Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » NYÁK-lap készítés kérdések
A témában nincs helye a nem szakmai indíttatású vitáknak, ezért a szabályszegést elkövetők azonnali figyelmeztetés nélküli kitiltásban, vagy némításban részesülnek. Ugyan így járunk el azokkal szemben, akik "blog"-nak nézik a fórumot. Ezt mindenki tartsa szem előtt!
Lapozás: OK   241 / 1394
(#) mex válasza emmzolee hozzászólására (») Jan 25, 2009 /

A hideg ónfürdő amolyan szépségtapasz,igazából nem véd.Pákával,kis gyakorlattal,minimális mennyiségű ónnal a fenyőgyantával lekent panelt átónozva tartós védelem érhető el.
(#) Sir-Nyeteg válasza mex hozzászólására (») Jan 25, 2009 /

Hagyd benne egy éjszakára a kémiai ónozóban.
Tegnap próbáltam:
kimaszkoltam a felét a nyáknak celluxszal, beletettem, és radiátoron hagytam 2 órára, levettem celluxot, és kézzel érezhető volt a vastagsága a rétegnek!
Azután fennhagytam egy éjszakára... állati!
(#) gulasoft válasza emmzolee hozzászólására (») Jan 25, 2009 /

Ezért mondtam a videóban, hogy ha már p20-al szenved az ember a gyári helyett, érdemes egy egész a4-est lefújni és arra kitapasztalni a levilágítást.
(#) kaqkk válasza Sir-Nyeteg hozzászólására (») Jan 25, 2009 /

Én jártam úgy a kémiai ónozóval (tn-es) hogy egy órát
ázott benne a nyák és a vékony vonalak feliratok úgy eltűntek mintha rá sem terveztem vona ! Azóta nem ónozok .
(#) Sir-Nyeteg válasza kaqkk hozzászólására (») Jan 25, 2009 /

Lemarta? Hajjajj, az durva, én még nem tapasztaltam semmi problémát vele.

Nagy felületekre jó de vékony vonalaknál
nem szabad sokáig benne hagyni a panelt
Nem tudom hogy más tipusú lötyinél megvan-e ez
de a TN es kétszer is megcsinálta nálam .

Bővebben: Link1
Bővebben: Link2
Bővebben: Link3
Emiatt nem tapasztaltam én még ilyen problémát. Lehet hogy rossz palackot fogtál ki?

A tn est használod ?

Ahha, másfélét nem ismerek ilyenből. Ez radiátoron melegedve volt a szobámban éjjel, de volt már 3 napra benne felejtett is, kint a műhelyben.

Akkor lehet hogy épp egy rossz flakont fogtam ki
de már hallottam másféle (10* drágább ónozóról )
itt a "nagyok " azt használják
(#) gulasoft válasza Sir-Nyeteg hozzászólására (») Jan 26, 2009 /

Pedig a tn-is savas. Rája van írva. Lehet, hogy a panelen lévő réztől is függ, meg a vastagságtól. Ne feledd, hogy mikor gyári nyákot fotózol, ott a panelen lévő réz egyáltalán nem oxidálódott egyenletes vastag felületet ad, míg minden más módszernél csiszatolással indul, ami egyenetlenné teszi a vastagságot és a felületet, ráadásul a vasalósok, ezt még felhevítik, meg lehűtik, ,meg vizezik, ráadásul valami festék pora ég rá, a jó ég tudja ott milyen kémiai reakciók mennek végbe.
Ezért ajánlottam mindenkinek már lassan fél éve a gyári lakkos nyákot, és mint írtam ma már nem annyival drágább mint a sima mint régen.
(#) Sir-Nyeteg válasza gulasoft hozzászólására (») Jan 26, 2009 /

Igaz! Használjon mindenki gyári lakkos nyákot! (Mindenki aki teheti, még a vasalósok is! ) Sokan, én is esküszünk rá, ráadásul kezdőknek meg főleg kötelező!
(#) gulasoft válasza Sir-Nyeteg hozzászólására (») Jan 26, 2009 /

Hát a vasalósok is használhatják csak aceton kell, a lemosáshoz meg erős idegek , hogy azt a drága lakkot lemossák, de nem kell csiszatolni legalább.
(#) Alkotó válasza Attila86 hozzászólására (») Jan 26, 2009 /

Idézet:
„és ami a legfontosabb: nem képez parazita átmeneti ellenállást mint a gyanta. Sajnos ez utóbbi kritériumot még a direkt az erre a célra kitalált Plastik70 sem teljesíti.”

Próbáltam ennek utánanézni. Nem volt egyszerű.
Először is a GYANTA nagyon jó szigetelő. Azért kell mégis lemosni, mert mikor forrasztgatjuk, akkor kicsit megég, akár még el is szenesedhet, és ez már viszont mérhető ellenállással bíró "kutyvasz".
A sima szintelen lakk az más kérdés. Azt nem forrasztjuk, ezért ott szenesedés nem léphet fel. Az ellenállása nagyon magas. Magával a gyártóval beszéltem, aki azt mondta, hogy kb. az üveggel egyenértékű. A rugalmasság már bonyolultabb kérdés. Alapvetően a rétegvastagságtól függ, de vélhetően sokkal rugalmasabb mint maga a nyáklemez. Tehát amit az kibír törés nélkül, azt a lakk is.
Csináltam egy kisérletet. Vágtam 1cm széles nyákcsíkot, amit lakkozás után kb R20mm-el maghajlítottam. A lakk hibátlan.

Ha most ez igaz (tételezzük fel, miért csapott volna be a gyártó), akkor miért mondod, hogy
Idézet:
„Sajnos ez utóbbi kritériumot még a direkt az erre a célra kitalált Plastik70 sem teljesíti.”
?

Tulajdonképp mekkora szigetelési mértéktől tekinthető egy védőlakk jónak? Nálam még sosem okozott semmilyen hibát.

Alkotó
(#) Attila86 válasza Alkotó hozzászólására (») Jan 26, 2009 /

Idézet:
„Ha most ez igaz (tételezzük fel, miért csapott volna be a gyártó), akkor miért mondod, hogy
„Sajnos ez utóbbi kritériumot még a direkt az erre a célra kitalált Plastik70 sem teljesíti.”?

Tulajdonképp mekkora szigetelési mértéktől tekinthető egy védőlakk jónak? Nálam még sosem okozott semmilyen hibát.”

Volt egy áramköröm, ami működött. Gondoltam lefújom Plastik70-el, hogy szép legyen és megmaradjon a réz csillogása. Lefújtam hát, majd bekapcsoltam és mindenféle hülyeséget csinált. Utána nem kevés kínlódás árán lemostam a Plastik70-et a panelról és lám megint tökéletesen működött az áramkör.
(#) huba válasza Attila86 hozzászólására (») Jan 26, 2009 /

Lehet most beleböfögök, de sokat gondolkoztam a problémán. Nem e történhetett olyasmi hogy a lakk nem is vezetett, hanem a közeli vezetősávok közé bekerülve, dielektrumként, parazita kapacitást alakított ki?
(#) Attila86 válasza huba hozzászólására (») Jan 26, 2009 /

Nos a Plastik70 relatív permittivitása valóban közre játszik a kapacitás létrehozásában. Más kérdés, hogy ez, vagy a puszta vezetési ellenállás alakít-e ki jelentősebb parazita tulajdonságot.

De igazából teljesen mindegy hogy a Plastik70 melyik jellemzőjétől lesz rossz a lefújt nyák. Hiszen ha ezt ismernénk is, nem tudunk rajta változtatni mert nem mi gyártjuk ezt a vegyszert.

Nálam a Plastik70 sajnos leszerepelt, pedig tényleg sokat reméltem tőle. Viszont a TN-160 nagyon szuper... :yes:
(#) huba válasza Attila86 hozzászólására (») Jan 26, 2009 /

Én a NO CLEAN amerikai fluxal jártam meg. Szépen a SMD OP alatt vezetett össze vissza és csodálkoztam miért háborodik a forrasztóállomás.
Sajnos kémiai ónozót nem lehet nálunk beszerezni.
(#) Cunici hozzászólása Jan 26, 2009 /

Sziasztok!

Már egy ideje olvasgatom a lakkozásról szóló beszélgetéseket. Az lenne a kérdésem , hogy akkor most amik a gyári nyákon vannak azok lakkok. Azért írom több számban , mert vanzöld és kék színű ( legalább is én erről a kettőről tudok ) . Ezeke nekem festéknek tűnnek , úgy is tudtam , hogy az van rajta a festék elvileg szigetel, az mért nem jó ilyen célra ?
(#) gulasoft válasza Cunici hozzászólására (») Jan 26, 2009 /

Az lödstopp lakk. Keress rá, nem írom le még egyszer mire jó.
(#) kaqkk válasza gulasoft hozzászólására (») Jan 26, 2009 /

Na de miért nem? már leírtad ezerszer na mégegyszer !
légyszi
(#) gydanee válasza kaqkk hozzászólására (») Jan 26, 2009 /

Tényleg ha beírod ide hogy lödstopp, csak Gulasoft hozzászólásait dobja ki!
Bővebben: Link
(#) kaqkk válasza gydanee hozzászólására (») Jan 26, 2009 /

Igen az egész topikban csak ő próbálkozott evvel a dologgal
(#) gulasoft válasza gydanee hozzászólására (») Jan 26, 2009 /

Mivel én néztem utána és csináltam is egyet. Ha nem lenne eltörve a lábam, most már nagyban gyártanám őket.
(#) gydanee válasza kaqkk hozzászólására (») Jan 26, 2009 /

Amúgy van erre egy külön Topic is a HE-n.
És egy tartalmas hozzászólás: Bővebben: Link

Gulasoft, majd ha az egészséged engedi csinálhatnál pár képet a lödstoppos nyákokról, mert képek között nemigazán találtam
(#) Cunici válasza gydanee hozzászólására (») Jan 27, 2009 /

Jó reggelt !

Elolvastam a hozzászólást, és a reakcióm a következő volt: óóó akkor nem lehet olyan szép nyákot készíteni ithon ... Ezt értem , hogy ezeket a lötsopokat , hogyan viszik fel , de mi a helyzet a festékekkel, én írtam már egyszer , hogy majd megpróbálom spray vel lefújni, mi a baj vele , vagy senki nem csiált még ilyet? Mert nem kaptam sem támogató, sem pedig óvó hozzászólást. Valaki mondana erről nekem valamit, mert szerintem a festék az szigetel , legalábbis úgy tudtam eddig.
Válaszokat köszönöm .
Üdv: István
(#) lmao válasza gydanee hozzászólására (») Jan 27, 2009 /

Nem lehet, hogy ez azért van, mert gulasoft elírta a lötstop szót? Lehet, hogy tévedek, de szerintem ez egy német szó, és a löten igéből származik.
(#) gydanee válasza lmao hozzászólására (») Jan 27, 2009 /

Én nem tudom...
Szerintem kérdezd a profikat!
(#) gulasoft válasza lmao hozzászólására (») Jan 27, 2009 /

Hát ez tényleg lötstop, pedig meg voltam győződve róla, hogy lödstop. Na mindegy mindig tanul az ember.
(#) bladika hozzászólása Jan 27, 2009 /

Sziasztok!

Nem tudom illik-e itt népszerűsíteni cégeket,de hanem majd törölve lesz!

Nem reklámot akarok csinálni, inkább segíteni, megkímélni másokat a szívástól.

Szóval csak akinek ez segít és szeretne ipari minőségű plotterezett levilágító maszkot gyártatni, mert esetleg otthon nincs módja rá (mint nekem), annak komolyan ajánlom a Chroma-Top nevű céget.

Először csináltattam náluk és a tapasztalat:
1. a minőség számomra megdöbbentő
2. mindezt olyan áron mint a fénymásolósoknál csak a fólia
3. ritkán szembesül az ember ilyen ügyfél központú hozzá állással, félnapon keresztül 5percenként hívogattam őket mert bénáztam és még csak a hangján sem hallatszott az illetőnek, hogy haggyam már. Majd mikor elhoztam a filmet elnézést kértek, hogy nem tudtak rendesen vissza adni mert én hülye 10ezressel mentem 2x200Ft ot kifizetni és nekem kellett elmennem felváltani. Mindezt úgy, hogy gondolom nem az én hatalmas megrendelésemből élnek. Megjegyzem nem ők küldtek el, hogy váltsam fel, hanem én mondtam, hogy elszaladok egy boltba. Szerintem, ha nem vágom rá rögtön, hogy elmegyek, akkor ők szaladnak el.

De, hogy legyen ellen példa is:
Messziről kerülendő a Zöld-golyó fénymásolós. Telefonon megkérdeztem, bmp-ből tudnak e nyomtatni, erre a hölgy azt mondta ő nem ismeri ezt a "speciális!!!" fájlformátumot, de menjek be és meglátjuk. Mikor bementem ki akarta a panelom nyomtatni "fit to page" beállítással és mondtam, hogy az úgy nem jó. De ő szerinte másképp nem lehet. Erre látom, hogy a fax és kép megjelenítővel csinálja. Mondom neki, hogy legalább paintel csinálj azzal tud 1:1 méretben nyomtatni. Erre a válasz, hogy ne oktassam ki, és különben is minek jöttem ide, ha ő mondta, hogy nem ismeri ezt a "speciális!!!" fájl formátumot! Na itt mondtam, hogy jó akkor köszönöm szépen és irány a Copy-general. Ott el sem kellett mondanom mit akarok már kérdezte a csajszi, hogy panel terv? Kell tükrözni? stb. stb. Bár a nyomtatás minősége meg sem közelíti a Chroma-top -ost.

Szóval én úgy érzem az ilyen helyeket ahol így állnak hozzánk amatőr hobbistákhoz igenis népszerűsítsük!

Csak ennyi lett volna, itt a hangsúly az első cégen, tényleg csak ajánlani tudom, az eladó állítás szerint ipari minőségben dolgoznak. Ezt alátámasztani nem tudom, mert nem tudom milyen az, de amikor megláttam rögtön látszott, hogy van abban valami amit mond!

Üdv.
Következő: »»   241 / 1394
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem