Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » USB feszültség
Lapozás: OK   4 / 8
(#) oldman hozzászólása Máj 23, 2010 /
 
Bár nem egészen ide tartozik, de nem ér egy új témát és talán tud valaki válszolni a következő kérdésre:

Mi van a mini USB -Y kábelben?

Külső hdd meghajtókhoz használják ha kevés egy csatlakozó által leadott áram.
A mellékelt képen levő kolink gyártmányt pl. "potom" 3000HUF körüli áron kínálják. Szeretném olcsóbban megúszni a dolgot ha nem kell hozzá spec alkatrész.

A segítséget előre is köszönöm!

KKTU21T.jpg
    
(#) Krisz03 válasza oldman hozzászólására (») Máj 23, 2010 /
 
Egy az egyben párhuzamosan vannak kötve a tápszálak. Értelemszerűen az adatszálak már nincsenek bekötve ezen a dugón.
(#) flyingdoctor hozzászólása Máj 30, 2010 /
 
Szeretném kérdezni, hogy nagyon nagy hiba-e ha az LM2940CT-5.0 bekötésekor az input és output oldalakra nem teszek be kondenzátorokat, akkor, ha egyenfeszültséggel táplálom. Őszintén szólva, nem nagyon látnék szívesen egy zárlatos kondenzátort, ha nem feltétlenül muszáj, miután kiöntöttem műgyantával az alkatrészeket. Az output PDA-t hajt.
Üdv.:
Laci
(#) potyo válasza flyingdoctor hozzászólására (») Máj 30, 2010 /
 
És láttál már zárlatos kondenzátort? Adatlap ajánlott kapcsolásában szerepel kondenzátor? Ha igen, akkor tegyél te is!
(#) flyingdoctor hozzászólása Máj 30, 2010 /
 
Rendben, köszönöm!
(#) Emberke válasza flyingdoctor hozzászólására (») Jún 29, 2010 /
 
Lenne egy bagatell kérdésem nekem is ezzel az usb dologgal kapcsolatban.Az usb-nek ugye 5 v-ja van?Akkor meglehetne-e oldani azt hogy egy 5/230 V-os relét működtetne egy usb és a relé kapcsolná ki és be (laptop indításkor,leállításakor) a hozzácsatolt eszközök tápfeszét (nyomtató,külső vinyó,laptop táp stb,energiafogyasztás csökkentés érdekében). Szal amik nem nagy áramerősség igényűek.A laptop napi használatban és így az akksi is bírná az éjszakai 230 V mentes időszakot.
Lényeg.
1, Lusta vagyok le-fel kapcsolni az elosztót
2, Nem kell megvárni hogy a gép kikapcsoljon és az eszközök biztonságosan leváljanak. :yes:
Mert ahogy eddig megfigyeltem,gép bekapcsoláskor már megy az 5 V az usb-n.És csak akkor szűnik meg amikor a gép (és az oprendszer) teljesen kilép.
Szerintetek megoldható usb port és gép meghibásodás nélkül??

Köszi!
(#) Lacika válasza Emberke hozzászólására (») Jún 29, 2010 / 1
 
Elméletileg megvalósítható, de mindenképpen ajánlatos egy optocsatoló, gyakorlatilag viszont nem javaslom. Amikor bekapcsolsz valamilyen számítógépet, akkor először jelentkezik a BIOS, majd indul az operációs rendszer, a köztes állapotban viszont nincs az USB-n feszültség úgy egy másodpercig. Az is igaz, hogy ezt megfelelő kapcsolással át lehetne hidalni, de mi van akkor, ha az OP rendszernek hirtelen kedve támad, úgy egy-két másodpercre leválasztani a feszültséget az USB-ről? A külső merevlemeznek ez nem biztos hogy tetszene.
Javaslatom, egy MASTER-SLAVE áramkör elkészítése, amely kapcsolná az elosztót automatikusan a laptop bekapcsolása (ha van áramfelvétel a laptopnál, akkor kapcsolom) szerint.
(#) didyman válasza Lacika hozzászólására (») Jún 29, 2010 /
 
Te láttál már olyan rendszert, ami csak úgy leválasztja az USB tápellátását 1-2s időre? Az USB késleltetett éledése miért is probléma? Az USB bármikor P'n'P, tökmindegy, mikor éled. Optocsatolót miért tartasz szükségesnek egy eleve átütési szilárdságra szabványosan minősített relé esetében?
(#) didyman válasza Emberke hozzászólására (») Jún 29, 2010 /
 
Pedig a legtakarékosabb az elosztó kapcsolgatása. Az ötleted megvalósítható, de egyrészt kíván a megfelelő alkatrészek kiválasztása és a minden szempontból megfelelő tervezése, elektromos bekötése (érintésvédelem, tűzvédelem, zavarvédelem, USB port védelem) kapcsán olyan szintű hozzáértést, amit nem tudunk felmérni rajtad, így a kolléga M-S elosztós ötlete erősen javasolható.
(#) Emberke válasza didyman hozzászólására (») Jún 29, 2010 /
 
Hali!

Az ÉV és a tűzvédelmi szempont nem probléma.Jó ideig voltam munkavédelmi megbízott is (tudnom kellett ezeket).A relés megoldás azért jutott eszembe mert van egy USB hub-om (technika) és szinte abban a pillanatban amikor bekapcsolom a gépet máris világít szép kék színnel.És csak akkor alszik ki amikor a gép teljesen kijelentkezett.Vagyis teljes leállás előtt talán 1-2 mp-el.Nekem a feláldozandó usb-ből csak a feszültség kellene.Szoktam is használni a feszültségét amikor az usb-s kis billentyű porszívót használom ill a telót töltöm róla.Nekem csak annyi a gondom hogy mennyire jelenthet gondod az állandó behúzott relé.Egy 6-os elosztóba raknám bele a relét (persze ha megoldható).Nem vagyok elektronikai szakzseni de egy pár jó dolgot csináltam már (pl. villanypásztor topicban van hozzászólásom stb)De ha nem jön össze akkor Piros kapcsoló .

Üdv!
(#) potyo válasza Emberke hozzászólására (») Jún 29, 2010 /
 
Simán megcsinálhatod. Veszel egy 5V-os relét, ellenpárhuzamosan kötsz vele egy mondjuk 1N4148 diódát és rákötöd az USB portra.
(#) Emberke válasza potyo hozzászólására (») Jún 29, 2010 /
 
Már csak egy gondom van.Délután folyamán voltam az elektronikai boltban és a fickó azt mondta hogy 5 V-os reléről nem hallott.Ha kisebbet teszek bele akkor a hosszútávú behúzott állapot összeégetheti.Ha nagyobbat akkor meg nem húz be.Tényleg nincs 5 V-os relé?
(#) kaqkk válasza Emberke hozzászólására (») Jún 29, 2010 /
 
A fickó jól fogalmazott Ő nem hallott még 5 v os reléről !
nagyon sok cég gyárt 5v os relét , szerintem nézd meg másik boltban is .
(#) Lacika válasza Emberke hozzászólására (») Jún 29, 2010 /
 
Hát ha már mindenképpen az USB feszültséggel szeretnéd kapcsoltatni, akkor inkább SSR relé, igaz nem a legolcsóbb, vagy esetleg helyette egy MOC3041 optotriak megfejelve mondjuk TIC226-al és két ellenállás. Mindkét esetben teljesül a nullátmeneti fogyasztó kapcsolás.
(#) potyo válasza Lacika hozzászólására (») Jún 29, 2010 /
 
Idézet:
„Mindkét esetben teljesül a nullátmeneti fogyasztó kapcsolás.”


Az miért is lényeges ezesetben?
(#) Lacika válasza potyo hozzászólására (») Jún 29, 2010 /
 
Mivel több impulzus tápot akarna kapcsolni egyszerre, nem biztos, hogy a sima relé ezt hosszabb távon kibírná, mivel az impulzus tápok a bekapcsolás pillanatában a névleges áramfelvételük többszörösét veszik fel, amíg a bemeneti kondenzátoruk feltöltődik. Mivel hogy most már majdnem mindent Kínában gyártanak, ezekben sincs már meg a bemeneti áramkorlátozó rész, és a bemeneti kondenzátor ezért lényegében majdnem egy periódus alatt feltöltődik. Szép nagy áramimpulzus van ilyenkor. És most tételezzük fel, hogy éppen akkor sikerül az érintkezőt zárni, amikor a szinusz jel a csúcsán van. Vajon mekkora terhelhetőségű relé kellene, ha erre a terhelésre akarnám méretezni?
(#) Emberke válasza Lacika hozzászólására (») Jún 29, 2010 /
 
Gondoltam már én is optikai megoldáson.És lehet hogy felhasználom az "alkonykapcsolómat" (egy kis átalakítással) amit régebben csináltam.Így csak egy kis feszültségű ledet kell meghajtani.Na még ezt kiagyalom.De ez szerintem egy könnyen és baj mentesen járható út.Utánna néztem a relének a hestore.hu oldalon és van

Egy dologban nem vagyok biztos már csak.Az usb-n mekkora áram erősség megy a fogyasztóra?Jól tévedek ha 500 mA-re gondolok?Mert van itthon pár infra ledem és egy 6.8 ohmos előtét ellenállással az mehetne (ha minden igaz).Mindenesetre az ötletet köszönöm Lacikának!
(#) Lacika válasza Emberke hozzászólására (») Jún 29, 2010 /
 
Az USB terhelhetősége 100mA.
Többet akkor lehet kivenni belőle, ha a készülék, amit rákapcsoltál kér. De a led nem tud kérni. Marad a 100mA, bele kell férni.
(#) didyman hozzászólása Jún 29, 2010 /
 
-A legkínaibb tápokban (ne hívjuk már impulzusüzeműnek, kapcsolóüzemű az) is többnyire van NTC ellenállás, vagy soros ellenállás, egy nyomtató tápjában kb. biztosan.. Pártíz µF kondi feltöltése nem egy olyan nagy terhelés a kontaktnak a nagyobb ESR értéke, meg a soros EI diódák dinamikus ellenállása miatt.
-Ha mégis annak véljük, akkor egy párnanós fóliakondi a relé kontaktjai közé elvégzi ennek normalizálását.
-Tök felesleges optikával bonyolítani. De tényleg.
-Az USB terhelhetősége 500mA tartósan. Egy alkalmas relé durván soktíz-párszáz Ohm tekercsellenállással fog bírni. Sem az USb terheltsége, sem a relé melegedése nem lesz gond. Kisebb tekercsfeszű relénél meg egy soros ellenállás kell. Ezen (és Potyo diódáján) kívül a relé tekercsére is érdemes egy pártíz nanós fóliát odarakni.
-Az USB terhelhetőségét nem a kérés fogja meghatározni. Az eszköz kommunikáció során közli áramigényét, amit a rendszer hubonként összesít és figyelembe vesz, valamint jelzi, ha teljesítményimpulzus, (áramkorlátot meghaladó) terhelés alakul ki. Amíg az 500mA-on belül vagyunk, ezzel nem kell törődni.
(#) Emberke válasza Lacika hozzászólására (») Jún 29, 2010 /
 
Igen azt tudom hogy a ledek kis áramerősséggel mennek.De akkor én mivel kavarom az 500 mA-t?Na mindegy Akkor 33 ohm kell a led elé ha 1.7 v a nyitófesz (asszem hogy ilyesmi van itthon)?De akkor így nem vágom gallyra az usb portomat ugye (1 infra led+33 ohm előtét)?A többi már menni fog.
(#) Stewe hozzászólása Jún 29, 2010 /
 
Szerintem kár lenne túlbonyolítani, egy közönséges szilárdtest-relé optoelektronikai bemenete tökéletes leválasztást biztosít, és meg lehet hajtani egy USB port tápjáról. A teljesítménykorlát nagyon magasan van, nincs meghúzótekercs melegedés, mint egy mágneskapcsoló estén, és nincs érintkező szikrázás mikor mindent egyszerre lő le a monitortól az asztali ventilátoron át az erősítőig.
(#) Lacika válasza Emberke hozzászólására (») Jún 29, 2010 /
 
Az USB-nek nem lesz semmi baja, ha kicsit átléped azt a 100mA-t, átmegy áramgenerátorba. Ezt biztosan tudom, mivel az én asztali gépemnél ezt kimértem, mert jelenleg egy mobiltelefont használok modemként, és az, abban az esetben ha jó nagy méretű fájlt húz le akkor úgy 10 óra múlva lemerül. Az a nyomorult szintén nem kér többet. Elkértem kísérletképp egy eredeti gyári modemet az egyik ismerősömtől, az bezzeg kért.
Nem lesz sok a LED-eknek az az áramerősség? Vigyázz, a távkapcsolókban impulzus üzemmódban "sugároznak", te itt sima egyenáramról hajtod majd meg. Általában a sima egyszerű infra ledek 20mA felett nagyon hamar tönkremennek. Ki kellene mérni, fel kellene venni egy fényerő/mA karakterisztikát, ha ismeretlen ledről van szó. Például egy mobil fényképezőgépén keresztül nézve optikailag látható a fényerősség változás a felvett áram függvényében.
(#) Stadi válasza Emberke hozzászólására (») Jún 29, 2010 /
 
Szerintem valamit nem jól számoltál. Megeszik az a LED 100mA-t? Szerintem csak úgy 18mA körül szoktak fogyasztani (és ez már a csúcsérték), ahhoz megy egy ~200 ohm-os ellenállás kell.
(#) didyman hozzászólása Jún 29, 2010 /
 
Srácok, az UPS-emben közönséges, 16A-es Omron relék kapcsolják a 21 colos CRT monitort, hifit, egyebeket. 16 éves APC SmartUPS master+slave aljzatokkal, tehát monitor melegen kapcsol ki, és üres pufival be.. Ne csináljuk már itt a problémát néhány szikra kioltásából, meg SSR-ekből..
(#) didyman válasza Lacika hozzászólására (») Jún 29, 2010 / 1
 
Látom, nem olvasható, amit írok: Az USB 500mA árammal terhelhető!
(#) potyo válasza didyman hozzászólására (») Jún 29, 2010 /
 
Te didyman, itt most annak van igaza, aki a 100mA-t mondja. A szabvány szerint 100mA van alapból, ha az nem elég, akkor az eszköz az enumeráció során kérhet nagyobb áramot, de csak a sikeres enumeráció után veheti fel a nagyobb áramot, addig kikapcsolva kell tartania a nagyobb fogyasztású részt. A szabvány szerint ha 100mA-tól (vagy a kérttől) nagyobb áramfelvétel jelentkezik, akkor jön a korlátozás, port lekapcsolása.

Persze a gyakorlatban ez szinte mindig úgy néz ki, hogy az 500mA kint van kérés nélkül is, néha még portonkénti limit sincs, hanem csak valami összesített korlát.
(#) Emberke válasza Stadi hozzászólására (») Jún 29, 2010 /
 
Én azzal az értékkel számoltam amit az usb (100 mA) ad (na de akkor ez hülyeség volt).Szal akkor azzal az értékkel kell számolni amit a fogyasztó felvesz?Mert akkor igen az 183 ohm lenne (a hozzá legközelebb eső szabvány érték 220 ohm).Na mindegy még azért várok az érvekre,mert mostmár nem tudom melyik lenne egyszerűbb, gyorsabb és persze olcsóbb megoldás.
(#) didyman válasza potyo hozzászólására (») Jún 29, 2010 /
 
100mA a lépés, alapból ennyit kaphat az eszköz, ha nem jelzi áramigényét, de maga a tápellátás nincs kötve enumerációhoz, sose volt. Így ha nincs enumeráció, nincs eszköz, akkor nincs korlát sem ilyen úton, régebben csak egy biztosíték volt a korlát, fejlettebb lapkakészletek már tudnak egyszerű mérést is, ami a túláram érzékeléséből és az USB hub tápellátásának átmeneti kikapcsolásából áll. Szerintem ezt a 100mA-t félreértjük,a szabvány is csak mint "unit" hivatkozik erre az értékre, mint enumerációhoz kötött adat. Természetszerűleg ahhoz, hoyg kézben tartható legyen az USB tápellátás, korlátot szab a szabvány, de ennek nincs fizikai korlátja is egyben, csak elvi.
(#) Lacika válasza didyman hozzászólására (») Jún 29, 2010 /
 
Most még azt áruljátok el nekem,ha már így belebonyolódtunk, hogy hogyan tudnék én több áramot kiküldeni annak a mobilnak az usb-n keresztül, mert már megy az idegeimre, hogy mindig az internetes rádió hallgatása közben lemerül. Az a fél amper megtenné, de nálam csak 100mA jön ki.
(#) didyman válasza Emberke hozzászólására (») Jún 29, 2010 / 1
 
Hát hogyne... 220Ohm így alkalmas is lesz. De még mindig nem tudom, miért bonyolítod. Érvelni szerintem nincs értelme, úgyis azt építed, ami szimpatikus (ahogy elnézem, ebből optocsatolás lesz), ha egy relé a szünetmentes tápban a szokásos körítéssel messzemenőkig megfelel ennél sokkal combosabb dolgokhoz, akkor nem hiszem, hogy szükséges lenne többet költeni bonyolultabb elektronikára. Tudom, ma már csak egy relé olyan snassz, az ember a villogót is PIC-en programozza le, az optocsatolón azért érdekes gondolkozni, mert nem jobban minősített eszköz, mint a relé. Ha a 3kV nem tűnik elegendőnek, akkor gondoskodik az ember aktív védelemről, de megint csak oda kanyarodok vissza, hogy a relét, mint galvanikus leválasztást a vezérelt áramkörtől, elég régóta és elég nagy számban használnak erősen induktív, kapacitív környezetben ahhoz, hogy megbízz benne. Nézz bele példul az otthoni házimozi végfokba, ott hangszóróra, meg tápegységre dolgozik rá, meg a minden. Az optocsatoló előnyei jelen esetben feleslegesek, bonyolítják a relé meghajtását, az SSR meg kicsit drága móka ilyesmihez, de ha neked akármiért tetszik akármelyik megoldás, akkor azt építed meg.
Következő: »»   4 / 8
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem