Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Vattacukor gép házilag
 
Témaindító: marci91, idő: Máj 12, 2008
Témakörök:
Lapozás: OK   1 / 17
(#) marci91 hozzászólása Máj 12, 2008 /
 
Üdv! Régi nagy vágyam hogy itthon készítsek vattacukrot Hogyan tudnék egyszerűen építeni ilyen gépezetet? Az ilyen rendezvényekkor is sokaknak van maszek gépük de ugyanolyan jó vattacukrot csinálnak. Minden ötlet érdekelne! Ja és milyen teljesítményű motor kellene hozzá hogy az eredmény jó legyen?Köszönöm!
(#) fureszk válasza marci91 hozzászólására (») Máj 12, 2008 /
 
Egyáltalán hogy működik egy ilyen? Engem is érdekel a téma.
(#) Gettobike válasza marci91 hozzászólására (») Máj 12, 2008 /
 
Hello!
"...A lényeg az, hogy a finom kristályos állagú cukrot (a hozzáadott színezékkel és ízesítő anyaggal) a középen lévő fejbe töltik, ami magas hőmérsékletre hevítve megolvasztja. A fej nagy sebességgel forog, így a folyékony cukormassza a centrifugális erő hatására a szélére csapódik, ahol egészen apró lyukak találhatók. Ezeken keresztül az olvadt cukor vékony sugarakban elhagyja a fejet, és a szabad levegőre érve vékony szálak formájában megdermed. A szálacskák hurkapálcával vagy – angolszász országokban – papírtölcsérrel könnyedén összegyűjthetők, feltekerhetők, és kész az édesség. ..." - a Google szerint, és szerintem is . A rendezvényeken az árusok a forgó fejet PB gázzal fűtik, a forgatást pedig egy villanymotor végzi, amit autóakksiról táplálnak.
(#) feki00 válasza marci91 hozzászólására (») Máj 12, 2008 /
 
Nemhiszem hogy elektronikai probléma lenne a vattacukker gyártása
(#) kiszebra hozzászólása Máj 12, 2008 /
 
Az elektronika rész egy tízéves gyerek összehozza.
(#) Ferkógyerek hozzászólása Máj 12, 2008 /
 
Azért nem semmi tag lehetett aki ezt valamikor kitalálta. Hogyan jöhetett az ötlet? Mert el nem tudok képzelni olyan szituációt hogy véletlenül ez süljön ki a dologból. Vagy az unalom, a kreativitás és egy félig bomlott elme mindenre képes?
(#) marci91 hozzászólása Máj 12, 2008 /
 
Na igen. Akkor hogyan lehet azt megoldani hogy az a fej melegedjen is, forogjon is és ne egyszerre csapja ki az összes cukrot?
(#) Georgee válasza marci91 hozzászólására (») Máj 12, 2008 /
 
Idézet:
„az a fej melegedjen is, forogjon is”
Hali mivel nyári munkámon ilyesmikkel foglalkoztam (ingyen is ettem) igy ebben a témában tudok segíteni
(#) marci91 hozzászólása Máj 13, 2008 /
 
Felmerült bennem most valami. Vajon ezt meglehet csinálni ilyen "gáztűzhelyesre"? Úgy értem hogy egy valamit rárakok az égő (nem elektromos) gáztűzhelyre és akkor esetleg vmi szíjjal hajtom meg a fejet mellette egy kis motorral. Ez egyszerűbb nem?
(#) marci91 hozzászólása Máj 13, 2008 /
 
Én úgy gondoltam hogy fogok egy kis vödröt, kilyukasztom hogy beleférjen a henger, majd a hengert vmi hőálló ékszíjjal meghajtom a mellette lévő motorral. Sajna ezért egy egész palackot nem akarok még beszerezni hozzá.
(#) gerga5 hozzászólása Máj 15, 2008 /
 
hy! Ti milyen cukorból csijnáljátok a vattacukrot?
(#) marci91 hozzászólása Máj 15, 2008 /
 
A tv-ben amúgy azt mondták hogy "speciális" cukrot használnak hozzá. De szerintem is csak azért mondják hogy ne tudjunk házilag gyártani Amúgy pedig hogyan lehet ízesíteni a cukrot? A szín nem lényeg, csak íze jó legyen
(#) lgyk hozzászólása Máj 15, 2008 /
 
Hi!

A vattacukor gyártásánál eléggé kritikus a hőmérséklet, nem szabad a cukrot túlhevíteni, hacsak nem szeretnél karamellás vattacukrot készíteni. Egyébként nem kell hozzá semmi komoly, egy hajtómű (ékszíjas), egy fej, gázégő vagy elektromos melegítés (ebben lehet elektronika, ellenálláshőmérő, termosztát, PWM szabályozású fűtőszál, meg sok LED, ami tud parasztot vakítani ). Színezni és ízesíteni aromákkal és színezékekkel szokták, ettől "spéci" a cukor, amit használnak. Ha színezéket és aromát használsz, a hőmérsékletre még jobban kell figyelni.
(#) P3t1 hozzászólása Máj 16, 2008 /
 
Ez engem is érdekelne! Biztosan jó lehet h otthon csinálod a vattacukrot D
Ha valakinek van konkrét elképzelése akkor szóljatok!!!
(#) bensfregen válasza P3t1 hozzászólására (») Máj 16, 2008 /
 
Akkor csak egy jó eszetegájos haver kell aki kimar neked egy aluhengerből ilyen idomot. Fontos kérdés az idom alakja hogy a beöntő nyiláson ne ömljön vissza semmi a nagyfordulat hatására, illetve hogy mekkorák a lyukak átmérői és milyen sűrűn legyenek.
Most ebbe belegondolva, sose tömődik be a vattacukorárusoknak az a forgófej ?
(#) marci91 hozzászólása Máj 22, 2008 /
 
Egy korábbi hozzászóló azt mondta hogy nem is kellenek rá lyukak a fejre. Amúgy pedig meg lehet oldani hogy az egész elektromosan melegedjen? Hogyan tudnám ezt megoldani?Egyáltalán milyen hőmérsékletűnek kell lennie kb a cukornak átlagosan hogy jó legyen az eredmény?
(#) még1MbR hozzászólása Máj 22, 2008 /
 
Valamelyik multinál van most 6eFt körül ilyen vattacukorgyártó gép... ennyiért nem állnék neki megcsinálni ha mindenáron kellene.
(#) marci91 hozzászólása Máj 25, 2008 /
 
Őszintén nekem azt még mindig nem érné meg. Na mégis hogyan lehet melegíteni?
(#) szamóca válasza marci91 hozzászólására (») Máj 25, 2008 /
 
Én úgy emlékszem hogy van ott egy gázpalack+ egy aksi a kecere mellett.Úgyhogy nem elektromos a fűtés.
(#) Norberto válasza szamóca hozzászólására (») Máj 25, 2008 /
 
Jól emlékszel. Valóban gázzal van megoldva a fűtés, az akksiról pedig a motort járatják.
(#) szamóca hozzászólása Máj 25, 2008 /
 
Nos, utánanéztem. Gázzal melegítik a forgó fejet alulról, és a 2mm-es lyukakon csapja ki a cukrot a rotor, ill. a fej.
potom 225,000ft. Gép Ez ÁNTSZ engedélyes. Házilag olcsóbb, de az engelyeztetés nagyon macerás és drága.
(#) deguss válasza marci91 hozzászólására (») Máj 25, 2008 /
 
Elektromosan nem tudod megoldani a melegítést, mivel a forgó tengelyhez nem érhet a fűtőszál, és forgás közben a turbulencia igen csak elventillálja a termelt hőt, amennyiben alatta van a főtőspirál. A hő csak is sugárzás útján jutna át, ami lehet hogy nem elég.
A hőmérsékletet nem tudom, de nem hiszem, hogy 100°C alatt bármit is tudnál olvasztani.
A PB vagy a földgáz azért előnyösebb, mert a fejbe áramlik, ami kívülről van csapágyazva, és a benne lévő cukrot éri a hő, úgy hogy még sincs mechanikai érintkezés. A cukor-olvasztó fejet úgy kell elkészíteni, hogy a közepén legyen egy peremezett fura, amibe töltesz, és belül van felesztergálva, de fél magasságig van egy perem alulról, hogy a gáz lángja a lehető legnagyobb felületen érintkezzen az olvasztó-fejjel.

A másik megoldás: A fejet jó nagyra kell készíteni, hogy míg áll, fel tudjon venni annyi hőenergiát, amennyi elég egy adag cukor olvasztására. Utána kell csak pörgetni.

Szerintem. Vattacukor. De jó egészségtelen.
(#) szamóca válasza deguss hozzászólására (») Máj 25, 2008 /
 
Csúszógyűrűkkel nem lehetne megoldani a fejfűtést? Így könnyű lenne a hőfokot is beállítani egy triakos szabályzóval. Csak azért gondolom, mert ehez meg nem kell gáz. kicsi
(#) deguss válasza szamóca hozzászólására (») Máj 25, 2008 /
 
Valószínű itt a fűtőhuzal körbeveszi a forgófej alsó részét, ahol még nem szórja a cukrot, de ahol melegíti. Így képzelem el: Ebben a kialakításban a centrifugális erő hatására a cukor "felmászik" az edény belső falán, és a tetején hagyja el a furatokon keresztül.
(#) gujo52 válasza szamóca hozzászólására (») Máj 25, 2008 /
 
Sziasztok! A vattacukorgép egy nagyon primitív eszköz éppen ezért működik jól. A forgófej egy 100-120mm átmérőjű szerkezet, amit legjobb bronzból esztergálni a jó hővezetés és hőntartás miatt. A fűtés pedig kb. 1,5 mm-es fúvókával, pb. gázzal történik. Nem kell semmi cicoma, mert a csappal be lehet lőni a hőfokot. A fejnek lefele van egy "szoknyája" ami megakadályozza, hogy a láng fölcsapjon az oldalára. Ez két részből áll. A fej alsó része egy korong kis vezető peremmel, ami közvetlenü a csapágyház tengelyéhez csatlakozik. A felsőrész harang alakú, melynek a tetején egy 40mm átmérőjű lyuk van /itt kell beszórni a cukrot/. A harang alsó széle be van fűrészelve 4mm mélyen, 5mm-enként körbe és a fűrésznyom ne legyen 1,5mm-nél szélesebb. Ez a harang rápasszol az alsó rész vezető permére, 3 helyen csavarral rögzítve és kész. A forgatáshoz legjobb egy Wartburg dinamó, ami motorként van bekötve. Ennyi az egész. Egyébként ezen az elven működik az üveg vagy salakgyapot gyártása is.
(#) marci91 válasza gujo52 hozzászólására (») Máj 26, 2008 /
 
Hát igen. Én arra gondoltam hogy van itthon egy jópár régi orosz mosógépből bontott fűtőszál. Nos ha azt jól beállítanám hogy fűtse a fejet, vajon elég lenne hozzá?
(#) Georgee válasza marci91 hozzászólására (») Máj 26, 2008 /
 
Az elektromos fűtés semmi esetben sem működik. Mivel sok idő mire felfűti a fejet, főleg hogy a fűtőtest nem ér hozzá a fejhez, a másik hogy a fej a forgás által keltett levegővel vissza fogja hűteni a fűtőszálat. Szóval szerintem ezzel a megoldással maximum vattacukor LIGHT-ot tudsz készíteni. Meg szerintem nem sokkal drágább ha gázzal oldod meg csak okosan kell bánni vele. A fejet meg nem fontos ékszijjal hajtani, lehet egyből a motor tengelkyére rögzíteni, én ezzel dolgoztam régebben....
(#) NémethhJános hozzászólása Jún 28, 2008 /
 
Sziasztok, üdvözlök itt mindenkit ! Szeretnénk, eggy vattacokorgyártógép fejet esztergáltatni. Az esztergályos azt mondta,hogy vigyünk be eggy gépet, ő arról lemásolja, vagy eggy rajzot szerezzünk, akkor megtudja csinálni a fejet. Szeretném megkérdezni tőletek, hogy tudtok segíteni nekem? Vann valamelyikőtöknek rajza a fejről? Megköszönném ha valaki elküldene nekem eggy egyszerü rajzot, amiről átlehet tekinteni, sőt meg is lehet csinálni.Milyen és mekkora legyen a fej, mm-ben? Nagyon megköszönném, ha valaki ebben tudna segíteni! Sziasztok
(#) marci91 hozzászólása Jún 28, 2008 /
 
Igen, az nekem is jó lenne mert még mindig nem haladtam semmire. Köbzoli ígért nekem egy rajzot de sajna nem kaptam meg még mindig
(#) marci91 válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Jún 29, 2008 /
 
Köszi!
Következő: »»   1 / 17
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem