Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » [OFF] Pihenő pákások témája - Elektronika, és politikamentes topik
Lapozás: OK   3674 / 3674
(#) Udvari Zsombor válasza Suba53 hozzászólására (») 16:20 /

Lehet, hogy a nem PD képes eszközökben az USB-C bizonyos lábai közül hiányoznak azon alkatrészek, amik jelenléte tudatja a táppal, hogy milyen feszültséget szolgáltasson.
(#) tki válasza Udvari Zsombor hozzászólására (») 16:26 /

A töltőknél sokáig elég volt néhány megfelelő értékű és elhelyezésű ellenállás a kábel lábai között, abból tudta a telefon, hogy milyen töltőre dugták (QC), de túlhaladtuk bonyolultságban.

A PD más, ott az eszközöknek valóban kommunikálniuk kell egymással, (cél)mikrokontroller kell a töltőbe is. De az nem jelenti, hogy a kis szivargyújtó töltőben USB host van. A PD szabványban (ami csak USB-C-n létezik) ugyanis külön lába(ka)t használnak erre, a CC-t, amin egy BMC nevű egyvezetékes kommunikáció folyik (ahol minden bit tartalmaz legalább egy átmenetet - nem kell hozzá órajel). Általában ez szokott történni: egyre több intelligencia egyre olcsóbban egyre kisebb helyre fér el, így csak ez a meglepő; hogy jé, már ez is megéri.

Egyébként az USB szabvány már több mint huszonöt éve hasonló: csak akkor ad egy minimumnál nagyobb áramot, ha megbeszéli az eszköz a hosttal, hogy több kell neki (de ez a normál USB kommunikáció része). Leszámítva, hogy a hostok jelentős részéből kispórolták a konkrét elektronikát, így jóval több áramot is ki lehetett venni az USB portokból, volt keveredés rendesen (pl. külső HDD-k).
A hozzászólás módosítva: 16:33
(#) Jonni válasza Alkotó hozzászólására (») 16:35 /

Idézet:
„Mármint a telefonnak ez nem árt?”

A telefonnak nem árt de gyorstőltésnél hajlamosak melegedni.

Idézet:
„Érdemes ezt hajszolni?”

Az annak fontos aki nem tud 1-1,5 órát várni a töltésre.

Ha konkrét ajánlásra is kiváncsi vagy akkor Én EZ ALÁ nem adnám, ez nem is olyan nagy 6.28" , tudja a vezeték nélküli töltést ami neked fontos. Persze van még rengeteg jó telefon ez csak egy ajánlás.
A hozzászólás módosítva: 16:41
(#) Udvari Zsombor válasza tki hozzászólására (») 18:59 /

Pontosan, arra a néhány megfelelő értékű/elhelyezésű ellenállásra gondoltam én is. Kicsit furcsa, hogy a PD képes töltők miért nem adnak sima 5V-ot, mikor nincs PD kommunikáció?
(#) jani1987 válasza Udvari Zsombor hozzászólására (») 19:01 /

Most vettem egy Nokia 225 4G telefont. Nyomógombos de tudja a bluetootht és ami a legmeglepőbb: rácsatlakozik a bluetoothos hangfalra sőt az autóba is tudom hallgatni.
(#) Udvari Zsombor válasza jani1987 hozzászólására (») 19:21 /

Manapság simán elvárható egy mai "buta telefontól" is, hogy rádiót, Bluetooth-t és mp3 lejátszást is simán tudjon, némelyikben még eléggé "krumpli minőségű" kamera is van.
Én egy 2009-es "Nokia 2680 Slide" telefont használok SIM nélkül FM rádiónak útközben, valamint 480×640 méretű fotókat is tud készíteni* ‒ Bluetooth kapcsolattal küldöm át a képeket az okostelefonomra, amiről USB-n másolom őket PC-re.
*Fekvő képek a telefon vízszintesen tartásával készíthetők, a képeket utólag kell elforgatni.
(#) Suba53 válasza Udvari Zsombor hozzászólására (») 19:46 /

Az ilyen egyszerű, csak 5V-ot igénylő akkus kütyükhöz sokszor eleve olyan töltő kábelt adnak, aminek csak két ere van. +/-.

És a kütyüknél sincs bekötve, csak a táp két ága. Az hogy USBc, vagy mikro USB csatlakozó van rajta, nem jelenti azt, hogy az adatvonalak is élnek, hiszen semmi értelme nincs.

Sok olyan USB kábelem van, mikro is meg c is, amin eleve nincs adatvonal, csak töltőkábelnek használható. Nyilván ezek alkalmatlanok a PD-hez, meg adatkapcsolathoz is, csak és kizárólag az 5V-ot viszi át.
(#) Suba53 válasza Udvari Zsombor hozzászólására (») 19:56 /

Ez töltőtől függ. Az IKEA nem ad ki 5V-ot, ha nem tud kommunikálni.
De van egy régebbi Kínai PD töltőm, ami az 5V-ot simán kiadja.
Nem tudom, hogy erre van-e szabályozás, lehet hogy a gyártó dönti el.
(#) jani1987 válasza Udvari Zsombor hozzászólására (») 20:04 /

A boltos mégis azt mondta nem tudja, hogy össze lehet e kötni őket. Hát kiderült.
(#) Alkotó válasza Jonni hozzászólására (») 20:19 /

Köszönöm az ajánlást.
(#) tki válasza Udvari Zsombor hozzászólására (») 20:29 /

Egy kicsit feleslegesen dumáltam, bocs. Szóval az a probléma, hogy az USB-C szabványban már az elején megvolt ez, hogy a CC láb (konkrétan lábak) le- vagy felhúzásával, ellenállással jelezték a felek, hogy ők források vagy fogyasztók - ez alap mindegyiknél, a kommunikáció ez után jön. Tehát ha egy eszközt bedugva a töltő nem ad ki legalább 5 V-ot magából, és töltőtől függően legfeljebb max. 3 A-t, akkor ott valami hibának kell lennie.

https://ww1.microchip.com/downloads/en/appnotes/00001953a.pdf
A hozzászólás módosítva: 20:29
Következő: »»   3674 / 3674
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem