Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Hangváltók (készítése)
A mértékegységeket a mérőszámtól szóköz választja el. A személynevekből képzett mértékegységek (Volt, Ohm, Amper, stb.) nagybetűvel írandók!
Há Szerintem néz utána NETEN hogy meg e lehet csinálni mert én még nem halottam ilyenröl!
![]()
"Magasat viszont mindenképp másfelé kell nézni, peerless fronton mondjuk. DX25, XT25-ök közül."
kiszeretném próbálni hogy T2030-hoz képest melyik lehet még jobb nála? Tudnál segíteni? Nem tudok választani vagy mindegy melyik, nem lesz nagy az eltérés köztük amiket említek? Az XT25 az nem tetszik alakja miatt ![]() Bővebben: Link Itt a Weben fentről 27TDFC -től lefele HDS 810921-ig melyiket tudnád javasolni? Az utolsó kicsit drága ennél olcsóbb is jöhet. A teljes rendszer 8ohmos. A mély-közép kb 92 dB.
Ahhoz a Beyma mélyközéphez csak az XT25, de még az is nagyon-nagyon kérdéses, nem lesz egyszerű jó váltót tervezni hozzá.
hát a XT25 nagyon csúnya.
mért pont őt? vágás 3000nél van többi is alkalmas rá v. mégsem? "nem lesz egyszerű jó váltót tervezni hozzá!" Ezt hogy is érted mert a mostani T2030 -nál csináltak egy mérést és hát volt benne egy pont amit csak bonyolultan lehet elsimítani. Viszont T2030 aluminiumos ezért gondoltam kipróbálni egy más technológiát más hangzás miatt.
A "mélyközép" nem alkalmas a 3000Hz-nél történő váltásra, a T2030 meg 5000 fölött működik jól. Nem azon van a hangsúly, hogy alu vagy textil.
Azért az XT, mert ebben az árkategóriában talán a leginkább alkalmas alacsonyabb frekikre.
Nem kételkedem benne hogy igazad van 5000Hz-nél is, mert 45L-nél neked volt igazad
![]() De 2utban ** elégedett vagyok vele, de ha feltudod hívni a figyelmet arra, hogy mért jó csak egy közép akkor lehet hogy észreveszem s elgondolkodom rajta. Minden esetre ha jól mértek elég lineáris volt 2utban 10dB-belül volt az ingás kivéve 10e és 20e Hz -nél. Bizonyos számoknál az alu -nak fémes éles hangja van ezért gondoltam kipróbálom milyen egy selyem.
akkor maradok a T2030nál
Rezonánsak abban a tartományban, és hiába egyenesíted ki az átvitelük esetleg (bár ehhez egy pontosan méretezett váltó kell), attól még rossz lesz a dinamikus viselkedés, magas a torzítás, és az iránykarakter is elég fura, középen beszűkül a majd a váltás fölött a dóm miatt újra kiszélesedik.
De maradj a T-nél, ha neked úgy jó.
Hát hogy legyen összehasonlítási alapom mégis megépítem azt amit egyszer javasoltál (XT18WO09-08). Úgy is kell még egy center. Teljes útmutatót is adnak hozzá
![]() Bővebben: Link így majd könnyebb lesz döntenem mit is akarok a végén.
Hello!
Az a kérdésem lenne: Vettem egy 300w-os, 2 utas hangfalat (duóba), amiből gyárilag kispórolták a mélyvágó kondit, és röcsög a piezo. Először raktam beléjük egy-egy 1mikro-s kondit, azzal is röcsögött, most jelenleg az egyikbe egy 470 nanós vágja, még röcsög, de sokkal-sokkal kevésbé. 220nanósat akarok beletenni. A gondom az, hogy amibe a 470 nanós kondi van, az a hangfal kb 2-3 perc alatt felmelegíti a tranzisztotokat a fokba. Nem vagyok túl jó ebbe a témába. Mi ennek az oka?
Az, hogy a piezókat csak impedanciakompenzálás után szoktuk váltani, egy 10Ohm körüli ellenállás kell párhuzamosan a hangszóróval, és utána már használható előtte szinte bármilyen szűrő, illetve az erősítőnek sem okoz gondot az emelkedő impedancia.
Segítséget szeretnék kérni. Készítettem egy légmagos tekercset egy diagram alapján. Bevittem a munkahelyemre bemérni és 1,22 mH volt az értéke aztán átkapcsoltuk a műszert 1 Khz -re és ott már több mint 3 mH értéket mutatott . Hogyan számoljam illetve méretezzem ,mégis minek felel meg amit csináltam? 285 menetet tekertem 0.8 -as huzalból az alábbi diagram szerint. Egy hangdoboz alul áteresztőjének szántam.
Mérni kell a pontos értéket, elvileg, ha jól méred, nem nagyon lehet különbség felhasználási tartományban.
Köszönöm a választ. Most akkor ez 1.22 mH? Mert egy kalibrált komoly (MEO által használt) műszer a sima induktivitás mérésnél ezt mutatta jó kontaktus mellett többszöri mérésre is gyári komoly mérőkábellel. Illetve 1 Khz -re kapcsolva miért mutathatott több mint dupla értéket? A tekercsem szép egyenletes szoros.
Valamit rosszul mér.
![]()
A képen egy tekercs impedancia menete látható. Eléggé frekvencia függő. Azt viszont nem tudom megmondani , hogy milyen összefüggésben van az induktivitással az impedancia.
A függvénytábla megmondja.
![]()
Köszönöm a válaszokat. Kipróbálom majd a hangfalban hogyan működik.
Az nem olyan egyszerű. Eléggé unalmas olvasmány.
![]() Inkább mondjad el te. :yes:
Az elektromos áram után, a Váltakozó áram részig kell eljutni, ott pedig olvasható is az induktív ellenállás sorban, hogy XL=2*pi*f*L
Sziasztok.
Lehet nagyon hülye lesz a kérdésem, de meg kérdezem. Adott egy 3 utas hangváltó, de nekem egy olyan kéne ami két utas, egy magas és egy mély közép. Ha a 3 utas hangváltón össze kötöm a mély és a közepet és azt kötöm rá a hangszóróra működhet? Még egyszer elnézést a ostóbenkó kérdésért.
Nem a mélyet hagyd úgy , és inkább a magas részen keress egy soros kondit , annak értékének növelésével "mélyebbre" megy a magas hangszóró. Általában kb 3.3µF - 6.8 µF szokott lenni, egy kétutas hangdoboznál.
De mindez nem egészséges dolog. Inkább méretezni kellene , hogy legalább a keresztezési freki egybe essen.
A középhangszóró előtti szűrő felépítésén múlik minden, de általánosságban nem fog jól működni.
Már csak azért sem, mert a mély és magashangszóró előtti szűrők töréspontjai túl messze, több oktáv távolságra vannak egymástól. Ezért a ptesza-féle ötlet is elég lehetetlen. Legjobb megoldás a hangszóróknak megfelelő új váltót/szűrőket tervezni/készíteni.
Idézet: Az mindig egybeesik, „hogy legalább a keresztezési freki egybe essen” ![]()
Oké akkor hagyom rá. Eddig is nézegettem amik már itt is szerepeltek 2 utas hangváltó leírások, képletek csak azzal az fT-vel voltam bajban oda milyen értéket kell megadni?
Azokat a képleteket jobb hanyagolni, inkább írd le a hangszórókészletről, dobozról amit tudsz, hátha lehet belőle valamit kitalálni.
hali
Nem tud valaki olyan hangváltót ami 2 utas, az egy a sima mély (max 200Hz-ig) a másik meg magas? ![]() ![]() vagy ha tud vki építeni segíteni azt megköszönném ![]()
Nincs 200Hz-től működő magashangszóró...
|
Bejelentkezés
Hirdetés |