Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » USB feszültség
Lapozás: OK   5 / 8
(#) Stadi válasza Emberke hozzászólására (») Jún 29, 2010 / 1
 
Legegyszerűbb, leggyorsabb: sima relé vagy szilárdtest relé.

Ezek közül a sima relé olcsóbb, gondolom.
(#) didyman válasza Lacika hozzászólására (») Jún 29, 2010 /
 
Ehhez az alaplap típusa, telefon típusa érdekes. Sok telefon adatkommunikáció közben nem hajlandó az USB-t tápellátásra/töltésre használni, akár ilyen banális oka is lehet ennek, de egy normál asztali mobilteló 500mA-nél simán többet tud kérni hálózaton kapcsolat működésekor.
(#) Stadi válasza Lacika hozzászólására (») Jún 29, 2010 /
 
Az alaplapon biztos van plusz USB kivezetésnek tüskesor. Veszel hozzá egy hátlapi kivezetést (vagy jó az előlapi is, ha van a gépedben), és azt átalakítod úgy, hogy a két adatvezeték az alaplapra menjen (a megfelelő tüskékre, ahogy eredetileg be kellene kötnöd a kivezetést), a tápágakat meg rákötöd a tápegység megfelelő +5V és GND pontjaira. Bármelyik szabad molex vagy floppy tápcsatit használhatod. Ha biztosra akarsz menni, akkor a GND-t pluszban összekötöd az alaplapi USB kivezetés GND tüskéjével is.

Hacsak nem tiltja le a töltést a teló önhatalmúlag, ahogy didyman írta, akkor ezzel megoldod az áramellátási gondokat.
(#) Emberke válasza didyman hozzászólására (») Jún 29, 2010 /
 
Ez jogos.Az egyszerűség a relé mellett szól.Akkor már csak az a kérdés hogy ha találok a városban 5 voltos relét akkor hány amperost válasszak (vagy voltban adják meg?) (pl 5 volt húzza a relét és az 230 voltot nyit-zár).De ez már úgyis csak holnapután lesz mert holnap nem leszek itthon.

Még egy egyszerű ventilátor vezérlőt akarok csinálni de ez is csak holnapután (erre már találtam is egy jó rajzot).Aztán már nem zavarok (amíg ki nem találok magamnak megint valami barkácsolást )

Hja,viszont ez mit jelent?
"""ellenpárhuzamosan""" kötsz vele egy mondjuk 1N4148 diódát és rákötöd az USB portra
(#) Lacika válasza Stadi hozzászólására (») Jún 29, 2010 /
 
Ezt tudom, gondoltam valamit szoftveresen kitalálni. De ha nem lesz más ötlet, akkor kénytelen leszek ezt elkövetni.
Most szólok még, hogy a gépen linux fut. A telefon pedig töltöget magának, csak keveset.
A terminálba beütött sudo lshw | less parancsra a következőt írja ki az usb résznél:
*-usb
description: USB Controller
product: 82801AA USB Controller
vendor: Intel Corporation
physical id: 1f.2
bus info: pci@0000:00:1f.2
version: 02
width: 32 bits
clock: 33MHz
capabilities: bus_master
configuration: driver=uhci_hcd latency=0
resources: irq:9 ioport:1400(size=32)
(#) potyo válasza Emberke hozzászólására (») Jún 29, 2010 / 1
 
5V-os tekercsű relé, és lényeges, hogy az érintkezői tudjanak legalább 230V-ot kapcsolni, illetve egy 5-10A-es típust keress.

Úgy kösd be a diódát, hogy a katódja legyen az 5V-ra kötve, vagyis hogy normál esetben ne vezessen. A diódának kikapcsoláskor van szerepe, mert akkor a relé tekercse fenn akarná tartani az áramot, ami túlfeszültséget okozna, és károsíthatna valamit az alaplapon. Ezt a túlfeszültséget vágja le a dióda.
(#) Emberke válasza potyo hozzászólására (») Jún 29, 2010 /
 
OK.Köszönöm a segítséget Mindenkinek.
(#) Stadi válasza Emberke hozzászólására (») Jún 30, 2010 /
 
Ez jó lehet. (adatlap)

Szerintem a 6V-os tekercsűek is üzembiztosan meghúznak 5V-ról, szóval ha 5V-os nincs helyben, de 6V-os igen, akkor azzal is próbálkozhatsz.
(#) Stadi válasza Lacika hozzászólására (») Jún 30, 2010 /
 
Én biztos nem keresgélnék szoftveres megoldást, ha a hardveres kb. 10 perc alatt kivitelezhető...
(#) potyo válasza didyman hozzászólására (») Jún 30, 2010 /
 
Én úgy értelmezem a szabványt, hogy enumeráció nélkül 100mA a maximum, amit egy portról húzhat valami, efölött a vezérlőnek joga van a portot lekapcsolni. Aztán ha az eszköz a descriptorában jelzi a magasabb áramigényét, akkor kaphat többet. De ha nincs eszköz, csak a tápról húzzuk az áramot, akkor szerintem 100mA-t húzhatunk - a szabvány szerint. A gyakorlatban persze legtöbbször akkor is húzhatunk 500mA-t, ha a descriptorban 10mA-t jelzünk. De hogy ezt a 100mA-t miért nevezi a szabvány unit-nak, ezt nem teljesen értem, mert a descriptorban 2mA-es lépésekben kell az áramigényt megadni.
(#) explorer68 hozzászólása Aug 3, 2010 /
 
[color=black]Nekem volt egy kis kalandom az USB feszültséggel! Az történt, hogy okos unokatesóm azt mondta miközben egy új számítógép konfigurációt raktunk össze, hogy az elôlapi USB csatolást nem lehet rosszul bekötni az alaplapra. Mint utóbb kiderült lehet! (( Eredmény: bedugtam az új oprendszerre elsô alkalommal az 4GB pendrive-omat, elkezdte felismerni aztán 30 másodperc múltán azt írta a windows, hogy nem lehet felismerni. Ekkor kihúztam és a csatlakozó vége forró volt és az egésznek égett szag volt. Sikerült feszt. adni neki a fordított polaritással. Még szerencse, hogy "hamar" kihúztam a portból, mert az alaplapot is tönkre vághatta volna! Eredmény a képen látható. Én nem ismerem ezeket a kütyüket, de az alképzelésem az, hogy aminek a sarka megégett az a vezérlô egység, ami mellette van az meg a memória (háttértár) mittudomén. Mellékelek egy-egy képet mindkét oldaláról. [color=red]A kérdés, hogy lehet-e adatot menteni errôl a cuccról vagy felejtsem el?Elôre is kösz a válaszokat! Üdv
(#) potyo válasza explorer68 hozzászólására (») Aug 3, 2010 /
 
Az a két nagy chip lesz a memória a két oldalon. Ha azok nem mentek tönkre, akkor le lehet hámozni az adatokat ha máshogy nem, akkor bájtonként egyesével valami kontrollerrel, aztán arra meg már biztos van valami program, amivel egy nagy mentésből vissza lehet állítani a fájlrendszert, adatokat, stb. Na most persze ez attól függ, hogy mennyire fontos dolgok voltak rajta. Mert ugye netről lehúzott cuccokat egyszerűbb újra lehúzni...
(#) explorer68 válasza potyo hozzászólására (») Aug 4, 2010 /
 
Néhány exel file ami pótolhatatlan. Mi az a kontroller?
(#) hapro hozzászólása Feb 18, 2011 /
 
Úgy tudom az USB port-ról maximálisan 500mA mellett lehet leszedni 5V-ot. A kérdésem az, mi történik, ha egy fogyasztót ráteszek, ami mondjuk 900mA-t fogyasztana 5V mellett?
Egyszerűen az USB port 500mA-t engedne és kész? Egy amolyan áramkorlátozó szerepet töltene be, vagy szépen elhalálozna a nagyobb áramfelvételtől?
(#) potyo válasza hapro hozzászólására (») Feb 18, 2011 /
 
Szabvány szerint 500mA felett lekapcsol. Bár szabvány szerint alapból csak 100mA van, a rádugott eszköznek kérnie kell a többit. De én már vettem le 4A-t is, igaz a feszültség akkor már 4V alá esett. Ha nem korlátoz 500mA-nél, akkor 900 szerintem még nem fog tönkretenni semmit.
(#) icserny válasza explorer68 hozzászólására (») Feb 18, 2011 /
 
Idézet:
„A kérdés, hogy lehet-e adatot menteni errôl a cuccról vagy felejtsem el?”
Lehet, csak nem biztos, hogy megéri. Bővebben: Link
Idézet:
„Mi az a kontroller?”
Mikrovezérlő (programot futtató elektronikus csodabogár). A fénykép szerint az tutira elfüstölt.
(#) hapro válasza potyo hozzászólására (») Feb 18, 2011 /
 
Köszi.
Igazából telefon töltés lenne USB-ről. És a kérdés arra vonatkozott, hogy elég-e egy "kábel" csak, vagy tegyek bele áram korlátozást. A kérdés azért merült fel bennem, mert láttam egy talán Samsung telefon gyári USB töltő kábelét, ami egy darab kábelből állt és kész. Nulla elektronika hozzá, így merült fel bennem, hogy talán nem is kell semmi mellé, ha a nagyok is így csinálják.
(#) laszlokunstar válasza hapro hozzászólására (») Feb 18, 2011 /
 
A megoldás a 900 mA-re a 2 kábel. A nagyobb fogyasztású készülékek áramigényét úgy szokták kiszolgálni, hogy 2 USB portról veszik le a tápot, s így már 2x500mA-rel terhelhető pl.: USB 2,5" hard disk. Mellékletben egy lehetséges kábel.
A túlterhelést az alaplapod sokáig nem díjazná.
(#) laszlokunstar válasza explorer68 hozzászólására (») Feb 19, 2011 /
 
Tudom, régi a kérés, de most olvastam, azóta lehet, hogy megoldódott.
Létezik egy USB-s szerkezet amivel a flash drive kiforrasztott NAND chipjeinek a tartalmát olvasod ki. Úgy hívják, hogy "NAND flash reader".
Egy lehetséges változatról küldök képet. Az, hogy hol lehet beszerezni, más kérdés.
"This Tool Can Read NAND Flash Memory Or Many Kinds And Types .If You Plan To Start Data Recovery Services For Pen Drives And Flash Cards This is a Invaluable Tool .This Tool Comes With Software To Extract The NAND Flash Dump To a File .All Furthur Processes Require Additional Software That Has To Be Purchased Extra @ Extra Cost ."


Egy komolyabb változata, amivel adatot is menthetsz, az "SD Flash Doctor"
"SD Flash Data Recovery doctor is a professional tool for recovering data from damaged flash media (both physical and logical problems). This is an advanced stand-alone kit contains hardware and software: the hardware helps to access and extract the flash contains user data despite of damaged controller or any other front ends (PCB, etc.) using non-standard interface and command; the software helps to rebuild the extracted data which is Corrupted because of the "Data Mix" technology used by the manufacturers, Flash Data Recovery doctor uses unique algorithm which removes the data mix with no need to know/use/emulate/analyze the controller. That’s to say, Flash Data Recovery doctor "remove" the data mix directly.Flash Data Recovery doctor supports all NAND-based flash storage devices (SD, SM, MMC, XD, USB Pendrive, MemoryStick, CompactFlash etc.), except those slim cards using non-standard NAND chips, with damaged controller or any other front ends (PCB, etc.)."
(#) hapro válasza laszlokunstar hozzászólására (») Feb 19, 2011 /
 
Igazából a töltőm gyári specifikációja 800mA 5V-on ( a 900-at csak beírtam példaként ), de engem egyáltalán nem zavarna ha mondjuk csak 4 vagy 500mA-rel töltene, maximum akkor lassabban töltődik föl és kész. Tehát akkor ahogy potyo is írta semmiféle korlátozást nem kell alkalmazni elvileg az alaplap korlátozna 500mA-nál és ezzel meg is lenne oldva a problémám?
És akkor csak egy USB-szabvány telefon csatlakozós vezetékre lenne szükségem és kész.
(#) laszlokunstar válasza hapro hozzászólására (») Feb 19, 2011 /
 
Ilyet vettem a múltkor, USB-s, kicsi, s minden telefonhoz jó. Szépséghibája, hogy az akksit ki kell venni a telefonból. 2 LED van benne, az egyik a készenléti állapotot, a másik a töltést jelzi. Az USB csatlakozó része felhajtható, úgy csak 45 mm hosszú.
(#) power2342 hozzászólása Máj 7, 2011 /
 
hello mindenkinek ... kérlek tikteket ha tudtok akkor segitsetek előre is köszönöm . Szóval a gondom az lenne hogy vettem a pc-hez egy pár hangszórót , két kábel jön ki belőle az egyik az usb végü, ha bedugom a pc usb-be akkor arról kapja az áramot és a másik vége meg jack bedugós ha bekapcsolom a számitógépemet akkor simán működött a hangszóró vagy is szólt rajta a zene amugy a hangszóró dobozán nincsen semmilyen kapcsoló be -ki csak egy hangerőszabályzó ( potméter ) csak az a baj hogy én széjjel szedtem a hangszórót mert ugy gondoltam hogy jó lenne a telefonomhoz átalakitani ha például hangosabban akarnám halgatni a zenét ..... vagy is én az usb tápellátását lekötöttem és egy 5 v batrit akartam rákötni helyébe na de az a baj , hogy én marha mikor lekötöttem a + meg a - kábeljét akkor a közben bevolt dugva a pc usb -be a dugója (áram alat volt ) és én marha és össze érintettem a pólusokat és ki irta a gépemben azt a hibát ,hogy egy usb hub tul nagy áramfeszültséget kapot bla bla bla valami ilyesmit irt ki na de mellékes .. én csak azt kérem tőletek hogy hogyan lehetne megoldani azt ,hogy müködjön a hangfalam ?? valamilyen egyszerü módon ha lehetne ?? ha nem tudtok segiteni az se baj !! tudom elszartam de ki szeretném javitani a hibámat !!!
(#) abcdabcd válasza power2342 hozzászólására (») Máj 7, 2011 /
 
"hogy hogyan lehetne megoldani azt ,hogy müködjön a hangfalam ??"

Most mit csinál a hangfal?
(#) Inhouse válasza power2342 hozzászólására (») Máj 7, 2011 /
 
Mi az a
Idézet:
„5 v batrit”
?
Nem írtad, hogy a hangfaladdal bármi is történt volna, csak, hogy a PC kiabált, hogy túl nagy volt az áramfelvétel...

Üdv
Inhouse
(#) jozso25 válasza icserny hozzászólására (») Máj 7, 2011 /
 
szia taliztam már ilyennel.
én kiforrasztottam a ramot, és átraktam másikba, még müködik.
(#) power2342 hozzászólása Máj 9, 2011 /
 
a kábelokat vissza forasztodtam ugy ahogy volt (vagy is a pólusokat ) de akkor se csinál semmit a hangszóró meg se mukkan .... egyszerüen nem müködik sajna !! de ha a + meg a - más érinkező felülethez érintem akkor megy a hangszóró de nem ugy ahogyan kéne mennie eredetileg .... csak recseg és halkan szól és csunyán ! és még e közben bemelegedik egy fekete szinü alkatrész aminek sok kis lábai vannak az alkatrész nevét nem tudom sajna amelyik bemelegedik! amugy igy néz ki az a hangszóró http://www.mobilx.hu/hu/szamitastechnika/hangszoro/media-tech/media...t.html De én azt hiszem veszek mégegy ilyen hangszórót mert megcsinálni nem fogom tudni !
(#) Inhouse válasza power2342 hozzászólására (») Máj 9, 2011 /
 
De azt ne kókányold szét...

Üdv
Inhouse
(#) power2342 válasza Inhouse hozzászólására (») Máj 9, 2011 /
 
rendbe van Inhouse nem fogom szét kókányolni !!!
(#) baloghvl hozzászólása Jan 22, 2012 /
 
Sziasztok!

Adott egy alaplap, amin tüskesoros USB kivezetések vannak, PS/2-vel és Infraport-al egybekombinálva (lásd: pdf). Sajnos a szalagkábeles csatlakozóegység nincs meg hozzá viszont az USB-t szeretném használatba venni.

A kérdésem az lenne hogyan lehetne meghatározni mi micsoda a tüskék közül, melyek tartoznak az USB-k hez? Az XP szerint működik az USB-port, így leméregettem a feszültséget a testhez képest.

Előre is köszönöm a válaszokat!
(#) Fish hozzászólása Jan 27, 2012 /
 
Sziasztok!!

Nekem egy olyan kérdésem lenne, hogy hogyan Kell egy USB kábelt elkészíteni, HomeMade amely 20M-es? Mert egy számtech boltban mondták hogy van "erősítős", ami akár 100M is lehet csak bírjam megfizetni. (tényleg? :-o ) Azomban én úgy gondolom szerintem pár 100 ftból kivitelezhető lenne. Én megpróbáltam, egy csavart-érpáras megoldással a 20m-t, de az XP reklamált, hogy teljesítmény impulzus, egy pendrájvtól. Néhány szűrőkondi, és vagy segéd táp elegendő lehet? Találtam egy ilyen kapcsolást,

nickviera.

Ez esetleg működne vajh 20 méteres kábellel?

Köszi a válaszokat
Következő: »»   5 / 8
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem