Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Vasklorid
 
Témaindító: licert, idő: Aug 4, 2005
Témakörök:
Lapozás: OK   21 / 23
(#) e-chipmunk hozzászólása Júl 23, 2012 /
 
Sziasztok!
Vas-Kloriddal kapcsolatban lenne kérdésem!
1.Milyen arányban kell keverni vízzel? Most pont jól mar az anyag, de nem tudom hány gramm van benne, mert nem tudtam mérni. Ha valaki tudna mondani egy arányt, hogy 1 dl vízhez mennyit kell önteni, az nagyon jó lenne!
2.Én kólás flakonban tartom és az aljára összegyűlt valami iszap. Mikor újra szeretném használni maratáshoz, akkor fel kell rázni, vagy csak a tetején lévő kell kiönteni.
3.Én mikróban melegítettem a folyadékot? Ez így rendben van-e? Olvastam a fórumban, hogy akvárium vízmelegítővel kell. Nekem olyan nincs, ezért tettem mikróba, csak nem tudom, hogy szabad-e ilyet???
4.Érdekelne milyen kémiai folyamat játszódik le, hogyan marja a vas-klorid a rezet és a tintás felületen miért marad meg. Ha egy linket esetleg dobnátok, az is jó lenne.
5.Nagyon köszönöm a segítségeteket előre is!
(#) e-chipmunk hozzászólása Júl 23, 2012 /
 
A 4.kérdésre megtaláltam a választ, de nem vagyok jártas kémiában, szóval egy magyarázatot kérnék!
2FeCl3+Cu = CuCl2 + 2FeCl2
(Az aláhúzott számok alsó indexben)
Tehát, vas-klorid + réz = réz-diklorid + vas-diklorid
???????? És melyik mi????
(#) kissi válasza e-chipmunk hozzászólására (») Júl 23, 2012 /
 
Szia!

A melegítést én meleg vízzel szoktam megoldani ( tálban flakon ), nem javaslom a mikrós megoldást ( korrodálás, gőzök, túlmelegítés és a flakon szétmegy, stb. )!

Steve
(#) zenebolond válasza szikorapéter hozzászólására (») Júl 23, 2012 /
 
Szia

Én is 15 évesen kezdtem. De én egyből vas-kloridoztam.
Volt egy idősebb srác az mutatta hogyan kell.
Én először négyzetrácsos papíron megrajzoltam a nyáktervet ezt felszigetelő szalagoztam a panelra.
Ezután egy átalakított körző tüskés részével bepontoztam a fúrási helyeket. Ezután levettem a panelrajz tervet(négyzetrácsos lap), kifurkáltam a bepontozott helyeket a megfelelő fúrószárral.
Ezután lemostam súrolóporral és mosogatószerrel a panelt szép tisztára. Ezután neki álltam a furatok helyét körbepötyizni alkoholos filctollal és összekötözgetni a megfelelő pontokat. Így még alakítgathattad fejben is a panelt. Miután megszáradt az alkoholos filctoll ez kb1 óra.
Kiöntöttem a megfelelő mennyiségű vas-kloridot egy tálkába, és a panelt a rezes oldalával lefelé, felúsztattam a vas-klorid folyadék tetejére, úgy hogy ne süllyedjen el. Így át lehet látni a panelon, hogy hogy áll a maratás. Ki is veheted közben megnézni hogy hogy áll a maratás, de szigorúan kézmosás utána. A mai napig így csinálom igaz már egyre kevesebbet,mert család van, és nem jut idő a hobbira.
Vas-kloridom is van még de már 2003-ban vettem, és ez volt az utolsó lehetőség hogy be tudtam szerezni.. fél liter volt vagy 1800Ft.
Ha segíthettem szívesen. Ha meg már benne vagy nyakig akkor bocsi a hozzászólásért.

Miskanaruska(Zenebolond)
(#) e-chipmunk hozzászólása Júl 31, 2012 /
 
Üdv!
Nem egyértelmű a számomra a vas-klorid újbóli felhasználása. Egy pet palackban tárolom és az aljára összegyűlt egy sűrű "iszap". Amikor újra akarom használni, akkor fel kell rázni a palackot, vagy csak a tetejét szabad/kell használni? Kinek milyen tapasztalata van?
(#) rascal válasza e-chipmunk hozzászólására (») Júl 31, 2012 / 1
 
Keverd fel nyugodtan, és szerintem használd az egész mennyiséget, ne csak annyit ami éppen ellepi az adott nyákot. (gyorsabban mar, főleg ha már kezd kifáradni a marató)
(#) e-chipmunk hozzászólása Aug 1, 2012 /
 
Köszönöm!
(#) xPee hozzászólása Szept 18, 2012 /
 
Halottatok mar az "elhasznalodott vasklorid"(Fecl2 +CuCL2 )regeneralasarol?tobb oldalt, forumot vegigbongesztem,de meg egyik se jott ossze.A legerdekesebb az egy elektrolizises leiras volt ahol a rezklorid galvanizalva "kicsapodik" a Fe2+ pedig Fe3+ion lessz a kovetkezo egyenlet alapjan: FeCl2 - e + Cl- = FeCl3.A Cl- az elektrolizis folyaman keletkezik.Az Fe2+ oxidacioja az anod korul jatszodik le ami szenelektrod, a katodnal pedig redukcio vagyis a vas elektrodra galvanizalodik a rez es Klorgaz szabadul fel ami elyelodik az oldatban.Abbol kiindulva hogy egy redoxi reakcio jatszodik le a maratasnal ez megforditva es a rezklorid jelenletet elhanyagolva 2 FeCl2(aq) + Cl2(g) → 2 FeCl3(aq).Vaspor es HCl keverekebol sikerult is FeCl-ot eloalitsak ami egy zoldes olajos folyadek, ebbe pedig NaCl+h2so4 keverekebol Cl-gazt vezettem be az oldatba.NaOH oldattal kimutattam hogy ez igy mukodik, de igy eleg draga az eljaras.Valaki probalta mar az elektrolizises oxidaciot?
(#) bbalazs_ válasza xPee hozzászólására (») Szept 18, 2012 /
 
En igen. Ket 'szazas'vasszog volt az elektrod, az egyenaram 1A. Egy napig csinaltam, mindket elektroda ugyanolyan vorosessarga bevonatot mutatott egy nap utan. Szorgalmasan torolgettem a rezet rola, valamelyes javulas mutatkozott a marokepessegben, de leginkabb a sosav hozza adagolasa segit. Segit a vasat Fe3+ alakban tartani es a rezet is szepen kikezdi.
Szemelyes velemenyem szerint nem eri meg elektrolizalni.

(#) Ge Lee válasza xPee hozzászólására (») Szept 19, 2012 /
 
Az elektrolízist nem próbáltam, de miért is próbálnám amikor kb. 95Ft/Liter áron vettem újat.
(#) xPee hozzászólása Szept 20, 2012 /
 
Megosztanad velunk hogy honnan szerzed be 95ft ert mert en akkor kernek 20litert.Az elektrolizist tegnap kiproballtam.az anod fogyott es a katodra vastagon vas rakodott le es az anod nagyon felforrosodott.A feszultseg 10 volt az aramerosseg 1.6A volt.Az elektrolit FeCl2 volt amit elozo napokban vasbol keszult szunyoghalo es HCl elegyebol nyertem.Leszures utan szep atlatszo zold folyadekot kaptam ami az elektrolizis utan sarga-barna atlatszatlanra valtozott de a maratasi kepessege elegge gyenge.Egy tesztnyakot egy ejszaka alatt intezett el.Kozben ujj otletem adodott H2so4 el NaCl-bol hajtom majd el a Cl2-gazt amit atvezetek egy fem szunyoghalot tartalmazo edenybe.Remelemjol zar a rendszer es nem patkolok el.
(#) norbigal hozzászólása Jan 17, 2013 /
 
Hali
Marattam már nem egy NYÁK-ot, sósav+oxid keverékkel, vaskloriddal is, de nekem a vas-klorid jött be igazán. Amit használok 2 éve az egy régi WOLF "gyártmányú" lötyi volt - TN150 ugye Lemarattam vele legalább 8 NYÁK-ot viszont elfogyott. A minap vettem egy újbóli adag TN150-est. Viszont: míg a régi vasklorid maratón cirka 5 perc alatt még mozgatás nélkül is lemart bármit, addig ez az új anyag 2 órája "mossa" a NYÁK lemezt, már melegítettem is, hogy "optimális" hőmérsékleten legyen, de akkor sem marta le. Az tuti, hogy le fogja marni, csak az a gond, hogy már most is aránytalanul néhol a vezetékek alá mart. Lecsekkoltam a régi és az új összetételét: a vas-klorid az stimmel, de míg a régiben a vas-klorid mellett SÓSAV volt, addig az újban a vas klorid mellett HIDROGÉN KLORID van, sőt az is gyanús, hogy a vas-klorid összetevő arány nincs is feltüntetve rajta...
Használt már valaki ilyen "újféle" TN150-est? A hócipőm ki van már ezzel a sok szutyokkal, hogy egy NYÁK lemezt sem lehet velük a jól bevált módon lemaratni.... Van valakinek valami ötlete, hogy lehet "hatékonyabbá" tenni, esetleg valamit belekeverni a maratóba, hogy normálisan működjön?!?!
(#) Ge Lee válasza norbigal hozzászólására (») Jan 17, 2013 /
 
Rendes vaskloridot vegyél ne ilyen kutyulmányokat és az jó lesz. Innét vettem, ez tökéletes.
(#) kaqkk válasza norbigal hozzászólására (») Jan 17, 2013 /
 
Régen tanultuk a kémia órán a sósav kémiai elnevezése :hidrogén kolrid . lehet ha egy kis sósavat öntesz még hozzá és meleg helyen maratsz akkor begyorsul .
(#) Szpisti válasza Ge Lee hozzászólására (») Jan 17, 2013 /
 
Ezt a "kutyulmányt" már jóideje ilyen összetételben gyártják, és nem véletlenül adnak hozzá sósavat.
Mindamellett lehet hogy a forrás amit megjelöltél olcsóbb, de ahhoz sem árt Hcl-t keverni.
A 25l-es mibe kerül?
(#) mraulajos válasza norbigal hozzászólására (») Jan 17, 2013 /
 
Ha van gyógyszertári ismerősöd, próbálkozzál ott, de lehet, egyébként is adnak. Az tuti! Ne lepődj meg, a kicsomagolás (göngyöleg) többe fog kerülni mint ami benne van, de vissza váltható. Valószínű mondani is fogják.
(#) norbigal válasza Ge Lee hozzászólására (») Jan 17, 2013 /
 
Ge Lee, mraulajos
Most perpill bepróbálkozom peroxid-sósav keverékkel. Ennél rosszabbat már amúgy sem gyárthatok mint amit ezzel sikerült összehoznom xD

kaqkk
Így hogy mondod, valóban. De mikor a vörös köd elborítja az agyamat, akkor annyira nem érdekel mi mit jelent, csak az hogy miért nem úgy viselkedik mint korábban. Bár le kell szögeznem nincsenek álmatlan éjszakáim csak mert nem esik le a hidrogén klorid valódi mivolta. De am jogos a megjegyzés!

Szpisti
Lehet, hogy jó ideje így keverik, de nekem akkor is 4 perc alatt, a folyadék kevergetése nélkül is lemart egy NYÁK-ot a régi TN150-es. Ahhoz képest meg ez.... :| teljesen kiábrándító. Pedig direkt azért csíptem a TN150-et mert stabilan hozta amit elvártam tőle. De az is igaz, hogy a régit már évekkel ezelőtt vettem...

Mindenesetre köszi a segítséget mindenkinek! Most bizakodom a peroxid-sósav kombóban.
(#) kaqkk válasza norbigal hozzászólására (») Jan 17, 2013 /
 
A sósav peroxid kombó jó cucc , de legyen mellette mindig egy edényben víz , ha megszalad a reakció felhabzik kifut ekkor víz hozzáadásával ˇ"meg tudod nyugtatni" És egyáltalán nem árt ha gumikesztyű szemüveg van rajtad, és szabad levegőn maratsz vele!
(#) Ge Lee válasza Szpisti hozzászólására (») Jan 17, 2013 /
 
Amikor vettem 90Ft volt literje. Csupán két szépséghibája van. Mivel vegyszer, nem postázzák, érte kell menni. A másik, hogy érdemes kannát vinni amibe esetleg átöntöd, mert azért a 25L-esért amiben adják elég sok pénzt elkérnek.
(#) Ge Lee válasza norbigal hozzászólására (») Jan 17, 2013 /
 
Nekem a peroxid-sósavval még nem sikerült normális nyákot csinálni. A toner nyomaton simán átdolgozza magát, szépen összemar mindent. Csak a szabadban lehet dolgozni vele mert nagy a gázfejlődés, illetve ha sebességet is vársz tőle akkor még az edényből is finoman kipezseg. Ha meg nem, akkor több idő kell neki mint a kloridnak.
(#) kaqkk válasza Ge Lee hozzászólására (») Jan 17, 2013 /
 
Én 1-3 perc alatt bármikor tökéletes nyákot maratok vele , hogy sikerül vagy sem és hogy milyen gyorsan az csak a keverési arányon múlik !
A hozzászólás módosítva: Jan 17, 2013
(#) norbigal válasza kaqkk hozzászólására (») Jan 17, 2013 /
 
Igen igen. Csak az jelenti a problémát. De az jutott eszembe levágok 4 egyforma kis NYÁK darabot, levilágítom őket valamelyik NYÁK rajzommal, aztán próbálgatom melyik arány a legjobb. Az a gond, hogy a sósavam és a hidrogén peroxid nem azonos százalékosak, mmint a sósav 20 a peroxid pedig 35%-os, amennyire meg én tudom 30-70 százalékos keverési aránnyal kellene őket összehozni ha mindkettő 30%-os.
(#) kaqkk válasza norbigal hozzászólására (») Jan 17, 2013 /
 
Nem kell ennyire túlkomplikálni . Én annyi sósavat öntök a nyákra ami ellepi , és addig öntök bele peroxidot amíg el nem kezd színeződni a nyák , ekkor elkezdem mozgatni az edényt és 2 perc múlva kész a nyák .Ha van még kérdésed a maratás című témában folytassuk .
A hozzászólás módosítva: Jan 17, 2013
(#) norbigal válasza kaqkk hozzászólására (») Jan 17, 2013 /
 
Én is úgy gondolnám, csak a NYÁK széleit ugye hamarabb elkezdi marni, és anno mikor ilyennel marattam nem egyszer pofára estem, mert vékonyabb vonalaknál mire lemez közepét is le marja a szélein már a vezetők alá marhat, és túl elvékonyodik az amúgy sem vastag vezető rész. De legyen igazad! Majd érzésre megpróbálom a dolgot
(#) kaqkk válasza norbigal hozzászólására (») Jan 17, 2013 /
 
Valószínűleg igazam lesz , én soha nem használtam mást csak ezt a kombót , és ha teliföldes nyákot tervezel akkor nem kell a "nagy felületeket"figyelni .
(#) kaqkk válasza kaqkk hozzászólására (») Jan 17, 2013 /
 
Ezt a két nyákot délelőtt csináltam , a nagyobbikon tökéletesen látszik a teliföld .
A hozzászólás módosítva: Jan 17, 2013
(#) norbigal válasza kaqkk hozzászólására (») Jan 17, 2013 /
 
Sajnos nem teliföldes, így kénytelen leszek a nagy felületeket figyelni - és amúgy mondasz valamit, mert éppen ez okozza a problémákat.... de amúgy régóta akartam már teliföldeset. Eagle-ben készítetted? Hogy lehet azt beállítani?!? és beállítható auto-huzalozás nélkül is ? - mert például ezen NYÁK rajz nagy részét kézi huzalozással csináltam.
És még egy kérdés: Látom nagyon profi módjára le van kezelve az egész NYÁK. Csak így házilag hogy lehet megoldani a színezés/kezelést is?!?!
(#) kaqkk válasza norbigal hozzászólására (») Jan 17, 2013 /
 
Octamex gyártmányú lötstop fólia van rálaminálva . Az eagle ben meg a teliföld használatát éppen most tárgyalták 36. szor a témájában
(#) norbigal válasza kaqkk hozzászólására (») Jan 17, 2013 /
 
Bocsi, én még így, hogy "teliföldes" sem hallottam soha, szóval keresni sem sikerült soha. Csak láttam, hogy milyen fasza, hogy minden ki van töltve a földdel. De akkor majd átnézek oda. Köszi!
(#) bobitsek hozzászólása Feb 10, 2013 /
 
Hali!
Nekem olyan problémám van , hogy a vas-klorid port miután feloldottam vízbe ( 250ml-be 2 bogyót dobtam), nem akar marni. 15-20 percig kevergettem, majd hagytam kicsit ázni, semmi. Az bele szólhat, hogy körömlakkal vittem fel a rajzot?
Előre is köszönöm,
Bobitsek!
A hozzászólás módosítva: Feb 10, 2013
Következő: »»   21 / 23
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem