Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Napelem alkalmazása a lakás energia ellátásában
Lapozás: OK   270 / 271
(#) Ge Lee válasza Régi motoros hozzászólására (») Dec 9, 2025 /

Nem kell már sokat várni, csak hát itt az eu-ban a malmok elég lassan őrölnek. Már autóba való indítóakku is létezik sósból.
A vasfoszfáttal csak az ára a bajom, meg hogy akár "ok nélkül" is felpúposodik a háza, na meg a leglényegesebb, hogy fogalmam sincs külső elektronika nélkül, hogy mennyi van benne.
A lion-nál legalább tudom, ha 4,2V van egy cellában akkor közel tele van, ha meg csak 3V akkor közel üres. De precíz BMS-sel akár 2,8V és 4,25V közt is lehetne használni, ez a feszültségtartomány a vasfoszfátnál nagyon szűk.

sósakku.jpg

(#) Atis57 válasza Ge Lee hozzászólására (») Dec 9, 2025 /

Szia!
Pedig van ilyen; Coulomb méter néven
Az akkuval együtt kell használni , mint a BMS-t . Csak egy másik akku árában van.

Viszont mindig pontosan tudod mennyi töltésed van még a 0 kisütésig.
(#) kendre256 válasza Atis57 hozzászólására (») Dec 9, 2025 /

Annyira nem drága azért egy coulomb méter...
Nekem egy 400A-es, wifis van az akkumhoz,
de vannak olcsóbbak is.
(#) gaspa válasza kendre256 hozzászólására (») Dec 9, 2025 / 2

Picit összetettebben működik minthogy felmelegítenénk a vizet és kivennénk a hőmennyiséget.
Elsőre késő nyártól napelemmel felmelegíteném a tartályt kb. 60-70 fokra. Tavaly szept.799 kWh,okt.650 kWh,nov.398 kWh,dec.296 kWh lett visszatáplálva az mvm-nek,ezek lennének felhasználva.Természetesen a lakás szükségleteit is ellátták a napelemek pl. szeptemberben 295 kWh volt a teljes fogyasztás,ebből 54 kWh lett vételezve az mvm-től.Először csak a víz lesz közvetlen fűtésre felhasználva amíg 35 fokra lehűl a tartály(ennyi a fútés előremenő).Innentől a hőszivattyú lép működésbe a tartály hőcserélőjén keresztül egészen 0 fokig. Innentől kezdődik a fázisváltás és amíg a tartály nagy része lefagy kb annyi energia vehető ki,mint 70-0 fokig.Itt még nincs vége,mert a tetőn lesz egy kpe csőkígyó,ami kapcsolatban van a hőszivattyú primer köri hőcserélővel,a képen piros,a fehér cső pedig a kpe-vel van kapcsolatban.Így olvasztja a jeget és kerül plusz energia a tartályba,valamint a napelemről is lehet tovább fűteni,ha éppen van felesleg(mint pl ma is).Valamint a tartályban nyárra fog maradni hideg víz,amit hűtésre lehet majd használni a hőszivattyúhoz,ami viszont a tartályt melegíteni fogja.
(#) erbe válasza gaspa hozzászólására (») Dec 9, 2025 /

Ahogy írtad a fázisváltást, erre gondoltam.:
Telkes Mária
(#) erbe válasza erbe hozzászólására (») Dec 9, 2025 /

Csupán mint érdekesség. Csapody Vera Telkes Máriához kapcsolódó szövegekben tűnt fel Csapody Vera neve, mint fizikus. Hazánk egyik leghíresebb növényrajzolója.
(#) Atis57 válasza gaspa hozzászólására (») Dec 9, 2025 /

Szia!
Nálad ma ilyen jó nap volt? Nálunk tejfehér köd és 11Wh nyereség. (Bükk hegység )

Az ötlet jó/érdekes . Bár az a 0fok kicsit mozogni fog akár -1,35C ig .(szennyeződés a vizben )
A fagyáskori dilatáció a csövekre is hat .Igy szerelvény .toldás nélkül célszerű kivitelezni.
(#) gaspa válasza Atis57 hozzászólására (») Dec 9, 2025 / 1

Szia
Nálam 16.54 kWh a tényleges fogyasztás,ebből mvm-től 6.92 kWh és még 6.29 kWh-t betáplált.
Az R fázison hibrid van akkuval.
(#) Ge Lee válasza Ge Lee hozzászólására (») Dec 12, 2025 /

Egy egész jónak tűnő gyakorlati megoldás a napraforgóra, igaz még csak manuális.

Itt pedig az iGreen 6kW-os inverterei 3 fázisban, erről egy előző videó is van ahol látható, hogy ez az inverter garantáltan nem rúg vissza a hálózatra semennyire sem, sajnos a 11kW-os testvéréről már ez nem mondható el. A másik gond, hogy itthon ez az inverter kb. duplaannyiba kerül mint egy Kínából rendelt bármilyen.
(#) Régi motoros válasza Ge Lee hozzászólására (») Dec 12, 2025 /

Itthon minden kb duplaannyiba kerül, mint Kínából rendelt bármi. De néha még több-be is...
A hozzászólás módosítva: Dec 12, 2025
(#) Ge Lee válasza Régi motoros hozzászólására (») Dec 13, 2025 /

Lehet, csak Kínából ilyet nem veszel, legalábbis én nem láttam, amit meg veszel arról meg nem lehet tudni mi van benne, biztonságos-e vagy sem, nem rugdos-e vissza a hálózatra stb.
Pár hónap és jön a temu-vám minden keletről rendelt 150 euró alatti vásárlásra, szóval onnét sem lesz már minden olyan olcsó. Bár mondjuk egy inverter ára felette van, szóval arra alapból van vám. Meg még ott van a gari, Kínába nem hiszem hogy visszaküldöd ha pár hónap múlva netán megadja magát.
(#) Moderátor hozzászólása Régi motoros hozzászólására (») Dec 13, 2025

Kérjük a politikai szálat ezen az oldalon mellőzni!
(#) Régi motoros hozzászólása Dec 21, 2025 /

Akkuszekrény

Megjött Kínából az első "bóvli" akkum (a második még úton van), majd lövök pár képet arról is.
Addig is, elkészült a hozzávaló tartó állvány is.
Terveim szerint plexivel lesz burkolva, feltéve ha az ismerős nem dobta még ki amit nekem ígért.

Ui.: Az előzőben nem politikai szál volt, hanem magánvélemény...
Kérjük ezen az oldalon a cenzúrát is mellőzni.
(#) zoli200 válasza Ge Lee hozzászólására (») Dec 21, 2025 /

Tele vannak EU-s raktárral, szóval lesz még belőle több is — ezzel nem lesz gond. Nekem is minden onnan van évek óta, tökéletesen megy a LiFePO és az inverter is. Sőt, amit itthon veszel, az is sokszor onnan van, csak dupla áron, átcímkézve. Az akku garanciát meg itthon sem tudod könnyen intézni: mindent rád akarnak verni. A face csoportok tele vannak ilyen panaszokkal.
(#) Atis57 válasza Régi motoros hozzászólására (») Dec 21, 2025 /

Szia!
"plexivel lessz burkolva....."

Elég a plevi? Mert a tűzveszély , s a nyomásállóság ?

Amióta láttam golf kocsiban ,targoncában a savas akkut eldurranni---Én vaslemezt választanék.
(#) kendre256 válasza Atis57 hozzászólására (») Dec 21, 2025 /

Szigetelő anyag kellene, ami hőálló is, mert a LiFePo cellák házának a szigetelése csak a festék mindössze. Én most már préselt kőzetgyapotból készült lapokkkal szigetelnék, a külső rész lenne a vaslemez. A cellák között pedig a készen kapható üvegszálas poliészter lemez. Préselt kőzetgyapotból készülnek álmennyezeti lapok is, és azok éghetetlenek, meg szigetelnek is. Persze lehet kazán építéshez is kapni tűzálló préselt lapokat, nem tudom melyik lenne az olcsóbb. De akár tűzálló gipszkarton is jó lenne.
A mostani kialakításom szögvas váz, vaslemez burkolatok, szigetelésre pedig hőálló tömítésre használható lemezt használtam (kb. 150˚C-ig jó, de tud valamennyire égni...).
(#) Régi motoros hozzászólása Dec 22, 2025 /

Válaszom mindkettőtöknek

Végül is, ha ennyire paranoiásak vagyunk, akár egy páncél szekrényt is vehetnénk természetesen a jobbik fajtából, mindenképpen valami dupla falut, és betehetnénk abba az egészet.
Kívül belül kazánlemez, közte homok vagy beton töltés. Az elég biztonságos?

Én nem eldugni akarom, és akár így is hagyhatnám "csupaszon", ha olyan helyiségben volna,
ahol nincs koszolódás porolás és nem egy műhelyben, ahol azért munkálkodni is szoktam.
Tehát a plexi borítást is kimondottan a por miatt, és hegesztési füst védelem miatt gondoltam.

A többi kereskedelemben kapható akku doboza is kb ugyanez a 0.5-0.8mm lemezből készült doboz.
De ha már felvetettétek, csak úgy mellékesen kérdezném (nem csak tőletek),
mégis hány tűzbiztos szekrénybe elszeparált akkucsomagot láttatok már ilyen otthoni felhasználásban?
(#) Ge Lee válasza Régi motoros hozzászólására (») Dec 22, 2025 /

Akkor ahogy elnézem, az én akkupakkom van a legjobban elszeparálva és bedobozolva. Rá van téve egy kidobott Lehel hűtő tetejére (akkupakk tartó), le van takarva egy darab hulladék farostlemezzel (porvédő) és van a farostlemez tetején egy darab 8 centis nikecell (ez meg a hideg elleni védelem).
Amikor három-négy havonta (vagy amikor épp eszembe jut) végig mérem rajta a cella pakkokat (mert BMS sincs rajta) akkor csak lekapom egy mozdulattal róla a farostlemezt nikecellestől és már lehet is mérni. November elején mértem utoljára, akkor még mindig század volton belül voltak egymáshoz.
(#) kendre256 válasza Régi motoros hozzászólására (») Dec 22, 2025 / 1

Én azért annyira nem parázok, ha a cellák háza nem csak a festékkkel lenne "szigetelve", szigetelést nem is kerestem volna. A lemez borítást azért gondoltam mégis, mert az egész csomag padláson van, a közelében fa gerendákkal. Ha valami történne vele (nem kifejezetten tűzre gondolok, a LiFePo annyira nem akar égni), pl. kifújás, azért mégis csak jobb a lemez burkolat.
Más lenne a helyzet, ha nem cellánként lenne összerakva, hanem gyári lemez házban. Akkor az általad készített vázhoz hasonlót csinálnék hozzá, lehet, hogy további porvédelem nélkül.
Az akku dobozom ilyen:
(#) erbe válasza kendre256 hozzászólására (») Dec 22, 2025 /

Szerintem a cellák burkolata nincs kapcsolatban az akku egyik pólusával sem. Különben leírnák, hogy "Vigyázat, feszültség, X pólus a házon!".
Persze az igazi az lenne, ha az adatlapban szerepelne, hogy a cellák külső szigetelése mekkora feszültséget visel el.
A hozzászólás módosítva: Dec 22, 2025
(#) kendre256 válasza erbe hozzászólására (») Kedd, 0:11 /

Félig-meddig kapcsolatban van. Az elektrolit is a házzal érintkezik közvetlenül, a házban van.
Itt egy videó, ebben részletesen megvizsgálják.
Olyan mintha egy kondenzátor lenne valahol.
Mindenesetre nem véletlenül árulnak hozzá való üvegszálas poliészter lemezt, és szigetelik egymástól is a cellákat.
(#) Régi motoros válasza Ge Lee hozzászólására (») Kedd, 12:39 /

Igen a hozzáférhetőség az erős szempont így (vagyis pontosabban ÚGY) BMS nélkül...

Az enyémbe gyárilag nem volt BT csatlakozás, viszont utána néztem, és csatlakoztatható utólag,
úgyhogy rendeltem is hozzá, és rákötöttem.

Ui.: Csak egy roppant zavaró dolog van benne, hogy ez a nyomorult app nem hajlandó elindulni ha a helymeghatározás le van tiltva.
Ha már működik és csatlakozott az akkuhoz, akkor meg ki lehet kapcsolni már a GPS-t is.
A hozzászólás módosítva: Kedd, 12:47
(#) JZoli hozzászólása Pé, 14:34 /

Új napelemes rendszer

Egyre nagyobb "divat" ez a napelemes rendszer. komolyan még nem foglalkoztam vele, de az idők változnak! A családi házunkban a havi villanyszámla 20000 Ft. Ebben van éjszakai áram is, de a zöme a nappali fogyasztás. Egyre többet emlegetik ezt a napelemes rendszereket, így már néhányszor nálunk is felmerült az esetleges "rendszerkiépítés". De akárhányszor is nekiállok számolni, valahogy nekem semmilyen megtakarítás nem akar kijönni. Nem tudom, de valamit biztosan nem veszek figyelembe, pedig csak azu ajánlatokat, illetve az árukat veszem első körben figyelembe. Egy 5KW-os rendszer akkukkal most a legolcsóbb ajánlat 3,5 Millió, na most tételezzük fel, hogy ez igaz, megvalósul ez a rendszer, és ennyiből. Na akkor, ha számolok, és feltételezem a legjobbat, hogy ez fedezi a teljes fogyasztást, akkor ez 15 évnyi villanyszámla árából jön ki. Addig semmi problémának sem szabad lenni vele, és akkor még nem spóroltam semmit! Hát ez nekem, valahoigy nem akar "bejönni". A gyakorlatban, biztos nem váltja ki a teljes vilanyszámlát, na meg az akkuk élettartama sem lehet ennyi, meg hiba is lehet vele ebben az időintervallumban. Hol itt a megtérülés? Vannak pályázatok, ez igaz, de mennyire biztos, hogy ezt akárki is megkapja?
Nos erről, mi a véleményetek? Itt a topikban biztos sok, tapasztalt felhasználó lehet, hátha más szempontokatz is figyelembe lehetne venni, ki hogy látja ezt a napelemes dolgot?
(#) Ge Lee válasza JZoli hozzászólására (») Pé, 14:42 / 1

Idézet:
„Hol itt a megtérülés?”
Sehol, de ha visszaolvasol ezt már leírtam néhányszor. Megtérülés addig volt amíg volt szaldós rendszer, mert akkor éves szinten tényleg kijöttél nullára, de abból szép lassan kivezetnek mindenkit, utána vége. Én magamnak azért csináltam, mert 1. érdekelt, 2. tanulni akartam belőle 3. nem baj ha van itthon egy szünetmentesem ami ha gond van elviszi egy ideig az apróságokat meg a hűtőket.
Még úgy sem igazán éri meg, hogy olcsó, bontott akkut veszel mint én (fele, harmad áron mint egy kintről rendelt LFP), plusz kintről rendelsz invertert szintén féláron.
A napelem is csak látszólag olcsó, szépen mutatnak a jófogáson a 18 meg 22 ezres árak, csak amikor megnézed alaposabban, ja, hogy azon van még áfa is, meg ja, az csak akkor érvényes, ha megveszel egy egész raklappal, meg még el is mész érte az ország másik végébe.
Nekem a 410W-os paneleknek közel 50 ezerre jött ki darabja, igaz, ehhez semmit nem kellett csinálnom, csak kinyitni a kaput hogy tudjon a dobozos autó betolatni amikor hozta.
(#) CIROKL válasza JZoli hozzászólására (») Pé, 15:05 / 1

Amennyiben igy indulsz neki a napelemeknek akkor ne is vágj bele , sajnos megtérülést mint olyan felejtős !
Aztán folytatnám az állami pályazatos vackokkal ,na az meg a világ legnagyobb átvetése !
Egyéb iránt 3,5 milkából magadnak olyan rendszert raksz össze hogy az már jónak mondhatni !
Tavasszal két szigetüzemű rendszert is raktunl össze itt az ismerőseimnél , de egyik sem érte el a 2,5m
11kW inverter
24 db 435w panel
620 Ah akkuk /targonca 48volt /
S azátán a rengeteg cucc ami kell még , vezetékek elosztók , kismegszakitók ,tetőkampók , sinek meg még sorolhatnám.

Csak is ha magadnak szereled akkor lessz csak megtérülés , mert ha szerelteted valakivel na az ott min viszi a további 1milkát mint munkabért !
(#) dB_Thunder válasza JZoli hozzászólására (») Pé, 15:06 / 2

Idézet:
„De akárhányszor is nekiállok számolni, valahogy nekem semmilyen megtakarítás nem akar kijönni.”

Jól számolsz!!

A pályázatos témák általában dupla annyiba kerülnek, mintha pályázat nélkül csinálnád meg... vagy többe!
(#) Ge Lee válasza JZoli hozzászólására (») Pé, 15:15 / 2

Azt elfelejtettem, hogy csak nálunk nem éri meg. Viszont tőlünk nyugatabbra, ahol nem 40-50Ft egy kWh hanem mondjuk 200Ft átszámítva, ott már megéri.

Itthon azoknak érte meg akik a legelején vágtak bele, nyáron szinte mindent amit termeltek betoltak a hálózatba, télen meg kivették, az év végi elszámolás meg nulla lett. Nem volt "ellenfél" sem, mert nem volt második, harmadik, akárhányadik szomszéd aki szintén betermel és aki miatt a te invertered épp nem tud. Soktól hallottam az utóbbi időben, hogy hétágra süt a nap, az invertere meg nem termel be az égvilágon semmit. Nem is fog, mert szabályozni fogják. Meg havi elszámolás lesz, nem tudod a nyári termelést télre elrakni. Csak akkuba tudod éjszakára, vagy másnapra, de az akku meg horror áron van, meg eléggé véges az élettartama, én még sehol nem hallottam 20-30 éve működő akkukról. Talán majd a nátrium ion, bár azoknál is először behazudták a 10000 ciklust aztán kiderült hogy inkább olyan 2000-3000 ciklus az...
(#) Régi motoros válasza JZoli hozzászólására (») Pé, 17:49 / 1

Napelemes témára manapság ne tekints megtérülő befektetésként, legalább is amíg az áram ára nem megy feljebb számottevően (bár ami késik az nem múlik, ha a rezsicsökkentett ár ugrik,
el lehet gondolkodni az újratervezésen).
Ez mára már inkább csak hobbi, ha magadnak csinálod. Inkább egy életérzés, amolyan fíling.
Ha mással csináltatod, akkor meg igen is drága hobbi.

Visszatáplálós rendszerben se nagyon érdemes gondolkodni, akkor már inkább leválasztható sziget üzem. Az év háromnegyedében önállósodsz, ha nagyon muszáj, akkor a téli hónapokban meg néha visszaállsz hálózatra.
A hozzászólás módosítva: Pé, 17:52
(#) Atis57 válasza Ge Lee hozzászólására (») Pé, 20:23 /

Szia!
Egy idei Osztrák áramszámla. A szomszédé.--arról beszél, hogy hogyan tudná ide átvezetékezni !
Érdekesek a költségek ,meg az áramdij.
A hozzászólás módosítva: Szo, 5:45
Moderátor által szerkesztve

ausztria.png

(#) uniman válasza Atis57 hozzászólására (») Pé, 21:23 /

Ez az "idei" már 2024 dec.2-án felkerült a netre (FB) ...bizonyára nem a "szomszédé". Az Insbruck-i IKB-comfort plus tarifa, bizonyára a hálózatüzemeltetési díjak nélkül.
A hozzászólás módosítva: Pé, 21:25

IKB.jpg

Következő: »»   270 / 271
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem