Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Rádió javítás

Témaindító: Jancsika, idő: Jan 8, 2008
Témakörök:
Lapozás: OK   70 / 70
(#) tunerman válasza kadarist hozzászólására (») Hé, 10:19 /

Természetesen működnek, de az alacsony frekvenciás loudness emelő hatását nem tudják ellensúlyozni - ott hatástalan a mélyszabályzó.
TJ.
A hozzászólás módosítva: Hé, 10:22
(#) KU202M válasza tunerman hozzászólására (») Kedd, 9:02 /

Idézet:
„Mert az lett, mivel a mélytartományban az adók olyan mennyiségű és energiájú hangzást tolnak, hogy torzítani, "rotyogni" kezd mindkét hangszóró a hangerő kismértékű növelésével”

Ha ez valóban így van, akkor ezt mindenkinek tapasztalnia kellene, nem? Meg egyébként mi ez a "szakmai" fogalmazás?
(#) tunerman válasza KU202M hozzászólására (») Kedd, 12:40 /

Aki ismeri és hallgatja a nagyobb Grundig táskarádiókat, az tapasztalhatja ezt a "túl tolt" (fix) loudness jelenséget - mivel a hangszóróik igen jó mélyátvitellel rendelkeznek.
A többi táskarádióban található hangszóróknál ilyen jelenség nem tapasztalható, mivel egyáltalán nem képesek abban a mélytartományban működni
TJ.
(#) KU202M válasza tunerman hozzászólására (») Kedd, 13:36 /

Értem. Akkor nem lesz Grundig táskarádióm.
Akik tunert használnak és erősítővel hajtott hangsugárzóval hallgatják a rádiót, azok vajon mit tapasztalhatnak? Vagy egy hangsugárzó sem tud olyan mélyhangokat kisugározni, mint a Grundig táskarádiók? Vagy arról van szó, hogy a Grundig táskarádiókon nem lehet a mélyhang-átvitelbe külső kezelőszervekkel beavatkozni?
A hozzászólás módosítva: Kedd, 13:39
(#) tunerman válasza KU202M hozzászólására (») Kedd, 14:51 /

1. Mindenki azt hallgat amit akar
2. Az FM adók hangzásminőségéről külön beszélhetnénk, de ez most nem téma
3. A loudness és a hangszínszabályzás két különböző hangtechnikai beavatkozás, nem azonos a céljuk, és nem azonos a kifejtett hatásuk
4. Egy tipikus hangszinszabályzó átvitele, és a loudness hallkabb mélyhangok tartományában való mankóként való használatának az igazolása mellékelve.
TJ.
(#) KU202M válasza tunerman hozzászólására (») Kedd, 15:58 /

Oké. Nem offolok tovább. Kb. tisztában vagyok a hallás sajátosságaival és a fiziológiai hangerőszabályozással. Csak azzal nem értek egyet, hogy a felvetett jelenséget csak a Grundig táskarádiókon lehet érzékelni. Ugyanis így értelmét veszti a mélyhang-szint emelés. Lehet, hogy az általad hallott jelenség a rádiód hibája.
(#) tunerman válasza KU202M hozzászólására (») Kedd, 16:08 /

Nem értetted meg az alapproblémát...
Nem a Grundig rádiók fix loudness emelése változott meg (mindegyik ugyanazt csinálja) - az adók tolják túl a mélytartományt.
TJ.
(#) KU202M válasza tunerman hozzászólására (») 8:46 /

Nem értetted meg az alapproblémát...
Ha igaz, amit az adók mélyemeléséről mondasz, akkor azt minden (jó mélyátvitelű) rádiónál tapasztalni kellene.
(#) tunerman válasza KU202M hozzászólására (») 10:41 /

Idézet:
„Ha igaz, amit az adók mélyemeléséről mondasz, akkor azt minden (jó mélyátvitelű) rádiónál tapasztalni kellene.”

...amiben fix, kikapcsolhatatlan loudness van
(#) CHZ válasza KU202M hozzászólására (») 10:50 /

Loudness eleve beállított hangerő függvénye, magasabb hangerőnél hatástalan.
Ezért is kissé furcsa erre hivatkozni, adóoldali problémára fogni, kiiktatásának szükségességét ezzel indokolni.
A hozzászólás módosítva: 10:51
(#) tunerman válasza CHZ hozzászólására (») 11:40 /

Idézet:
„Loudness eleve beállított hangerő függvénye, magasabb hangerőnél hatástalan.
Ezért is kissé furcsa erre hivatkozni, adóoldali problémára fogni, kiiktatásának szükségességét ezzel indokolni”

Újra - nem fix loudness változott meg a régi Grundig táskarádiókban, az FM adók kötöttek be digi adásprocesszort az átviteli láncba
(Ami természetesen a '90-es vége előtt NEM volt az analóg FM adásrendszer része. Javaslom a hozzászólóknak a modern digitális FM adásrendszerek tanulmányozását.)
TJ.
(#) KU202M válasza tunerman hozzászólására (») 13:37 /

Tolod itt a bizonyítatlan feltételezéseidet...
Meghallgattad az összes régi fix loudness-es Grundig táskarádiót Magyarországon?
(#) CHZ válasza tunerman hozzászólására (») 16:16 /

Idézet:
„nem fix loudness változott meg”

Ezt nem mondtam Bővebben: Link! Nem tudom hogy jött ez ide!
A hozzászólás módosítva: 16:18
(#) tunerman válasza CHZ hozzászólására (») 17:30 /

Fel kellene fogni a témaíndìtó hozzászólás lényegi elemét

Miért nem használhatók a Grundig cég kiváló minőségű világvevő táskarádiói a "modern adásprocesszoros" FM adásrendszerek alatt?
Én azon a véleményen vagyok, hogy nem a rádiók fix loudness beállítása miatt - mert az ugyanannyi mint pl. 1980-ben volt -, hanem azért mert manapság "túl tolják" az adást.

Persze aki még életében nem látott/hallott Grundig Satellit világvevőt, az simán mondhatja, hogy rosszak azok vackok és kész...
TJ.
Következő: »»   70 / 70
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem