Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronyika orosz digitális órák
Lapozás: OK   27 / 28
(#) user1914 válasza Udvari Zsombor hozzászólására (») Júl 24, 2024 /

a b c d e f g ?
kijelző szegmens..
Üdv. M.
(#) Udvari Zsombor válasza user1914 hozzászólására (») Júl 24, 2024 /

Elvileg minden szegmens működik, máskülönben a 0-7 számoknál látszana a hiány, nem?
(#) kisgeri válasza Udvari Zsombor hozzászólására (») Júl 24, 2024 /

Így mint ha többféle kapcsolási rajzot is találnék Elektronika 6-hoz, nem tudom melyik kivitel lehet a tiéd. Mindenesetre ez sajnos dekóder/IC hibának néz ki.
(#) Udvari Zsombor válasza kisgeri hozzászólására (») Júl 25, 2024 /

Meghibásodhatott az IC? Mióta nálam van az óra, sajnos átélt pár hálózati áramszünetet a szokásos anomáliákkal együtt, nem tudom, hogy ez is "segített"-e neki meghibásodni...
(#) somitomi válasza Udvari Zsombor hozzászólására (») Júl 25, 2024 /

A leírtak alapján a BCD-kód legfelső bitét nem kapja meg/dolgozza fel a dekódoló áramkör, de én most így hirtelen semmilyen rajzot nem találtam, hogy meg lehet-e keresni, hol veszik el a jel.
(#) Udvari Zsombor válasza somitomi hozzászólására (») Júl 26, 2024 /

A "szétszedtem" oldalon jól át van fotózva egy "Elektronyika 6" óra itt.
(#) kisgeri válasza Udvari Zsombor hozzászólására (») Júl 27, 2024 /

Valóban jól írja somitomi. Ha neked is ez a 3 chipes verziód van, akkor a K176IE13 (К176ИЕ13 óra IC) és a K176ID3 (К176ИД3, BCD -> 7szegmenses dekóder) közötti 4db vezetősávot és forrasztást ellenőrizd, hogy nincs-e kontakthiba. Ha nincs, akkor méréssel az is eldönthető üzem közben, hogy ezek melyike rossz.
(#) Udvari Zsombor válasza kisgeri hozzászólására (») Júl 27, 2024 /

Legfeljebb a forrasztásokat ellenőrizhetem, de mérni azt nem fogok merni a kijelző nagyfeszültsége miatt.
Amitől kicsit tartok, hogy ki fog esni az ébresztés gombja az óra tetejéből, ha kihúzom hátrafelé a belét? Mennyire macerás visszatenni a gombot?
(#) kisgeri válasza Udvari Zsombor hozzászólására (») Júl 27, 2024 /

Ebben a legnagyobb feszültség a hálózat, azzal vigyázz. A többi max 30-40V. De a multiplex vezérlés miatt úgyis leginkább szkóp kéne a méréshez. Ha a forrasztások rendben, akkor a két IC valamelyike hibás. Pont ilyen órám nincs, de szerintem nem nehéz összerakni.
A hozzászólás módosítva: Júl 27, 2024

Az alulnézeti kép alapján merrefelé kellene ellenőriznem a panelt?
(#) kisgeri válasza Udvari Zsombor hozzászólására (») Júl 27, 2024 / 1

Bejelöltem a BCD vonalakat. Ebből is a piros ami vagy szakadt, vagy valamelyik IC rossz.

027panel.jpg

Oh, köszi, ebből már ki tudok indulni. Akkor jelentkezek, ha jutottam valamire...
(#) danieru hozzászólása Okt 1, 2024 /

Elektronyika 2-06 hibás perckijelzés

Sziasztok, van egy elektronyika 2-06 órám, a "három IC-s". Jobb szélső szegmensen csak 0 vagy 8 jelenik meg, akárhány perc is legyen. Elvileg kristály rendben, elkókat cseréltem. Valszeg az ora IC is, mivel a perceknél a 10-es helyiértékek 10 percenként nőnek. Vagyis percekből csak :10, :18, :20, :28, 30, :38, :40, :48, :50, :58 jelenik meg.
Dekoder IC lesz a baja. Vajon?
(#) danieru válasza proba hozzászólására (») Okt 1, 2024 /

Erre nem jeleztem vissza, de ez az órám most mar kb 9 hónapja rendben ketyeg, az elem backup is működik, azóta nem felejtette el az idot áramszünetekkor. 8 hónap alatt sietett 5 percet, akkor állítottam at az időt, de a kondihoz nem nyúltam.
(#) danieru válasza danieru hozzászólására (») Okt 5, 2024 /

További kérdés (vettem egy újabbat, a kettőből talan össze tudok rakni egy működőt ), hogy mitől lehet az hogy mind az óráknál, mind a percnél csak elszámol 0-tól 23-ig,majd elölről kezdi? Mindhárom IC lábain frissítettem a forrasztást, meg ellenőriztem a vonalak folytonosságát, de lehet h ez is vmi komponens hiba?
A gifet meg kellett vágni méretkorlát miatt, de a valóságban kb olyan gyorsan pörögnek a számok, mintha gombbal állítanánk az órákat.
(#) Udvari Zsombor válasza danieru hozzászólására (») Okt 5, 2024 /

Azt esetleg nézted, hogy nem-e rendetlenkednek a hátlapi gombok? Időalapot rendesen megkapja?
(#) danieru válasza Udvari Zsombor hozzászólására (») Okt 5, 2024 /

A gombokat direkt szét bontottam, mert pont olyan volt a lepegetés, mintha rövidre lenne zárva az óraszám-állító gomb. Persze lehet hogy a nyákon valahol meg shortolódik (vagy az ICben.)
Multiméterrel tudtam csak a kristályt mérni, az rendben mutatta a 32.8 kHz-et, tehat legalább valamennyire pontos.
(#) Walterd hozzászólása Nov 2, 2024 /

Nixie cső Elektronyka 4-hez

Egy Elektronyka 4 tipusú orosz órát szeretnék életre kelteni. Tudna valaki segíteni abban, hogy milyen típusú nixie cső van benne, mi a lábkiosztása és es esetleg hol tudnék ilyet vásárolni?
(#) madzagos válasza Walterd hozzászólására (») Nov 2, 2024 /

Ha különálló csövek vannak benne akkor IV12 vfd cső van benne . Nem nixie. Egyébbként egy kép sokat segített volna.
(#) Walterd hozzászólása Jan 18, 2025 /

Elektronyka 4 óra siet

sikerült egy elektronyka 4 órát elindítani. Stabilan működik, de siet. A benne lévő trimmerkondival nem tudom beállítani. Van- valakinek tapasztalata a frekvencia állításban, hogyan tudnám a sietést beállítani? Köszönöm a segítséget.
(#) kisgeri válasza Walterd hozzászólására (») Jan 18, 2025 /

A trimmer állítására változik a sietés mértéke? Előfordulhat az is, hogy rossz a kvarc benne. Próbára tegyél bele másik órakvarcot.
(#) Walterd válasza kisgeri hozzászólására (») Jan 18, 2025 /

A késés napi kb. fél perc, és mintha a trimmerre nem reagála. Ha tényleg a kristály a rossz, akkor lehet ilyet beszerezni?
(#) Gafly válasza Walterd hozzászólására (») Jan 18, 2025 /

Tanya szerint közönséges órakvarc van benne. Nem egy ökör ára, illetve lehet próbálkozni a kondenzátorokkal is...
(#) granpa válasza Gafly hozzászólására (») Jan 18, 2025 / 1

Valamint régi, megnyekkent quartz (kar)órákból is bontható.
(#) Gafly válasza granpa hozzászólására (») Jan 18, 2025 /

Szerintem adnánk is ajándékba (nem dönti romba a költségvetést/talán akad is a fiókban), de frekvencia mérővel felszerelkezve, helyszínen beállítva lenne értelme...
(#) szelda99 hozzászólása Márc 17, 2025 /

Electronica Start 7231 trafó bekötés

Sziasztok! Electronica Start 7231 típusú digitális óra transzformátor bekötésében tudna valaki segíteni? Az óra alaplapján jobb oldalon (W)1, (W)2, (W)3 jelölés van. Kapcsolási rajzom van, de nem vagyok biztos benne, hogy az 1-2-3 vezetéket a trafó melyik pontjához kössem, ahol 4 bekötési pont van. Az elkókat természetesen cserélem, mielőtt áramot kap. Valaki esetleg tudna segíteni, hogy melyik kábelt hová kössem. Előre is köszönöm!
A hozzászólás módosítva: Márc 17, 2025
(#) KU202M válasza szelda99 hozzászólására (») Márc 18, 2025 /

Nekem van ilyen órám. Ha el nem felejtem, este lefotózom neked a bekötést.
(#) szelda99 válasza KU202M hozzászólására (») Márc 18, 2025 /

Előre is köszönöm!
A hozzászólás módosítva: Márc 18, 2025
(#) KU202M válasza szelda99 hozzászólására (») Márc 18, 2025 /

Kiderült, hogy két ilyen órám is van... Az egyiknél egybeépítettem a trafót az óra dobozával. Először azt találtam meg. De gyanús volt, hogy van még egy óra... Aztán meg lett az is. Annak a trafóját fotóztam le. Mellékelem a fotót.
(#) szelda99 válasza KU202M hozzászólására (») Márc 18, 2025 /

Köszönöm szépen. Jól látom, hogy a 4 kimeneti csatlakozónál balról a 2. csatlakozáshoz két vékony huzal csatlakozik? Nekem a dupla huzal az elsőhöz. Esetleg szín szerint meg tudnád mondani, hogy az alaplapon melyik vezeték hová csatlakozik, 1-2-3?Bocsi a sok kérdésért, köszönöm

5.png

6.jpg

Következő: »»   27 / 28
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem