Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Digitális hangerőszabályzás (potméter)
Lapozás: OK   11 / 11
(#) Cannon válasza Massawa hozzászólására (») Okt 12, 2019 /
 
Most foglalkozom először ezzel a témával, nincs benne tapasztalatom.
DS1669-et nem igazán találok az üzletekben. :/
(#) Massawa válasza Cannon hozzászólására (») Okt 12, 2019 /
 
Van több fajta is, vannak feszültséggev vezérelt potik is, azt hiszem van már sztereo is ( utoljára én is vagy 20 éve használtam ilyeneket). A google kidob még féligmeddig diszkrét megoldást si ( 2x4066-nal). Szerintem valamit találsz ami elérhetöbb.
Probáld meg igy keresni: digital audio volume control ic
A google vagy 1 tucatot dob ki.
(#) mate886 hozzászólása Dec 12, 2019 /
 
Sziasztok!
Van egy mono potim, amivel egyszerre kellene szabályoznom több audio csatorna jelét.
Hasonló módszer kellene, mint az LM1036-nál, csak nekem nem kell egyéb szabályzási lehetőség, csak a hangerő. Valami tipp / ötlet? Sajnos a poti az fix, azon nem tudok változtatni.. :/
(#) pucuka válasza mate886 hozzászólására (») Dec 12, 2019 /
 
A hangerőszabályzás tulajdonképpen egy differenciál erősítő erősítés szabályozásán alapul. Ha megnézed az LM1036 vázlatos rajzát, akkor ezt a módszert láthatod.
Ha pl. egy szorzóáramkört használsz, (LM1496) nagyon hasonló áramkört találsz benne.
Elvileg ha mindegyik csatorna jelét átvezeted egy egy ilyen szorzóáramkörön, (az egyenfeszültség a szorzó, a bemenetére kapcsolt jel a szorzandó) akkor annak erősítés szabályzó részét közös egyenfeszültséggel hajtod meg, elvileg együtt tudod szabályozni akárhány csatorna jelét.
Azért elvileg, mert ilyet még sohasem csináltam, de kikísérletezheted, kipróbálhatod. Egy szorzóáramkör erősítését már szabályoztam így, de több összekapcsoltat még nem.
A hozzászólás módosítva: Dec 12, 2019
(#) mate886 válasza pucuka hozzászólására (») Dec 12, 2019 /
 
Köszi, majd ránézek arra az ic-re, én valami olyanra gondoltam hogy a potival egy feszgenerátort vezérlek, és valami feszültségvezérelt digi. Potit kötök utána, de ilyen potit nem találtam sajnos :/
(#) 444Tibi válasza mate886 hozzászólására (») Dec 13, 2019 / 1
 
Nem tudom, mennyire lehet primitív a megoldás és fontos-e a digitális szabályozás, valamint kéne tudni a források kb. kimeneti impedanciáját.
Ha ez mind OK. akkor a bemenetekkel sorba 10-100kohm ellenállások, azok után és a test közé fetek és ezek csatornaellenállását vezérelni a potiról ami egyenfeszültséget szabályot ezesetben.
Teljesen nyitott fetnél a D-S nulla ohm azaz le van halkítva, teljesen nyitott fetnél max. hangerő, a kettő közöt értelemszerűen szabályozott.
Hátrány hogy mindenképpen, teljes hangerőn is valamennyi leosztás lesz azaz halkabb lesz mint eddig.
Ha ez nem megengedhető akkor minden csatornába be kell építeni egy akkora erősítésű egységet amekkora a leosztás max. szinten. Ennek más előnye is van, ekkor ennek a kimenetére kell tenni a fetes osztót és a jelforrás tehermentesül.

Ilyen elven működik az analóg rendszerű mute, a narrátor automatikák és a dinamikakompresszorok is.
(#) Peter65 válasza mate886 hozzászólására (») Dec 13, 2019 / 1
 
Szia!
A TDA1074A-ben 4db poti van eleve, de többet össze lehet kötni, mert feszültség vezérelt. Régebben használtam, nem volt semmi gondom vele.
Viszont kifutott típus, nem könnyű beszerezni. A jófogáson láttam elég drágán, illetve az aliexpressen tizesével.
(#) tothbela válasza 444Tibi hozzászólására (») Dec 13, 2019 / 2
 
Jó a jfetes megoldás, csak nem szereti a nagy jelszintet, mert nemlineáris lesz tőle. 100mV alatti jelszinten viszonylag elfogadható, de felette már "tracking gate driver" vagyis a jelet követő, és torzításkompenzált gate feszültségre van szükség. Mindezt egyedileg kell fetenként kompenzálni, mert nem nagyon futnak együtt még az azonos szériából valók sem. Ráadásul ha változik a hőmérséklet, elmászik a beállítás. Több csatorna együtt futása nem kis feladat.

Viszont LDR bázisú szabályzást viszonylag egyszerűen lehet készíteni. Illik válogatni az LDR-eket, de úgy tapasztaltam, hogy nem okoz nagy gondot ha nem egyformák. Ha passzív feszültségosztóként van alkalmazva ahol két LDR sorosan kapcsolódik és a közös pontjuk mint potméter csúszka funkcionál, akkor fontos hogy vagy egyforma legyen ez a két LDR, vagy minden csatornánál ugyan olyan arányú. Viszont ha egy invertáló erősítő erősítés beállító elemeit képezzük LDR-ekből, akkor válogatás nélkül is jó együttfutás érhető el. De nem nagy dolog válogatni sem. Én beszúrom őket agy polisztirol lapba, majd kétszer végig mérem őket. Egyszer félhomályban, egyszer világosban. Nekem a 20%-on belüli szódás megfelel, mert más célból használom.

A fényforrás már nagyobb gond. Én sárga ledeket használok, de a meleg fehér is nagyon jó. De a gond abból ered, hogy a ledek nagyon kis áramnál nem egyformán világítanak. Ebből kifolyólag az egy led+egy LDR összeházasításából készített kombók éppen a ledek hibái miatt nem futnak együtt. Viszont ha a szükséges darabszámú LDR-t egy csokorba szedjük, és egyetlen leddel világítjuk meg, akkor nagyon jó lesz az együttfutásuk. Sőt ha egy LDR-el többet használunk mint a szükséges, akkor azt felhasználhatjuk visszacsatolásnak a ledek áramgenerátorában, és nagyon stabil feszültség vagy áramvezérelt izéket lehet velük készíteni. Például feszültségvezérelt együttfutó RC oszcillátorok, és aktív szűrők. Vagy sokcsatornás hangerő.
A hozzászólás módosítva: Dec 13, 2019
(#) mate886 válasza tothbela hozzászólására (») Dec 13, 2019 /
 
A jelszint sima hangkártyáról lejövő audio jel. A fet nálam is felmerült mint alternatíva, csak én is attól félek hogy nem lesz lineáris, illetve a minőségen ront. A max hangerőn lévő leosztás nem gond, max teszek elé egy opampot. Tetszik ez a megoldás, kipróbálom! Az LDR-el az a gond lenne, hogy jelen esetben 20darab csatornát kellene vezérelni, azt meg ldr-ekből csinálni nem túl esztétikus!

Mellékelt képen valami hasonló célú kapcsolás látható, de az értékeit nem ismerem, valamint hely szempontjából a fetes jobban is hangzik!
(#) tothbela válasza mate886 hozzászólására (») Dec 13, 2019 /
 
Ez valami integrált áramkör részlet, nem diszkrét megoldás, azért nincsenek értékek. Diszkrét megépítésnél valószínűleg válogatni kellene a tranzisztorokat. Viszont úgy rémlik, a szignál és a kontrol bemenetet felcserélte a rajzoló. Egy VCA áramkörben láttam régebben.

Ha jól értelmezem 20 csatornás hangkártyád van
(#) pucuka válasza mate886 hozzászólására (») Dec 13, 2019 /
 
A mellékelt képen pont az a megoldás látható, amit javasoltam. Egy differenciál erősítő féle, aminek az áramgenerátorát, ezzel az erősítését vezérled. Hasonló megoldás van az LM1036 -ban is.Az LM1496 -ból is készíthetsz erre hasonlót, és az már készen van.
És ahogy látod, ez is feszültség vezérelt, tehát a közös "potméter" lehet digitális potméter.
A hozzászólás módosítva: Dec 13, 2019
(#) mate886 válasza pucuka hozzászólására (») Dec 16, 2019 /
 
Ha jól értelmezem, akkor a vivő bemenetet vezérlem egy potival, és a moduláló jel bemeneten menne be a hang. A vivőnek nem szinuszosnak kell lennie? Ezt a megvalósítási módot nem nagyon értem.
(#) pucuka válasza mate886 hozzászólására (») Dec 16, 2019 /
 
A "vivő" lehet egyenáram is, mert a diff erősítő részei egyenáramú csatolásban vannak.. Egyébként majdnem mindegy, hogy melyik a vivő, és melyik a bemenet, a különbség csak annyi, hogy az egyik bemenet szimmetrikus (is lehet), a másik aszimmetrikus. az áramkör maga, igencsak kiegyenlített.
A moduláció is úgy jön létre, hogy a két bemeneti jelet "pontról pontra" összeszorozza. Nem feltétlen kell mindkét jelnek szinuszosan váltakozónak lenni, sőt a legtöbb alkalmazásban nem is az. (pl. DSB moduláció estén a vivő ugyan szinusz, de a moduláló jel talán legkevésbé sem az) De pl. két analóg egyenáramú jelet is össze lehet szorozni vele, például teljesítmény mérésnél a feszültséggel arányos egyen feszültséget, és az árammal arányos egyen feszültséget.
Szóval, a szorzó áramkör ráadásul 4/4 -es, azaz a sík mind a négy negyedében U1/U2 működik.
Ha megnézed szinte minden erősítésszabályzásra készült integrált áramkörben hasonló megoldást találsz, lehet kissé nyomoroncnak látszik a diff erősítő, de attól még az.
(#) mhatalyak hozzászólása Márc 27, 2020 /
 
Estét mindenkinek!

Van egy Harman/Kardon AVR130 erősítő. A jelenség a következő, nincs hang. Végfok jó. Odáig sikerült eljutnom, hogy a digit poti bemenetén van még jel, kifele viszont már nem jön belőle semmi. Bementválasztás, minden működik, az optikai jelet is átalakítja analóggá, csak a potmétereken nem megy át a hang. Illetve a sorruond csatornák kimenetén halk recsegő hang van. Az IC-K: Toshiba TC9459F típusúak. 3db van benne, ugye 5.1. A kommunikáció, órajel, mind párhuzamosítva van nekik. Sajnos szkópom nincs, de mind a 3db vezetéken mérek feszültség változást digit műszerrel, ha szabályzom a hangerőt. Csatolom a kapcsi rajzot is. Arra gondolok, hogy esetleg valamelyik megadta magát és nincs rendes kommunikáció. Sajnos SMD és nemtudom kiforrasztani, meg amíg nem kapok megerősítést nem is akarok belekókányolni.

(szerk.: sajnos túl nagy a rajz, de elektrotanyán fent van, ha valaki érez rá kísértést.)

Előre is köszönöm a tanácsokat!
(#) mhatalyak válasza mhatalyak hozzászólására (») Márc 27, 2020 /
 
Közben fejlemény, a sorrund csatornánál hiányzik a +15V a digit potin is és a műveleti erősítőn is.
(#) mhatalyak válasza mhatalyak hozzászólására (») Márc 27, 2020 /
 
100ohm ellenállás szakadt volt, amiről kapja a 15V tápot. Tökéletesen működik. Szép estét mindenkinek és jó egészséget!
(#) Tibisapa hozzászólása Máj 3, 2022 /
 
Forgógombos digitális hangerőszabályzó működése. Pl.: a Philips AE2600B/12 kisrádiónál is ilyen van.
(#) Massawa válasza Tibisapa hozzászólására (») Máj 3, 2022 /
 
Ez már régi zene. Amiota léteznek hangeröszabályzo IC- k ( jo 40 éve elsöként autorádiokba kerültek) azota azokat nem potikkal, hanem nyomogombokkal, enkoderekkel, távirányitokkal stb. lehet szabályozni.
(#) Tibisapa hozzászólása Máj 4, 2022 /
 
Bocsánat, új vagyok e fórumon, és asszem félreértettem a működését. Én nem Abrakadabra válaszához akartam hozzászólni, hanem kérdezni akarok és választ várok olyanoktól akik felismerik a problémámat és tudnak is rá valami értelmeset válaszolni. Tehát, van egy kis asztali rádióm, Philips AE2600B/12 kis 4 számjegyű digitális kijelzővel, AM, FM kijelzővel, 5 programozható tárhellyel. A hangerőszabályzója működése a KÉRDÉSEM. Forgatható gomb a kezelője, de nem potméteres. A gomb teljesen förös körbe forgatható, mindkét irányba. Forgatás közben érződnek gyenge kattogások. Közben a kijelzőn 0 - 32 -ig terjedő számokat mutat, ami a hangerő értékét jelenti, 32 a maximális hangerő. A rendszer megérzi, hogy milyen irányban forgatom a gombot, ha jobbra akkor a kettogásoknál növeli a számot, vissza meg csökkenti. Nincs végállás, de hiába forgatom tovább, nem nő tovább a szám sem a hangerő. Hogy működik ez ? Most éppen elromlott, a gomb forgatására a szám is meg a hozzá rendelt hangerő is összevissza ugrál. Sem kattanások számát, sem a forgás irányát nem érzékeli, össze-vissza ugrál, használhatatlan. Második kérdésem : ez javítható-e ? Harmadik, hogy klasszikus potméterrel behelyettesíthető-e és hogyan ? Köszönettel, Tibisapa.
(#) Massawa válasza Tibisapa hozzászólására (») Máj 4, 2022 /
 
Egy enkoder, ami egy impulzussorozatot küld az IC- ami az impulzusokbol generálja ki a kodot a belsö digitális hangeröszabályohoz. Annak vannak bizonyos fokozatai 0-256 stb. Ha eléred a végpontokat (0 ill 256) akkor nyilvánvaloan a többi forgatás impulzusai (Gray kod) ignorálva lesznek, azaz csak visszafelé forgathatod, hogy hasson a hangeröre.

Itt van egy példa ( angolul)

Digital volume control.

De van már elég sok ilyen IC a piacon.

Meg kell nézni mi az amit forgatsz, ha egy enkoder, akkor aránylag könnyü cserélni, ha valamilyen más szerkezet azt látni kell.
A hozzászólás módosítva: Máj 4, 2022
(#) Kovidivi válasza Tibisapa hozzászólására (») Máj 13, 2022 /
 
Rotary encoder a neve az eszköznek, nézz róla képet. Ennek nincs végállása, piciket kattan, amikor forog. Olcsó, könnyen cserélhető. Szereld ki a hibásat és menj el egy elektronikai üzletbe, kapsz másikat.
Következő: »»   11 / 11
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem