Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Ni-Cd akkumulátor töltése
 
Témaindító: Ricsa, idő: Feb 11, 2007
Témakörök:
Lapozás: OK   2 / 12
(#) Krisz03 válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Okt 11, 2008 /
 
Hali!

Biztosan van igazságtartalma, amit írsz, nem is akarlak megcáfolni, csak a tapasztalatomat írnám le:
Megépítettem ezt a PIC-es töltőt, amivel töltöttem 1200mAh-s NiCd fúrógép akksikat (pakkban van, de egyesével töltöttem), 1400 és 2100mAh-s NiMH akksikat. Az 1400-asok nevenincs akkuk, a vezetéknélküli egeremhez kaptam, olyan 2-3 évesek lehetnek, a másik pedig jó legyengült Varták, az előbbinél is idősebbek, és a fényképező már nem kapcsol be velük.

A töltőáramot nem sajnáltam, C/3-C/2 közé állítottam be. C/2-nél ez ugye nem sokkal több, mint 2 órás töltés. Azt kell, hogy mondjam, jobban teljesítenek az akksik már egy ilyen töltés után is, mint az eddigi C/10-zel való töltésekkor. Olyannyira jól, hogy a Varták (amikkel alig bírt bekapcsolni a fényképező), most lazán bírják.
Érdemes olvasgatni ezt az oldalt, nem írnak hülyeségeket. Ott is leírják, hogy előnyösebb a C/2 áram a C/10-nél. Van egy hátrány is (enélkül nem élet az élet), 400 töltés helyett csak 300-at bírnak ki. Nem igazán tűnik vészesnek...

Ja és persze a feszültségek. Ugye C/2-vel töltöttem, ez a 2100-as akksinál 1A. Már a töltés első másodperceiben 1.5V felett volt a kapocsfesz. Az akksi pedig egyáltalán nem melegedett jobban, mint kisebb töltőáramnál. Sőt, kisebb áramnál hosszabb ideig meleg az akksi, hamarabb megindul a hőfejlődés, és tovább tart. És persze nagyobb töltőáramnál könnyebb érzékelni a negatív delta V-t (a fentebbi linken ki is emelik, hogy csak C/2 vagy nagyobb áramnál lehet határozottan érzékelni).

És hogy ne csak beszéljek, csatolok pár grafikont, amit a PIC-es töltő készített (kifejezetten örülök ennek a képességének). Nem olyan "szép" a görbe, mint a készítő oldalán szereplőnek, de ez talán betudható a nem túl 100-as állapotú akkuknak.
Az első néhány grafikon elég furcsán fest, kellett egy kis idő, hogy kitapasztaljam, a töltő beállításait. Konkrétan arra gondolok, hogy túl kicsi érzékenységre volt állítva, vagy éppen a kis töltőáram miatt nem akart a töltés végén "jelentősen" (itt ugye mV-okról beszélünk) visszaesni a kapocsfeszültség.
A kész (de még dobozolatlan) készülékről is mutatnék képeket, de a Képtár nem működik mostanság. Ha gondolja valaki, akkor az adatlapomon ott a link, a töltőről a képek pedig több másik töltő mellett az "Automata töltő és kisütő" mappában volnának.

Üdv
Krisz
(#) Krisz03 válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Okt 11, 2008 /
 
Köszi!

Én is csak az egérben, fényképezőben és a fúrógépben használok akksikat, ezeket töltögettem. Építettem többfajta töltőt is (eddig a legjobb az MAX712 IC-re alapult), de ez a PIC-es ezt mindent visz. Nagyon elégedett vagyok vele. Jó persze, én csak utánépítettem, még a PIC-ekhez sem értek.
Nem mondom azt, hogy csak ezzel lehet optimálisan tölteni egy akksit, mert hallottam más máshol is ilyen hosszú élettartamot elért akkuról, ami úgyszintén nem látott intelligens töltőt. De ez azért az akksitól is függ, nem csak a töltőtől. Egyik típus lehet, hogy csak 1 évet bír, a másik meg 10-et is.

Szóval csak leírtam, miket tapasztaltam...
(#) pittyu hozzászólása Okt 11, 2008 /
 
Ajánlani tudom az "L 200" tipusú IC vel készithető töltőt.Egyszerü, pontos, megbizható. Az adott akksihoz beállitva először az áramgenerátoros jelleggel fog viszonylag gyorsan tölteni, majd átvált feszgenerátorossá.Csökkenő árammal beáll a kivánt feszültség.Ólomzsél, Li-Po, Li-ion, Li-Fe akksikhoz használom.Az adatlapon minden szükséges adat megtalálható.
(#) djadji válasza Ricsa hozzászólására (») Nov 2, 2008 /
 
Hello!
Van egy akkumulátoros eszköz, ami lemerült. Nem tudom hoyg milyen fesszel kellene töltenem. Hogyan tudnám ezt megállapítani?

A cucc appírja persze nincs már meg. SZétkapva egy oylan akkut találtam benne, ami olyanmint 3 vakuelem egymásrarakva, és levágva , olyan 2 cm-nél. Az van ráírva hogy 250 mAh, de semmi más (csak talán annyi hogy 0705, ha jól emléxem)
Próbáltam tölteni 3-4-6 V-tal, de a kis piros lámpa a töltőnílás mellett felvillant szép erősen egy pillanatra, aztán alig.alig világított, nagyon halványan. HAgytam 1 napig így tölteni, de semmi.. nem működött cucc egyáltalán. Akitől vettem azt mondja hoyg szerinte közvetlenül 220V-tal kell tölteni, de ez sztem hülyeség.

Tudna nekem valaki segíteni?
(#) kendre256 válasza djadji hozzászólására (») Nov 2, 2008 /
 
A LiPo akksi topikban már feltetted ugyanezt a kérdést, ott már válaszoltam rá.
(#) djadji válasza kendre256 hozzászólására (») Nov 2, 2008 /
 
Igen. És kösz, csak most vettem észre a választ. Maradok abban a topikban... (és bocs)
(#) Pék Pál hozzászólása Nov 2, 2008 /
 
Sziasztok!Én két sorba kötött 12V-2,2A-es akkut szeretnék az L200-al tölteni.Kapcsolást keresek hozzá.Köszi Pali!
(#) proli007 válasza Pék Pál hozzászólására (») Nov 2, 2008 /
 
Hello!

Adatlp 27. ábra

üdv! proli007
(#) Pék Pál válasza proli007 hozzászólására (») Nov 2, 2008 /
 
Köszi!
(#) Edem hozzászólása Dec 29, 2008 /
 
Sziasztok!

Ni-Cd akksit szeretnék tölteni, csak az a kérdés milyen kapcsolással, sajnos nem tudok mA-et mondani csak annyit hogy 7,2 V-os az akku.
Kaptam egy kapcsolást, és megszeretném kérdezni hogy használatom-e Ni-Cd akkuk töltésére?

Válaszokat előre is köszönöm!

Üdv: Ádám
(#) Edem hozzászólása Dec 30, 2008 /
 
Találtam még egy rajzot, ez milyen lenne?
Ni-Cd akkuhoz?

fancharg.gif
    
(#) gulyi88 válasza Edem hozzászólására (») Dec 30, 2008 /
 
az akksitötő jpg nem alkalmas NiCd hez (LiPo aksi teljesen más karakterisztikával töltendő, mint az NiCd..)
a másik rajz meg túl egyszerű, ahhoz hogy jólegyen..

én egy MAX712 vagy MAX 713 al felépített gyorstöltőt javasolnék, jó kis cucc:
áramgenerátoros gyorstöltés,
negatív feszültségváltozás, vagy 0 feszültségváltozás érzékelés, ahol átvált csepptöltésre
lehet még hozzátenni hömérsékletkomparátort is, ami egy adott cellahőmérséklet elérésénél kapcsol át csepptöltésre..
(alacsony cellafeszültésgnél és/vagy alacsony cellahömérsékletnél először csepptöltéssel kezd, csak utána ront rá az akkura gyorstöltéssel)

és ami a legjobb van DIP16 és SO16 os tokban is, és csak pár + alkatrést kell hozzá, tudnak disszipatív és kapcsolőüzemben is működni!
1 -- 16 soros cellát képesek egyszerre tölteni.
(#) Krisz03 válasza Edem hozzászólására (») Dec 30, 2008 /
 
Hali!

Egy egyszerű áramgenerátort kellene használod, mint ez is. Viszont a kapacitást ismerni kellene, mert abból lehetne megtudni, hogy mekkora árammal mennyi ideig töltsd.
Azt tudom ajánlani, hogy ezt a 7.2V-os (6db-os) akkupakkot néhány száz mA-rel töltsd 9V-ig, vagy amíg el nem kezd melegedni.
Esetleg ha szétszedhető a pakk, akkor jobb lenne egyesével mindet lemeríteni 0.8-0.9V-ig, majd feltölteni kb 1.5V-ig.

Szerk: Gulyi88 ajánlása is megfontolandó. Én is használtam egy ideig ilyen töltőt, és nem sok panasz volt rá. Ami volt, az is csak a gyengélkedő akksik miatt volt, mert többször is "elkövették" a töltés alatt ezt a fesz visszaesést, és mindig úgy érzékelte a töltő, hogy kész a folyamat.
(#) Edem válasza Krisz03 hozzászólására (») Dec 30, 2008 /
 
Köszönöm a válaszokat!
Tudna valaki nekem kapcsolási rajzot adni? Mindkettő verzió tetszik, komolynak néz ki, és olyat is szeretnék!
(#) Krisz03 válasza Edem hozzászólására (») Dec 30, 2008 /
 
Az áramgenerátorhoz az LM317 adatlapján a 6. oldal legalján a 10-es ábrán találsz kapcsolást. Az ellenállás kiszámítása: 1.25V/töltőáram.

A MAX712-713-hoz pedig szintén az adatlapján találsz kapcsolást.
(#) Edem válasza Krisz03 hozzászólására (») Dec 30, 2008 /
 
Akkor az LM317-el beállítóm az áramot. Van egy trafóm 2x15 ad le és 3,5 VA bír, annak egyik sec részét rákötöm a az LM 317-re amint beállítottam, mehet a MAXIMRA és az adatlapon lévő kapcsolásra és onnan már mehet is az akksira!?
Olvastam hogy a 317-es jó NiCd-re, oké és hogy 4-9 celláig. Na, nekem van 6 akku 3-3 sorba, 4 kivezetés 2+ 2- akkor az nekem 2 cella?

Cellák.JPG
    
(#) gulyi88 válasza Edem hozzászólására (») Dec 30, 2008 /
 
Maxim mindent megcsinál nem kell elé az LM317.
Csak megfelelő nagyságú DC feszt kell kötni a bemenetére (elég nagy legyen az akkuk feltöltéséhez(kb min 1,5V+1,9V*cellaszám) és elég áramot tudjon kiadni)

Szerintem a képen 2* 3db soros cella van.
Ha lineáris, azaz disszipatív üzembe megy a maxim, akkor érdemes sorbakötni az akkukat, hogy 1*6db soros cella legyen, 6 cellára állítani be a maximot, így kevesebb a veszteség..
(#) Edem válasza gulyi88 hozzászólására (») Dec 30, 2008 /
 
Értem, akkor nekem 1,5V+1,9Vx6(cellaszám) így lesz 20,4 vagyis olyan max 20 V-ot adjak bemenetre, ami az adatlapon a maximális, és 6 cellára átalakítani az akkupackot.
Ja igen még egy kérdés, mi az a Load jelzés az áramkör jobb oldalán, oda raknom kell valamiféle akkut, ami független a 6 cellától?
(#) Krisz03 válasza Edem hozzászólására (») Dec 30, 2008 /
 
Idézet:
„mi az a Load jelzés az áramkör jobb oldalán”


Terhelés, fogyasztó. Azzal ne foglalkozz, mert gondolom nem építed be az akkuk mellé a töltőt, hanem egyszer töltöd, egyszer használod, töltöd, használod, ...
(#) Edem válasza Krisz03 hozzászólására (») Dec 30, 2008 /
 
jaja okés.
Számolásaim szerint Az R sense értéke 100ohm ha 180mA-rel szeretném tölteni, akkor az korrekt nem?
valami kijelzést letudok erről venni, azt hogy kap feszültséget az igen, de azt hogy vége a töltésnek vagy hogy mikor tölt/mikor nem?
(#) Krisz03 válasza Edem hozzászólására (») Dec 30, 2008 /
 
Lehet rá visszajelzést tenni, mégpedig a 8-as láb használatával, és egy megfelelő előtétellenállás használatával a LED katódját idekötve töltés közben világítani fog a LED, ha kész, elalszik.
De ha itt nézelődsz, kész áramköröket is láthatsz.
(#) gulyi88 válasza Edem hozzászólására (») Dec 30, 2008 /
 
Egy kicsit mellészámoltál 12,9V a minimum bemenőfesz, ami az elemek töltéséhez kell, az IC 5V al megy, amit beépített sönt stabilizátorral állít elő magának 5-20mA áramfelvétele lehet, ehhez hell egy előtétellenállást méretezni, vagy megoldás az is ha egy 7805 öt alkalmazol, MAX V+ és a 7805 kimenete közé meg beteszel 1db 1-2 ohmos ellenállást ..
Szóval az a trafó jó, amit elöbb kinéztél.

Szerintem adjál bőven az akkuknak, 500mA -- 1,5A ig megküldheted, hiszen ezért gyorstöltő.

Töltés jelzésére pedig van egy láb, ami a FASTCHG (negált) annyit tud, hogy nyitott draines kimenet, amíg gyorstöltésen van a cucc, addig a fet nyitva van
(a kimenet és a test között minimális ellenllás..).
Ide lehet dobni egy ledet..

loaddal neked most nem kell foglalkoznod, az áramkör beépített fix akkus rendszerben is tud tölteni
(ha akkun folyamatos a terhelés, akkor is..)

neked érdemes lenne a PGM lábakat valahogy kivezetni külön, ezek 4 értéket vehetnek fel
V+ nyitott Vref Akku-- ...
ezekkel lehet beállítani a cellák számát, és a a kb várható töltésidőt, ami alapján mintavételezés gyakoriságának a beállítása történik
így mondhatni "univerzlis" lesz a töltő...
(#) Edem válasza gulyi88 hozzászólására (») Dec 30, 2008 /
 
Huha, ez kezd egy picit bonyolódni, de megnézem aztán ha nem nagyon megy a dolog akkor nem tudom mi lesz. De remélem nem vagyok annyira érthetetlen.
Jelentkezem még akkor.

Eddig is köszönöm, sokat segítettetek!
(#) Edem válasza Edem hozzászólására (») Dec 30, 2008 /
 
Számításaim szerint az előtétellenállás 1,5kohm az akku előtti ell. az pedig 100ohm.
(#) gulyi88 válasza Edem hozzászólására (») Dec 30, 2008 /
 
ha nem megy segítünk..
Az akku töltőáramát a söntllenállással lehet beállítani
ohm törvény szerint, és a söntön mindig 250mV van mondhatni erre stabilizál.. tehát
I gyorstöltő = 0,25V/ Rsönt
(teljesítményrére figyelni kell Igyost^2R vagy 0,25^2/R...)

én a táp elötétellenállását úgy számolnám, hogy
Re= 1,1*Ube max/20mA ahol Ube max az egyenirányított pufferelt fesz maximum értéke.
Re-t felfelé kerekítve az E12 vagy E24 es sorból.
pl 1,2K/0,5W -al
minimum Ube 11V
maxumum Ube 29V


(#) Edem válasza gulyi88 hozzászólására (») Jan 2, 2009 /
 
Nah akkor egész jól számoltam (remélem)
Ube:18V (egyenirányítva, pufferelve)
Re: az Én számolásom szerint: 1,2 kohm
a Te képleted szerint: 1 kohm

Viszont a söntöt nem értem, vagy nem tudom, Én a úgy számoltam hogy Ube:18V és hogy mennyivel szeretném tölteni: 500mA akkor az 36 ohm?

(#) gulyi88 válasza Edem hozzászólására (») Jan 2, 2009 /
 
nem nemígy számoljuk itt a söntöt.
Az áramot az IC állítja be, méhgozzá úgy hogy:
Az akkuval sorban lévő söntön figyelni a feszültésget
(ugyan az az áram folyik át a söntn, mint az akkun),
ha a söntön a feszültésg nagyobb mint 250mV, akkor az IC csökkenti az áramot,
ha kisebb mint 250mV, akkor növeli az áramot.
(Így a söntön 250mV feszültésg lesz gyorstöltés alatt)
tehát a söntön átfolyó, azaz az akkumlátoron is átfolyó áram az 250mV/Rsönt.

tehát 500mA gyorstöltéshez 250mV/500mA az 0,5 ohm
P=500mA^2*0,5 = 125mW

te hogy számoltad az előtétet?
(#) Edem válasza gulyi88 hozzászólására (») Jan 2, 2009 /
 
Hát az jó kérdés, sok számolás van előttem,, most azt néztem hogy 18V/1,26kohm az ugye 0,0142 vagyis akkor 14,2 mA a bemenő áram?
(#) gulyi88 válasza Edem hozzászólására (») Jan 2, 2009 /
 
az IC abból a 18V ból 5 V ot lenyúl..
(#) Edem válasza gulyi88 hozzászólására (») Jan 2, 2009 /
 
Akkor valamit rosszul számolok!
Nem tudom hogy az Re ellenálláson mekkora áram folyik.
Az oké hogy a sönt mekkora.
Hülyének érzem magam, mert nem egy nagy valami rájönni
Következő: »»   2 / 12
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem