Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Digitális hangerőszabályzás (potméter)
Lapozás: OK   4 / 11
(#) kanoc86 hozzászólása Szept 26, 2008 /
 
Sziasztok!

Én egy olyan digitális hangerőszabályzót szeretnék "gyártani" amit potméterrel lehet szabályozni. (azért hogy ne recsegjen)
Ha valaki tudna valami okosat mondani azt megköszönném.

Üdv.
(#) san398 válasza kanoc86 hozzászólására (») Szept 26, 2008 /
 
Így hajnal tájban nem értem, hogy pontosan mit is szeretnél! A digitális hangerőszabályzásnak az a lényege , hogy ne kelljen potmétert tekergetni!
(#) kanoc86 válasza san398 hozzászólására (») Szept 26, 2008 /
 
Ebben igazad van.
De láttam már több olyan gyári erősítőt ami úgy volt megoldva hogy, volt benne egy IC (már nem emlékszem milyen) ami a potméter állásától függően szabályozta a hangerőt és így nem fog recsegni amikor tekergeted a hangerőt.

Remélem így érted.
Köszönöm!

Üdv.
(#) vicsys válasza kanoc86 hozzászólására (») Szept 26, 2008 /
 
Pl. LM1036-os is ilyen.
(#) kanoc86 válasza vicsys hozzászólására (») Szept 26, 2008 /
 
Köszönöm!
Nézek hozzá egy kapcsrajzot.
(#) vicsys válasza kanoc86 hozzászólására (») Szept 26, 2008 /
 
Nincs mit.
Ezt olvasd végig mielőtt belevágsz, mert nagyon tanulságos!
Bővebben: Link
(#) kanoc86 válasza vicsys hozzászólására (») Szept 26, 2008 /
 
Na hát beleolvastam és arra a döntésre jutottam hogy inkább maradok egy jó minőségű potinál.
Te melyiket ajánlód innen ?
(#) Pulyka hozzászólása Jan 16, 2009 /
 
Sziasztok

Van nekem itthon egy régi Fusion M1-118-as névre hallgató music centerem,és láttam,hogy digitálisan lehet vele szabályozni a hangerőt(nem potival,hanem egy up,és egy down nyomógombbal)
Szétszedtem és 3db IC-t találtam benne,és mind a 3 adatlapját meg is találtam,de csak az egyikben találtam meg a lényeget

Még nem építettem meg,de gondolom,hogy valakinek hasznára válik

Csatolva - A PDF alján kapcsolási rajz!

Tomi

datasheet.pdf
    
(#) efeher hozzászólása Jan 27, 2009 /
 
Üdv mindenkinek.
Szeretném kicserélni egy M28-as BlueBerry hangszóró hangerőszabályzó potméterét valami egyszerű távirányítású megoldásra,de eddig nem találtam megfelelő megoldást. Valaki tudna segíteni?
Előre is kössz.
(#) Szegedi Sándor hozzászólása Máj 12, 2009 /
 
Helló
Sokat gondolkoztam feszültség vezérelt hangerőszabályzáson vagy bemenet választásos rendszer kialakításon és ezt találtam.
Ezzel meg lehet valósítani hangerőszabályzást is vagy csak bemenetválasztás?
(#) fireballelektro hozzászólása Máj 17, 2009 /
 
Sziasztok!

Én IC-vel szeretnék hangot szabályozni 9sávra, 8hangfal, plussz 1 föld, és azt szeretném kérdezni, hogy ehez tuttok valami kapcsolást ajánlani, meg IC-t?

thx előre is!
(#) Tee válasza fireballelektro hozzászólására (») Aug 9, 2009 /
 
Szia!
Én is kerestem ilyen IC-ket: DS1669, DS1802, DS1804 ezeket a digipotikat találtam, de a MAXIM oldalán van még egy pár darab. Az velük a baj hogy drágák (az erősítőm alkatrészei kb 1000-1200FT volt a DS1804 pedig 1565FT ) :csodalk: )
(#) karpi válasza Szegedi Sándor hozzászólására (») Aug 9, 2009 /
 
Is/is . ez egy feszultsegoszto aminek az also tagja valtozhathato "belso-ellenalasu" .
Csakhogy igy "magaban" nem teljes a bekapcsolhatosag .

A FET eseteben eleg ha a Gate es a Source van feszultseggel vezerelve .A Drain ( kolektor ) nem szukseges hogy polarizalo feszultseget kapjon ( le is szoktak valasztani sorbakotve vele a Drain-Meleg vonal koze egy levalaszto kondenzatort ,( jo "nagyerteku" 1-10µF polarizalatlan kondit )igy be lehet iktatni olyan kapcsolasba is ahol polarizalo feszuklstegek vannak mivel le van valasztva egyenaramulag.

A tranzisztor eseteben mar kell a feszultseg a Kollektorra ! maskeppen nem folyik aram a tranzisztoron ,A tranzisztor kolejtorat itt is egy kondenzatorral kell levalasztani a jel vonalrol .
( Bar felperiodusban lehet fezsultseg a kollektoron nem hiszem hogy tul jol mukodne csak a hangfrekvenciabol taplalva)

A kondenzator legyen polarizalatlan !! es relativ nagy erteku hogy jol atangedje a fold fele a hangfrekvenciat ( a mely hangreszt is ) mondjuk 1µF legalab de nagyobb 4-10µF meg jobb.

Az elenallasok erteke kb jo mindenfele kapcsolashoz de az adott ertekeken belul lehet probalgatni , ugyanis a vezerlofeszultseg erteketol valamint a kornyezet impedanciaktol fugg az ertekuk .
.
(#) djgombi hozzászólása Aug 14, 2009 /
 
Sziasztok!
Szerintetek egy ilyen ENCODER-t össze lehet hozni valahogy ezekkel az ic-kel. Így körbe körbe lehetne forgatni a potmétert. Ami ugye mégse potméter.
Üdv!
(#) Szegedi Sándor válasza karpi hozzászólására (») Aug 14, 2009 /
 
Nagyon köszönöm a segítséged.
(#) djgombi válasza Tee hozzászólására (») Aug 14, 2009 /
 
Én most rendeltem meg ezeket ingyen a Maxim-tól
(#) banyaiakos válasza djgombi hozzászólására (») Aug 22, 2009 /
 
Hali!
Énis rendelnék DS1802+ t. Írták, hogy két db DS1669 nem fog egyszerre futni, gondolom egy dual igen. Azt szeretném kérdezni, hogy mi a rendelés folyamata? Kerestem a maxim oldalán de hibaüzenetet kaptam:
Idézet:
„Validation Error
You must correct the following error(s) before proceeding:

* Estimated Annual Usage is required”

Regisztrálni kell vagy mit?
Köszönöm.
(#) gb197 válasza banyaiakos hozzászólására (») Aug 22, 2009 /
 
Sziasztok!
Nem akarok illúzióromboló lenni, de ezek a Dallas ic-k nem alkalmasak egy potméter kiváltására , legfeljebb csak az erősítést lehet valamilyen mértékben szabályozni pl. egy keverőben. Három kőkemény érvet tudok felsorolni, amely egyenként is kizárja az ic hangerő szabályozó alkalmazását hifi berendezésekben. 1: alacsony tápfesz, ráadásul az is szingli ; 2: képtelen a CD vagy ettől nagyobb jelszinttel elbánni /nincs túlvezérelhetőség, …betorzít/ ; 3: alacsony felbontás 64 lépés 1dB-vel azaz 64 dB csillapítás, ez túró… 4: a saját tapasztalatom az ic-vel az, hogy kukába való!
Ismereteim szerint, eddig két gyártót (ic-t) ismerek amivel érdemes foglalkozni, ami alkalmas professzionális / high end alkalmazásokra is, az pedig a Cirrus Logic cég CS3310 KS.ic-je.
(#) Kovidivi válasza gb197 hozzászólására (») Aug 22, 2009 /
 
Szia!
És a DS1669? Ez egy feszültség osztó, nem is igazi digitális potenciométer. (A jelet pedig simán, mint egy potinál bekötöd fesz. osztónak) Nem hiszem, hogy 3V-tal ne birkózna meg. 5V kell neki, ezt egy stab IC-n át simán megkaphatja (tápfeszültség max. 35V, vagy beraksz egy pár VA-es kis trafót) , ez miért probléma? Torzítás? Ha audiophil szempontból nézzük, lehetséges, hogy van neki valami torzítása, de szerintem otthoni körülmények között elhanyagolható. Szerintem a 64 lépéses szabályzás elegendő, és ha jól sejtem, lehet belőle logaritmikus szabályzásút is vásárolni. Az érveidet meg tudnád indokolni kérlek? Azt mondtad, mindhárom egyenként is kizárja, pedig szerintem nincs is kizáró ok. Vagy még nem foglalkoztam volna eleget ezekkel az IC-kel?
Üdv!
(#) lapose válasza Kovidivi hozzászólására (») Aug 22, 2009 /
 
Szia!

Ugyanúgy használható mint pl. az LM1036.

De azzal egyet kell értsek, hogy egy bizonyos minőségi szint felé már én sem raknám be..
(#) banyaiakos válasza gb197 hozzászólására (») Aug 22, 2009 /
 
Köszi a felhomályosítást.
Alacsony tápfesz nem gond. Viszont a többi az nagyon gáz A Cirrus Logic IC-jét nézegettem, elég sok mindent tud. Viszont a bekötésével kapcsolatban lenne kérdésem. A CS, SDATAI, SCLK lábakra mit kell kötni? Továbbá ha nem akarok még másik IC-t hozzátenni, akkor a 7es lábot csak hagyjam "lógva"? A MUTE akkor némít ha +5Voltot kap gondolom. A többi láb OK.
Maximtól a rendelés továbbra is érdekel, kell még onnan pár IC.
Köszönöm.

Szerk: Az lehetséges hogy a VA- lábnál a 10µF kondi fordítva van bekötve? :hide:

CS3310.gif
    
(#) gb197 válasza Kovidivi hozzászólására (») Aug 22, 2009 /
 
"Vagy még nem foglalkoztam volna eleget ezekkel az IC-kel?"
Igen, nem foglalkoztál még vele eleget, de semmi baj, azért vagyunk itt, hogy segítsük egymást.
Azt javaslom első lépésben, hogy olvasd át újra az előző hozzászólásom, ugyanis nem értetted meg az érveket, pedig elég nyilvánvalók.
A kiegészítés hozzá annyi: ezek az ic-k nem úgy működnek , mint egy hagyományos ellenállás osztó, erről szó nincs, hogy a kételyeid eloszlassam. Ez egy elektronikus osztó, így az ellenállás osztóra kerülő bemenő fesz nem „ lóghat” ki az ic tápfesz tartományából. Ez pedig egyértelműen limitációt jelent a bemenő jelre nézve.
Másik nagy probléma a ds1802-vel, hogy hiába dB-ben lineáris, mikor az osztó -63 dB-ig csillapít ez pedig kevés, ezen a hangerőn még bizony hangosan szól az erősítő. Egy jó szabályozónak legalább -90 dB-ig kell osztani , de evvel az ic-vel legfeljebb csak 2 db össze kapcsolásával lehet megoldani, annak meg értelme nincs!
Itt egy ötödik érv: a hangjelet csak egyenáramra szuperponálva lehet bevinni ill. szabályozni, a plusz csatoló kondik csak torzítást adnak a hangzáshoz, ezért sem használnám az ic-t.
(#) gb197 válasza banyaiakos hozzászólására (») Aug 22, 2009 /
 
Ezt az ic-t SPI interfészen keresztül kell vezérelni, tehát ide PIC-et kell kötni vagy AVR-t. A neten vannak kész rajzok ill. programok a pikkekre, ráadásul lcd-n jelzi ki a hangerőt.
Esetleg lehetne segítséget kérni itt a HE-án a piktudosóktól...
(#) gb197 válasza lapose hozzászólására (») Aug 22, 2009 /
 
Az ilyen LM 1036, TDA1524 legfeljebb a pc hangszóró vagy műhelyrádió kategóriába fér bele, de hifibe... Na ott nincs keresnivalója!
(#) gb197 válasza banyaiakos hozzászólására (») Aug 22, 2009 /
 
A 7-es lábat nem kell bekötni. A tápot LM 317/337T-vel kell előállítani lehetőleg.
(#) lapose válasza gb197 hozzászólására (») Aug 22, 2009 /
 
Szia!

Azért a hifi nagyon széles kategória(nem is tudom van-e még értelme neki, a szabvány kereteit már rég túllépték).
Azért kár így leszólni ezeket az IC-ket, mert rengetegen használják pl. bulierősítőkben, oda pont jó, egyszerűen megépíthető.

Ha az ember pedig minőségi zenehallgatásra készít erősítőt, meg kár is szóba hozni.
Mondjuk én ilyenkor nem vagyok híve a hangszínszabályzónak, inkább egy diszkrét, vagy egy jó OPA-val felépített szintemelő erősítőt preferálok.
De ha valaki ragaszkodik a hangszínszabályzókhoz, abból is lehet jó minőségűt építeni, de nem árt ha kikapcsolható.
(#) banyaiakos válasza gb197 hozzászólására (») Aug 22, 2009 /
 
Köszönöm szépen de PIC és AVR hozzánemértés miatt felejtős...
Tudok kétáramkörös. 24állású forgókapcsolót nagyon olcsón. Építek egy ilyen sünit...Bővebben: Link
(#) gb197 válasza lapose hozzászólására (») Aug 22, 2009 /
 
Nekem az első Quad 405 ös erősítőmbe (1990) volt a TDA 1524, azt gondoltam így nem kell drága sztereo potikat vennem. Mikor kicseréltem egy hagyományos opa-val megépített hangszín/ hangerő szab.-ra, olyan szitű minőség javulás volt, hogy utánna soha nem építettem ilyen kapcsolást. Sokak számára jól ismert szabály, hogy minden elektronika csak ronthat a hangzáson, de legalábbis megváltoztatja azt. Még egy potméter is ront rajta, hát még egy ic.
Ha mindenképpen hangszínt kell szabályozni, arra egyeten korrekt megoldás a DSP.
Sőt, evvel oldják meg tökéletes keresztváltó problémáját is.
(#) gb197 válasza banyaiakos hozzászólására (») Aug 22, 2009 /
 
Ha elkészül a saját MCU fejlesztésem majd megosztom, addig építsd meg a sünit, mert az viszont nagyon penge!
(#) lapose válasza gb197 hozzászólására (») Aug 22, 2009 /
 
Idézet:
„Nekem az első Quad 405 ös erősítőmbe (1990) volt a TDA 1524”


Pont ezt a párosítást akartam felhozni példának.
Itt már azért lényeges a különbség a Quad javára.
Következő: »»   4 / 11
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem