Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Unitra AS632-es tuner áthangolása
 
Témaindító: lui144, idő: Ápr 21, 2010
Témakörök:
Lapozás: OK   2 / 3
(#) Fantasy válasza pucuka hozzászólására (») Ápr 21, 2011 /
 
Üdv. Úgy néz ki, hogy sikerült áthangolni a tunert jönnek vele az adások egész jól, de vannak hibái: Az összes állomás csak monóban fogható a sztereo dekóder nem kapcsol be, nem világít a led. A másik hiba: a hangolásjelző sem világít egyátalán. A térerőjelző ledsor csak a helyi adóknál működik , akkor majdnem mindegyik led világít. Mit lehetne még tenni?
(#) Medve válasza Fantasy hozzászólására (») Ápr 21, 2011 /
 
Hali, én azt gyanítom, hogy a bemeneti köröket kell már "csak" utánahangolni
(#) Fantasy válasza Medve hozzászólására (») Ápr 21, 2011 /
 
Üdv. Még megkísérlem azt is, bár alapvetően az a legnagyobb probléma, hogy akitől ezt a tunert kaptam az már belepiszkált egyik másik tekercsbe tövig be volt nyomva a vas.
(#) Medve válasza Fantasy hozzászólására (») Ápr 21, 2011 /
 
Ja, olvasom...még az a szerencse, hogy nem sérült!
Ám itt van előttem egy olcsó rádió, abban kerámiaszűrő van az antenna és az előerősítő között. Na ezt nem kell hangolni!
(#) Fantasy válasza Medve hozzászólására (») Ápr 22, 2011 /
 
Ja és még az AFC-MUTE kapcsoló benyomásakor elnémul amikor állomáson van.
(#) Medve válasza Fantasy hozzászólására (») Ápr 22, 2011 /
 
Bizonyára a rosszul hangolt bemeneti körök miatt mincs meg az a térerő (AGC fesz), ami a zajzárat kinyitja.
(#) Fantasy válasza Medve hozzászólására (») Ápr 22, 2011 /
 
Megnéztem, a bemeneti kör tekercsének vasmagjának mindkét végéből egy pici darab le van pattanva, gondolom mert nem megfelelő szerszámot használtak a "hangoláshoz". Nem tudom, hogy ez mennyiben ront a dolgon. Az FM KF részben nem lehet valami?
(#) Medve válasza Fantasy hozzászólására (») Ápr 22, 2011 /
 
Valószínű, kicsit beljebb kellene tekerni, mint ahol eredetileg volt. Ne használj fém csavarhúzót a ferritmaghoz, ha lehet. A KF működését, ellenőrizheted, ha beszerzel egy "tuner kockát", és a bemenetére azt teszed. Én tervezek egy rádiós "építőkészletet" az ilyen kísérletekhez.
(#) Fantasy válasza Medve hozzászólására (») Ápr 22, 2011 /
 
Az lesz, egy jól működő rádióból a tunert egy darab árnyékolt vezetékkel átvezetem erre, most már kíváncsi vagyok.
(#) pucuka válasza Fantasy hozzászólására (») Ápr 22, 2011 /
 
Egyenként, és finoman, nagyon óvatosan megtekerhetnéd a KF tekercseit, de mindíg csak egyet, megjegyezve hogy pl 1/4 fordulatot tekertél jobbra, és figyelve egy műszerrel az AGC feszültséget. Az utolsóhoz, a demodulátorhoz ne nyúlj, úgysem hoz sokat az érzékenységen, és csak elállítod a fázis diszkriminátort is. Most nem látom, hogy milyen a térerősség kijelzője, de jobb ha arra nem hagyatkozol.
(#) Fantasy válasza pucuka hozzászólására (») Ápr 23, 2011 /
 
A hangolóegységet átvezetékeltem egy jól működő rádiós erősítő(unitra aws-303) kf bemenetére, és tökéletesen működött. Majd megcsináltam ugyanezt fordítva is, na ekkor ismét a már korábban leírt jelenséget produkálta. Itt már világos volt, hogy kf hiba van, az L12 tekercsen kellett egy picit mozdítani, és egyből sztereo, és világít a hangolásjelző is. De a térerőmérő még továbbra sem jó, nagy térerejű adóknál is csak egy két led világít.
(#) pucuka válasza Fantasy hozzászólására (») Ápr 23, 2011 /
 
Van rajzod a KF -ről is?
(#) Fantasy válasza pucuka hozzászólására (») Ápr 23, 2011 /
 
Van rajzom a teljes készülékről, sőt az unitra torony többi részéről is megvan a rajz(erősítő, deck).Ma délelőtt még foglalkoztam vele, kezd egész jó lenni, a hangja gyönyörű tiszta, nem torzít. A térerőmérőre visszatérve, a rajzon szereplő két bekarikázott trimmerpoti közül a felső az Fm részhez tartozik, ezen állítottam egy kicsit így a nagy térerejű adóknál a teljes ledsor világít. Am-en is ugyanez volt a baj, ahhoz pedig az alsó poti tartozik. A kf ic feszültségei nálam kevesebbek a rajzon szereplő értéknél talán ez játszik közre.

a.JPG
    
(#) pucuka válasza Fantasy hozzászólására (») Ápr 23, 2011 /
 
A rajz kicsi, a szemem meg már nem a régi. A lényeg, hogy a térerősség kijelző honnan veszi a térerősséggel arányos jelet AM, és FM esetén. Azt kell megtalálni, hogy mitől van jelentős különbség. Ha két potival külön-külön állítható, akkor csak be kell állítani. Az FM KF végén a határolás miatt nem arányos a KF jel szintje a bemenőjellel.
(#) Fantasy válasza pucuka hozzászólására (») Ápr 23, 2011 /
 
Felraktam ismét a rajzot, az előbb elfelejtettem beállítani úgy, hogy ne méretezze át a rendszer.

b.JPG

a.JPG
   
(#) Fantasy válasza pucuka hozzászólására (») Ápr 25, 2011 /
 
Üdv. Ma végre elkészült a tuner, össze is raktam, tökéletesen működik (88-108MHz), a távoli adókat is szépen veszi sztereóban, igen jó lett az érzékenysége is.
Ezúton szeretném megköszönni a segítséget mindenkinek, aki a témában hozzászólt.
(#) Kempo hozzászólása Ápr 4, 2012 /
 
Sziasztok!

Egy olyan problémám lenne, hogy van egy Unitra AWS 303-as rádióm és ezt szeretném áthangolni/áthangoltatni keleti frekvenciasávról nyugatira. Valaki ebben tudna nekem segíteni vagy el tudná vállalni vki? (Az a baj,hogy én teljesen nem értek ezekhez a dolgokhoz, olvastam vmit az oszcillátorral kapcsolatban, de még azt se nagyon tudom,hogy mi az) A rádió teljesen működőképes, az adókat be tudja fogni, 95-104-es frekvenciatartományban csak lejjebb nem...
Esetleg van vmilyen ötletetek?

Köszönöm előre is!
Üdv
(#) pucuka válasza Kempo hozzászólására (») Ápr 4, 2012 /
 
Ha visszaolvasol, akkor láthatod, hogy eredetileg is kétféle sávra készült. A kapcsolási rajzon levő megjelölt kondikat kell kicserélni, és újrahangolni. Ha csak a trimmer kondikkal lett áthangolva, akkor még az eredeti kisebb sávátfogás is lecsökken. Ezért a szűkebb hangolhatósági tartomány. Az OIRT normában csak 8,2 MHz a sáv, az EBU norma szerint 20,5 MHz.
(#) boldogblog hozzászólása Szept 15, 2014 /
 
Sziasztok!
Ezen topik segítségével hangoltam át én is a rádiómat. A 3 kondit kicsíptem és a tekercsekkel és a trimmerekkel szépen be lehetett hangolni. Sávátfogás jó, érzékenység jó!
A térerő jelzőt a kijelző panelen lévő trimmerel a leg érzékenyebbre, de még fals jelzés nélkülire állítva, az alaplapon lévő R235-R236-al be tudtam állítani jóra. Vigyázat ezek a potik beleszólnak a jelszintbe is! Könnyen túl lehet vezérelni az utána jövő fokozatokat. De azért be lehet állítani, csak szöszölni kell egy kicsit.
(#) Fantasy válasza boldogblog hozzászólására (») Szept 15, 2014 /
 
Nem nehéz áthangolni, és azt mondom, hogy tökéletes is lesz, feltéve ha nem úgy jár az illető, mint én. Egy olyan készüléket fogtam ki aminek elég rendesen belepiszkáltak a hangolóegységébe - feltételezem, hogy áthangolás céljából. Az ilyen miatt elég sok idő ment el vele, de megérte, mert nagyon jó lett.
(#) Fantasy válasza Kempo hozzászólására (») Szept 15, 2014 /
 
Az AWS 303-ban ugyanaz a hangolóegység van, mint az AS 632-ben. Az áthangolás menete ugyanaz.
(#) kameleon2 hozzászólása Jan 2, 2016 /
 
Sziasztok! Van egy Unitra AS 630-as tunerem. Tulajdonképpen tökéletesen működik - azaz mégsem. A tunerje elég érzéketlen, régebben volt már ilyen tunerem, vagy 20 éve. Akkor egy mérnök barátom épített bele - talán egy Videoton URH modult a gyári GFE-105 helyett. Akkor nagyon örültem neki, de el is veszítettem a 4db előre beállítható csatornát. Tud esetleg valamelyikőtök megoldást arra, hogyan lehetne érzékenyebbé tenni az URH modult? Esetleg egy erősítő fokozat elé? Hely van a tunerben. Csak az FM része okoz gondot. A stereo led is csak éppen bevillan, a térerőjelző is elég kínlódós. Egy jó antenna ötlet is elég lehet. Minden megoldás érdekel.
(#) FAZ1 válasza pucuka hozzászólására (») Jan 12, 2024 /
 
Az még csak hagyján, hogy ki kell cserélni néhány kondit vagy tekercset, de hogyan?
A tunert magát nem igazán lehet sehogyan sem leműteni az alaplapról, avagy még csak én nem jöttem rá, hogy hogyan?.
Persze - ki is lehet csipkedni, majd a csonkokhoz forrasztani az újakat, de az eléggé gányolás-kategória.
Azt sem értettem még - a varicap diódákat nem valami feszültséggel szokás hangolni? Mert akkor a forgókondi mellett/mögött kellene legyen egy helipot potenciométer is megbújva.
(#) FAZ1 válasza Fantasy hozzászólására (») Jan 12, 2024 /
 
Leírhatnád, hogyan csináltad.
Egyenlőre megpróbáltam simán átkonvertáló áramkörökkel, de sajna nem csinál semmit. Sem a tranzisztoros verzióval, sem az SO42 IC-s változattal, kvarcokkal.
(#) Fantasy válasza FAZ1 hozzászólására (») Jan 13, 2024 /
 
Ezt és az előző oldalt nézd meg, ott fent van csak maga a tuner rajza külön is. A kapcsolási rajzon be van karikázva, hogy melyik 3 kondit kell kiforrasztani, a mellette levő rajzon a tuner kinézeti rajza, azon látható, hogy az adott kondikat hol kell keresni.
Én kiforrasztottam tunert a helyéről, nem volt bonyolult, adja magát, hogy melyik lábak tartják a helyén. A 3 kondit is kiforrasztottam, nem úgy csíptem ki. Aztán a tuner vissza a helyére, hangolás. Az sem volt bonyolult, emlékeim szerint a tunerben csak a trimmer kondikat kellett mozgatni az áthangoláshoz, ez pont 10 éve volt már, aztán lehet, hogy valamelyik tekercsen is kellett, már ne tudom, de hangolásnál kiderül. Előszőr az oszcillátort kellett a helyére húzni, utána a másik két trimmerrel maximumra kellett hangolni, utóbbit gyengén fogható adónál kell elvégezni, hogy a minél tisztább legyen az adás, illetve a hangolásjelző ledsorban minél több led világítson.
Ez tényleg az a fajta tuner, amit nem nehéz áthangolni, hiszen gyárilag ccir normára is készült. Akkor 3 nagy torony tunerjét is áthangoltam, tökéletes lett, az érzékenysége is kiváló, a távoli adásokat is szépen vették.
Amúgy igen varikapos hangolásúak, a forgókondi végén ott van potméter az urh hangolásához.
Az átkonvertáló vackokat én nem sokra tartom, amit normálisan át lehet hangolni azzal érdemes foglalkozni. Még a csöves rádiónál sem tartom főben járó bűnnek, azt sokkal inkább, amikor ezeket szétverik a hálózati, kimenő trafó és a végcsövek miatt, holmi deszkára összetákolt csöves erősítőért.
(#) FAZ1 válasza Fantasy hozzászólására (») Jan 14, 2024 /
 
Érdekelne, hogyan forrasztottad ki?
Levetted a fém hátlapot? Avagy kiemelted a komplett alaplapot?
(#) pucuka válasza Fantasy hozzászólására (») Jan 14, 2024 /
 
Azért azt is tudni kell, hogy az így átalakított tuner csak 104 MHz -ig hangolható, ahhoz hogy a teljes sáv átfogható legyen, az oszcillátor soros kondiját picit nagyobbra kell cserélni a megadottnál.
A hozzászólás módosítva: Jan 14, 2024
(#) FAZ1 válasza pucuka hozzászólására (») Jan 14, 2024 /
 
Nekem se woblerem, se szkópom, se frekvenciamérő szerkezetem nincsen. Valójában azt sem igazán tudom, melyik lenne az egészben az oszcillátor? (Talán az L7 vagy L8 tekercs?)

Mindenesetre ma kiszedtem a hangolóegységet (hátulról a hátlap levétele, majd a rögítések kiforrasztása után), így most teljesen előttem van. A fotóval teljesen megegyező küllemében.
/lsd. fotó/
A CCIR sáv eredetileg meddig tart? 109 MHz, vagy van annál tán még feljebb is?
Régebben (kb. 15 éve) hangoltam át nyugatról behozott CCIR sávos URH rádiókat OIRT sávosra, de ez most éppen és pont a fordítottja lenne. Ott és akkor többnyire a tekercsek menetszámán kellett csökkenteni.
Most ennél a tekercsek megmaradnak, csakis a bejelölt kondikat kell kioperálni? (A szines fotón a 3 db. zöld vonallal bekarikázott helyekről)? A pirossal bekarikázott az mi lenne?

Haladok, haladok, de lassan mint a csiga. Régebben még tudtam mérni szkóppal, de sajnos már azt is elfelejtettem. Kiestem a gyakorlatból. A METEX műszerem ugyan mér, de az nem az igazi.
(#) pucuka válasza FAZ1 hozzászólására (») Jan 14, 2024 /
 
Én is már elég régen fglalkoztam áthangolással. A CCIR --> OIRT iránynál azért kellett a tekercseket bizgálni, mert a Q miatt muszáj volt, és így volt egyszerűbb.
Modulátor: 4 menetről 5 re, az oszcillátor: 3 menetről 4 -re, és akkor be lehetett hangolni a trimmerekkel. Bár volt, hogy beledugtam egy sárga ferritmagot, és gyertyával leöntöttem.
Fordítva is működik normál esetben, de a nagyobb sávszélesség miatt, és mert az unitra úgy készült ahogy, kondicserével megoldható. Nagyjából a 2/3 értékűre csökkentve.
Az oszcillátor a bázis körében van a hangolás. A C12 -at 15 -ről 10 pF -re kell cserélni.
A sávnyújtás kondiját C15 12 pF -et 15, vagy 18 pF -re, sajnos játszani kell vele, hogy Bp -en szóljon a Kossuth.
(#) Fantasy válasza pucuka hozzászólására (») Jan 14, 2024 /
 
Ezek a tunerek gyönyörűen kimentek 108MHz-ig, kondit cserélni egyáltalán nem kellett benne, csupán azt a bizonyos 3db-ot kivenni. AZ AS-630 Unitra tuner gyárilag 88-108MHz-es.
Következő: »»   2 / 3
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem