Fórum témák
» Több friss téma |
Elvileg minden szegmens működik, máskülönben a 0-7 számoknál látszana a hiány, nem?
Így mint ha többféle kapcsolási rajzot is találnék Elektronika 6-hoz, nem tudom melyik kivitel lehet a tiéd. Mindenesetre ez sajnos dekóder/IC hibának néz ki.
Meghibásodhatott az IC?
![]() ![]()
A leírtak alapján a BCD-kód legfelső bitét nem kapja meg/dolgozza fel a dekódoló áramkör, de én most így hirtelen semmilyen rajzot nem találtam, hogy meg lehet-e keresni, hol veszik el a jel.
A "szétszedtem" oldalon jól át van fotózva egy "Elektronyika 6" óra itt.
Valóban jól írja somitomi. Ha neked is ez a 3 chipes verziód van, akkor a K176IE13 (К176ИЕ13 óra IC) és a K176ID3 (К176ИД3, BCD -> 7szegmenses dekóder) közötti 4db vezetősávot és forrasztást ellenőrizd, hogy nincs-e kontakthiba. Ha nincs, akkor méréssel az is eldönthető üzem közben, hogy ezek melyike rossz.
Legfeljebb a forrasztásokat ellenőrizhetem, de mérni azt nem fogok merni a kijelző nagyfeszültsége miatt.
Amitől kicsit tartok, hogy ki fog esni az ébresztés gombja az óra tetejéből, ha kihúzom hátrafelé a belét? Mennyire macerás visszatenni a gombot?
Ebben a legnagyobb feszültség a hálózat, azzal vigyázz. A többi max 30-40V. De a multiplex vezérlés miatt úgyis leginkább szkóp kéne a méréshez. Ha a forrasztások rendben, akkor a két IC valamelyike hibás. Pont ilyen órám nincs, de szerintem nem nehéz összerakni.
A hozzászólás módosítva: Júl 27, 2024
Az alulnézeti kép alapján merrefelé kellene ellenőriznem a panelt?
Bejelöltem a BCD vonalakat. Ebből is a piros ami vagy szakadt, vagy valamelyik IC rossz.
Oh, köszi, ebből már ki tudok indulni.
![]() Elektronyika 2-06 hibás perckijelzésSziasztok, van egy elektronyika 2-06 órám, a "három IC-s". Jobb szélső szegmensen csak 0 vagy 8 jelenik meg, akárhány perc is legyen. Elvileg kristály rendben, elkókat cseréltem. Valszeg az ora IC is, mivel a perceknél a 10-es helyiértékek 10 percenként nőnek. Vagyis percekből csak :10, :18, :20, :28, 30, :38, :40, :48, :50, :58 jelenik meg.Dekoder IC lesz a baja. Vajon?
Erre nem jeleztem vissza, de ez az órám most mar kb 9 hónapja rendben ketyeg, az elem backup is működik, azóta nem felejtette el az idot áramszünetekkor. 8 hónap alatt sietett 5 percet, akkor állítottam at az időt, de a kondihoz nem nyúltam.
További kérdés (vettem egy újabbat, a kettőből talan össze tudok rakni egy működőt
![]() A gifet meg kellett vágni méretkorlát miatt, de a valóságban kb olyan gyorsan pörögnek a számok, mintha gombbal állítanánk az órákat.
Azt esetleg nézted, hogy nem-e rendetlenkednek a hátlapi gombok? Időalapot rendesen megkapja?
A gombokat direkt szét bontottam, mert pont olyan volt a lepegetés, mintha rövidre lenne zárva az óraszám-állító gomb. Persze lehet hogy a nyákon valahol meg shortolódik (vagy az ICben.)
Multiméterrel tudtam csak a kristályt mérni, az rendben mutatta a 32.8 kHz-et, tehat legalább valamennyire pontos. Nixie cső Elektronyka 4-hezEgy Elektronyka 4 tipusú orosz órát szeretnék életre kelteni. Tudna valaki segíteni abban, hogy milyen típusú nixie cső van benne, mi a lábkiosztása és es esetleg hol tudnék ilyet vásárolni?
Ha különálló csövek vannak benne akkor IV12 vfd cső van benne . Nem nixie. Egyébbként egy kép sokat segített volna.
Elektronyka 4 óra sietsikerült egy elektronyka 4 órát elindítani. Stabilan működik, de siet. A benne lévő trimmerkondival nem tudom beállítani. Van- valakinek tapasztalata a frekvencia állításban, hogyan tudnám a sietést beállítani? Köszönöm a segítséget.
A trimmer állítására változik a sietés mértéke? Előfordulhat az is, hogy rossz a kvarc benne. Próbára tegyél bele másik órakvarcot.
A késés napi kb. fél perc, és mintha a trimmerre nem reagála. Ha tényleg a kristály a rossz, akkor lehet ilyet beszerezni?
Tanya szerint közönséges órakvarc van benne. Nem egy ökör ára, illetve lehet próbálkozni a kondenzátorokkal is...
Valamint régi, megnyekkent quartz (kar)órákból is bontható.
Szerintem adnánk is ajándékba (nem dönti romba a költségvetést/talán akad is a fiókban), de frekvencia mérővel felszerelkezve, helyszínen beállítva lenne értelme...
Electronica Start 7231 trafó bekötésSziasztok! Electronica Start 7231 típusú digitális óra transzformátor bekötésében tudna valaki segíteni? Az óra alaplapján jobb oldalon (W)1, (W)2, (W)3 jelölés van. Kapcsolási rajzom van, de nem vagyok biztos benne, hogy az 1-2-3 vezetéket a trafó melyik pontjához kössem, ahol 4 bekötési pont van. Az elkókat természetesen cserélem, mielőtt áramot kap. Valaki esetleg tudna segíteni, hogy melyik kábelt hová kössem. Előre is köszönöm!A hozzászólás módosítva: Márc 17, 2025
Nekem van ilyen órám. Ha el nem felejtem, este lefotózom neked a bekötést.
Előre is köszönöm!
![]() A hozzászólás módosítva: Márc 18, 2025
Kiderült, hogy két ilyen órám is van...
![]()
Köszönöm szépen. Jól látom, hogy a 4 kimeneti csatlakozónál balról a 2. csatlakozáshoz két vékony huzal csatlakozik? Nekem a dupla huzal az elsőhöz. Esetleg szín szerint meg tudnád mondani, hogy az alaplapon melyik vezeték hová csatlakozik, 1-2-3?Bocsi a sok kérdésért, köszönöm
![]() |
Bejelentkezés
Hirdetés |