Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Hűtőgép probléma
 
Témaindító: ZLED, idő: Feb 4, 2007
Témakörök:
Lapozás: OK   23 / 291
(#) hugger hozzászólása Aug 30, 2010 /
 
Köszönöm!
Szeged környékén tud valaki jó hűtőgépszerelőt???
S.O.S!
(#) raptor1974 válasza hugger hozzászólására (») Szept 2, 2010 /
 
Ez milyen hűtő!
A kombinak kivülről két ajtaja van.
Ha egyajtós akkor jó eséllyel két vagy háromcsillagos rendszerű.
A normál tér hátulja milyen ? (Mármint jegesedik-e?)
Milyen régi a készülék?
(#) hugger válasza raptor1974 hozzászólására (») Szept 3, 2010 /
 
Ez egy Whirlpool beépíthető hűtő. Kicsi, 17 l fagyasztója van (3 csillagos), és 90 l sima hűtőrész. Egyajtós.
A sima hűtőrész hátfala nem jegesedik csak páralecsapódás látszik rajta, és csak a felső egyharmada hideg, továbbra is +13 fok van benne. A fagyasztó okés, -18 fokot simán produkál, egyenletesen deres körbe (nem jeges).
6 éves készülék, és kéz alól vettük, kb. 1 hónapig egyáltalán nem volt bekapcsolva a kiszerlése után. Előtte tökéletesen működött (talán állás közben szökött el a gáz).
(#) TO_74 hozzászólása Szept 7, 2010 /
 
Sziasztok!

1 kombi,2 ajtós,1 kompresszoros Lehel_Zanussi (17 éveske..) hűtővel kapcsolatban kérdeznék!

A probléma a következő: termosztát 1_s állásásban a komp.morotüzem 15 perc majd 40 perc állásidő ,és így tovább...így mérve a hűtő belső hőmérsékletét a normál részen 8 fok,a fagyasztó részen -7 fok van.

A termosztát 2_s állásában pedig megy a hűtő komp. motor orrvérzésig,tehát nem áll le sohasem!

Ami még fura,hogy az elől felső jobb részen levő sárga "S" jelű kapcsolóval nem csinál semmit sem,tehát bekapcsolásakor nem indul el a kompresszor..tudtommal ez a kapcsoló párhuzamosan van kötve a termosztáttal,tehát diretben is indítania kellene a kompresszort.

Amikor jár a komp.motor akkor deresedik frankón a hűtő belső felülete egyenletes elosztásban,és a hátsó hőcserélő is egyenletesen melegszik.

Én az indító relére gyanaxom,hogy túlmelegszik a "cucc" ,és nem tud már elbontani amikor pl. 2_s vagy nagyobb termosztát állás miatt többet jár (melegszik) a motor.

Mi lehet a gebasz??

thx!
(#) kaqkk válasza hugger hozzászólására (») Szept 7, 2010 /
 
Kovács hűtőgép kft Szeged napos út 5 tel :421-122
(#) prohang hozzászólása Szept 12, 2010 /
 
Sziasztok! Ariston MTB 4551 NF típusú hűtőgépem van! Az egyik nap arra értem haza, hogy totál leengedett az egész. Nulla volt a hűtés, piros LED és hangjelzés volt akkor. Na mondom kuka (ez egy kombi szekrény, fagyasztóval). Aztán mivel picit konyítok az elekronikához mondom meglesem mi a helyzet, mert pénz az most nincs új hűtőre!

Kivettem az elektronikát, ami smd IC, egy csomó triak, tranzisztorból áll.

(ajtóbecsúkásra elindul egy plusz venti ami levegőt huz ki a hűtőtérből, 1-2 perc után villog a világítás+hangjelzés... lefagyás ellen fűtőszál van beépítve a hátsó falra stb stb). Gondolom ezért a bonyolult technika!

Első körben megnéztem, hogy megy-e a kompresszor. Kompresszor relét átkötöttem, bekapcsoltam. Elindult, és hűt mint az állat! Na jó az elmondásaitok alapján hőérzékelő! Alsó részben picit átvágós a helyzet. Nincs hőérzékelő... Van egy tekerő energiatakarékos üzemmóddal. Szétszedtem, és egy lap mozog a beáramló nyílás előtt. Ennyi a szabályzás. A fagyasztó részben találtam 2db fehér színű érzékelőt. Az egyiket még ki tudnám bányászni, de a másik nagyon be van építve. (az egyik be van ékelődve a bordák közé, a másik a fagyasztó résznél van).

ezeknél hogy tudjam... mit kell mérni? mekkora ellenállásunak kéne lennie mindjuk 20 fokon? illetve ha minuszban van a hűtő? rajzom nincs, a neten nem találok. Milyen helyettesítő típust tudok berakni??

Kérlek segítsetek! Nincs 80.000 forintom egy hűtőre...

(#) airotkiv hozzászólása Szept 12, 2010 /
 
Kedves Hozzáértők,

egykompresszoros, alulfagyasztós kombi hűtőt vettünk a mnap. Fektetve szállították, egy éjszakán át (kb 16 órát ) állt bekapcsolás előtt. Öt és fél órája folyamatosan megy, és hiába állítottam a legalacsonyabb hőfokra, a fagyasztóterében -28 fok van, ami nekem kicsit soknak tűnik. A régi fagyasztóban -20 volt, az abban tárolt holmikat tettem át. Addig nem is fog leállni, amíg azokat további 8 fokkal le nem hűti?

Mivel ez a hűtő nagyobb, mint a régi, most eléggé üres. Igaz az, hogy érdemes akár flakonban vizet tenni bele??

Köszönöm!

(#) airotkiv válasza airotkiv hozzászólására (») Szept 12, 2010 /
 
Oké, a hőfok beállítását én csesztem el, rájöttem, hogy itt az alacsony, az nem a fokozat, hanem direkt a hőmérséklet, át is állítottam, meg is állt a kompresszor. megérdemeltem. Azt viszont tényleg szeretném tudni, hogy érdemes-e tényleg feltölteni a hűtőt akár vizesflakonokkal?

Kszönöm
(#) airotkiv válasza airotkiv hozzászólására (») Szept 12, 2010 /
 
eh... pedig tudat alatt fel is ismertem, mi a gáz, mert most nézem, az első kérdésben nem is azt írtam, hogy "legalacsonyabb fokozatra" hanem hogy "legalacsonyabb hőfokra", na megyek, elásom magam a paradicsomágyásban
(#) raptor1974 válasza prohang hozzászólására (») Szept 12, 2010 /
 
A probléma lehet a hőfokszondák valamelyike, vagy egyszerűen elszált a panel. Ezek álltalában NTC szondák, ami sok hűtőnél 20C-on 3360ohmnak kellene, hogy legyen, -10C-on kb. 14-15kohm. Azonban ez nem 100%, mivel nem minden hűtőbe azonos gyártmányú, és főleg azonos értéktartományú szondákat építenek be.
ARISTON-oknál viszont legtöbbször ennyi. Ami a hőfokszabályzást illeti, a mélyhűtő tér hőfoka van elektronikusan szabályozva ebben az esetben. (Az a lap amit említettél, egy gáztöltetű membránhoz csatlakozik.)
A bordák közé ékelt szonda a hűtőtest hőfokát ellenörzi, főleg az olvasztáskor van jelentősége.
Helyettesítő típust nem nagyon tudok. Ha rámérsz a szondákra, és kb fix hőfoknál az ellenállás értéke változik, akkor sanszos, hogy a szonda a rossz. Ritkán fordul elő. Inkább a panelra tippelek. Azt még esetleg meg kellene mérned, hogy a relé kap e tápfeszt. Ezt a hálózatra csatlakoztatástól számítva kb 15 perc múlva mérd, mivel a panel a kompresszor védelme érdekében legtöbbször késlelteti a bakapcsolást.
(#) raptor1974 válasza TO_74 hozzászólására (») Szept 12, 2010 /
 
Ha még nem túl késő.
A sárga kapcsoló itt csak valszeg egy fűtőszálat kapcsol a normáltér hűtőtest alatt. A direkt kapcsolás csak mélyhűtőkre jellemző. Szerintem itt a termosztát a ludas.
(#) prohang válasza raptor1974 hozzászólására (») Szept 13, 2010 /
 
Szia raptor! Tegnap mindent vagy semmit elvén lekaptam a hűtő tetejét! Le feszítettem... Kár volt... Minden ki van nyomva ezzel a kemény habszivacsos dologgal...

Egy fogóval azért csak csak sikerültkirángatnom a másik hőfokszondát.

Az egyik, ami a bordák közé van téve 20 fokon 2,8 K-3K... kézzel megfogva csökken az ellenállása. Tehát ahogy írtad, hidegen növekszik az ellenállása.

Másik szondát kirángatva, a vezeték szigetelését lekapva majd kimérve, SZINTÉN ugyanez az érték! Ergo a hőfokszondák rendben vannak. Visszaszigeteltem. Bekapcsoltam. Pár per után eindult a hűtő. Amit észrevettem, hogy a mélyhűtő mögött lévő bordáknál olyan szürcsögő hangja van. A bemenő csővezeték rendben van (jegesedik stb.) a motorhoz visszamenő vezeték el van szineződve, koromlerakódás van illetve hozzáérve szúros szaga van! Csak kérdezem! Ha a kompresszorban nincs elég gáz okozhatja azt, hogy nem indul el? Vagy ha elszökik a gáz belőle mi van?

Relé kap tápot, mivel gondol egyet és elindul. Régebben amikor bedugtuk a hűtőt egyből elindult. Most várni kell. 3-4-5 percet...

Ötlet? Vagy kuka az egész ?
(#) Zegibaba hozzászólása Szept 13, 2010 /
 
Sziasztok van egy problémám egy Samsung RL33EBMS1/XEH hűtővel éspedig minden jónak tűnik de csak kettő napig. Ekkor a fagyasztó része -18C-ról -22C-ra emelkedik(ez még nem lenne gond)a a hűtő része bár 5C-ot mutat de a külső hőmérsékletre melegszik a beltér. Kimértem amikre gyanakodtam és jónak tűnik de a probléma fenn áll. Olyan mintha el lenne tömődve mechanikusan, és nem jut a keringetett hideg a normál részre. De nincs mert ezt is tisztítva lett . Alaplap lehet a baj?
(#) Kiss_barnabas hozzászólása Szept 16, 2010 /
 
Sziasztok!

Olyan problémával fordulok hozzátok, hogy 2 hónappal ezelőtt vásároltam egy alulfagyasztos gorenje kombi 1 kompresszoros hűtőt. Azt vettem észre, hogy a fagyasztó felső fiókjánál mindíg keletkezik egy nagyobb jégdarab. Nem értem miért. Lehet hogy nem zár jól az ajtó? Pedig azt is megnéztem már és szerintem minden megfelelő. Legyetek szívesek írjátok meg ha tapasztaltatok már ilyet.

Köszönöm
(#) raptor1974 válasza prohang hozzászólására (») Szept 17, 2010 /
 
Bocs, hogy csak most válaszolok, de nem nagyon jutottam gépközelbe. (Kései hazaérkezések, bealvás)
A pár perc késleltetés akár normális is lehet, mivel az elektronika a kompresszor védelme érdekében késlelteti a bekapcsolást.
A kompresszorhoz visszamenő cső kormos ?
Ez a cső, ha minden rendben, hidegnek kell, hogy legyen.
A kompresszorba alapesetben két cső megy. A szívócső a vastagabb (ez jön a hűtőtest felől, és lehűlt hűtőtestnél minimum hűvösnek kell lennie), a nyomócső a vékonyabb (ez megy a kondenzátorhoz -magas nyomású hőcserélő-és működés közben melegszik).
Ha nincs benne hűtőközeg, nem befolyásolja a kompresszor indítását, viszont nem fog megállni a hűtő.
Azt ki kellene próbálni, ha a kompresszort direkt betápra kötöd, hűt e rendesen. Ha igen, akkor panelcsere. Ha nem, akkor meg kellene nézni az adattáblát, hogy milyen hűtőközeg van benne. Ha R134a, akkor nem biztos, hogy hűtőközegszökés, simán lehet gyantás dugulás, de ezt nem tudod orvosolni házilag. Ha R600a, még mindig lehet dugulás, de nem jellemző.
Szerintem az elmondottak alapján elektronika lesz.
Ezt kb. 17-18e forintra saccolom. Az Indesiteknél elég gyakori probléma volt egy időben. (Az Ariston is az)
(#) raptor1974 válasza Zegibaba hozzászólására (») Szept 17, 2010 /
 
A Samsung nofrost hűtőknél (amivel eddig találkoztam) egy forgó zsalu szabályozza a normál téri légáramot. Ezt a mélyhűtő rész hátlapja mögött találod meg. Ha ez esetleg nem nyit ki, akkor a felső térben nincs légáram.
A normál tér hőfokát digitálisan lehet állítani ?
Ha igen akkor valszeg ilyen a szabályozás, ha nem akkor még lehet dammer-es. Ez egy termomechanikus elven működő eszköz. A normál térben található, álltalában egy tekerőgombbal van ellátva.
Szerintem egyébként zsalus lesz.
Még egy dolog lehet, hogy a légcsatorna elfagy, vagyis jéggel telítődik, és elzárja a levegő útját.
(#) Zegibaba válasza raptor1974 hozzászólására (») Szept 19, 2010 /
 
Szia Raptor1974 a helyzet az hogy amit leírtál ezek közül bármi lehet a baj. Egyébként digitálisan állítható. A forgó zsalut egyébként h lehet kimérni h működik e, mert mint írtam első nap semmi baja ha pedig lejegesedik mit tegyek?
(#) solo11 hozzászólása Szept 21, 2010 /
 
Sziasztok...
Segítséget, információt szeretnék kérni, mivel úgy gondolom nem lehet nagy baja a hűtőmnek.
3 éves az LG GB 3129TIKK no frostos, alul fagyasztos, digitális hűtőm, eddig tökéletesen müködött, kb 3 hete festés volt a konyhában, és kb 5 métert odébb tettük átvittük egy küszöbön, majd másnap vissza, sajnos mindezt áram alatt csináltuk, gondoltam nem lehet ebböl baja...
Viszont mióta vissza tettük, a fagyasztó kb 20%os teljesítménnyel működik, és már a normál része is kezd gyengülni, vagyis elég gyengén hűt... próbáltam gyorsfagyasztást rajta stb, és semmi a fagyasztó gyengébben hűt mit a normál része beszéltem egy két szerelövel, persze azt mondták látni kel, bla bla bla, kiszállás 5 - 7 rúgó...
Ha esetleg tudnátok segíteni, vagy ötletet adni, hogy mi lehet a baj, megköszönném, hátha olcsóbban sikerülne megoldani, és inkább meghívlak titeket 1 kávéra
Elöre is köszönöm
(#) kaqkk válasza solo11 hozzászólására (») Szept 21, 2010 /
 
Először is : ha már 3 éve megy olvaszd le mert hiába nofost
enyi idő alatt lerakódik annyi jég ami a mozgatás miatt lehullva eldugíthatja a légcsatornát . (egyébbként több nofrost hűtőnél tapasztaltam már , hogy 3-4 év után mégis csak le kellett olvasztani )álló helyzetben is ! a leolvasztást úgy értsd hogy min 2-nap ig nem indítod el és nyitva mindkét ajtó !
(#) fmse hozzászólása Szept 22, 2010 /
 
Üdv!

Segítségeteket szeretném kérni.

A múlt májusban vett Indesit felülfagyasztós hűtőnk mélyhűtő része tegnap leolvasztotta magát s úgy vettem észre hogy a hűtőtérben sem hűt, csak a benne lévő levegőt keringeti.
Mi lehet a vele a baj?
Mivel csom.sérülten vettük, garanciája már nincs.
Egy megbízható szerelő is érdekelne - már ha van értelme javítani, bár hirtelen nem lesz másikra pénzem - aki Budaörsön dolgozik, de nem horribilis áron.



Előre is köszi

Emese
(#) fenyibaba hozzászólása Szept 22, 2010 /
 
Kérem segítségeteket!
Nemrég vettünk egy Ariston NMBT 1922 FI/HA típusú hűtőszekrényt.
A hűtőgéppel az a problémám,hogy az ajtóra szerelt hőmérséklet szabályzó,szerintem nem működik,vagy én nem értelmezem rendesen ennek rendeltetését!
A hűtőben állandó 4 fok van annak ellenére hogy én milyen hőfokra állítom a szabályzót!
Már az elején gyanús volt az alacsony hőmérséklet,ezért egy hőmérővel megmértem a belső hőmérsékletet és ez mutatta a 4 fokot.Ekkor állítottam 8 fokra,de azóta is 4 fok van benne!
Meglátásom szerint a motor is túl sokat megy a régi hűtőnkhöz képest.
A gép különben kb. 22 fokos helyiségben áll!
Előre is segítségeteket!
(#) fenyibaba hozzászólása Szept 22, 2010 /
 
Még annyit elfelejtettem,hogy a fagyasztórészében is -24,25 fok van holott a szabályzó -18-ra van állítva!!
(#) solo11 válasza kaqkk hozzászólására (») Szept 22, 2010 /
 
Értem... akkor ez lesz az első próba, sürgősen szereznem kell kölcsön valami kisebb gépet, mert négyfős család vagyunk, kell a hűtés a családnak
De köszönöm az ötletet, rajta vagyok a dolgon.
Ha tényleg ez lesz a megoldás, és ilyen olcsón meg úszom akkor sok kávéra meghívlak, ígérem
Jut eszembe, valaki mondta azt is, hogy ha előbb a fagyasztó döglik be, és utána a normál is, az sokszor gáz probléma, de nálam nem volt olyan fura szag, tehát ( elvileg )ez kizárható.
Viszont valami kis fura szag van a hűtőben, talán az ételek, mert már nagyon gyengén hűt, le is mérem majd hány fok van benne...
(#) raptor1974 válasza Zegibaba hozzászólására (») Szept 22, 2010 /
 
Szia Zegibaba. A zsalu működését kimérni szerintem nem tudod. Ha forgó zsalu van benne, (ez gyakorlatilag egy motortengelyre erősített műanyag lap, szilikongumi szélekkel) akkor (az általam látott modelleknél) bedugás után 5-ször körbefordul, majd a hűtésigénynek megfelelő pozícióba áll (vagy lezár, vagy forog). Olyannal már találkoztam, hogy ennek a szélén levő szilikoncsíkra kifagyott a jég, és a zsalu megszorult. Viszont ekkor hibajelet ad a készülék, mivel az öt körbefordulás nem történik meg. (Digitális kijelzésnél általában valamelyik szegmens világít csak.) Ezt megszárítás után megkentem vékonyan szilikonzsírral és jó lett. Egyébként ennek a működését a legegyszerűbben úgy lehet megvizsgálni, hogy amikor a hibajelenség fennál, szétkapod a mélyhűtő részt (hátlap, ventilátortartó rész) és megnézed hogy mi újság.
A szondák biztosan jók ?
A leírtakból úgy tűnik, mintha az első lehűtési ciklusban működik a normál tér hűtése, majd kikapcsol a megfelelő hőfoknál. Viszont nem tud visszakapcsolni. Ezek általában NTC szondák, és ha az értékük túl magas, csak akkor tud visszakapcsolni a készülék, ha már nagyon felmelegedett. Amúgy az értékük kb. 3,4kohm körül van 20 fokon ha jól emlékszem.
(#) raptor1974 válasza fenyibaba hozzászólására (») Szept 22, 2010 /
 
Szia Fenyibaba.
Valamelyik egyéb funkció, pl. "jeges party" vagy "gyors hűtés" nincs aktiválva?
(#) raptor1974 válasza fmse hozzászólására (») Szept 22, 2010 /
 
Szia Fmse.
A készülék Nofrost vagy nem?
A kompresszor megy, vagy áll. Ha megy akkor gáz van. Vagyis valszeg nincs hűtőközeg a rendszerben tehát kilyukadt. Ha nem megy még akkor is lehet elég nagy baj, pl. kompresszor tönkrement.
Ha nem Nofrost és kilyukadt, akkor a legnagyobb a baj, mert akkor sanszos hogy kuka, mivel legtöbbször a normál tér rejtett hűtőteste lyukad ki, amit nem lehet javítani.
Ha nem Nofrost és nem megy, az lehet hőfokszabályzó, kompresszor, vagy indítóegység hiba, esetleg egy hibás kötés is.
Ha Nofrost és megy, akkor is valószínűleg a hűtőtest lyukadt ki, de ezt esetleg lehet javítani, vagy (bár elég borsos összegért) cserélni.
Ha Nofrost és nem megy, akkor szintén lehet kompresszor, elektronika, szonda vagy indítóegység hiba illetve rossz kötés.
A hiba pontos megállapításához, illetve javításához mindenképpen szerelőt kellene hívni.
(#) fmse válasza raptor1974 hozzászólására (») Szept 23, 2010 /
 
Kedves raptor1974!

Köszi a gyors választ! Sajnos ez nem túl bíztató.

A készülék Nofrostos.

Honnan tudom megállapítani, hogy a kompresszor megy avagy áll?? Mit kell keressek vagy hallgassak?

Most, ahogy átgondolom, mindig is eléggé hangos volt ráadásul az utóbbi időben eszméletlen sok áramot fogyasztottunk, s nem tudtam mi az oka.. semmi plusz nem volt áramba, sőt még kevesebb volt, mint télen. A hűtő csinálhatta?

Ezek a hibalehetőségek kb. (- tól-ig) mekkora összeget takarnak?

Vagyis a kérdésem az lenne, hogy jobban járok, ha veszek egy új/használt gépet?
Esetleg szerelőt is tudnál ajánlani??? Akit itt találtam, csak a fejét vakarta. :eek2:


köszi
Emese
(#) raptor1974 válasza fmse hozzászólására (») Szept 23, 2010 /
 
Szia Fmse.
Ha a kompresszor megy akkor az hangot is ad, vagyis zúgó hangot kell, hogy halj. Ha azt hallod, hogy pár másodpercig mintha zúgna, aztán kattan egyet, majd megáll, akkor a kompresszor védelme kikapcsol. Ekkor vagy kompresszor vagy indítóegység. Ha kompresszor, akkor az elég borsos árú 30-35e körül. Az indítóegység csere olyan 5-6e.
Az bizony lehet, hogy a hűtő volt. Viszont ha sokat fogyasztott, akkor sokat is ment. Ennek volt valami oka.
Lehet hogy a kompresszor szállítóteljesítménye csökkent le, vagy gázhiányos volt a rendszer, de lehet, hogy az elektronika nem kapcsolta ki. Sok minden lehet az ok és az okozat is.
Az ország meilyik részén laksz?
(#) fenyibaba válasza raptor1974 hozzászólására (») Szept 24, 2010 / 1
 
Helló!
Minden funkció ki van kapcsolva!
A kijelzőn csak a hűtő,és a fagyasztó hőmérséklete olvasható,ami +5 és -18 fok!
Tegnap próbálkoztam a vakáció funkció bekapcsolásával,ami a hűtő hőmérsékletét +8-ra emelné de semmi változás.
Szerintem nagyon sokat megy,és a tegnapi mérések szerint a hűtőben +4 a fagyasztóban -30 fok van!
(#) fmse válasza raptor1974 hozzászólására (») Szept 24, 2010 /
 
Kedves Raptor 1974!

Bedugtuk, s valóban zúgó hangot ad, de nem áll meg.. ez ugye szerencse?


Még egy dolgot elfelejtettem, az elejétől kezdve nagyon hangos volt... legalábbis nekünk annak tűnt és néha hatalmasakat kattant. Mi ezt a csomagolássérültségének tulajdonítottuk

Bp. mellett lakunk.

köszi
Emese
Következő: »»   23 / 291
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem