Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Muzeális készülékek-alkatrészek restaurálása
Lapozás: OK   562 / 577
(#) fgyj válasza mohinger hozzászólására (») Máj 18, 2022 /
 
Az Edge telepítése után most már az Inkscape nyitja meg. Szép. - De azt nem tudom, mit kellene most tennem. Pl. egy nyomtató szolgáltatóhoz így elvihetem, hogy x mm nagyságban átlátszó matricát készítsen belőle? (Vagy ettől még messze vagyok?)
A hozzászólás módosítva: Máj 18, 2022
(#) bbb válasza fgyj hozzászólására (») Máj 18, 2022 / 1
 
Ha megméred mekkora méretben kellene a matrica, akkor átméretezem akkorára és PDF-ben felrakom ide, azt már el tudod vinni és biztosan akkorára fogják nyomtatni, de hozzájuk is vinned kell ezt a fajta papírt, mert biztosan nem tartanak ilyet készleten. Ez nem sima matrica, hanem olyan, mint amiket annakidején repülőgép makettekhez adtak. Körbevágtad, beáztattad és átcsúsztattad a makketre. Vékonyabb, mint a normál matricák, amik szerintem nem is mutatnának jól egy ilyen rádión.
Viszont kérdésem, hogy a színek így megfelelőek-e, vagy változtatni kellene rajtuk, mert a felrakott kép alapján próbáltam belőni (ilyen szalagos orion logoból csak rossz mintát találtam), de kisgeri képein lehet látni egy jóval világosabbat is. A korábban felrakott fekete-barna-arany összeállítást egy normális színes lézernyomtató szépen ki tudja nyomtatni. Viszont azt a közel fehér színűt már olyan helyre kell vinni, ahol tudnak fehérrel is nyomtatni (pl. pólókészítőknél előfordul ilyen igény). Illetve, ha jól tudom, akkor ebből a papírfajtából is van olyan, ami nem átlátszó, hanem fehér, csak ott meg nagyon pontosan kell körbevágni a matricád, hogy a körvonalban ne legyen fehérség...
(#) Poli válasza kisgeri hozzászólására (») Máj 18, 2022 /
 
Vállalnak ilyen nyomtatást akár fehér színben is, én eddig csak vasútmodellekkel foglalkozó üzletekben kérdeztem, de feltételezem, hogy máshol is vállalják ahol van megfelelő nyomtató.

Vizesmatrica nyomtatás
(#) Gafly válasza bbb hozzászólására (») Máj 18, 2022 /
 
Pólókészítőknél alap hogy ne legyen semmi háttér.
Viselésben/mosásnál nagy szívás.
(#) bbb válasza Gafly hozzászólására (») Máj 18, 2022 /
 
Volt ilyen pólóm... Vígan összetöredezett rajta a matrica. Nem is szerettem hordani az tény.
(#) kisgeri válasza bbb hozzászólására (») Máj 18, 2022 / 1
 
Ami képen nálam világosabb, de még jó minőségű, ott pont a matricáról van már a lakk leperegve, nem takarja semmi. Szóval az eredeti színe az olyasmi, amit ott látsz, inkább krémfehér a világos része, a másik két szín meg világosbarna és majdnem feketébe hajló barna. A lakk sötétít rajta természetesen normál esetben, ha rajta van. Magam részéről inkább profi helyen nyomtattatnám, ahol ilyen fehér jellegűt is tudnak készíteni. Megmértem pár ilyen szalagos emblémát, nálam mind 83mm széles. Pont ilyen makettekhez való alapanyagra tökéletes lenne, átlátszó alapon, az eredeti is ilyesmi volt. Óriási kérés lenne, hogy esetleg azt a széles lapos Orion feliratot is megcsinálnád így vektorosan? Bár értenék hozzá...
(#) bbb válasza kisgeri hozzászólására (») Máj 18, 2022 /
 
A feliratot is jó lenne megmérni. Magasság és szélesség is érdekes. Az emblémát átszínezem akkor valami hasonló krémszínűre, a barnák nagyjából jónak tűnnek... Holnap délután majd nekiugrok, nem nagy mutatvány
(#) kisgeri válasza Poli hozzászólására (») Máj 18, 2022 /
 
Köszönöm, igen, így megtaláltam egy olyan helyet is, ami korábban számításba jött, csak akkor még nem nagyon voltunk ilyen közel a megoldáshoz, és elsikkadt.
(#) kisgeri válasza bbb hozzászólására (») Máj 18, 2022 / 1
 
Nagyon köszönöm, nem sürgős, ahogy időd engedi.
A felirat mérete: 120mm széles és 4,5mm magas. Az arányai miatt megpróbáltam minél pontosabban mérni. A betűket alkotó vonal vastagsága 1mm-nél talán kicsit vastagabb. A változatosság kedvéért ez viszont aranyszínű a lakk alatt is...
A szalagos emblémával kapcsolatban még annyi észrevételem van, ha nem baj, hogy a jelölt helyek egyforma vastagon lennének jók, a belső kettő mérete szerintem pont jó.
A színeket illetően szerintem megtarthatjuk az eredeti verziót is, meg a tervben levő átszínezettet is. Nyomtatási próbák úgyis lesznek azt hiszem...
A hozzászólás módosítva: Máj 18, 2022

zaszlo.PNG
    
(#) kisgeri válasza bbb hozzászólására (») Máj 18, 2022 / 1
 
A feliratból felteszek egy nagy méretűt alapnak, itt részletesen látszanak a betűk formái is.

felirat.jpg
    
(#) bbb válasza kisgeri hozzászólására (») Máj 19, 2022 /
 
OK, nem gond megcsinálni, csak 4 pontot kell odébb húzni hozzá...
A hozzászólás módosítva: Máj 19, 2022
(#) fgyj válasza bbb hozzászólására (») Máj 19, 2022 /
 
"kisgeri" ezt írta neked (Sze 21:56):
Idézet:
„Megmértem pár ilyen szalagos emblémát, nálam mind 83mm széles.”
Mivel az én rádiómról nyomtalanul lekopott már, a "kisgeri" által megadott méret nekem tökéletesen megfelel! Nagyon köszönöm a segítségedet, és kérem, hogy ekkorára átméretezve tedd fel PDF-ben (amikor lesz rá időd).
Városkámban csak egy szolgáltató foglalkozik komolyabb nyomtatással, tőlük kell először megtudnom, hogy van-e alkalmas papírjuk.
(A neten található, felújított 442-esek jó részén nincs jelvény. Vagy gyártottak úgy is, vagy az itt olvasható gondok miatt a felújítók lemondtak a pótlásról.)
(#) fgyj válasza bbb hozzászólására (») Máj 19, 2022 /
 
A fekete-barna-arany színösszeállítás lenne jobb hatású (azt hiszem).
A rádió érkezésekor ennyi látszott - ebből nehéz megítélni.
(#) TL54 válasza bbb hozzászólására (») Máj 19, 2022 /
 
Esetleg ennek a régi tölcséres hangszóró adattáblájának az újrarajozásában tudnál segíteni?Többször nekifutottam pain-el,creo-val,de nem igazán jött össze.
(#) Gafly válasza TL54 hozzászólására (») Máj 19, 2022 /
 
Dehát ez alu lemez felszegecselve, ami teljesen más technológia...
Jó kihívás.
(#) kisgeri válasza fgyj hozzászólására (») Máj 19, 2022 /
 
Gyártották úgy is, nekem 2 is volt és egyiken sem volt gyárilag. Van egy A117-esem is, ami ilyesmi külsejű rádió, ezeken szintén hol van, hol nincs valami dekor. Az enyémen pl. fémből van zászlós embléma.

Köszönöm a színváltozatott bbb! Szerintem minkettőt ki fogom próbálni. Az arany színváltozatból szerintem a javítás előtti verziót tetted fel újra
(#) Udvari Zsombor hozzászólása Máj 19, 2022 / 2
 
"Mustang 7002" kazettás rádió, 70-es/80-as évekből Ausztriából ‒ anyukám első magnója volt, anno egy kint járás alkalmával vették! Egyedül a kazettánál kontaktos valami, mert csak intenzívebb noszogatásra marad meg a folyamatos hang, de egy csere szíjat leszámítva minden eredeti benne (a por is ) és jelenleg is itt játszik mellettem egy kazettát.
(#) TL54 válasza Gafly hozzászólására (») Máj 19, 2022 /
 
Igen,hibásan írtam!! Elnézést.Természetesen aluból nem tudom elkészíteni.Csak a grafikai részére gondoltam.Így öntapadós papírra lehetne kinyomtatni.Ez teljesen elegendő lenne.
(#) bbb válasza kisgeri hozzászólására (») Máj 19, 2022 /
 
Itt van ismét. Reggel még nem figyeltem, s a CorelDrawX3 magyar változata sajnos csinál olyan hülyeségeket, hogy két pontot rak a fájlnévbe, így nem írta felül az előző exportot.

orion.svg
    
(#) bbb válasza TL54 hozzászólására (») Máj 19, 2022 / 3
 
Ha ezt a tölcséres adattáblát be tudnád szkennelni, de legalább úgy felrakni, hogy pont szemből legyen, akkor úgy tűnik itt lesz az ideje egy leírást készítenem róla, hogyan lehet az ilyesmit megcsinálni...

Egyébként meg nem gond, hogy alu, arra is át lehet vasalni a mintát. A legegyszerűbb úgy, hogy kinyomtatod lézerrel a lehető legjobb minőségben transzferpapírra, vagy zsíros papírra (matrica hordozója), majd előmelegíted az alulemezt, amit előtte méretre vágtál, s a mintát rátéve többször átküldöd egy laminálón. De elvileg az acetonos-alkoholos átvitel is működik. A lényeg, hogy az alu hordozóra ugyan úgy át lehet vinni a mintázatot, mint a rézre, s a nyákgyártós topikban jó sokat olvashatsz róla hogyan is csináld
(#) Udvari Zsombor válasza Udvari Zsombor hozzászólására (») Máj 19, 2022 /
 
Nem tudja véletlenül valaki, hogy hogyan lehet ebben szalagsebességet állítani? Én nem találtam.
(#) Gafly válasza bbb hozzászólására (») Máj 19, 2022 /
 
Miután készre van munkálva, trisós vízben kifőzni.
Utána transzferálni.
De ha a képen lévő állapotban van, akkor talán nem is kellene bántani...
(#) kisgeri válasza bbb hozzászólására (») Máj 19, 2022 /
 
Köszönöm, nagyon szuperek lettek! Ha majd a felirat is meglesz, alig várom, hogy vigyem nyomtatni.
(#) bbb válasza kisgeri hozzászólására (») Máj 19, 2022 /
 
Tessék a felirat.
(#) kisgeri válasza bbb hozzászólására (») Máj 19, 2022 /
 
Köszönöm szépen, ez gyors volt! Ha megvan papíron is, megmutatom milyen lett!
(#) bbb válasza kisgeri hozzászólására (») Máj 19, 2022 /
 
Majd 20 perc volt. Felrakom youtube-ra amikor kész a képernyőfelvétel konvertálása...
(#) kisgeri válasza bbb hozzászólására (») Máj 19, 2022 /
 
Rendben, kíváncsi is vagyok rá! Ha úgy adódik, hátha meg tudnék rajzolni a későbbiekben ilyesmit én is.
(#) bbb válasza kisgeri hozzászólására (») Máj 19, 2022 / 2
 
Tessék itt a link: youtube. Még egyelőre feldolgozza a rendszer, de majd rakok rá feliratot a lényegesebb lépésekhez.
(#) fgyj válasza bbb hozzászólására (») Máj 20, 2022 /
 
Kedves "bbb"! Köszönöm a sok segítséget. Letöltöttem a két (arany és krém) végleges, 85 mm-es átméretezést. Inscape-ben megnyitás, majd "Mentés másként" - "Hordozható dokumentum-formátum (*.pdf)" - az általa ajánlott paramétereket (köztük 96 dpi) nem változtattam. Így mehet a nyomdába? Milyen papírt kérjek? Ha a nyomdának nincs, mit lehet tenni? (Végül persze elviselem, ha esetleg nem lesz jelvény a rádión - de mivel láttam, hogy volt rajta, hát szeretném, ha újra lenne...)
(#) bbb válasza fgyj hozzászólására (») Máj 20, 2022 / 3
 
A 96dpi kicsi. Vedd fel legalább 300-ra!
Papírból olyat, amilyet linkeltem, az való ilyen matrica készítésére. De szerintem, ha ott elmondod, hogy mit szeretnél, akkor vagy ajánlanak ők papírt, vagy azt mondják vidd be te, esetleg el se vállalják.
Következő: »»   562 / 577
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem