Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Nagyfrekvenciás erősítő
 
Témaindító: dudikof, idő: Márc 10, 2008
Lapozás: OK   1 / 2
(#) dudikof hozzászólása Márc 10, 2008 /
 
Sziasztok.

Olyan erősítőkapcsolásra lenne szükségem ami 18Khz-től 100Khz-ig erősít. Min 50W-os kapcsolási raljz kéne.
Köszi.
(#) dudikof válasza dudikof hozzászólására (») Márc 10, 2008 /
 
Még egy kérdésem volna: A piezo magassugárzók max milyen frekvencián tudnak sugározni?
(#) bbatka válasza dudikof hozzászólására (») Márc 10, 2008 /
 
Látom nem szereted az állatokat.
(#) ha6pc válasza dudikof hozzászólására (») Márc 10, 2008 /
 
Nem tudom elképzelni,mit akarsz rombolni.
(kutyafészek,bank üvegablak)
Valami támpont:
http://wireless.org.uk/136rig.htm
(#) dudikof válasza bbatka hozzászólására (») Márc 12, 2008 /
 
Egy büdös macska majdnem minden nap körbespricceli a kocsim lökhárítóját. Ezért van szükségem az erősítőre, ugyanis van egy frekvenciagenerátorom amin kedves hangot tudok beállítani a cicusnak. Így már csak a hangerőn kell emelnem. :yes:
(#) dudikof válasza ha6pc hozzászólására (») Márc 12, 2008 /
 
Végül is nekem megteszi egy mezei erősítő kapcsolás is. a lényeg, hogy 20Khz-től legalább 30Khz-ig vigye át az erősítendő jelet. A piezo nem hiszem, hogy 30Khz felet sugároz még.
(#) bbatka válasza dudikof hozzászólására (») Márc 12, 2008 /
 
Szerintem van olyan piezo ami 30khz fölött is sugároz, de felesleges.
Nézz körül az interneten, lehet készen is kapni állatriasztókat. Az aktiválást nem tudom hogy oldod meg. Vagy állandóan szólni fog?
A másik dolog. Panelban lakom egy közepes nagyságú városban, de ennek ellenére rohadt sok nálunk a denevér. Vajon mi vonza őket? Esetleg az autókban lévő ultrahang érzékelős riasztók keltik fel az érdeklődésüket?
(#) oregtamas0202 válasza dudikof hozzászólására (») Márc 12, 2008 /
 
Üdv. Tisztába vagy a teljesítmény és a frekvencia arányaival? Db. 1W-20KHz és 50Hz-1000W arányaira. Biztos hogy nem jó az arány szám, de jogos (ha6pc) meglepetése. Öreg Tom.
(#) dudikof válasza bbatka hozzászólására (») Márc 12, 2008 /
 
Vettem gyári nyest riasztót. Másnap posta fordultával küldtem vissza, mert annyit is ér. Állandó jelleggel akarom üzemeltetni amíg a cicus nem szokja meg, hogy a kocsim körül ne szédelegjen. A frekin néha állítok nehogy hozzászokjon a dög.
Kapcsolási rajza még mindig senkinek nincs?
(#) bbatka válasza dudikof hozzászólására (») Márc 12, 2008 /
 
Én inkább mozgásérzékelős megoldást javasolnék, ámbár azoknak nem ismerem az áramfelvételét, de biztos kevesebbet fog fogyasztani mint egy állandóan üzemeltetett ultrahangos riasztó. Oda kell majd figyelned nehogy lemerítse az aksit vagy be kell fognod egy másik aksit az üzemeltetéséhez. A mozgásérzékelős megoldás meg valószínűleg árban húzós lesz + el is kell valahogy helyezni az autón az érzékelőket.
Ha állandóan üzemelteted akkor a környéken nem fognak szeretni téged. úgyis rájönnek a kutya tulajdonosok hogy mitől fut a kutyájuk világnak.
Az utolsó kérdésedre: először inkább megfelelő piezo sugárzót próbálj találni, mert nem is biztos hogy olyan egyszerű lesz szerezned. Riasztóhoz való piezó elektronika kapcsolást már láttam valahol. Talán valamelyik Rádiótechnika vagy Hobbielektronika újságban. Úgyemlékszem van egy piezo hangsugárzós fórum is itt ezen az oldalon.
ezeket böngészgesd
Ha én állnék neki egy ilyen kapcsolásnak valószínűleg egy FET-el hajtanék meg egy kapcsolóüzemű trafót a szekunderre meg a piezó lapkára kötném.
Thehát egy 555-ös IC egy legalább 200V-ot bíró FET + egy kapcsolóüzemű trafó aminek a primere 150uH körüli lenne. A trafó szekunder oldalán valószínűleg nagy feszültség csúcsok keletkeznek, ezért lehet hogy kevesebb menet kell majd mint a primer oldalon, persze a piezótól függ.
(#) dudikof válasza bbatka hozzászólására (») Márc 13, 2008 /
 
Találtam piezót ami biztos 25Khz-ig jó. A kocsi állandó helyen parkol, ahol a cicus látogatja.Csak este van otthon az auto. Szerintem 2 hét üzem után nem jön még az utcába sem a macska. Nekem nem felene megg valami TDA IC-es erősítő????Mekkora frekvenciát visz át?
(#) bbatka válasza dudikof hozzászólására (») Márc 13, 2008 /
 
Lehetne akár hangfrekis erősítő is , de azokat 2-16ohm terhelésre találták ki. Gondolom a piezo meg megaohmos. Kellene valami adatlap a piezóra.
(#) dudikof válasza bbatka hozzászólására (») Márc 13, 2008 /
 
(#) bbatka válasza dudikof hozzászólására (») Márc 13, 2008 /
 
Hát ha ezt a hangszórót akarod használni akkor jó lesz. Keress egy olyan TDA erősítő IC-t hozzá, amit gépkocsiba való alacsony feszültségű használatra ajánlanak. Megérzés hogy egy pár µF-os kondival csatolnám ki. A TDA elé meg egy szinuszgenerátort teszel.
(#) dudikof válasza bbatka hozzászólására (») Márc 13, 2008 /
 
http://w3.externet.hu/~veres_ferenc/html/elekrto/tda2050.htm

Lehet, hogy ezt megépítem.
(#) bbatka válasza dudikof hozzászólására (») Márc 13, 2008 /
 
Szerintem ebben a formában nem lesz jó aksis üzemre.
(#) dudikof válasza bbatka hozzászólására (») Márc 14, 2008 /
 
Szerintem mivel fix helyen akarom használni, ezért nem aksis üzemre készítem. Van 230, meg a jelgenerátorom is 230-ról megy.
(#) bbatka válasza dudikof hozzászólására (») Márc 14, 2008 / 4
 
Okszi !
(#) bankimajki hozzászólása Márc 27, 2010 /
 
Sziasztok majd nemsokára szeretnék max038-hoz egy megfelelő végfokot építeni és jelenleg az lenne a kérdésem, hogy ha 20MHz-es négyszögjelet veszek alapul (T=50ns), akkor ott még az 10ns-os felfutási idő belefér? Ha igen, akkor a uA733C típusú IC jó illesztőfokozatnak a max038 és a komplementer darlingtonok közé. A tranyók 200MHz-ig mennek és a béta=~500 (Ha esetleg van valakinek jobb ötlete a műveleti helyére arra kíváncsi lennék.) Lerajzoltam egy ilyen jelet, hát igencsak közelít a fűrészjelhez.
(#) pucuka válasza bankimajki hozzászólására (») Márc 27, 2010 /
 
Számolj egy kicsit, 50 ns a periódus idő, négyszögjel esetén az impulzus szélesség 25 ns, ebből 10 a fel, 10 a lefutás ideje, marad 5ns a szélességre. Ez szerintem csak egy kissé torz színusz. (a fel, és lefutási időket 10, és 90 % -nál mérjük)
(#) bankimajki válasza pucuka hozzászólására (») Márc 27, 2010 /
 
Ok, utána lerajzoltam és rájöttem hogy tényleg nem kicsit, hanem nagyon torz a jel. De akkor kb. 1ns-os felfutási idejű műveleti kell. És ilyet hol találok vajon?
(#) pucuka válasza bankimajki hozzászólására (») Márc 27, 2010 /
 
Szerintem nem nagyon van. Esetleg nézz körül az Analog devices oldalán, de ha találsz is aranyárban lesz.
Építs differenciál erősítőt diszkrét elemekből, min 6-700 MHz ft -jű tranzisztorokkal. Netán TTL, HCT logikai áramkörök?
(#) bankimajki válasza pucuka hozzászólására (») Márc 27, 2010 /
 
Köszönöm a tanácsot lehet az lesz. De hátha találok a lomosomban valami jó kis műveletit.
(#) pucuka válasza bankimajki hozzászólására (») Márc 27, 2010 /
 
Még csak annyit, hogy a darlingtonjaiddal is meggyűlhet a bajod 20 MHz -nél. Oda már jó kis CB -s teljesítménytranzisztorok kellenének, az sem olcsó. A darlintonjaid jó ha elkocognak 10 MHz -ig
(#) bankimajki válasza pucuka hozzászólására (») Márc 27, 2010 /
 
Egy próba cseresznyét azért megér, hátha bírják szuflával.
(#) bankimajki válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Márc 27, 2010 /
 
Köszi, ez már egészen jó kis IC, de azért még keresgélek. És lehet hogy a diszkrét alkatrészes verziót fogom választani.
(#) attika hozzászólása Ápr 21, 2010 1 /
 
sziasztok fórumozók!!!

Tudom,hogy kérdésem nem ide illő,de ezt a fórumot legalább olvassák.A kérdésem a következő lenne,hogy hol lehet venni ilyen kis trafót képeket mellékeltem,ez egy gyújtásállító stroboszkópba van benne és csak annyi van ráírva a tetejére,hogy 14.Próbáltam beletenni másikat de sajna nem működik vele.Egy ugyan ilyen típusú strobiból kiszedtem próbaképp és úgy működik,csak sajna azt vissza kellett adnom,és fogalmam nincs,hogy hol lehetne ilyet kapni,vagy,hogy keressek rá neten.

Előre is köszi a válaszokat!
(#) bankimajki hozzászólása Feb 14, 2011 /
 
Sziasztok, tanácsokat kérnék olyan ügyben, hogy hogyan is tervezzek nagyfrekis nyákot. (Mert rájöttem, hogy MHz-es nagyságrendben már igencsak káoszt okoznak a parazita induktivitások, meg kapacitások.) Vagyis konkrét kérdés. Ha 10MHz-ig akarok elmenni, de ott még szép négyszögjelet akarok. (Up-p: 30V) Van valami speciális ellenállás erre a célra? A nyákon hogyan helyezzem el a vezetősávokat. Az jó ha mindenhez van közel GND. Esetleg az egyik oldal legyen teliföld? Ilyen jellegű segítséget kérek. Az első végfokom 500kHz felett igen csak csúnya dolgokat produkált, amíg le nem mostam alkohollal a gyantától. (Illetve a hagyományos üvegszálas nyáknál nincs valami tapasztalati érték kapacitív ill. induktív téren.) Arra gondolok, hogy pl. 2 vezetősáv párhuzamosan halad egymás mellett, mondjuk 1cm hosszan. A kettő távolsága tegyük fel hogy 1mm. Akkor mennyi lesz a kapacitása ennek a résznek. Milyen "mű" értékkel kell számolni. Az oké, hogy a relatív mű értéke 1, de gondolom a nyáklemeznek is van valamekkora műje, ami nem hiszem hogy 1 értékű, vagy azt itt nem kell figyelembe venni? Íme egy kapcsolás, amit a jelgenerátoromhoz terveztem. (Még fogok rajta módosítani, de valami ilyesminek kell nyákot készíteni.) Az IC felület szerelt.
(#) bankimajki válasza bankimajki hozzászólására (») Feb 14, 2011 /
 
A kapcsolás még nem tökéletes, ezt azért hozzátenném. (Tehát ebben a formában után építésre nem javaslom.)
(#) DuMatyi válasza bankimajki hozzászólására (») Feb 14, 2011 /
 
Amennyit én tudok: 10 MHz-nél még annyira nem vészes a dolog, de érdemes betartani a legfontosabbat: minden a lehető legrövidebb legyen. Az ellenállások hosszában köszörült indukciószegények legyenek. Ha nem sikerül beszerezni, 2 db normál párhuzamosan kötésével lehet operálni, de ellentétes beültetési iránnyal (olvashatóság). Ekkor a menetek szembe néznek, és lerontják egymás induktivitását.

Amint írod, teleföld, de 2,5 ös fúróval kisüllyeszteni, ne okozzon rövidzárat. A fóliaoldalon lévő földdel több ponton össze kell kötni, lehetőleg miniatűr csőszegeccsel, átforrasztva (furatgalván nélkül ha az egyik oldalt beforrasztod, a másik kiolvad).

Négyszög átvitelnél a fourier-sor miatt tízszeres sávszélesség kell. Azaz szinusz 10 MHz nem gond, de négyszögben az már 100 MHz. Ha valami baj van, akkor lekonyul. Ezért szokás minden erősítő átvitelét négyszöggel vizsgálni.

Esetleg a ki-, és bemenetek elválasztása árnyékoló fallal hasznos. Én mindenképp fémdobozba szerelném.
Magasabb frekvenciákon (100 MHz<) a fólia induktivitását-kapacitását bele kell tervezni a rendszerbe.>
Következő: »»   1 / 2
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem