Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » CNC építése házi alkatrészekből az alapoktól
Lapozás: OK   56 / 377
(#) zsoltee0001 válasza gulasoft hozzászólására (») Dec 29, 2010 /

Köszi, tényleg brutál
(#) richy92 válasza gulasoft hozzászólására (») Dec 29, 2010 /

Köszi szépen a segítséget, éppen 20 perce lettem készen a gép bevezetékezésével éppen ki is próbáltam a gépet azokkal a beállításokkal,amiket idáig kaptam itt a fórumon és máshol is,de sajnos valamiért csak az y tengelyt tudtam mozgatni(Lehet hogy csak ezt állítottam be amikor kipróbáltam a vezérlőt az egyik motorral)
De még az is lehet,hogy az a baj,hogy a mach plasmában állítottam azt is be és ugytudom,hogy a mill-t kellene használnom.
Majd teszek fel képeket később,de most megpróbálom életre kelteni a többi tengelyt is,de még a kuplung csúszás problémáját sem oldottam meg,ugyanis egy ilyen benzincső és egy arra ráhúzott gázpalack tömlő a kuplungom és ezeket valamilyen bilinccsel össze kéne fogatni.
(#) gulasoft válasza richy92 hozzászólására (») Dec 29, 2010 /

Igen, ilyen problémákra gondoltam. Én próbáltam kábelkötegelővel, de az gyenge volt, kénytelen voltam elcsattogni bilincsért a boltba. Valami mindig hiányzik. Úgy látom család nem lóg a nyakadon, hogy ennyi időd volt. Én múltkor 3 napig martam egy csapágyházat mert az asszony ilyen volt
(#) gulasoft hozzászólása Dec 29, 2010 /

Nem tudtok helyet ahol lehet precíziós m12-es meneteszárat kapni? Sajnos a bolti üt, egy esztergályos lehet hogy tud csinálni.
(#) sunraw válasza richy92 hozzászólására (») Dec 29, 2010 /

Van kuplungom, 6-os tengelyre való, de van egy nagyobb is valahol. Awab bilincset próbáltad esetleg? Azt is tudok, de azt bárhol kapsz.

Csapágyházat én legutóbb fém tömszelencéből csináltam (608-as csapágyhoz) Mivel belül kúpos volt patentül középre tolta a csapágyat. Próbáltam 22mm-t fúrni állványossal, de az mókás volt
(#) richy92 válasza sunraw hozzászólására (») Dec 29, 2010 /

Nem tudom milyen az awab bilincs,de én a sima gázpalack tömlőkön és locsolócsöveken használatos bilincset próbálom majd ki először,de sajnos most léptetőmotor problémám van mert "rág" a motor valamiért.Mellékletben itt egy kép a kész mechanikámról,tudom a vezeték-rengeteg nem szép,de először az élesztés a lényeg majd utána jönnek az esztétikai dolgok.A z lapon egy toll van befogva abba a kis "fadarabba".

Kép0128.jpg

(#) AzIgaziCsaby válasza richy92 hozzászólására (») Dec 29, 2010 /

Mechanika nélkül jól forogtak? Nem valami egytengelyűségi probléma van? Ha a "kuplungot" leveszed megszűnik?
Milyen vezérlőd van, mach-ot használsz?
(#) richy92 válasza AzIgaziCsaby hozzászólására (») Dec 29, 2010 /

Leszerelt állapotban jól működtek,kézzel ha áram alatt voltak akkor a tengelyüket meg sem lehetett mozdítani.Most nem találom a villáskulcsomat,ezért a leszerelés holnapra marad.Ez a "rágás" nem lehet valamilyen beállítási vagy helytelen bekötési hiba?Csak azért mert a tekercsvégeket kimértem és bekötöttem őket egymás mellé mert nem kaptam semmilyen dokumentációt a vezérlőhöz,de próbáltam már azt is,hogy a vezérlőbe megcserélem az egyik tekercs végeit,de úgy sem változott semmi,de említették,hogy a bekötést mindig ki kell kísérletezni,csak a tekercsvégeket ugyanabba a 2 furatú sorkapocsba kell bekötni,mármint egy sorkapocsba menjenek.A motorok 6 kivezetésesek,de gyárilag csak 4 van csatlakozóba foglalva és ezt a 4 vezetéket használom én is.
(#) AzIgaziCsaby válasza richy92 hozzászólására (») Dec 29, 2010 /

Tehát unipoláris motorjaid vannak. Ohm mérővel tudod az igazi tekercs végeket megtalálni. két tekercspárod van mindkettő középkivezetéssel. A középkivezetéseket szigeteld el.
A vezérlőd bipoláris (most már a motorod is az), a két tekercspárt kösd be és ha csak kínlódik akkor az egyik tekercs végeit cseréld meg.
De előbb a Mach-ban a "motor tuning" menüpont alatt állíts be 200-as lépésszámot, 1000 mm/min sebességet és 200-as gyorsulást. Ezekkel az értékekkel minden motor elindul. Később ráérsz kikeresni a valós értékeket.
Így el kell, hogy induljon, ha kontakthibád van, akkor az csak az adott tengelyen jelentkezik.
Egyébként ez milyen vezérlő?
(#) richy92 válasza AzIgaziCsaby hozzászólására (») Dec 29, 2010 /

Köszi szépen,a beállításaiddal működik,de valami nem jó a tápegységemmel,ugyanis elkezdett füstölni kb ettől a 10 perc használattól.5000ft-ért vettem ilyen garanciában visszahozott termék,de akkor ezek szerint ennyit is ér,lehet,hogy ez volt a baj.Nagyon remélem,hogy megvan még a számlám róla.
(#) szabi83 válasza richy92 hozzászólására (») Dec 29, 2010 /

Egy jó táp kell, 100W-s trafó pl 20V-al, stb..
(#) gulasoft válasza richy92 hozzászólására (») Dec 30, 2010 /

Akkor a vezetékezés meg van oldva. Ennek örülök. Azt nem mondtad, hogy a két nem használt vezeték össze volt kötve.
Tápnak ajánlanék egy jó nagy toroidot, egy egyenirányítót meg egy jó nagy kondit. Ha valaki tud 10A-es stabilizált táphoz egyszerű kapcsolást akkor ossza meg.
(#) Sir-Nyeteg válasza gulasoft hozzászólására (») Dec 30, 2010 /

A léptetőmotoroknak felesleges a stabilizált táp.
(#) richy92 válasza gulasoft hozzászólására (») Dec 30, 2010 /

A két nem használt középkivezetés nem volt összekötve,valószínűleg gyári hibás a táp és ezért hozták is vissza,de ezek szerint akkor a szervizben nem sok mindent csináltak vele,csak lepasszolták egy eladónak.A tápegység amúgy egy somogyi mw1250gs
(#) richy92 hozzászólása Dec 30, 2010 /

Megmértem multiméterrel 13,23 voltot ad ki,de csak akkor ha közben tekergetem a dugaszt.Tegnap azt nem is írtam,hogy a dugaszból ahol jön ki a vezeték ott egy picit megolvadt meg a dugasz tetején az az érintkező pöcök is meg volt olvadva és onnan jött a füst.Az baj lehetett,hogy a vezérlőnek a betáp kábeléhez hozzátoldottam kb 5 métert,de csak olyan kb 0,5-0,3-as vezetékből és azért olvadt meg a dugasz,amit a tápegységbe dugok bele?A motorokat 0,75ös kábellal kötöttem a vezérlőre. Lehet,hogy a kis betáp keresztmetszet miatt füstölt és azért is csak 10 perc használat után?Szemmel láthatólag nem füstölt és csak egy kicsit lehetett érezni és csak a dugaszon lehet most is érezni,hogy füstös,nem pedig a tápegységen.

Szétszedtem azt az adaptert,ami a tápegységbe megy bele,és szét volt olvadva a belseje,de ennek az adapternek még vékonyabb vezetéke volt,mint amit én használtam,nem tudom,hogy a túl nagy áramerősségtől olvadt-e el,vagy valahol zárlat lehetett.Ha zárlat lett volna akkor a tápegység 1A-es biztosítékának ki kellett volna égnie,vagy rosszul gondolom?elolvadt adapter
(#) sunraw válasza richy92 hozzászólására (») Dec 30, 2010 /

egyről beszélünk
6mm-es a tengelyed szerintem. Van 8mm-es FESTO csövem elég kemény, kuplungnak szerintem ideális, de előbb mérd meg a tengelyt.
(#) szabi83 válasza Antauri hozzászólására (») Dec 30, 2010 /

Csak síkba martam, majd némi szöveg

például: :nezze:

lássuk nagyban
(#) AzIgaziCsaby válasza richy92 hozzászólására (») Dec 30, 2010 /

A vezérlőtől a motorhoz elég a 0.75-ös vezeték, de a táp és a vezérlők közé tegyél legalább 1.5 vagy 2.5 -öst. Ott mindhárom motor árama egyidejűleg folyik, és a vékony vezetékeden a veszteség csak a szobát fűti. Bár ilyen hidegben az sem egy hátrány.
Minden laza érintkezést szüntess meg. most a barátod a páka és a sorkapocs. Valószínűleg az adaptered is csak a rossz érintkezéstől melegedett túl.

Köszi szépen Csaby a segítséget,most 1,5-t használok és ez is melegszik még azért,de az legyen a legkisebb gond,mert valamiért a z tengelyem nem akar működni.A motor kap áramot,csak léptetni nem lehet.Nagyon remélem,hogy a vezérlőmnek nincs semmi baja.Kábelei jól be vannak kötve és a mach-ban is jól állítottam be szerintem.Privátban megírtam a vezérlő problémámat,de ezek szerint nem sűrűn csekkolod a leveleidet.
szabi83:a szöveg marás+festékkel vagy simán csak lézerrel készült?
(#) szabi83 válasza richy92 hozzászólására (») Dec 30, 2010 /

Idézet:
„a szöveg marás+festékkel”

+ lakk 2*
(#) richy92 válasza szabi83 hozzászólására (») Dec 30, 2010 /

Szerintem egész jó lett,kár hogy én még nagyon messzire vagyok ettől.Milyen marómotort használsz?
(#) szabi83 válasza richy92 hozzászólására (») Dec 30, 2010 /

Vaterán vettem 2500ért, 135W-s grav. gépet.
(#) richy92 hozzászólása Dec 31, 2010 /

A vezérlőm nem jó,mert ha átkötöm a z tengely vezérlő paneljét egy másik step-dir kapocsra,akkor ott sem reagál semmire.
(#) gulasoft hozzászólása Dec 31, 2010 /

Valamiért az y vezérlőm lépést vesztet különböző időnként. Vagy valamelyik opto vagy valami más okozhatta.
Mivel a z nem mozog annyit, ezért egy merész húzással átraktam a z vezérlőre az y-ont az y-ra a z-t, átírtam a machba melyik melyik (megcseréltem ott is) és láss csodát röccenés nélkül megy. Annyira jó lett, hogy simán ott tudtam hagyni 3-4 órára had marogassa a csapágyházat.
Megyek megtervezem a lineáris tengely felfogóit.
(#) NyariG válasza Stewe hozzászólására (») Dec 31, 2010 /

Hali,
ennyiért ki vállalja és hol? tudnál ajánlani konkrét vállalkozókat?
Akár Győr környékén

köszi
(#) richy92 hozzászólása Dec 31, 2010 /

Elméletileg azt mondják,hogyha kap a motor tartóáramot akkor a vezérlőnek nem lehet baja,pedig én már átnéztem az összes vezetéket,kipróbáltam a mach3-ban a lábkiosztásnál 1-30 a stepnél és semmi,át is kötöttem a szintillesztő kártyán az x tengely helyére és ott sem megy.Ha jó a szintillesztő és a vezérlő akkor miben lehet a hiba?(bennnem? )
(#) AzIgaziCsaby válasza richy92 hozzászólására (») Dec 31, 2010 /

Egy tipp.
Ennek a vezérlőnek van enable bemenete? Ha igen, be van kötve?
(#) gulasoft válasza AzIgaziCsaby hozzászólására (») Dec 31, 2010 /

Ha nincs enable nem tartaná motort sem.
(#) richy92 válasza AzIgaziCsaby hozzászólására (») Dec 31, 2010 /

Nem tudom,mert a vezérlőhöz csak egy bekötési rajzot és lábkiosztást kaptam.Valószínűleg visszaküldöm az eladónak kompletten, mert azt mondta,hogy kicseréli a panelt,mivel a másik két tengely vezérlője működik.
Itt van a vezérlőm,a legfelső az:
Buék minden fórumosnak!
vezérlő
Következő: »»   56 / 377
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem