Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » [OFF] Pihenő pákások témája - Elektronika, és politikamentes topik
Témaindító: Topi, idő: Nov 18, 2007
Beásták a vasutat a föld görbületébe, így az rövidebb úton megy, mint fent a levegőben a légvonal
Egyszerűen csak arról van szó, hogy a légvonal távolságot a két település középpontjai között méri, a vasútit meg a két állomás között. Így az utóbbi lehet akár kevesebb is.
Egyáltalán nem felesleges. A belső hálózatom vezetékes, gigabites. A letöltő gép, ami egyben média szerver is, műhelygép, TV mögött a HTPC, meg az asztali gépek, nyomtató erre csatlakozik. Viszont a WiFi is pótolhatatlan. Pincében kazán, WiFi kapcsolattal, telefonon applikáció, amivel látom. Nincs LAN port rajta. Laptopomon nincs vezetékes LAN port. Gyerekek jönnek, mindegyik mobilozik, kérik a WiFi hálózatot. Laptopokat a teraszon is lehet használni. Gyerekhez barátnő jön laptoppal, az újakon már nincs vezetékes hálózati lehetőség, megy nekik a WiFi. Nyomtatni a WiFi-s nyomtatóra közvetlenül telefonról is akár, a hűtő-fűtő klíma, aminek szintén nincs vezetékes kapcsolata a WiFin kívűl. Úgy hirtelen ennyi, és még adódhat sok lehetőség, amik esetleg csak WiFi-re tudnának csatlakozni. Ma már rengeteg eszköz eleve csak WiFi hálózatos kapcsolattal rendelkezik.
A "lakás" egy hosszú 20 méteres, 117 éves ház 55 cm-es falakkal...a válaszfalak is ilyen vastagok.
Az első helyiségbe sikerült az optikai kábelt rejtve egy régi "bergmann" csőben a padlásról levezetni a wifis modemhez. A harmadik helyiségben van a PC (nálam is előnyt élvez). Összevissza furkálni-vezetékezni az egész épületet macerás lenne meg ronda. Notebook (3-5 darab) meg nagy tablet is használva van...ezeket lan kábellel használni, jó nagy marhaság lenne, a mobilitásuk megszűnne. Kint az a szabadban az udvaron például. WiFi kamerák is működnek itt-ott, vezetékek nélkül, cserélhető akkupakkról/napelemről... Meg a mobiltelefon, ha elfogy a "havi keret" és van fél percem valaminek utána nézni. Most nagy nehezen befűztem a modemtől a ház másik végéig egy Cat5e kábelt (6e-t akartam)... Lesz D-Link COVR MESH készletem, azokkal talán az 50 m-es telek végében is lesz jel 2,4 és 5 GHz-en. Megbetegedni nem fogok a rádiószmogtól...annyi időm már nincs hátra Talán még a paradicsomok is jobban fognak nőni a kert végi fóliasátramban...Szóval csak ezen pár dolog miatt kell a wifi, ha már van sávszélesség meg ha a magas havidíjat kifizetem. Ha a szoba egyik sarkában lenne a modennél egyetlen egy PC-m (ahogy a 90-es évek közepe táján volt), akkor tényleg elég lenne a 1,5 méteres LAN kábel amit a modemhez adtak... A hozzászólás módosítva: Szept 28, 2026
Tedd a modemet a padlásra. Gondolom nem vasbeton a födém. Úgy lesz WiFi mindenhol.
Fapadló/döngölt agyag a födém...meg sok tűzveszélyes pókháló. Oda inkább nem tenném, meg az optikai csati már nem fér át a bergmann csövön, az a szobában lett a kábel végére hegesztve.
A falak így is útjába esnének a jelnek, ráadásul már nem merőlegesen. Állítólag a wifi-t körkörösen sugározza a router, le és fel nem. Éppenséggel damillal fellógathatnám a plafonra, de nem elég hosszú a fali optikai aljzatba dugható "fénykábel"...
Most rákrimpeltem a csatikat a CAT5 kábel végeire és rádugtam az Archer AX1500 V1.20 wifi routerem. Így már maximális térerő van. Még azt nem írtam, hogy a PC-m egy USB Wifi 6-os stickkel "veszi" a netet.
Ha előkerül a 10m-es LAN kábelem, akkor már madzagon tudna eljutni a net a PC-be...
Sokáig nekem is USB Wi-Fi stick volt a gépemre dugva, de rengeteget javult a kapcsolat, mikor vettem egy PCI-e Wi-Fi kártyát, aminek én helyezhettem el a külső antennáját ‒ nem kell az USB vezérlőt is az internet kapcsolattal terhelni.
Idézet: Nálunk a földszinti nappaliban van a router és csak az azzal egy szobában lévő két gép van vezetéken, minden más Wi-Fi (eszköztől függően 2G vagy 5G) a házban. Nálunk ugyan az udvarra már nem nagyon ér ki a jel, mivel a ház utca felőli végében van a router, de nekünk bőven elég, ha földszinten és tetőtérben mindenhol elégséges a jelszint, kintre nem feltétlenül kell. „Ha előkerül a 10m-es LAN kábelem, akkor már madzagon tudna eljutni a net a PC-be...”
Nálam hasonló padláson van legalább tizenöt éve. Nem gondolnám, hogy tűzveszélyes.
Ilyen még akkor nem létezett...meg ki is kapcsoltam rajta a wifit. A linkemen olvasható, hogy lefelé nem sugároz. Ráadásul a falak ugyanúgy a jel útjában állnak. A CAT5 kábellel tökétes a wifi az AX1500-asommal (a kert végén is van használható wifi-net. A T-..omos modem jele csapnivaló a AX-emhez képest.
Persze a szomszédoknál még erősebb a jel ilyen 45 ezer Ft-os wifi plus-os kütyükkel. De az nekem drága ...ilyenket kapok hamarosan egy ismerősömtől, így megoldódik a többszáz m2-en, a kaputól a telek végéig a megfelelő stabil térerő. Ennyi. A wifi6-os sticket is USB3-ba kéne dugni, de azt hiszem, az nincs is az aztali PC-mben. A hozzászólás módosítva: Szept 29, 2026
NAVIGÁTORSziasztok! Apósomnak szüksége lenne navigátorra, autós közlekedéshez. Kapható még egyáltalán ilyen hardver, vagy mindenki (okos)mobiltelefonnal navigál? Szoftver beszerezhető olyan ami offline is működik (apósnak nincs mobilnetje), és viszonylag nem régiek a térképei?A hozzászólás módosítva: Csü, 19:57
|
Bejelentkezés
Hirdetés |

Talán még a paradicsomok is jobban fognak nőni a kert végi fóliasátramban...