hozzá a sövényvágó penge. Mindegyik szerszám remekül teszi a dolgát, s már gondolkozok a következőn, ami a fűnyíró és a kis kompresszor lehet majd...

Az akkujáról pedig pár szó. Az akku az drága hozzá. A nem eredeti akkuval az eredeti gép nem szeret működni (orvosolható, a középső lábat kell összekötni a pozitívval). Viszont kapható hozzá adapter is különböző más márkák akkujához, így pl. a parkside akkut is lehet hozzájuk használni! Ezen kívül pedig akár csináld magad akkukészletet is lehet hozzá kapni (ahol megkapod a műanyag házat, elektronikát, sallangokat, csak akkukat kell hozzá raknod), így ha valaki hozzáfér 18650-es cellákhoz, akkor olcsón lehet hozzávalót készíteni.

Amit tanácsolok, ha valamelyik család mellett elkötelezed magad - tájékozódj előre! Én csak azután vettem meg az első gépet, miután a youtube adott találatot az eredeti és klón összehasonlítására. A videón szét is szedték és így láttam belülről, hogy jól van összerakva, megéri megvenni.

Sajnos most a magas dollár árfolyam jelentősen megdobta a gépek árát, olyannyira, hogy megérte az eredetit megvenni, mert a klón / hasonló funkciójú gép is közel ennyibe, ha nem többe került volna.
(#) Massawa válasza zoly15 hozzászólására (») Máj 2, 2022 /
 
Már amelyiket lehet. Kettöt amikor szétszedtem megállt az eszem. A 3 akku meg az elektronika össze volt öntve epoxival egy formába és ugy lettek a tokba nyomva. A harmadik akku tokja meg szépen össze volt hegesztve, szétszedni, csak fürésszel lehet, de összerakni már nehezebb, mert az elvágott rész hiányzik. Már nekifogtam egy uj tokot rajzolni, amit majd csavarral össze fogok tudni szerelni.
(#) Massawa válasza zoly15 hozzászólására (») Máj 2, 2022 /
 
A NiCd akkukat nem volt gond LiIonra cserélni, de a maiak már 3 generácioval ujabbak…
(#) Macsek71 hozzászólása Máj 2, 2022 /
 
Eddig tartottam az akkus gépektől - biztos akkor lesz lemerülve amikor kéne, stb .. Párom az ősszel beruházott egy akkus porszívóba - a takarítógéphez viszonyítva molyfing a teljesítménye - de ha szükséges "csak" lekapom a tartójáról ( mire előszedném a nagy takarítógépet, már körbe is szaladtam a kicsivel a lakást )
Ha a szerszámgépek is tudják ezt a feelinget - nem kell kábelt-hosszabítót huzigálni - szerintem már jó lehet.

pl. a "kertünk" összesen 60 m2. Mínusz a virágok ... A maradék fű sarlóval lecsapkodáshoz sok, fűnyíróhoz kevés - egy kicsi damilos szegélynyíró* ?

Segítek egy elhanyagolt kertet (nagy ~4000m2) rendbetenni - elvadult fák sarabolása is - kézifűrésszel két nap alatt alig látszott valami - Csak ide vegyek egy gépet ?

*van egy konnektoros -> anya nagyon morcos lesz, ha a kábel valamit megrongál ...
(#) Massawa válasza Macsek71 hozzászólására (») Máj 2, 2022 /
 
Az uj gépek pár évig gondtalanul fognak müködni, és a modern akkuk elvben maguktol soha nem merülnek le ( azaz az nincs, mint a régi NiCd akkuknál, hogy amikor kellett mindig üres volt). És a teljesitményük ( a 20 V-s akkuk esetében) már meglehetösen nagy.
Én egy nagy kerti szerszámházat épitettem fel egy nap alatt két akkuscsavarhuzoval meg 3 akkuval - egy mindig a töltön volt.
(#) nedudgi válasza Macsek71 hozzászólására (») Máj 2, 2022 /
 
Akkus gépek vásárlásakor a legfontosabb, legelső szempont, hogy ilyenkor gyártót, feszültségcsaládot választunk. Sokat kell rágódni, keresgélni, főleg azügyben, hogy mi az ami könnyen elérhető - úgy anyagilag, mint távolságilag.
Ha megvan a család, akkor nem árt, ha nem csak egy akku van kéznél. Töltőből elég egy is. Mondjuk az én szempontjaim különlegesek, mert a legfontosabb, hogy kis helyet foglaljon, és bőrönd legyen hozzá. Két éve cuppantam rá az akkus gépekre, amikor egy rándulás miatt nem tudtam leszerelni a fűnyíró kését - kellett az ütvecsavarozó. Nem bántam meg, csak az a baj, hogy néha egy fél évet kell várni, mire éppen kapható, amire szükségem van. (Grizzly Tools - Parkside X20V család).
(#) zoly15 válasza nedudgi hozzászólására (») Máj 2, 2022 / 1
 
Ugyan mas kategoria, de a Bosch GDS 18V-1050H utvecsavarozo (1700Nm) vetelet sem bantam meg, orom nezni ahogy leszedi a feltengely anyat
(#) nagym6 válasza nedudgi hozzászólására (») Máj 2, 2022 /
 
Sajnos az akkus gépek akku tönkremenetel miatt lesznek idő előtt kidobva, amikor még zöme élettartamuk hátravan-lenne. Akku beléjük majdnem új komplett gép ára.
(#) erbe válasza Macsek71 hozzászólására (») Máj 2, 2022 /
 
Szombaton javítottam egy akkus szegélynyírót. Alaposan megpörkölte a tulajdonosa. Erősen korlátozott a használhatósága. Nagyon oda kell figyelni, hogy csak addig használja a gazdája, míg ki nem jön belőle a füst. Középkategóriájú márkás gép, de még játékszernek is nevetséges. Ibolyát le lehet vele csapni, de csalánnak nem érdemes nekiállni.
Majdnem lemaradt. Annyi volt a hibája, hogy a bejutó portól megszorult a szénkefe. Szó szerint szabadon forgott. Nem volt kefesúrlódás.
A hozzászólás módosítva: Máj 2, 2022
(#) nedudgi válasza nagym6 hozzászólására (») Máj 2, 2022 /
 
Nem tagadom, hogy van egy olyan árkategória, ahol az akku és a gép plusz a töltő összemérhető egy akku cseréjével. De ezeket nem érdemes megvenni. Ráadásul mindez addig igaz, amíg csak egy géped van a családból.
Természetesen tudomásul kell venni, hogy a szettben árult szerszám-akku-töltő ára alacsony, hiszen célja a "beetetés".
A hozzászólás módosítva: Máj 2, 2022
(#) Ge Lee válasza erbe hozzászólására (») Máj 3, 2022 /
 
Megnéztem tegnap pár videót erről a parkside ütve csavarozóról, mondom milyen jól jönne egy ilyen kerékcsere alkalmával. És mégsem, mert általában a kerékcsavarokat sem bírja meglazítani, mérések alapján a fele nyomatékot sem tudja a ráírtnak, akkor meg minek...
Úgy ahogy írod, játékszer.
(#) Massawa válasza nedudgi hozzászólására (») Máj 3, 2022 /
 
Sajnos szinte mindegyik ilyen kategoria.A mult héten keresgèltem az én gépemhez akkut, és néztem mibe kerülnek más márkákhoz az akkuk.
Szinte kartelszerüen minden márkánál ez a helyzet. Itt ott ( boltspecifikus) voltak akciok, ahol 2 darab 20 V-s akkut meg dupla töltöt árultak annyiért mint egy furogépet 2 ugyanolyan akkuval, de szimpla töltövel. Töltö nélkül az akku ára kb fele annak amibe a 2 akku meg töltö kerül. Azaz elvben a töltö ingyen van.
Szoval mindenütt az a helyzet, hogy egy esetleges uj akku az eredeti akkus gép ( töltövel) árának kb 50-70%-ba kerül.
A veszély azonban abban van, hogy senki nem garantálja még pár évre sem az akkuk azonos kivitelét és elérhetöségét. Ezt látom föleg nagy átverésnek ezzel az egy akku több gép hisztériával. Megveszed a sok masinát ami ugyanazt az akkut használja a furogéptöl a fünyiroig, és egyszercsak eltünik az az akku a piacrol. Akkor mehet minden a kukába, mégha nem is igen volt használva.
(#) Kovidivi válasza Massawa hozzászólására (») Máj 3, 2022 /
 
"modern akkuk elvben maguktol soha nem merülnek le" - kivéve a cellák önkisülése, aztán a BMS fogyasztása... Ezek ketten szépen le tudnak egy akksit 6-18hónap alatt 0V-ra meríteni, kapacitástól függően.
Következő: »»   172 / 196
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem