Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » SMD forrasztás profin
Lapozás: OK   26 / 104
(#) lanti válasza pici hozzászólására (») Okt 23, 2010 /
 
Igazad van, ezzel tökéletesen egyetértek! Nem a hőlégél kell kezdeni a gyakorlatozást.
(#) r3pl4y hozzászólása Okt 25, 2010 /
 
Sziasztok!

Olyan kérdésem lenne, hogy egy ilyen ram chip-et miként kellene kiforrasztani a hőléggel úgy, hogy szépen kijöjjön és ne szakadjanak fel a padek?

Bővebben: Link

arra gondoltam, hogy a legkisebb fejet teszem rá és szépen elkezdem melegíteni a lábait vigyázva a többi alkatrészre körülötte és közben meg valami csavarhúzóval szépen húzom felfele a chipet miközben melegítem a lábait... egyszerre csak egy oldalt nyilván... vagy a másik ötletem az volt, hogy jó nagy fejet rakok a hőlégre és felmelegítem magát a chip-et és majd odaveregetem a panelt az asztalhoz és szépen leesik onnan a chip szerintetek, hogyan kellene, meg hány fokon csináljam mindezt..
(#) watt válasza r3pl4y hozzászólására (») Okt 25, 2010 /
 
Öntapadós papírszalaggal, vagy aluszalaggal esetleg üvegszalaggal letakarod a környező SMD alkatrészeket, majd a hőléggel körbe körbe jársz a lábakon, szűkítővel irányított levegővel a lábakra, és egy gyenge egyenes rugóacéllal feszítesz óvatosan alá(pl. kiegyenesített tollrugó). Olyan gyengén szabad csak feszíteni, hogy az még egy pad-et se tudjon letépni! Erőltetni tilos.
(#) pici válasza r3pl4y hozzászólására (») Okt 26, 2010 /
 
Mi a gond a mostani felállással?
Tehát a chipre van szükséged, vagy a chip a rossz és javítod a cuccot?
Mert ha a chip a rossz, akkor vágd el a lábait (pl éles szike), a fekete kocka kuka és forrasztópákával told le a lábakat.
A padek nem sérülnek, nem éeted el, a chip meg úgyse kell.

De ha mindegyiket meg akard tartani, akkor úgy ahogy Watt írta.
(#) patexati válasza r3pl4y hozzászólására (») Okt 26, 2010 /
 
Szia! Én nem variálom teszek a lábakra ónt összefolyatom mindkét oldalon és melegítem körbe körbe járva a pákával majd kiveszem mikor elengedi . Szikével én vigyáznék mert könnyen megszalad és alatta mellette a nyákot megsérti mit igencsak nehéz lesz kijavítani.. Ezt csak gyakorlott forrasztóknak javasolnám.)
(#) r3pl4y válasza watt hozzászólására (») Okt 26, 2010 /
 
Szia!

Köszönöm a válaszokat... hát a chip az éppen nem kellene bár nem lenne rossz ha megmaradna... hátha jó lesz még valamire... amúgy az oké, hogy szépen körbe körbe járok a hőléggel de mégis hány fokon tegyem ezt meg? Mert szedtem már le így ilyen chipet de vagy 5 percig kellett körbe köre járnom és még akkor sem jött le csak ha kicsit aláfeszítettem... simán nem tudtam letolni a nyákról...
(#) greatman válasza r3pl4y hozzászólására (») Okt 26, 2010 /
 
Szia!

Az ilyen munkákhoz nekem ez vált be a legjobban. Chip Quik. Erre keress rá, akár a google -n, akár a youtube -on. Ebay -ről beszerezhető, nagyon kevés kell belőle, így elég sok IC -t le lehet vele szedni.
Gyakorlatilag egy rendkívül alacsony olvadáspontú forraszanyag, amivel felónózzuk a kiforrasztandó alkatrész lábait. Az keveredik az eredeti ónnal, így lecsökkenti annak is az olvadáspontját. Az IC lábait körbehúzod a pákával, majd az IC -t egyszerűen leveszed a panelról. Az ón pedig mindez idő alatt folyékony marad, így nem szakítja fel a padeket. Az IC felmelegedett tokja már elég a dermedés megakadályozásához. Hihatetlenül megkönnyíti a kiforrasztást. Arról nem is beszélek, hogy ha van kb. 10 eFt -od, és ügyes vagy, akkor keresel egy céget, ami ötvözeteket készít, kb. 1 Kg. ilyen anyagot lehet legyártatni ennyiért, ami kb. egy életre elég...
(#) watt válasza r3pl4y hozzászólására (») Okt 27, 2010 /
 
380-400°C köré szoktam állítani. Igen, sokáig is tarthat a forraszanyagtól függően. Greatman javaslata jónak tűnik...
(#) patexati válasza watt hozzászólására (») Okt 27, 2010 /
 
Szia! A hőlég nem való kiszedésre tapasztalataim szerint (vettem egyet de erre nem használom). Én sima ónnal csinálom ugyanezt a módszert az is nagy mértékben csökkenti az olvadáspontot! Vannak olyan ólommentes forrasztások,hogy megérni pákával is megolvasztani ha ezt addig melegítem simán hőléggel még kijön lehet,hogy a nyák púpos lesz többrétegű esetén kuka is kehet a vége! Akkor már ha ragaszkodik a hőléghez legalább forrassza át a lábakat sima ónnal előtte!
(#) watt válasza patexati hozzászólására (») Okt 27, 2010 /
 
Hát nem tudom, én elég sok PLCC és TQFP tokot szedtem már le hőléggel ónos előkészítés nélkül. De az kétségtelen, hogy ha az olvadáspontot csökkenti az ember, akkor az, ha lehet mondani, jobb megoldás.
(#) Dudus válasza patexati hozzászólására (») Okt 27, 2010 /
 
Ha rendes meleg-levegős állomásod van, beállítod a hőmérsékletet és a toknak megfelelő fejet teszed föl, ami csak a lábakra irányítja a levegőt, ki lehet szedni mindenféle mókolás nélkül.

Ha pákát használ, az olvadáspont csökkentése tényleg nagyon jó ötlet!

-szerintem-
(#) pici válasza Dudus hozzászólására (») Okt 27, 2010 /
 
Igen, akinek profi meleg-levegős állomása van annak könnyen megy. De annak nem is kellene elmesélni, mert profi.
A többieknek hőlégfúvójuk van nagy kiömlő nyílással.
(#) Dudus válasza pici hozzászólására (») Okt 27, 2010 /
 
Ebben pedig Neked van igazad!

- Bár lehet rá csinálni légterelőt, ha van hozzá eszközöd. -
(#) patexati válasza Dudus hozzászólására (») Okt 27, 2010 /
 
Amelyik nem kontrollálja a hőmérsékletet annál a hőterelő semmit nem ér még melegebb lesz és elég a fűtőszál (gondolok itt az ipari hőlégfúvókra) ha valakinek van forrólevegős állomása az gondolom magában foglalja a szabályozást is.. Sőt van ipari "fesékleégetősben" is komolyabb mit mikrokontroller felügyel hőtanilag csak a légszállításban nem szabályozható kívánt mértékben mert óriási lesz a nyomás ha kap szűkítést ! Ebben különbözik az állomás,hogy ott be lehet állítani a légszállítást is bármilyen fúvókához ezért nem fogja lefújni az alkatrészeket a helyéről! A profik meg nem itt a Hobbi Elektronikai fórumon tanyáznak de gondolom ők sem az anyatejből "szopják" a tudást
(#) Dudus válasza patexati hozzászólására (») Okt 27, 2010 /
 
Ezzel is maximálisan egyetértek. (Bevallom, ipari hőlégfúvóm nincs.)

- szerintem, nem túl drágán hozzá lehet jutni, amatőr célokra tökéletesen megfelelő meleg-levegős állomáshoz -
(#) emmzolee hozzászólása Nov 1, 2010 /
 
Hello

Szeretnék kicsit mélyebben foglalkozni a forrasztással.
Ki is néztem magamnak az új forrasztó állomásomat. Az egy Ayoue INT738. Bővebben: Link
Ezzel kapcsolatban is lenne kérdésem, hogy ki ismeri, és hogy jött be esetleg neki.
Ehhez az állomáshoz lehet kapni kiforrasztó pisztolyt alulra beteszek róla egy képet. Az lenne a kérdés, hogy a 738-as állomásban van egy vákum bemenet, amit a sima páka füst elszívására használnak. Az a vákum bemenet jó a kiforrasztó páka vákumának is? Azt már kiderítettem, hogy 1 motor van a hőlég páka, és a másik vákum bemenet kiszolgálására.

Következő dolog, amiben segítség kellene. Vettem egy forrasztó pasztát. KOKI Forrasztó paszta
Ehhez szükségem lenne egy adagoló pisztolyra. Arról is beteszek egy pár képet, hogy milyet találtam a neten.
Ki hogy csinálja otthon? Milyen adagolót használ? Hol, és mennyiért lehet beszerezni?
Az én pasztám, és a folyasztószerem is eléggé nehezen kinyomható, tehát ha precíz szeretnék lenni, akkor az erölködéstől remegős lesz a paszta felhordásom. Ezért gondoltam meg kérdezem, hogy kell ezt csinálni.

Kössz
(#) Zozi85 válasza emmzolee hozzászólására (») Nov 1, 2010 /
 
Nekem ez a kis adagolópisztoly inkább ragasztáshoz használatosnak tűnik. Pasztához kell az átmérő vagy/és a nyomás.
(#) emmzolee válasza Zozi85 hozzászólására (») Nov 1, 2010 /
 
Ezekről láttam belső metszeti képet is, és volt benne egy áttétel, hogy 1 ravasz nyomásra a fogaslécen csak egy fognyit haladjon előre az előtolás.
De mindegy, hogy milyen ez, az lenne a kérdés, hogy ki hogy csinálja, és kinek mi jött be.
(#) SzervízMacska válasza emmzolee hozzászólására (») Nov 2, 2010 /
 
Szia. Szerintem a 738-hoz nem lesz jó a kiforrasztó páka. Mert az ón beszívásához erősebb vákum kell, mint a füstéhez. Mert a forgalmazó szerint a 474, 701 és 2702-es állomásokkal működik; mert piacgazdaság... Mivel a páka rész egy ruppót sem ér, vennék inkább egy olcsóbb hőlégfúvós állomást, és mellé egy kattogós Weller pákát. Ezt merem ajánlani, többen is elégedetten használjuk: Aoyue Int852.
(#) watt válasza SzervízMacska hozzászólására (») Nov 2, 2010 /
 
Úgyvan!
(#) patexati válasza SzervízMacska hozzászólására (») Nov 2, 2010 /
 
Ellent kell,hogy mondjak mert én vettem egyet és a füstelszívója maga a beömlő nyílás mit lehetne használni a vákumforrasztásoz! Én akarok is venni egyet hozzá az egy dolog,hogy nem kompatibilis a gyártó szerint! Valószínű a fűtésszabályozás és fűtés tér el de talán még az sem. Az összes állomásban szinte ugyanez a kompresszor van!! Egy dolog lényeges legyen bent a szűrő és nem lehet használni a hőlégrésszel együtt! Ezért nem kompatibilis főként szerintem! Ja és a trafó 60W teljesítményt bír el! Szétszedtem Ja és emmzolee figyelmébe ajánlom EZT mi jóval olcsóbb és szinte tudja azt mi az a nagy digitális! (azon a pákaszabályozás is digitáli de a páka tényleg nem ér semmit! Weller TCP nyomába sem ér!
(#) patexati hozzászólása Nov 2, 2010 /
 
A link nem jó de én olyan kiforrasztót akarok venniEZ lenne az..
(#) joetaylor hozzászólása Nov 2, 2010 /
 
A paszta adagoláshoz a kézi adagoló SMD célokra nem jó.
Turni kell az ebay-ről egy olyan levegővel működő adagolót amit tudja a "drip back" funkciót is. Azzal lehet szép pontokat csinálni. Sajnos kell hozzá minimum 5 bar lavegőnyomás. A kézi adagoló akkor jó csak ha stencillel dolgozol. Jó móka ám megtanulni ilyen adagolós cuccal dolgozni, mert bekeverés után a paszta állandóan változik.
Amikor elkeztem dolgozni vele akkor sokszor fogott el az az érzés, hogy felgyújtom az egész műhelyt a francba
(#) patexati válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Nov 2, 2010 /
 
Szia! Most idő,pénz hiányban szenvedek Múltkor vettem a Lidl-ben 2x 6db 12V50W izzót (500 ft körül volt hat) ezekből akarok egy előhevítőt készíteni 5-6 izzóból és külön vagy kis csoportban lehet őket szabályozni majd. Ez csak terv még de a télen meglesz.. Utána kipróbálom a meleg levegős forrasztást is de ha lesz rá keret beszerzek valami ilyen komolyabb izzót a forrasztáshoz..
(#) emmzolee hozzászólása Nov 3, 2010 /
 
Kössz a válaszokat.

Az smd paszta adagolásához biztos nem fogok venni 5 bár nyomású pneumatikus adagolót, mert olyan sűrűn nem fogom használni. Inkább hobbizni akartam vele.

Valami kézi adagoló lenne nekem jó. Nincs olyan köztetek, aki használ kézi adagolót?

A pasztámmal kapcsolatosan én is gondolkoztam már, hogy föl kéne higítani egy kis flux folyasztó szerrel, mert eléggé sűrű. Nem is akar olyan jól tapadni a nyákhoz. A youtube-on láttam videokat és az ott használt paszta sokkal kenhetőbb volt mint az enyém. Ezek szerint mindenki kikeveri magának a tuti cuccot?

Az Ayoue forrasztó állomáshoz tartozó pákáról már én is olvastam, hogy nem ér semmit, mert túl melegszik a hegye, és hamar elhűl a vége. Ezt nem is szerettem volna használni. Pont ezért néztem olyan kiforrasztó pákát hozzá, amit a vákumára rá lehetne tenni. Azt akkor használnám, nem kellene szórakoznom a kézi vákum pumpával.
Nekem OKI PS-800 pákám van. Ez az eddigi legjobb pákám. Régebben, 10-15 évig a Weller tcp24 pákát használtam. Az OKI sokkal erősebb, bár csak 30W-os, de a nagy táp terminálokat simán könnyedén ki tudtam forrasztani. A Welleremmel ez lehetetlen lett volna. Smd forrasztáshoz is jobb az OKI, mert sokkal könnyebb a páka. Jó lenne még beszerezni hozzá egy homorú forrasztó betétet, hogy tudjak vele procikat is forrasztani.Ilyeneket. itt egy video
(#) patexati válasza emmzolee hozzászólására (») Nov 3, 2010 /
 
Szia! A Wellernél nem mindegy milyen a hegy! Az utángyártottban van igen rossz is! Nekem vannak eredeti Weller hegyek azok kitűnőek de van olyan is mi utángyártott és nem úgy melegszik nem olyan a hőegyensúlya mint az eredetieknek..Most próbáltam ép az Ayoue pákát hát visszatettem a tartóba és nyúltam a Wellerért. Nem lehet vele forrasztani egyszerűen. (egy BTM-12 modult akartam vele de inkább hagytam a fenébe és a jó pákával folytattam)
(#) emmzolee válasza patexati hozzászólására (») Nov 3, 2010 /
 
Mondom nagyon rég óta használtam a wellert. Ismerem jól mit tud. Az OKI lekörözi csúnyán. Nem véletlen 95000Ft Nem is sima páka, hanem indukciós.
Nem is ez a lényeg, hanem, hogy mivel adagoljam a forrasztó pasztát. Nem akarok sok pénzt költeni rá, mert a páka amúgy is lemeríti a zsetonomat.
Néztem másik állomást az Ayoue INT 738 helyett.
Ez az Aoyue 2702. Ehhez jár a levegő páka, meg a vákumos kiforrasztó is. Nem értem, miért kerül 71000Ft-ba, amikor a kiforrasztó páka külön is kapható 8600Ft-ért.
(#) patexati válasza emmzolee hozzászólására (») Nov 3, 2010 /
 
Szia! Lehet abban két kompresszor van! Mint írtam nem lehet használni egyszerre ezért tarom valószínűnek,hogy ezért nem kompatibilis amúgy működik. Amelyikhez jár az használható egyszerre is ezért tarom valószínűnek ezt.. A kompresszor elég drága amúgy bele .
(#) every hozzászólása Nov 5, 2010 /
 
A no clean flux pen valóban szuper dolog, azzal csináltam az smd áramkört és nagyon tuti lett.
(#) NagyKrisz válasza emmzolee hozzászólására (») Nov 5, 2010 /
 
Nekem van ilyen adagolóm és tényleg könnyen felvihető vele a paszta panelra. A tűket sima isopropil-alkoholba tisztítom.
Következő: »»   26 / 104
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem