Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   555 / 4023
(#) Smileyking válasza Medve hozzászólására (») Júl 11, 2009 /

Szia!
a standby ágra gondoltam szerintem az nem lehet annyi!
(#) kiskacsa2009 válasza Smileyking hozzászólására (») Júl 11, 2009 /

Nekem a címke szerint 2A.
A másik tápon 0,5A.
Mindenhol más.
(#) Medve válasza Smileyking hozzászólására (») Júl 11, 2009 /

Valóban nem annyi Link Link2
(#) Electricboy hozzászólása Júl 11, 2009 /

Sziasztok!
Lenne egy kérdésem ki robbantottam egy trafót egy műholdvevőből (melléklet). Szerintetek mi lehet az az áramkör amin rajta van?
Ja még valami hogyan tudnám kimérni hogy hány voltot stb. ad le.
(#) kiskacsa2009 hozzászólása Júl 11, 2009 /

Sziasztok! Trafót szeretnék tekerni, apám szerint meg lakkozott(?) rézdrót kell hozzá...
Az a kérdés:Az jó, amit régi trafóról szedtem le??
Valamint mi a különbség a sok lapocskákból, és az egy tömbből összerakott mag között??

Medve:
De ez egy 700W-os táp...
(#) Droot válasza kiskacsa2009 hozzászólására (») Júl 11, 2009 /

hello!
Lakkozott rez azert kell hozza mert a lakkreteg szigetel es igy nem lesz zarlatos. A regi traforol letekert rezet en nem tekernem fel ujra, bar lehet hogy errol mas mashogyan velekedik. A "lapocskakbol" osszerakott vasmag abban mas hogy nem engedi hogy a trafodbol elektromagnes legyen (vagy valami ilyesmi, nemtudom pontosabban megfogalmazni.)
(#) Droot hozzászólása Júl 11, 2009 /

Sziasztok!
nekem is lenne egy kerdesem.
Valaki irja le nekem legyszives hogy hogyan mukodik a tirisztoros gyujtas amit nem megszakito hanem jelado vezerel.
(#) Müszi válasza Droot hozzászólására (») Júl 11, 2009 /

A tiszta vörös, használt dróttól óvakodj!
A sötét narancssárga az jó használtban is.

üdv
(#) zoly15 hozzászólása Júl 11, 2009 /

Sziasztok!
Van nekem egy Orosz Glim lámpám..
De ez különleges (legalábbis a számomra) mert "egy tokban van 2 lámpa"
Azaz Van egy Anód és 2 katód
Az egyik katód egy tányér a másik egy rács.
A rács van felül a tányér pedig alul..
Kérdésem: miért gyártották ezt ilyenre?

Üdv!
Előre is köszönöm!
(#) kendre256 válasza zoly15 hozzászólására (») Júl 11, 2009 /

Glimmlámpából lehet csinálni fűrészjelgenerátort (a be- és kikapcsolási feszültsége nem azonos, hiszterézise van). Külső elektromos térrel szinkonizálni lehet a begyújtását. Ezzel a módszerrel egyszerűen lehet kettes (hármas) frekvenciaosztót csinálni. (Láttam ilyen módon készített polifonikus elektromos orgona kapcsolási rajzot.)
Ezzel a glimmel sokkal kiszámíthatóbban lehetne szinkronizálni a begyújtást, mivel nem kívül, hanem belül van egy elektróda (sokkal kisebb feszültség is kell hozzá).
Arra gyanakszom, hogy valami ilyesmi célra készülhetett.
De bármi másra is használhatták, az oroszok nagyon találékonyak voltak időnként...
(#) Hujikolp hozzászólása Júl 11, 2009 /

Üdv!

Valami olyasmi kapcsolást keresnék, ami 12V-ból 5V-ot csinál STEP-DOWN-al. 7805-öt ismerem, de az disszipatív. Jó hatásfoka legyen, 1A-es (valószínűleg nem fog ennyit enni a kapcsolás, de még nem tudom, de sokat ehet. Ha lehet, olcsó legyen, láttam már modulokat is, de 5-6k felett, de ennyit nem ér. Ha pufferelt feszt kap a bemenetre trafó után, azt is szeresse.

Keresőt néztem, nem volt ilyen téma, google-be is beírtam, de ilyesmit nem láttam. A linkek jól jönnének.
(#) Sir-Nyeteg válasza Hujikolp hozzászólására (») Júl 11, 2009 /

Például.
Vagy bármelyik step down IC. Például.
(#) Maverick91 hozzászólása Júl 11, 2009 /

Sziasztok,

most vettem a HEStore-ban egy megnövelt hatótávolságú FM adót. Az lenne a kérdésem, hogy hogy állítsam be a frekvenciát, amin sugározzon.

még egy kérdés: az normális, hogy a trimmer kondit folyamatosan tudom tekerni, nincs vége sehol?

köszi:

Maverick
(#) Hujikolp válasza Sir-Nyeteg hozzászólására (») Júl 11, 2009 /

Köszi a segítséget, segített! Találtam jót!

Maverick91: Melyik kapcsolást vetted meg? Igen, normális, hogy a trimmer kondit körbe tudod csavarni, nekem is ilyen van itthon.
(#) lapose válasza Hujikolp hozzászólására (») Júl 11, 2009 /

Szia!

Itt válogathatsz: Bővebben: Link
(#) Hujikolp válasza lapose hozzászólására (») Júl 11, 2009 /

Igen tetszik nekem az LM2575-ös példány.
(#) Maverick91 válasza Hujikolp hozzászólására (») Júl 12, 2009 /

(#) Medve hozzászólása Júl 12, 2009 /

Az előző linkkel kapcsolatban: Itt mit jelent egy adó érzékenysége?
(#) zoly15 válasza kendre256 hozzászólására (») Júl 12, 2009 /

Köszönöm!
Valóban, más a gyújtási és égési feszültsége!
A tányérnak (alul) ha begyullad még 100V on "ég"..
A rács ha begyullad és csökkentem a feszültséget akkor szépen csökken az "égési" felület majd a bevezető elektróda sarka "ég" ezután elalszik..
Valóban érdekes kis jószág ez!
Az oroszok mezei Glimm-nek használták..

Üdv!
Köszönöm a választ!
(#) kopaszköcsög hozzászólása Júl 12, 2009 /

Sziasztok!

4videó jelet szeretnék egy kimenetre kapcsolgatni valami olcsó megoldással-de elektronikus megoldással . a segítségeteket szeretném kérni.
előre is köszönöm.
Itt én még kezdő vagyok és bocsi ,ha valamit rosszul csinálok,vagy kérdezek.
Bocsánat: egy bemenetre szeretném kapcsolni -nem kimenetre.Az előbb rosszul írtam.
(#) Maverick91 válasza Hujikolp hozzászólására (») Júl 12, 2009 /

és akkor honnan tudom, hogy hol van a minimum, és hol van a maximuma a kondinak?
(#) kopaszköcsög válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Júl 12, 2009 /

Igazán köszönöm a gyors válaszodat. Én Bp.től 200km.re vagyok ezért keresem a pontos infót ,mint írod van bolti készülék is ,de én nem tudok típust és beszerzési helyet.
Ha megtudom a készülék paramétereit máris közelebb kerülök a keresési megoldáshoz- mint ahogy Te is írtad a bolti hoz.
Tisztelettel : egy új tag.
(#) Smileyking válasza Medve hozzászólására (») Júl 12, 2009 /

Szia!
Köszönöm szépen!
(#) gtk válasza Electricboy hozzászólására (») Júl 12, 2009 /

3 kimeno feszultseg, 3x4 diodabol Graetz ?
(#) akos12 hozzászólása Júl 12, 2009 /

Sziasztok!

Most regisztráltam ezért még nem nyithatok új topikot, gondoltam , nem baj ha itt kérdem meg a problémámat. Tehát, nemrég támadt egy ötletem, hogy készitek magamnak (ne tessék kinevetni) Wall-E(remélem ismeritek, a kis robot a tavalyi wall-e sci-fi ből) Wall-e olvasólámpa, úgy képzeltem, hogy a két szemébe teszek egy-egy halogén spot izzót és jó lesz olvasólámpának. El is kezdtem barkácsolni, de közbe most jöttem rá, hogy mi lenne ha a két halogén spot helyett kb 20 LED lenne szemenként. Az a probléma, hogy még kezdő vagyok az elektronikában, de ha kapok segítséget azt hiszem megtudnám oldani. Ha lehet hálózati államról működtetném, és szeretném hogy a lehető legkevesebb pénzből kijöjjön. Tudnátok segíteni megtervezni hogy kell bekötni a ledeket, milyen egyéb kis apróság kell hozzá stb. Ha lebeszéltek az ötletről akkor lehet maradok a halogén izzónál, azt talán megy magamtól is . Remélem tudtok valami jót mondani, (hogy nem lehetetlen az elképzelésem) Ja és szerintetek ha asztali olvasó lámpának használnám, akkor az kb 2*20 led adna elég fényt? Köszönök bármilyen segítséget Üdv!
(#) Maverick91 hozzászólása Júl 12, 2009 /

köszi köbzoli, nekem sehogy sem sikerül beállítanom, pedig nagyon szükségem lenne rá
(#) Frankye válasza akos12 hozzászólására (») Júl 12, 2009 /

A hálózati áramról közvetlenül történő működtetésről mindenképpen lebeszéllek! Nagy szakértelem, és jó szerszámok kellenek hozzá, no meg gyakorlat, különben életveszélyes lehet a kimenetele. Annyit pedig - szerintem - egyetlen, mégoly jópofa Wall-e lámpa sem ér meg, hogy Téged, vagy valamelyik családtagodat megvágja az áram, és jobb esetben "csak" kórház, rosszabb esetben temető legyen a vége!
Javaslom, hogy egy ún. "biztonsági transzformátorral" készíts egy kisebb feszültségű táplálást, mondjuk 12V-ost, és azzal kezdj előbb kísérletekbe.
A LED-eket alapvetően kétféleképpen kapcsolhatod: Sorosan, vagy párhuzamosan. Ahhoz, hogy ki tudd számolni, hogy egy adott kapcsolásban mekkora előtét-ellenállásra van szükség egy LED-csoportnál, ismerned kell a LED-jeid nyitófeszültségét. Az általános nyitófeszültség-értékeket itt megtalálod, de az adott típusra vonatkozóan a saját adatlapja a mérvadó. Az előtét-ellenállás kiszámításához ez a program nyújt segítséget.
Ne felejtsd el, hogy a hálózatról letranszformált áram még váltóáram, ezt egyenirányítani, simítani, pufferelni kell, ehhez kapcsolási rajzot a fórumban sok helyen találsz.
Ha nem vagy szakember, akkor a 230V-os rész kivitelezéséhez kérj meg valakit, aki ért hozzá!
(#) Maverick91 hozzászólása Júl 12, 2009 /

tudna nekem valaki segíteni a beállításban?
(#) SzervízMacska válasza akos12 hozzászólására (») Júl 12, 2009 /

Szia! Én is maximálisan lebeszéllek a hálózati feszültséggel való játszadozásról a Frankye által már említett okok miatt. Javaslom, vásárolj elektronikai szaküzletben egy 12V-os, 500mA-es stabilizált dugasztápegységet, erről gond és balesetveszély nélkül üzemeltetheted a majdani lámpádat. Az, hogy milyen erősen fog világítani, jelentősen függ a megvásárolandó ledek teljesítményétől, ami a ráfordítandó összeget is befolyásolja. Szerintem jó ötlet, de inkább használd, ha elkészül sima dekor cuccnak, ne rontsd a szemed egy barkács-lámpa fényénél. Így bőven elegendőek lesznek sima 20mA-es ledek is, amiket fillérekért megkapsz. Sok sikert kívánok hozzá!

Üdv.: SzervízMacska
(#) Hujikolp hozzászólása Júl 12, 2009 /

Üdv!
Ha építek egy szilárdtest relét, akkor az abban felhasznált teljesítmény alkatrész fog melegedni, ha akár 10A megy át rajta? Nem foglalkoztam még ilyennel, ezért kérdem Csak mert ha melegszik, akkor számolok majd a hűtőbordával is.

Maverick91: Az automata hangolók, lehet, hogy azért nem találják meg, mert zajos lehet. Úgy ítéli meg, hogy nincs jó "rálátása" és ezért inkább nem tárolja el. Szerintem, az a trimm kondi a hangoláshoz kell, beállítani a frekvenciát. Adj a bemenetre valami olyan hangot, ami kétségkívül az adó adja. Pl, számítógépen lejátszol valami mp3-at, és a mikrofonja meg közel legyen a PC hangszórójához. Elkezded keresni alaposan egy kézi hangolású rádióval, és végigmész rajta. Ha nem találod, egy negyedet tekersz a trimmen. Megint végigmész az FM sávon. Ha nincs meg, megint tekersz rajta egy kicsit.
Ha jól építetted meg, akkor meg fogod találni. utána már könnyebb lesz bepozicionálni a kívánt sávra.
Előkerestem a saját kondimat, de nem láttam különös jelzést rajta, hogy hol lehet a legnagyobb kapacitása.
Tudom, hogy szöszölős munka, én is elég sok ilyen rádiót próbáltam behangolni, több, kevesebb sikerrel. Kitartás!
Következő: »»   555 / 4023
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem