Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » TV hiba, mi a megoldás?
Tisztelettel,
Köszönöm a jóindulatot, sajnos a megadott linken nem tudtam azonosítani az elkókat és még más helyeken is keresgéltem a TV rajza után, de ezt a modelt sajnos sehol nem találtam. A kedden leirtakat még meg toldanám egy más hibával kapcsolatos kérdéssel amit elfelejtettem, nem tudom lehet-e a két hiba között összefüggés. Stand-by -ból indulásnál normál a hangerő, kikapcsolt állapotpól pedig a normálon felüli 250-es hangerővel indul, nem memorizálja a kikapcsolás elötti beálítást. Sajnos nagyon kevés idöm van vele foglalkozni, de azért amikor időm van elszorakoztat.
Azokat a fényes tetejű álló elektrolitkondenzátorokat csak be tudod azonosítani. Rajz: Bővebben: Link.
Az általam írt alkatrészek a sorvég környékén vannak a 175V-os ágon. Elnézést a rajz minőségéért, jobbat sehol nem találtam. A 4 kis elkót kicseréltem, szerintem a táppal semmi baj nincsen, közben rákötöttem még egy 40W-is izzót, azzal 122V-ra esett a feszültség, méréseim alapján 30W volt a terhelés. Szerintem a sorvég környékén lehet a baj, a sorvégtranzisztor pár másodperc üzem után is megfoghatatlanul meleg. Egyenlőre eddig jutottam.
Minden esetben leesik 90V-ra a sortápfesz. Lehet, hogy a sorvégtrafó lenne menetzárlatos? De a nagyfesz ad szikrát, igaz nem folyamatosat.
Az az áramkör(megtaláltam) a videovégfokozat tápját állítja elő.Amikor egy pillanatra jó volt,akkor volt fény az ernyőn?Ha nincs szerencséd,akkor trafós lett.Erre enged következtetni hogy az R209 és a hozzátartozó kondi megégett.A 470nF a G2 feszültség talppontjára van kötve,onnan jöhetett a nagyfesz.Az R209 megvédhette az utána kötött IC-ket....
A hozzászólás módosítva: Ápr 12, 2014
Sziasztok!, valaki nem tudna nekem is egy kicsit?.
Szia!
Ha ez egy 100Hz-es készülék, akkor a feature-box alkatrészeit forraszd át vagy cseréld az egészet.
Szia kadarist! Ez a tévé egy 50Hz-es készülék, legalább is ezt írja a hátulján, vagyis csak a hálózati feszültséget és frekvenciát közlik. Viszont nem tudom hogy hol található ez a feature-box?, és az alkatrészei. Nem segítenél egy kicsit hogy hol található a tévében ez a rész?. Teszek egy pár képet fel a tévé paneljéről.
A hozzászólás módosítva: Ápr 12, 2014
Üres EEPROM-al próbálkoztál vagy csak írottal?
Elég rendhagyó eset, amit próbálok megoldani, ugyanis elég ritkán vagyok a tv lelőhelyén és a szállítása sem megoldott, így csak a panelja van nálam, így próbálok valamit összehozni. Ezért sajnos a kérdésedre sem tudok válaszolni. Tovább méregetve a 175V-os ágon, ami a video végfok panelre meg egy össze-vissza ugráló a műszer méréshatárát is meghaladó feszültséget mértem.
Csak írottal próbálkoztam még!, próbáljam meg üressel is?. Amúgy miért kérded?.
Van olyan processzor, amely bekapcsoláskor alap (jó) adatokkal tölti fel a behelyezett üres memóriát.
Értem, meg próbálom akkor, és ha nem válik be?, akkor hol keressem a hibát?
Őszintén? Fogalmam sincs.
Szép napot!
Van egy Funai 21D-8118F televízió. Cseréltem benne Q603-ast egy BU808DFX-re és 3 kondit C826, C613, C623-as kondit. Folyamatosan beppelt de már bekapcsolható volt. 2 hétig tökéletes működött majd az egyik pillanatban kicsapta a biztosítékot. Próbáltam a kondikat újra forrasztani mert egy kicsit megfeketedett de nem voltam biztos benne hogy csak a flux feketedett meg vagy kontakt hiba lépet fel. De továbbra is kicsapja a biztosítékot. Nem tudom merre kezdjem az áttekintést. Esetleg ha valaki tapasztalt ilyen hibát megmondaná hogy mihez nyúljak? Azt gondolom hogy a tápnál van zárlat de hogy melyik alkatrészt környékezem már meg, azt nem tudom. Üdv, Csepcsavo A hozzászólás módosítva: Ápr 14, 2014
Üdv.
Mérd át a diódákat a tápban, a pufferkondit, és a táp tranzisztorát is ellenőrizd.
Sziasztok azt mi okozhatja hogy ha óvatosan kezdem el bedugni a scartot a beltéribe akkor még jó amint teljesen illeszkedik máris szalad a kép. Többfajta scart-rca átalakító kipróbálva. A többi tv-n ugyanaz a box jól működik scarton és rca-ként. A tv-k scart aljzata nem laza nincsenek lábak lehajolva, bármi más eszköz képe jó ugyanazzal a kábellel, esetleg melyik lábat kellene kikötni ami ezt a zavart okozhatja. Ezek a tv-k külföldi tipusok. A boxon hiába állítok cvbs/rgb semmi változás. Persze a box már ki lett cserélve a hiba ugyanaz.
Ugyanez a tipusu beltéri másnál scart-scartal összekötve hasonló a probléma. A hozzászólás módosítva: Ápr 15, 2014
Sziasztok!
Lenne megint egy bánatos TV-m. Egy PHILIPS CHASSIS GR2.2. Az vele a gond hogy tunerről elosódott csíkozot hang nélküli képet ad. Scartról ok, minden. A táprészben találtam egy 50V 1000uf kondit kicsit kifojva, cseréltem, reménykedve abban hogy ez volt a baja, de hát persze hogy nem. Mellékelek egy képet a képjelenségről ![]() És egy kapcsolási rajzot is. Kérem akinek van ötlete mi lehet a gond az ossza meg velem. Előre is köszönöm!!! PHILIPS CHASSIS GR2.2
Szia!
Mintha derengene hogy én is küszködtem ilyen hibával. Ha cvbs/rgb-re nem reagál akkor kb a TV nem támogatja úgymond "hárdveresen" az RGB közvetlen bemenetet. Ha jól emlékszem, nálam a felbontás állítása oldotta meg a problémát. Ne 1080p-n legyen. Lehet túl nagy neki a felbontás és ezt már a videóprocesszor nem bírja feldolgozni. Húzd kissebbre. De elvileg ez csak a HDMI kimenetre van hatással, viszont az én tapasztalataim box beszereléskor nem ez volt. Mindezek előtt, Scarton csatolj a tv-hez egy dvd lejátszót. Ha azzal jó lessz a kép akkor tényleg valami felbontás hiba. Ha viszont dvd-vel is ez van akkor a tv-ben lessz bibi, a videóprocesszorral vagy jobb esetben csak egy kontakt vagy kondihiba szivat ott.
DVD vagy bármely más beltéri egység tökéletesen működik, amiröl szó van az egy 8 éves konstrukcio de ma is ezt adja a szolgáltató, csak képarányt lehet állítani.
Őszintén megmondva, ez így elég szívás lessz, de lehet még próbálkozni.
Mellékelek egy képet ami majd mutatja mit és hova. Szóval, egyenlőre nem scart kábellel dolgozunk. Csak magában a CVBS jelet adjuk be a tv-nek. Fogsz két szál vezetéket, bekapcsolod a BOX-ot, a TV-t és a TV-t átkapcsolod AV-re. Nézd a mellékelt képet, először az egyik szál vezetéket fölpucolod kicsit és összedugod a scartokat, először a 17-es lábát. A képen látod mejik az nem lehet eltéveszteni. A 17-es a video föld mindkét oldalon. Aztán, fogod a másik szálat, szintén fölpucolod és a BOX scart 19-es lábába dugod. A TV oldalon pedig a 20-as lábra. Nézd a képet és nem fogod eltéveszteni. Ha ezzel megvagy és mindent jól csináltál, már képnek kell lenni. Hangnak nem, azt külön még 2 szállal, meg kell csinálni, a kép szerint. Ha így működik, fogod a Scart kábelt, mindkét végét szétszeded, az egyik oldalon ami a BOX-ba fog menni, a kép szerint minden vezetéket vágj el, csak azok maradjanak ami a képen be van jelölve a Box oldalon. Összerakod ezt a véget és jelöld meg hogy ez menjen a BOX ba. A másik oldallal ugyanezt kell csinálni, csak most a TV oldali megjelölt vezetékeket hagyd meg, a többinek nyissz. Összerakod és ezt a véget is jelöld meg, hogy majd a TV be megy. A jelölés azért kell, mert ez a Scart kábel csak egyirányban fog vezetni. Ha fordítottan csatlakoztatod, akkor nem fog semmit átvinni. Szóval, olvasd ezt el figyelmesen, és szépen sorban a képet és a leírást követve csináld meg. Ha így sem jó a kép, annak a boxnak valami érdekes videó kimenete van. Passz ![]()
Sziasztok!
Az lenne a kérdésem, hogy a mellékelt képeken látható hibának mi lehet az oka. Az utóbbi hetekben kétszer is találkoztam ezzel A hiba a kép jobb oldalán lévő sötétebb nem szabályos árnyalat, ami sötét képen nagyon észrevehető és zavaró. A képernyőt nem érte külső hatás Melegedés okozhatja? Javítható? A hozzászólás módosítva: Ápr 16, 2014
Üdv, Napokban átnéztem az általad leírt dolgokat. Teljes zárlatnak nevezhetem kivétel a kondi. Táp tranzisztoron teljes zárlat. illetve a 4 diódából 2 zárlatos volt. Kicseréltem mind a 4-et a biztonság kedvéért. Olyan problémába ütköztem hogy nem tudom a tranzisztort mivel helyettesíthetem. Jelenleg valami CHN 547 volt ami leolvasható a tranzisztortól. De kiforrasztásnál azt vettem észre hogy a R834-es dióda elszállt és a panel is felszakadt a tranzisztor felől. Képet csatoltam, megoldást még nem találtam ki. Ha valaki esetleg tudja hogy milyen ellenállást vásároljak bele azt megköszönném.
Üdv, Csepcsavo
Szia!
Remélem a tápegység rajza segít.
Sziasztok!
Egy Infracolor 2000 tv-ről van szó. Unaloműzés céljából vállaltam el, jól be is fürödtem vele. Informatikus vagyok, de tévét is láttam már belülről. Az a hibajelenség, hogy a tv nem csinál semmit. Tápegységben szénné égett egy ellenállás ami a táp trafóról jövő körre van kötve. Kicseréltem az ellenállást, annyit elértem, hogy sípol a trafó, de a tv ugyan úgy nem csinál semmit. Készenlét sincs. Mérgembe beletettem egy másik tápot, miután tényleg az ellenálláson kívül semmit sem találtam, bekapcsolt majd leégett az előbb említett ellenállás a másik tápban is. Készenlét akkor sem volt. Szóval elakadtam. Remélem valaki tud segíteni. Előre is köszönöm.
Egy pozíció szám jó volna arról az ellenállásról .De ha jól néztem , akkor R7 , és 100ohm lenne , de nem vagyok benne biztos.
Nos kár volt a másik tápot csak így kamikaze rátenni a tv re , és az is elszállt .Feltéve ha jó is volt a másik táp is .Ha jó volt , akkor most más az tudható , hogy a tv más részénél kell keresni a hibát. Először a tápot kell rendbe tenni , hogy az működjön a tv től leválasztva.Ezután lehet tovább haladni.Sormeghajtás videó végfok , audió végfok stb stb stb .
Szia Eyess!
Rajzot honnan tudnék letölteni? Mert nem tudom minek mennyinek kell lennie. R7 az ellenállás jól emlékszel. Közben megtaláltam a hiba forrását. Megvan égve az eltérítő tekercs a képcső nyakán. Tekercs kinyírhatta a tápot? Esetleg mit tehetett még tönkre? Tudom látni kellene a tévét, de így látatlanban is csak valami támpontot szeretnék. Mert abban biztos vagyok, hogy több tévét javított mint én van egy jó pár év tapasztalat ![]()
Az első támpont legyen a táp az legyen jó először .Utána majd jöhet a többi,
A rajz meg itt lesz hozzá. .
Köszönöm Eyess! Annyit, hogy a tápot, hogy tudom letesztelni? Van ennek valami konkrét módja? Ennyire rossz tévével még nem találkoztam
![]()
A 200V-os ágat leterhelve le tudod tesztelni.vagy a 125V-ost.
Mérj ki mindent a tápban egytől egyig .A táp kimenetén a +145 volt ra tegyél egy 230v/60 , vagy 100w os izzót.Ez azért kell , hogy ne tudjon megfutni a táp.Viszont ez már akkor kell , ha a táp többi részét is a +12 +24 volt stb létét akarod majd ellenőrizni .
Leges legelső körben a táp bemeneti 230 volt ágába mindegy melyikbe egy 230v/100w izzót kell beiktatni sorba kötve ez megvédi az áramkört az esetleges zárlatokból adódó hibáktól. Ez jelen esetben , azt jelenti , hogy ez az izzó csak fel villanhat , ha folyamatosan világít elég erőteljesen , akkor addig hiba van a táp áramkörében. Ha ezeken túl leszel , és a táp jó lesz , és a kimeneti feszültségek is meg lesznek , akkor az első lépés már meg is lesz a tv helyre hozására. A hozzászólás módosítva: Ápr 18, 2014
|
Bejelentkezés
Hirdetés |