Fórum témák
» Több friss téma |
Szia!
Cseréld ki a gyújtót is. Kerek alakú, ki kell tekerni a foglalatából.
Sziasztok!
Sajnos nem ilyen egyszerű a helyzet. Ebben nincs gyújtó. Ez nem olyan mint a hagyományos lámpák hanem valami egészen fura dolog van benne egy műanyag házban. Szerintem ez olyasmi előtét lehet mint ami a kompakt fénycsövekben van. Bővebben: Link Üdv!
Helló!
Ha elektromos előtétje van akkor a gyújtókörben lesz egy PTC ami cserére szorul, így néz ki:Bővebben: Link Üdv.:VIM
Köszi a segítséget , de kétlem hogy ebben ki lehet cserélni. Az egész egy műanyag házban van a műanyag ház pedig bele van pattintva a fém keretbe és szerintem nem lehet eltávolítani. A linket pedig én nem tudom megnyitni.
Valahogyan biztos szét tudnám szedni. Azt tapasztaltam ma hogy kb 10 perc után már rendesen világít. Kukázni amíg működik nem szeretném. Amin csodálkoztam hogy nem Made in China hanem Made in Hungary.
Helló!
Most már nekem sem mutatja meg a linket, de így Bővebben: Link talán jó lesz. Ha ki van öntve az előtéted, (mivel abban romlott el a gyújtó rész, gondolom neked is jobb ha utána jársz a javíthatóság határának) "óvatosan" szedd szét. VIM
Szia!
Igazából nem az előtét szétszedése a gond hanem az előtét kiszedése a helyéről. De most működik úgyhogy amig nem romlik el jobban addig marad. A segítséget pedig köszönöm neked is és köbzolinak is. Üdv!
Sziasztok!
Egy kis érdekesség: Szétszedtem a régi rossz scanneremet nyák levilágító építése céljából. A megvilágító fénycső épségben volt, ezért kitermeltem a meghajtóáramkörével együtt, és beüzemeltem. 9V DC-t kap. Nem tudom mire lesz jó még.. Az eredmény a képeken látható.
Add nekem!
![]() ![]() ![]()
Sziasztok.
Egy olyan armatúrát szeretnék építeni amiben a fojtók a fénycsövektől 2-3 méterre vannak, a cső két vége pedig kb 1-2 méter hosszú vezetékkel lenne kapcsolva, nem pedig az átlagos egy fénycsőhossznyival. (Tennék egy nagy kört a refi körül, hogy ne a fénycső mögött kelljen elvezetni a kábeleket, így nem zavarják a tükröződést vagy a mozgatást. Járhat ez valamilyen káros következménnyel?
Üdv!
Hagyományos fojtónál semmi gond. Elektronikus fojtókra szokták ráírni a max vezetékhosszot, esetleg ott lehet gond. Üdv! Tomi
Köszi!
Még egy rövid kérdés: Egy elektronikus előtétre rá lehet kapcsolni több fénycsövet is (mint amennyi rá van írva)? pl: Egy 2x36W-os előtétre 4db 18W-os fénycsövet?
A másik hogy milyen kábelt használhatok a fojtó után?
Úgy néz ki egyenlőre indukciós tekercs lesz, tehát ehhez kellene valami nem sodort kábel féle.
Egy kicsit játszottam a hétvégén és nem volt hiába. Egy eltörött kompakt fénycső belsejét élesztettem újra.
Kompakt fénycső újrahasznosítása
Ez mondjuk működhet, de azért a söntölés nem egy szép megoldás. Picit szebb megoldásokat itt lehet találni.
![]()
Sziasztok!
Egy akkus fénycsöves és normál halogén izzós lámpából termeltem ki a fénycsövet. Vissza rajzoltam a kapcsolást, és lemásoltam a nyákot. A fénycsőről is készítettem egy képet. Valamikor volt benne egy TO220 tokozású félvezető, de úgy gondolom tönkre ment, de a típusa beazonosítatlan, és meg sincs. Nem igazán tudom, hogy tranzisztor, vagy triack, tiristor lehetett-e. Bár gyanítom, hogy tranyó. Szerintetek milyen típussal tudnám pótolni? A tápfeszre már nem emlékszem, de 12V semmi esetre sem több, mert az elkó a nyákon 16V-os. Segítségeteket előre is köszönöm!
Köszi a választ!
![]() pedig vagy 3x rajzoltam újra a kapcsolást és mégsem lett jó? ![]() ![]() ![]()
BD 135-öm van vagy 912. Ezekkel lehet helyettesíteni?
![]() ![]()
Miben meghatározó a tranyó tipusa? Befolyásolja a teljesítményt? Most egy BD19 van benne, de nem vagyok megelégedve a fényerejével. Erősebbre emlékszek.
A trafóról tudható meg valami infó? Helyettesíthetőség miatt.
Nekem egy LCD fénycső meghajtást szeretnék építeni. Nagyjából ugyan ekkora lehet. Valahol meg van az invertele is, de fene tudja azt hogy lehetne életre kelteni.
UP
![]()
Sziasztok!
Bele lehet valahogy szerkeszteni egy LED-et ebbe a kapcsolásba, hogy amíg nincs begyújtva a fénycső, világítson? Már sokat gondolkodtam rajta, a gyújtás jelét lehetne a diakról venni gondolom, de honnan kapná a tápfeszt a led és mivel kapcsolnám?
De ez egy elektronikus gyujto, pont ugy kéne működnie, hogy rögtön begyujt ami azt jelenti a leded max 1-2 másodpercig világítana. Megépítetted és lassu?
Igen tudom, már építettem belőle jó párat, általában 0,5-1mp alatt begyújtanak, csak hát a design
![]()
Egyébként ez használható ikerkapcsolásos csövek begyújtására is? Gondoltam előbb megkérdezem mint kipróbálom.
Nem. Át kell méretezni,d e nem ez az egyetlen gond, hanem az, hogy a csövek üzemi feszültsége és a patron megszólalási küszöbe közel van egymáshoz. vagy egy fojtóm, ami középleágazásos, így gyakorlatilag 110V az üresjárati feszültsége és arra egyszerűen nem lehet bepöccinteni ezt a kapcsolást: Vagy a fűtés lesz elégtelen, vagy a patron nem "enged" gyújtani.
A tirisztor anódjával sorbakötsz egy megfelelő ellenállást és azzal párhuzamosan a LED-et. Mivel az ellenállást a fénycső teljesítményének függvényében kell számolni, már csak ahhoz a fénycsőhöz lesz alkalmas a kapcsolás.
Felmerült bennem ez, de nem fogja befolyásolni a gyújtást?
Nem. Itt pár ohmos ellenállás kell, csak akkora, amelyen egy piros LED-nek elegendő fesz. esik. Tulajdonképpen a LED-en folyhat mondjuk 20mA, a szükséges nyitófesz 1,5V körüli, tehát a "megmaradó"
áramra kell méretezni egy sönt ellenállást. (a LED-el ajánlatos egy antiparalel dióda a békesség kedvéért) |
Bejelentkezés
Hirdetés |