Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Hűtőgép probléma
 
Témaindító: ZLED, idő: Feb 4, 2007
Témakörök:
Lapozás: OK   35 / 291
(#) Ezüstlovag hozzászólása Feb 1, 2011 /
 
Régi 2 ajtós 2 kompresszoros Zanussi Lehel hűtőgépemmel van gondom. Fagyasztója jól működik. Kijelzőjén -20C van. Hütőjében azonban pár hete megfagynak a dolgok. Itt -2-3 C-t is mértem a betett hőmérőmmel. Vettem egy új hőfokszabályzót, az érzékelőt igyekeztem a megfelelő helyre visszacsiptetni a klipszel. Sajnos azóta is fagyot tapasztalok.
Másik problémám, amit a szabályzó cseréjekor vettem észre: A gép belső felületéhez érve erős kellemetlen hagymára emlékeztető szag ragad a kezemre, vagy tisztító szivacsra. Ami napokig megmarad a bőrömön és eltávolíthatatlannak tűnik tisztító szerrel szappannal. :eek2: Mi okozhatja ezt? Vajon mérgező? Hagyma rég nem járt a hűtő közelében és az lemosható lenne.
(#) raptor1974 válasza Ezüstlovag hozzászólására (») Feb 1, 2011 / 1
 
Mivel Zanussi LEHEL gyártmányú, ennek gyártási ideje kb a hűtőközeg váltás időszakára esik. Ezért lehet R12-es vagy R134a-s rendszerű. Az előbbinél a leírt tünetek hűtőközeg szivárgásra utalnak. A második esetben vagy hűtőközeg szivárgás vagy dugulás lehet a dolog hátterében. Szerintem mindenképpen érdemes volna megnézetni szerelővel, mivel két kompresszoros, ezért hűtőközeg szivárgás esetén is javítható, mondjuk nem túl olcsón, de még mindig lényegesen olcsóbban mint egy új készülék ára.
(#) Ezüstlovag válasza raptor1974 hozzászólására (») Feb 2, 2011 /
 
A hűtőközeg szivárgás esetén - mérgező? Mivel lehet lemosni?
(#) cryo válasza raptor1974 hozzászólására (») Feb 2, 2011 /
 
Hol tudok beszerezni indító egységet?Ez a pontos megnevezése?Ettől függetlenül,ha valaki tud egy hozzáértő szakit pesten,aki normális áron is dolgozik,legyen szíves segítsen.
(#) raptor1974 válasza Ezüstlovag hozzászólására (») Feb 2, 2011 / 1
 
Mivel fagyaszt a készülék, ezért (ha nem dugult) csak aránylag kis mennyiségű hűtőközeg szivároghatott el belőle. Ez a hűtött térben nem észlelhető, tehát a lerakódás máshonnan származhat. Egyébként nem mérgező, csak ha el ég. Amúgy a hőfokszabályzó ami bele került milyen típusú?
(#) raptor1974 válasza cryo hozzászólására (») Feb 2, 2011 /
 
Hűtéstechnikai szakboltokban lehet indítóegységet kapni. Amúgy általában így ismerik, viszont nem minden kompresszorhoz jó mindegyik. A danfoss kompresszorokéhoz pl. nem jó az ACC-é mivel más a láb a kompresszor tekercseinek a kivezetéseinek a sorrendje.Ráadásul ha a kompresszor nem danfoss gyártmányú nem is fogsz ugyanolyan indítóegységet kapni, mint amilyen benne volt. Viszont pl. az ACC-khez
a magyar MPV relék jók, de ebből sem mindegy hogy melyik, mivel különböző áramfelvételű kompresszorokhoz más-más relé való.
Célszerű felírni a kompresszor típusát, és az alapján kérni indítóegységet.
(#) cryo válasza raptor1974 hozzászólására (») Feb 2, 2011 /
 
A kompresszor elvileg valami Brazil gyártmány:Tecumseh
THB 1350 YS van rávésve,hallottál már róla?
(#) Ezüstlovag válasza raptor1974 hozzászólására (») Feb 2, 2011 /
 
K59-H2808/001 van ráírva. Meg még sok más is.
Ezt a típust rakta be legutóbb a szerelő. kb. 1-2 éve. Akkor nem hűtött. És ez működött az elmúlt évben. Most ugyanazt a típust kértem a cseréhez.
Ha nem a hűtőközeg a szag forrása, akkor mi lehet? Nem szoktam vegyszert tartani benne.
(#) kaqkk válasza Ezüstlovag hozzászólására (») Feb 2, 2011 /
 
A hűtőközeg ,gáz halmazállapotú (tehát a szagával együtt elpárolog) én inkább a kompresszor olajra "tippelnék " annak lehet ilyen erős csípős szaga .
Valószínűnek tartom hogy az elpárologtató lyukadt ki ,és
a távozó freon ,hozott ki magával a kompresszor olajból ,emi elterült a felületen .
(#) raptor1974 válasza cryo hozzászólására (») Feb 3, 2011 /
 
katalógus szerint az MPV2-es indítóegység jó rá.
(#) mezosi hozzászólása Feb 3, 2011 /
 
tudna valaki segiteni a hutonk el indul majd, mikor lehult le is al, leolvad es nem indul ujra barmit teszek
(#) mugab válasza mezosi hozzászólására (») Feb 3, 2011 /
 
Elsőre én a hőfokszabályzónál keresném a hibát...
Bár nem ártana tisztázni hogy mit takar a "nem indul bármit teszek", mert ha teljes olvadás után megint beindul az nem ugyanaz mintha többé soha...
(#) mezosi válasza mugab hozzászólására (») Feb 3, 2011 /
 
olvadas utansem indul neha ha utogetem a hofokszabajozot el indult de volt mikor csak egy het utan
indult ujra csak ugy magatol
(#) kaqkk válasza mezosi hozzászólására (») Feb 3, 2011 /
 
Nem lehet hogy 3csillagos (önleolvasztós )a hűtő és hideg kamrában van ? Azok a hűtők 10c' alatt nem-vagy csak nagyon ritkán hajlandóak dolgozni !
(#) mezosi válasza kaqkk hozzászólására (») Feb 3, 2011 /
 
ezt nyár közepén is megcsinálta ha új hofokszabajzot veszek mire figyeljek oda csak hogy ,,k59,, et nézzem vagy az egész számsort
(#) kaqkk válasza mezosi hozzászólására (») Feb 3, 2011 /
 
És a motor próbál újra indulni , vagy meg se mukkan ?
Ha az utóbbi a tünet akkor nagy a valószínűsége hogy
hőfokszabályzó cserét kíván a gép , Ha próbál indulni de nem sikerül neki :akkor valószínűleg indítórelé probléma lehet .
(#) raptor1974 válasza mezosi hozzászólására (») Feb 3, 2011 /
 
az egész számsort
(#) handris hozzászólása Feb 4, 2011 /
 
Üdvözletem Uraim!

Szeretnék segítséget kérni egy Zanussi kombihűtő ügyében. Remélem Tudtok segíteni. Végig olvastam a fórumot, és olvastam itt hasonló eseteket, bár sajnos ahogy kivettem mindig hűtő csere lett a vége.

Nos egy zanussi kombihűtőről lenne szó (kb 8-10 éves), Egykompresszoros, felül fagyós,alul normál hűtőteres. Típus számot sajnos sehonnan nem tudtam kiolvasni belőle pedig már majdnem hogy nem fejre nem állítottam .... de talán némiképp segítség hogy egy 180L es (kb ha jól tudom 138/42L-es) jószágról van szó.

A hibajelenség a következő: Sajnos meg kellett utaztatni a drágámat, mert költözés volt, hozzáteszem nem volt megdöntve semerre, végig függőlegesen volt szállítva. De mielőtt ez megtörtént volna annyi volt a "baja" hogy a normál hűtőtérben a fagyó aljánál kicsit jegesedett a hátfal, de nem volt vész. Normálisan hűtött kapcsolt viselkedett. Miután megérkezett új helyére(panel lakás kb 23fokos szoba hőmérsékletre), nem kapcsoltam be egyből, vártam kb fél napot. Miután üzembe helyeztem, el is indult ahogy kell, fél óra után gondoltam ránézek (beindulás után kb másfél órát ment tök üresen! Tehát nem volt bele pakolva). a fagyó része tökéletesen hűt, viszont a normál hűtő részben 17fok uralkodott. Eltelt pár óra (2-3-4-5) még mindig 17 fok, és a kompresszor folyamatosan megy. Kicsit érdekes hangot ad a hűtő, mert olyan pulzáló levegő vételei vannak (kb mint dartvéder nagyúrnak egy náthás napján). Kicsit körbe jártam a készüléket, de nem találtam semmi rendellenességet, a kompresszor részen (sziszegés, vagy bármi olyan nyomot ami arra utalna hogy valahol szökne a gáz.) ezen a sziszegésen kívül, egy kis bugyogáson kísérve (de ahogy itt olvasgattam a fórumot utóbbi természetes jelenségnek minősül.). Megnéztem az ajtókat, gumit, de sehol nem jön ki a hideg, jól zár minden. Gondoltam én mint laikus (remélem van benne logika) hogy manuálisan ( ami annyit tett ki hogy csináltam pár fagyott ásványvizes palackot) levittem a normál tér hőmérsékletét kb 5 fokra, hogy megnézzem a hőfokszabályzó kapcsolóé (legkisebb fokozatra állítva), hogy mihamarabb kikapcsoljon a kompresszor. De sajnos nem tette... úgy gondolom, +5foknál a legkisebb 1 es fokozatra állítva már le kéne kapcsolni a termosztátnak a kompresszort. A másik amire gondolok ebből kiindulva, hogy ha rossz a vezérlés, akkor mehet-e egyszerre a hűtés és az automata leolvasztás egyszerre, így a kettő kilövi egymást. Szerelőt még nemhívtam először itt érdeklődnék körbe hogy tud nekem valaki segíteni-e. Ahogy itt olvasgatta, első körben gázhiányra gyanakodtam, de akkor meg nem hűtene -20 fok alatt a fagyó része...., lehet dugulás is, mert ez is benne van a buliba..... ill az előbb szóban forgó hőfokszabályzó. Vagy ami a legkellemetlenebb hogy a hűtőközeg lukadt ki és azért sziszeg .... (na ez nem kéne most.). Nagyából ennyi lenne "röviden" hogy mi a hibajelenség, remélem minden kellő információt leírtam. Kérdezném a véleményeteket, esetleg tanácsotokat. Előre is köszönöm a Fáradságotokat,
Tisztelettel handris
(#) raptor1974 válasza handris hozzászólására (») Feb 4, 2011 /
 
A hőfokszabályzó ugyan a normál térre szabályoz, de nem a hűtendő tér hőfokát figyeli, hanem a hűtőtestét. Ez kb. -18÷-24 fokot jelent kikapcsolási értéket jelent. A visszakapcsolás fix értékű kb. +4 fok, de ez is a hűtőtest hőfokát jelenti.
A leírt problémát okozhatja szivárgás vagy dugulás is.
Ha szivárog a hűtőközeg, nem feltétlenül eldobós a hűtő, mert lehet, hogy a keretfűtés cső lyukadt ki. Ezt ki lehet zárni a hűtőrendszerből. Ha a hűtőtest lyukadt ki, akkor viszont vége, nem javítható. A dugulást általában meg lehet oldani. Mindkét esetben szerelő szükséges hozzá.
(#) roverbp hozzászólása Feb 7, 2011 /
 
Kedves Raptor, Kedves fiúk!

Szeretnék kicseszni az Indesittel és nem megvenni 40 ezerét a vezérlő elektronikát, mert mindenki azt akarja cserélni Nem csupán a 40 ezer a gond, hanem az is, hogy másfél hónapig kell rá várni és ugye a sör sem jó melegen... Eddig az erkély volt a biohűtő, de már az is necces lassan.
[b]Termék:[/b] Indesit BE 33 PI (Evolution) kombi, 1 kopresszorral (sajnos 2004 ben nem volt normális 2 kompresszoros)
[b]Hibajelenség[/b] A fagyasztó rendszeretlenül működik, gyakorlatilag kiolvadás és szétfagyás között, de inkább kiolvadás. A hőmérséklet kijelzés a beállított értékeket mutatja azaz fent +5, lent -13, de elkezd sipolni villogni ahogy kell (hibaüzenet: fagyasztó kiolvadás). Ha eltekerem a hőszabályzót (kikapcsolom) és vissza, akkor látszatra rendesen működik, de nyilván nem ez a megoldás, mert a hiba nem szűnik meg, csak a jelzése.
[b]Kérdés[/b]Tudtok e szakembert, szakit ajánlani, aki ki tudja mérni a vezérlést, hogy hol lehet a gond (valahol olvastam hogy egy kondenzátor csere lehet javasolt).
Mivel ez a panel igy kuka, sok kockázatom nincs a dologban, természetesen szívesen áldozok a segítségért.
(#) handris válasza raptor1974 hozzászólására (») Feb 7, 2011 /
 
Üdv raptor1974
Köszönöm a Válaszod, és a megerősítésed. Ha minden igaz holnap jön a szaki és rákukkant. Így telefonon annyit mondott első nekifutásra, hogy gázhiány vagy dugulás. Meglátjuk.... Mindenesetre Köszönöm a Választ, további szép napot!
(#) raptor1974 válasza roverbp hozzászólására (») Feb 7, 2011 /
 
Én a hőfok szondák ellenállásának megmérésével kezdeném. Könnyen meglehet, hogy valamelyik tönkrement. Lehet, hogy nem teljesen (tehát nem szakadás vagy rövidzárlat ), hanem csak valamennyivel elmászott az értéke, de ez pont elég.
(#) roverbp válasza raptor1974 hozzászólására (») Feb 8, 2011 /
 
Sziasztok!

Köszönöm Raptor, de sajnos se mérőkém, se semmim és azt sem tudom, hogy melyik az .
Akadna egy szaki Pesten? Vagy akár postán is elküldöm és korrekt díjazást ajánlok fel.
Nem hiszem el, hogy nincs egy cég, amely ilyen áramköröket szerel... Bezzeg a szockóban volt minden sarkon...
(#) raptor1974 válasza roverbp hozzászólására (») Feb 8, 2011 /
 
Sajnos ez általános jelenség. Viszont ahány gyártmány, annyiféle elektronika, és ráadásul ugyanazon a modellen belül is változhat. Ráadásul ezeknek a paneleknek a zöme vagy mikroprocesszoros, aminél egy EPROM IC-be van beégetve a működéshez szükséges program, a másik részük mikrovezérlős, ahol a mikrovezérlőn belül van a működésért felelős program. Egyébként ez a jellemzőbb. Ha ez az alkatrész fütyül el, vagy a programot felejti el az elektronika, akkor az alkatrészt (ha egyáltalán be lehet szerezni) hiába cserélik ki, a program hiányozni fog belőle. Ezt pótolni (ha a panelen keresztül programozható egyáltalán) csak márka szerviz tudja. Ebből kifolyólag a panel javítása vagy-vagy eredménnyel történhet. Ha ezt beleszámoljuk, plusz az alkatrész árát meg a munkadíjat, már ott vagyunk egy panel áránál. Ezért nem szakosodott erre egy cég sem. Vannak egyébként olyan ezermester szakik, akik hobbiból bütykölgetnek ilyen cuccokat, legtöbbször nem túl drágán.
A szonda elküldésével az a probléma, hogy előfordulhat, hogy csak az egész hűtővel együtt tudnád elküldeni, mert sokszor behabosítják a vezetéket a palástba.
(#) mezosi hozzászólása Feb 9, 2011 /
 
a regi hofokszabajozon k59 h2800 at irt ha en beteszek egy k59 h2806 os hofok szabajozot vajon menni fog kosz szepen a valaszaitokat es a segitseget
(#) raptor1974 válasza mezosi hozzászólására (») Feb 11, 2011 /
 
A 2800-ás kikapcsolási értéke -29 és -18,4 fok között van.
A 2806-ról semmilyen adatot nem leltem, úgyhogy nem tudom jó e helyette.
(#) OzoraPet hozzászólása Feb 21, 2011 /
 
Sziasztok!

A következő problémám: Vettünk egy hűtőgépet, használtan „kisebb” hibával. A hűtőgép típusa INDESIT BA13, alulfagyasztós.

A hiba az előző tulaj szerint:
a hűtőgép hűt rendesen (fagyasztó, felső rész is, csak jegesedik a hátfal, és neki azt mondta egy szerelő hogy gáztöltést igényel).

Saját tapasztalat:

Bekapcsolva beindul a kompresszor és rövid időn belül lehűti mindkét teret (felső rész 8fok alatt, a fagyasztó ~-20fok). És a felső részen tapasztalható a jegesedés a belső hátfalon nem vészes, csak a dér fagy meg.

Az általam tapasztalt jelenség az, hogy a hűtő folyamatosan hűt, nem akar lekapcsolni (talán ezért is lehet a jegesedés, hogy „túlhűti” a felső teret? nem tudom, vagy a kevés gáz miatt nem tudja kellően lehűteni? és csak megy megy). Ha letekerem (kikapcsolom a hűtőt a leolvasztási állapotig), akkor leáll a kompresszor. Visszakapcsolom, és akkor nem indul be csak kb 1-1,5 óra múlva, ha megemelkedik a hőfok a hűtőben, és ebből az állapotból nem hajlandó leállni.

Több szerelő a kalorikus körből való gázelillanást említi (+hogy nem javítható), és azt tanácsolják hogy kapcsoljam le a hűtőt kb 1-2 hétre, és utána kapcsoljam be ha nem hűt akkor a gázszivárgás volt a bűnös és kuka.

De bízom benne hogy a hőfokszabályzó...

Valakinek van tapasztalata hasonló hűtőnél az alábbi problémára?
(#) raptor1974 válasza OzoraPet hozzászólására (») Feb 22, 2011 /
 
Ha csak egy keskeny csíkban jegesedik a normál tér hátlapja, akkor jó eséllyel hűtőközeg szivárgás. Ha Egy aránylag nagy, téglalap alakú rész egy ormán deresedik és erősen túlhűt (értsd fagyaszt a normál tér is), akkor már sanszosabb a termosztát. Ha szivárog belőle a hűtőközeg, akkor sem 100% hogy javíthatatlan, mivel lehet, hogy a keretfűtés szivárog, amit ki lehet iktatni.
Próbálkozásként esetleg ki lehetne próbálni egy hőfokszabályzó cserét. (Ranco2808 vagy 2840-re)
(#) OzoraPet válasza raptor1974 hozzászólására (») Feb 22, 2011 /
 
Üdv.

Hát csak egy keskeny csíkban jelentkezik a jegesedés (legfelső polc felett), inkább úgy mondanám, hogy a "dér lefagy" egy picit, mert ha manuálisan lekapcsolom a hűtőt akkor hamar eltűnik.

Egyébként tegnap este/éjjel mértem, bennt a hűtőben hamar megvan a +7 fok, aztán egész délelőtt ment, párom egyszer le és felkapcsolta (kb 1-1,5 óra múlva indult újra), hazaértem 4 körül akkor +2 volt. A fagyasztó meg stabil -20, -21 fok.

De ma kaptam egy olyan tanácsot, mit amit te is írtál. Ennek a menete gondolom szakember, "leköti" a keretfűtést, és újratölti R600a-val). Ennek mennyi lehet a költsége?

(Egy háztartási kisgépesnél egyből a kalorikus körhibára utalgat a srác, és hogy kuka a hűtő, és hogy állítsam le ~1hétig és ha elillan belőle a gáz akkor biztos hogy kuka)

Hát ma délután pont vettem egy hőfokszabályozót, próba szerencse, este beszerelem. Ha továbbra is fennáll a hiba, akkor jönne a keretfűtés lekötés.

köszönettel
Üdv.
(#) OzoraPet válasza OzoraPet hozzászólására (») Feb 22, 2011 /
 
Illetve, társalogtam máshol is, és olyan tippet is kaptam, hogy "szűrőcsere és gáz újratöltés" (persze tömítettség ellenőrzés után).

Mindenesetre az új hőfokszabályozót beépítem.

üdv.
Következő: »»   35 / 291
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem