Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Napelem alkalmazása a lakás energia ellátásában
Témaindító: Router, idő: Júl 15, 2006
Témakörök:
Hibridnek hivják tudomásom szerint, azt keresd.
Attól még, hogy a hálózat is rá van kötve a bemenetére az még szigetüzemű inverter. Nagyjából azért nem találsz róla semmit, mert kb. nincs is róla semmi. Szolgáltatója válogatja. Az Eon pl. állítólag egyenesen tiltja, azaz nem telepíthetsz sziget üzemű invertert olyan felhasználási helyre ahol van hálózati szolgáltatás, azaz villanyóra. Akkor sem, ha nem kötöd rá az inverterre a hálózatot.
Törvény szerint meg ha jól tudom, semmi közük nincs hozzá. A hibridekhez van, mert azok beállítástól függően akár vissza is tudnak termelni, az off-grid inverter nem, benne is van a nevében. Némi próbálkozás után én nem foglalkoztam vele mit okoskodnak, összeraktam a rendszeremet, és működik. Viszont, a tűzvédelmi előírásoknak meg kell felelnie, azaz, az udvarról jó látható helyen jelezned kell hogy napelemes rendszer működik, és el kell látni hozzáférhető tűzvédelmi kapcsolóval is, hogy ha tűz van a házban és jönnek a tűzoltók akkor ne csak lássák hanem le is tudják kapcsolni. Sőt ha jól tudom maga a napelem még ettől is bonyolultabb ebből a szempontból, mert hiába kapcsolod le, ha süt a nap, attól még a feszültség ott lesz a napelem sarkain, és egy lángoló tetőnél az a néhány száz volt nem egészséges ha vízzel oltják.
Szia!
Az ÉMÁSz szerint a "szünetmentes táp APC/UPC " engedett. minden másféle Tiltott. A katasztrófavédelmis szerint ,emeletes háznál a Fsz. bejárati ajtó mellett kint legyen a Tűzvédelmi kapcsoló ! Szerinte nem vicces ....
Családi ház, volt dédász szolgáltatási terület, most eon vagy mvm. De semmi infót nem találok. Konfliktust sem szeretnék a szolgáltatóval.
Annál egyszerübb nincs hogy leválasztod az invertert egy kapcsolóval.Az hogy mechanikus vagy wifi blutut,az már rajtad mulik.Nem kell ezt túlbonyolitani.
Idézet: „"az áramtermelés és kereskedés állami monopólium"” Az termelhet és kereskedhet vele, akinek az állam engedélyt ad rá. Tehát a területi szolgáltatónak igenis lehet köze hozzá, hogy mit művelnek a területén olyanok, akiknek nincs rá engedélye. Mint ahogy az állam elrendelheti minden "engedélyes" áramtermelő részére, hogy teljes adatszolgáltatást biztosítson az erre feljogosított cég részére. Akármennyire törvényellenesnek és indokolatlannak tűnik számunkra. Egyik napelemes fórumban már idézték ezt a törvényt. Eszerint adott időponttól kezdve minden inverteres 5 perces bontásban köteles adatot szolgáltatni a FEAK Zrt részére. Bár sok régebbi inverter erre nem is képes. Azzal kedveskednek, hogy hamarosan úgyis minden inverterben lesz Wifi és akkor "Vakpali, Vakpali mindent lát...". Gondolom, sokan ismerik ezt a mondókát. ![]() Reméltem, hogy a napelemesek szövetsége alkotmányossági vizsgálatot kér, de gyanítom, vagy belátták, hogy értelmetlen, vagy úgyis elbukna. Statisztikai szempontból érthető, ha látni szeretnék, hogy mennyi a tényleges hazai áramtermelés és felhasználás. Biztosabban lehet tervezni, ütemezni. Akármennyire undorító is a szándék. ![]()
Szia!
Nem csak a szabályozás ,meg statisztika... "Akármennyire undorító is a szándék. " Vajon mire szolgálhat , az okosmérőkbe telepitett kapcsoló ? Bárkit bármikor lekapcsolni ? Esetleg vmi féle energia kinyerési , hasznositási adóztatás. ( mint a bánya járadékok ) Az is érdekes , hogy" járnak szimatolni" a vadászházakhoz, horgász kalyibákhoz stb...Pedig elektromos hálózat km-ken belül nincs is.
Én úgy tudom, hogy csak a visszatápláló és hibrid rendszereket kell bejelenteni és adatot szolgáltatni. A tisztán szigetüzemű rendszereket nem kell sem bejelenteni sem adatot szolgáltatni. Sokan keverik a hibrid és az offgrid rendszereket, szerintem amiatt mondják amit mondanak. HMKE adatszolgáltatás Itt is világosan le van írva, hogy csak a HMKE-knek kell ezt megtenni. Mi számít HMKE-nek: "amely a közcélú kisfeszültségű hálózathoz csatlakozik". Ez az offgrid esetén nem áll fenn.
Bocsánat nem szeretnék értetlenkedni, de ha az inverterem ( off-grid hibrid) a közcélú hálózatról vételez villanyt de nem tud oda visszatermelni, akkor az HMKE vajon?
Nem egyértelmű ez, és igaz lehet oda mint írtam, ahol van szolgáltatás. De ha én veszek egy telket amire nem köttetem be, azaz nincs fogyasztásmérőm, az államnak semmi köze hozzá, ha tele pakolom a tetőmet napelemmel a garázsomat meg akkuval és a rendszerem valódi sziget üzemben működik.
Ugyanis, az a termelés nem látszik sehol, nem jelenik meg semmiben, csupán abban, hogy annyival kevesebb lesz a globális vételezés a hálózatból. Na de, az akkor is pont annyi lenne, ha a telkemre nem építek semmit Idézet: „De ha én veszek egy telket amire nem köttetem be, azaz nincs fogyasztásmérőm, az államnak semmi köze hozzá, ha tele pakolom a tetőmet napelemmel a garázsomat meg akkuval és a rendszerem valódi sziget üzemben működik.” Másik olvasat: Ha meg kigyulladt, akkor minek menjünk oda, nincsen ottan semmi az ég egy adta világon.
A felsorolásban nekem nem egyértelmű, hogy ez a mondat akkor most mit is akar jelenteni:
"Milyen típusú inverterekről kell adatot szolgáltatni? Bármilyen gyártmányú és típusú inverterről, ha az egy háztartási méretű kiserőmű része, és a közcélú hálózatra csatlakozik. Abban az esetben is szükséges az adatszolgáltatás teljesítése, ha nem történik betáplálás a közcélú hálózatba. " Most akkor, az csatlakozik a hálózatra ami képes visszatáplálni, vagy a sziget üzemű inverter aminek a bemenetére kötöm a hálózatot (esetleges bypass üzem, vagy akkutöltés céljából), az is hálózatra csatlakozásnak minősül? ![]()
Csak HMKE inverterről kell adatot szolgáltatni!
Érdemes ezt a videót megnézni A hozzászólás módosítva: Júl 27, 2025
A HMKE ugye annak a rövidítése, hogy háztartási méretű kiserőmű. Az off grid rendszer is az, függetlenül attól, hogy az nem termel a hálózatra. Tehát egyértelműbben kellett volna a szabályalkotóknak fogalmazni.
A villamos energia törvény 3. §. 24-es pontja ezt mondja:
"Háztartási méretű kiserőmű: olyan, a kisfeszültségű hálózatra csatlakozó kiserőmű, melynek csatlakozási teljesítménye egy csatlakozási ponton nem haladja meg az 50 kVA-t;" Az off grid rendszer invertere nem csatlakozik a hálózathoz, szerintem. Ha van akkumulátor, akkor annak töltése történhet a hálózatból, de az inverter akkor sem csatlakozik a hálózathoz.
Ha például offgrid inverter 230V benetét bekötöd a hálózatba, az nem termel vissza,de attól még a hálózatra van kötve. Ha teljesen offgrid a rendszered, akkor ez nem valósul meg, így adatot sem kell szolgáltatni. Épp ezért én az inverterem bementét nem is kötöttem be a hálózatba. Így a biztos.
Az ilyen szürke zóna. Ha nincs szerencséd és visszacsepegtet, akkor büntit is kaphatsz. Én ezért be sem kötöttem a 230V-os rendszerbe az inverterem, jobb a béke alapon.
Igazából erre akár valamiféle (az inverteről független) védelem is kitalálható lenne, ami figyeli az energiaáramlás irányát, és probléma esetén (pl. ha mégis van visszatáplálás) egyszerűen lekapcsol.
A hozzászólás módosítva: Hé, 12:38
Én maradtam a külső akkutöltős ötletnél(az inverter 230V-os bemenetét nem is használom), itt nem lehetséges a visszatáplálás. Mivel az akkutöltőbe napelem nincs kötve így még bele sem lehet kötni.
Teljesen elfogadható megoldás ez is, lehet, hogy ha egyszer elkezdek "napelemezni" akkor én is ebbe az irányba megyek majd. Ezt gyakorlatilag nevezhetjük, egy szünetmentes áramforrásnak, amit napelemmel is lehet tölteni
![]() A védelemnek akkor lehet jelentősége ha nem a relatív visszatöltés érdekel, hanem a tényleges. Ez alatt azt értem, hogy ha van visszatöltés, de az kevesebb mint amennyit a közvetlen hálózaton elfogyasztasz, akkor gyakorlatilag nincs tényleges visszatáplálás. Persze ilyesmihez egy jól szabályozható terhelés kellene, ami mindig csak a többletet használja el (pl. medencefűtés vagy valami hasonló, sok teljesítmény lépcsővel) Egy sima védelem ami csak lekapcsolni tud kevésbé lenne jó. A hozzászólás módosítva: Hé, 15:45
Inverter rádió interferenciaSziasztok, a problémám az , hogy a napelemes feszültség rákapcsolásakor az inverter zavarja a rádiót (558Khz) de látszólag az urh sávban nem. Kifogtam egy róssz minőségű invertert vagy több is ilyen? Tudom ezt szűrni valahogy ? Bifiláris tekercssel esetleg az inverter belsejében?
Milyen inverter? A komoly napelemes inverterekben ezek a szűrők kötelezően benne vannak.
Szia!
itt már "beindult a fejlődés"--a szűrés , imp. tagok vmelyike hibás. Van rá garancia?
Ez nagyon kevés a beazonosításhoz. Ha Solar invertert akarok választani náluk, első a színe, aztán a méret, a burkolat anyaga, ...
Komoly cég lehet. ![]()
Szia!
Elég sok cég árulja ; EMAG, Külsőaksi,hu, Akku-Elem KFT,Klimaman Webáruház,de van goltec.hu is. Szóval még garanciát is eltudok képzelni.... Bár ahhoz kellenek, a doboza, papirjai, számla stb.
Sőt! Van Qoltec.com is. Biztos ott nyomtatják a címkét.
![]() Qoltec Solar inverter Legelőször, mikor beléptem, még csak a lap fölső szélén a választási lehetőség jött be (Filter), ráadásul nem egy sorban, hanem egymás alatt 3 csík. Az alatt nem látszott semmi. Pedig keresgéltem, kattintgattam ide-oda. Most másodszorra már bejöttek az inverterek képei is. ![]() A hozzászólás módosítva: Csü, 21:48
Szia!
Az Európai gyártmányok mindegyikéről ,kiderült eddig --hogy sima átcimkézés ! de a hát ez van ...
Ráadásul a termékskála alapján olyan, mint egy nagy áruházlánc, ami saját néven forgalmaz mindent, amiből pénzt lehet csinálni. Mint pl. IKEA, JYSK, ...
Belenézve a címszavak mögött nincs mindenhol tartalom. ![]()
Könnyen elképzelhető, mert nálam van egy Easun (hasonló) inverter, és amíg nem a betáplálós Growattot használtam, elég rendesen zavarta a csöves rádiót, mikor egy próbára rákötöttem. Sajnos ezek nem a legjobb szűréssel lettek szerelve.
A hozzászólás módosítva: Pé, 0:32
|
Bejelentkezés
Hirdetés |