Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Hűtőgép probléma
 
Témaindító: ZLED, idő: Feb 4, 2007
Témakörök:
Lapozás: OK   42 / 291
(#) raptor1974 válasza shaba25 hozzászólására (») Ápr 22, 2011 /
 
Én személy szerint a hagyományos hűtők mellett tenném le a voksomat. Hogy miért? A no-frostos hűtőket általában elektronikus vezérléssel látják el, ami egy elég erős meghibásodási pont, ráadásul legtöbbször elég drága is. Minimum van benne egy fűtőbetét a mélyhűtő elpárologtatójának olvasztásához, minimum egy ventilátor a belső légkeringtetéshez, illetve vagy plusz egy ventilátor vagy egy motoros légszelep vagy egy mechanikus dammer a normál tér hőfok szabályzásához. Legtöbbször van még egy ventilátor hátul a kondenzátor hűtéséhez, ami sokszor eldugítja a levegő beszívó nyílásokat, ez magas kondenzációhoz vezet ami egyéb, elég súlyos problémát tud okozni (pl. kompresszor halál). Ezeken kívül is lehetnek még benne technikai csavarások, és ezek mind lehetséges meghibásodási pontok. Ezzel szemben a hagyományos hűtők elég egyszerűek, aránylag kevés lehetséges meghibásodási ponttal.
(#) shaba25 válasza raptor1974 hozzászólására (») Ápr 22, 2011 /
 
Nagy valószínűséggel hagyományos hűtő lesz belőle, mert azt engedi a keret. Esetleg az Argos márkát ismered vagy ez egy gagyi?
(#) shaba25 hozzászólása Ápr 22, 2011 /
 
http://hgc.hu/termek/115/bosch+kgv36v00.hgc
Erről kérhetnék véleményt? :pirul:
(#) raptor1974 válasza shaba25 hozzászólására (») Ápr 22, 2011 /
 
Tapasztalataink szerint (több kollégával egyetértésben) azt kell megvenni, amelyikre több garanciát adnak. Gyakorlatilag a hagyományos hűtőkben ugyanazt találod, bármilyen típust veszel. A hűtőközeg R600a, a kompresszor legtöbbször Danfoss vagy ACC (Elektrolux). Ezeknek a hűtőknek a leggyengébb pontja a normál téri hűtőtest. Ez szeret kilyukadni, és ezt nem is lehet javítani.
Az Argost nem ismerem, de ettől még lehet jó. A szervízháttérnek érdemes utánakérdezni.
A BOSCH hűtőknél ha speciális alkatrész kell hozzá (pl. elektronika, ha elektronikus vezérlésű) azt elég drágán mérik. Amúgy túl sokat nem javítottam (bár lehet, hogy azért, mert azonos kategórián belül drágábbak sok más ismert típusnál), de ezek szinte mind kompresszorcserések voltak (Matshushita).
Amúgy ár/érték szerint nem tűnik rossznak.
(#) raptor1974 válasza blackdog hozzászólására (») Ápr 22, 2011 /
 
Ami egy pár tizedes furatú kapilláris csövön átmegy (ami legalább 2m) az nem valószínű, hogy problémát fog okozni a kompresszornál. Amúgy ez a dugulás símán lehetett olajdugó. Az R134a híresen rossz olajoldó. Ha ez a készülék sokat állt valahol, ráadásul hidegben előfordulhat, hogy az olajban aránylag sok hűtőközeg elnyelődött. Ez bekapcsoláskor fokozott olajelhordáshoz vezethet, ami előbb utóbb a kapcsőben köthet ki, ahol a fent említett jelenséget okozza.
Én nem a tanulmányokat olvasom, hanem a fülemre és arra hagyatkozok, hogy sok helyen találkoztam olyan készülékkel, ami abban a helyiségben volt ahol aludtak. A "kluttyogó sípoló" hang egyes esetekben tényleg erős, de egyáltalán nem általános. Az invertert inkább ne tegyék bele a háztartási készülékekbe. Vannak inverteres Danfoss kompresszorral szerelt hűtőládák, igaz nem háztartási készülékek. Elég sok invertert cseréltünk már rajtuk. Van, hogy a kompresszor nem megy az új inverterrel sem, viszont egy másikkal meg igen. Viszont ezzel az inverterrel meg egy másik tökéletesen jó kompresszor nem megy, ami esetleg az elsővel meg meg megy. Ez egy ilyen borsos árú alkatrésznél nem túl nagy előny. A dugattyús kompresszorokat elég nehéz lesz kiváltani. A scrollnál mélyhűtő tartományban (ahol a háztartási hűtők jellemzően járnak) hűteni kell a csigát, ráadásul elég csúnya visító hangot adnak. (pl. Bitzer dugattyús vs Scroll) A gördülő dugattyús kompresszorok halkak, de ugyancsak nem mélyhűtő tartományra lettek kitalálva.
(#) blackdog válasza raptor1974 hozzászólására (») Ápr 22, 2011 /
 
Ezzel mind tisztában vagyok. Én arra próbáltam utalni, hogy ami ma általános a háztartásban az korábban az iparban jeleskedett.
Nekem szerencsére nincs tapasztalatom inverter hibával igaz én 100 kW teljesítmény felett dolgozom. Jó azért akad bőven 10-100 között is.
Abban bízom, hogy lesz olyan fejlődés, hogy 1 kW alatt is jó és megbízható inverter és scroll és/vagy rotary kompresszorokat gyártanak.
(#) blackdog válasza shaba25 hozzászólására (») Ápr 22, 2011 /
 
Ez vagy ennek az elődje van nekem is.
Műszakilag teljesen rendben van. Alap hűtő (ennél többet ne is keress ebben az ár kategóriában). Az enyém 4 éves, de még csak 1x volt leolvasztva a fagyasztó. A normál teret nem kell.
Egész pontos a hőfok szabályzása.
Hátránya, hogy szerintem hangos éjszaka. Persze nekem a 22 dBA is hangos így ez megítélés kérdése is.
(#) raptor1974 válasza blackdog hozzászólására (») Ápr 22, 2011 /
 
Amúgy alapból én is ipari hűtéssel foglalkozom elsősorban. Tervezés, gyártás, kivitelezés, javítás. A háztartási hűtőkkel is elég régóta kapcsolatban vagyok.
Nemrég Pesten láttam egy tecumseh aggregátot. A teljesítménye nem lehetett túl nagy a kondenzátor méretéből ítélve max 1-1,5 kW. Inverteres gördülő dugattyús kompresszor volt rajta.
(#) blackdog válasza raptor1974 hozzászólására (») Ápr 22, 2011 /
 
1,5 kW azért hagyományos háztartásba szerintem sok.
És kíváncsi lennék az árára is.
Igaz egyre divatosabbak a tehetősek körében side by side hűtők. (majmoljuk csak amerikát)
Sőt az elmúlt 2 évben egyre több a lakossági megkeresés (és a megvalósulás is), hogy nem vesznek hűtőt, hanem kis kamrát építtetnek. Soha nem fogom megérteni, hogy miért. 1-2-3 m2 kamra. Hurrá van egy 'hűtője' ami jó nagy és még be is mehet. És persze mindezt számítógép vezérli. Nem szeretem....
(#) raptor1974 válasza blackdog hozzászólására (») Ápr 22, 2011 /
 
Csak érdekességként említettem. Felénk nem nagyon jellemzőek ezek a kis kamrák, mivel a méretükhöz képest drágák.
(#) blackdog válasza raptor1974 hozzászólására (») Ápr 22, 2011 /
 
Nem tudom, hogy te merre tevékenykedsz, de mi nem csak itt a környéken, de Pesten is építettünk ilyen kamrát.
(#) ezermester1 válasza Kismajom1979 hozzászólására (») Ápr 24, 2011 /
 
melyik oldalra lett fektetve a hűtő szállításkor, teszem azt ha a kompresszorral szemben állok?Ez fontos a dugulás végett.
(#) raptor1974 válasza blackdog hozzászólására (») Ápr 25, 2011 /
 
Vannak gépein Kamcsatkától Vietnamig, itt Magyarországon elsősorban az Dél-alföld.
(#) Nimira hozzászólása Ápr 25, 2011 /
 
Van egy LG GR 399SQF kombinált hűtőnk. Hétvégén arra jöttünk haza, hogy a fagyasztó részen minden étel kiolvadt. Az ajtaja zárva volt. A hűtő működik de mégsem fagyaszt. Mi lehet a probléma? Nagyon megköszönöm, ha tud valamilyen információval szolgálni.
(#) Kismajom1979 válasza ezermester1 hozzászólására (») Ápr 25, 2011 /
 
A hűtőgép háta mögött állva a kompresszor a bal oldalon van,azon az oldalon feküdt a hűtő.
(#) StMiklos válasza Nimira hozzászólására (») Ápr 25, 2011 /
 
Szevasz!
Ha a hosszú áramszünet kizárható, és működés alatt azt érted, hogy jár a kompresszor (honnan tudod?), akkor első blikkre dugulás vagy gázhiány (inkább az utóbbi).
Mindkettő javíthatóságához (dugulás megszüntetése, gázszökési hely megtalálása/hozzáférhetősége) elfogadható költség mellett jó adag szerencse kell..
Normáltérben azért hűt valamit?
Üdv: StMiklos
(#) Nimira válasza StMiklos hozzászólására (») Ápr 25, 2011 /
 
Köszönöm a gyors választ. Nem tudom, hogy volt e tartós áramszünet. Szombat reggel még minden fagyott volt, hétfő reggelre a dolgok 90% kiolvadt. A hűtő hűt és a fagyasztóban is hideg van. Csak nem fagyaszt. Kipróbáltuk 1 dl vízzel. Kb. 3 órája van bent, jéghideg csak nem fagy meg. A Hűtőnek ugyanolyan hangja van mint eddig.
(#) StMiklos válasza Nimira hozzászólására (») Ápr 25, 2011 /
 
Szevasz!
Nem tudom miben van a víz a mélyhűtőben, de lehet kevés a 3 óra.
Dugulás vagy inkább gázhiány valószínű. Azért egy hőmérő a mélyhűtőben nem ártana valahonnan, mert a -1 fokos meg -18 fokos hús is kopog, bár ez valószínűleg Téged nem fenyeget..
Mennyire meleg hátul az fekete rács (ha nem palástkondenzátoros)?
Üdv: StMiklos
(#) Nimira válasza StMiklos hozzászólására (») Ápr 26, 2011 /
 
A hátulja zárt a hűtőmnek. Reggelre sem fagyott meg a víz."Dugulás vagy inkább gázhiány valószínű." Egy három éves hűtőnél ez, hogy történik. Csak úgy elengedi valahol? Érdemes javítani, újratölteni? Vagy hagyjuk az egészet? De még jó 6 év alatt ez a második hűtőnk. Az első Elektolux volt annak is nyenyo. Most lehet ennek is. És nem filléres hűtőkről van szó. És mind a garancia lejárta után. Szerelőt találni, meg tűt a szénakazalban. Köszönöm az eddigi segítséget.
(#) billig válasza Nimira hozzászólására (») Ápr 26, 2011 /
 
Üdv.A tipusát írd meg a hűtőnek.A gáz hiányos akkor lukas a rendszer,ha ledugul akkor esetleg át kell mosni a rendszert de mind a két probléma babrás. Esetleg az ajtó keret fűtés kijukadt. üdv billig
(#) ArpiCBR hozzászólása Ápr 26, 2011 /
 
Sziasztok!

Zanussi hűtészekrénnyel kapcsolatban írok. A típus ZRA625CW.
A gondom pedig az vele, hogy a hűtő belsejében, hátul lévő lemezről amikor az automatikus leolvasztást csinálja a gép, akkor a vízcseppek a hűtő aljában kötnek ki. Ezzel szépen el is ázik az oda rakott termék. Azt nem tudom hogy a lemezről már eleve oda cseppen a víz, vagy a víz vájúból csapódik ki, de mindig tócsa áll az alsó részen.
Volt már valakinek ilyen problémája?

A választ előre is köszönöm!
(#) kaqkk válasza ArpiCBR hozzászólására (») Ápr 26, 2011 /
 
Hátul van egy csepp elvezető "vályú" annak a közepén egy kifolyó , ezt kell megpiszkálnod mert eldugult !
Egy szívószál vagy egy merevebb drót megteszi .
(#) ArpiCBR válasza kaqkk hozzászólására (») Ápr 26, 2011 /
 
A hűtő új, szóval nem lehet eldugulva, és a vájú nincs tele vízzel, ne úgy értsd. Egyszerűen a vájúban és az előtte lévő pár centis területen is van víz. Ebből gondoltam, hogy a lemezről nem a vájúba cseppen a víz, hanem elé, vagy pedig a vájúba cseppen és onnan csapódik ki. Nézte már szerelő is és nem tudott vele mit kezdeni.
Sajnos.
(#) raptor1974 válasza Nimira hozzászólására (») Ápr 26, 2011 / 1
 
A hűtőgép hátulján, a kompresszor térnél van egy takaró lemez. Le kellene venni, és megnézni, hogy a levegőző nyílások nincsenek-e elrakódva, illetve, hogy a kompresszor mellett levő kondenzátor ventilátor üzem közben forog-e. Ha a nyílások eltömődtek, vagy a ventilátor nem forog a kondenzációs nyomás nagy lehet, és nem lesz a kompresszornak teljesítménye. Ez csak egy lehetőség, ettől még simán lehet dugult vagy gázhiányos is. Esetleg még érdemes volna megnézni, hogy a hűtőtest nincs-e teljesen eljegesedve.
(#) blackdog válasza ArpiCBR hozzászólására (») Ápr 26, 2011 /
 
Attól, hogy a hűtő új még lehet, hogy eldugult. Drótszálat dugj le a lukon annak a kompresszor felett ki kell jönnie, ha nem akkor vagy dugult vagy gyártási selejt.
Másik, hogy nincs kiszintezve a hűtő. Bár ez esetben elég csálén állhat.
(#) wpetya válasza blackdog hozzászólására (») Ápr 26, 2011 /
 
Nézd meg, hogy nem dől-e előre a hűtőd a vízszinthez képest. Nekem egyszer ez volt a hiba, hogy előre folyt a víz, és nem a levezető csatornákba.Én mindig úgy állítok be egy hűtőt, hogy kicsit hátradőljön.
(#) wpetya válasza wpetya hozzászólására (») Ápr 26, 2011 /
 
Érdemes szétnézni a használtcikkeseknél hűtő ügyben, és tudom ajánlani a Bosch-Lehel hűtőket.Pár tízezerért megveheted, és vígan elduruzsol még vagy tíz évig. Arra kell figyelni, hogy ne legyen hangos, és büdös a gáztól, és persze jó-e a kasztnia. (Nincs e szétrohadva.)Sokszor még pár hónap garanciát is adnak rá. A családban már van egy pár, és mind használtan vettük.
(#) Nimira válasza billig hozzászólására (») Ápr 27, 2011 /
 
LG GR 399SQF kombinált hűtő
(#) nicknév hozzászólása Ápr 30, 2011 /
 
Sziasztok!

Van egy Electrolux hűtőm, 5 éves lesz, alul fagyasztó, fent normál. Ha 1-es fölé tekerem, akkor volt, hogy nagyon hűtött fent (egyébként NoFrost-os), 2-es környékén rá is fagyott a pára. Ezzel egyébként nem is lenne gond, de nem tudom, hogy van-e köze a problémámhoz. (Most picivel 1-es fokozat alatt van a szabályzója)

Azt vettem észre (az elmúlt pár hétben), hogy fél óránként kapcsol be és egyre hangosabb. Hallani ahogy bekapcsol, folyamatosan zúg és amikor kikapcsol, akkor olyan mint amikor leáll egy ventillátor, nem tudom normálisabban megfogalmazni, hallatszik, hogy valami fokozatosan lassul és megáll (ez a leállás pár mp csak, a motor úgy 5-10 percig megy).

Leolvasztottam ma, mert annak ellenére, hogy NoFrost, a legfelső (fél fiók) tiszta jég volt, azt hittem elmúlik, de nem. Döntögettem is, akárhogy mozdítom, nem halkul. Kihúztam a helyéről (van egyébként elég hely szellőzni), hogy megnézzem honnan jön a zaj, a burkolat alól - gondolom ott a kompresszor.

Abszolút zéró vagyok hozzá, a világítást nem tudnám megcsinálni, szerintetek mi a megoldás? (Szerelőn kívül... Ha mégis az kell, akkor örömmel venném, ha Bp-n ajánlanátok megbízhatót, aki nem horror árban dolgozik). A fogyasztás növekedésről nem tudok nyilatkozni, annyira nem volt feltűnő az áramszámlám, pár hónapja eldugult a sima hűtőtérben a levezető cső, de azt kitakarítottam... Más baja eddig nem volt.

Köszönöm:

Rami
(#) brunci hozzászólása Máj 1, 2011 /
 
Sziasztok !

Nekem is lenne egy hűtőproblémám. Van egy Whirpool ART 668/G tipusú 200/100-as kombihűtőm.Két hete vettük észre ,hogy a fenti normál hűtő rész egyre kevésbé hűt,majd pár napra rá megállt és nem kapcsolt be. Hívtunk egy szerelőt aki a hőfokszabályzó termosztáttal kezdte, majd kicserélte. És működött.Elindult,de másnapra a felsőrész nem ment lejjebb 12-13 foknál. Vissza hívtuk szerelőt aki nekiállt és kikötötte a keretfűtést,szűrőt cserélt és feltöltötte az adattáblán szereplő 110g 134-es gázzal +tett hozzá kb 6% 600-as gázt. Bekapcsoltuk és vártuk az eredményt.
A hűtő kb 20-24 órát ment egyfolytában,az alsó mélyhűtő része remekül hűtött viszont a felső rész csak kb 7-8 fokra hűlt majd megállt.Újbóli bekapcsolás majd egy fél nap.Majd napról napra magasabb hőmérséklet a felső részen.Szerelő,+gáztöltés.Változás annyi, hogy kb 2 óránként kapcsol be és ki. Még mindig nem megy lejjebb,közben folyamatos hőfokmérés lent és fent.Alsó részt pillanatok alatt fagyasztja -30,-31-ig de a fenti részbe nem akar eljutni a hideg.Szerelő +gáz, semmi változás. Most ott tartunk ,hogy elvittük a szerelőhöz, hogy otthon tesztelje.

Kérek mindenkit ,akinek hasonló problémája volt a hűtőjével és sikerült megoldani, vagy tudja, hogy mi lehet a gond vele az írja már meg.

Köszönöm szépen: Brunci
Következő: »»   42 / 291
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem