Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Vezeték nélküli energiaátvitel
Lapozás: OK   2 / 5
(#) Miazma hozzászólása Jan 2, 2012 /
 
Üdvözlet mindenkinek!

A Projekt:
Egy ledet szeretnék készíteni, amit egy antenna táplál. Mind e mellé szeretném, ha minél kisebb lenne a vevő része.

A jelenlegi elképzelésem:
- Egy jeladót építeni, ami csinál nekem az éterbe egy szép szinuszhullámot, úgyhogy ne melegítsen semmit, ne zavarjon semmit és legalább 2m-es hatósugara legyen. (Nagyobb nem igen kellene )
- Egy rezgőkört (antennát), ami egy ledhez kapcsolódik és azt hajtja.

A gond az, hogy nem tanultam rádiós teljesítményátvitelről és az antenna méretezésről. Ebben szeretném a segítségeteket kérni. Ha van valakinek online elérhető tananyaga a témában vagy már a konkrét képlettel állna elő... Nagyon szépen megköszönném! Első az elméleti kapcsolási rajz, majd jön a méretezés... Remélem egy érdekes színfolttal bővíthetjük az oldal hobbielektronikáit!

Eddig amit találtam kb ez:
Antennakönyv - jól hangzik, de nekem ugye nem az egész kellene

Történet a mit miért kérdésekhez:
Nemrég modellezésre adtam a fejem. Ez a modellezés kapcsolódik egy játékhoz is és ezért cserélhetőek a modellnek egyes részei (ha más stratégiát választanál a játékban...).
Elkezdtem gondolkozni, hogy mégis hogyan lehetne megvilágítani a különböző alkatrészeket anélkül, hogy kapcsoló, elem vagy bármi más kelljen hozzá. Így született meg a terv.

Kivitelezhető? Megvalósítható? Biztos, hogy érdekes lenne egy marék led, ami látszólag önmagában világít
(#) epyn válasza Miazma hozzászólására (») Jan 2, 2012 /
 
Kereső funkció is használható,új téma kreálása előtt!
http://www.hobbielektronika.hu/forum/topic_7189.html
(#) Miazma hozzászólása Jan 2, 2012 /
 
A gyertya is ígéretes és rajz is, de az 5cm-es antenna nem az igazi Tovább keresek. Még nem végeztem a gyertyával sem. Ezek is konkrét kapcsolások, de legalább már láttam valamit ami közelít a tervhez

Köszönöm, de nem most halottatok rólam utoljára a témával kapcsolatban
(#) Miazma hozzászólása Jan 4, 2012 /
 
Nem futamodtam meg! Pár napja erőlködöm, de még nincs eredmény.
(#) hbal hozzászólása Júl 7, 2013 /
 
Sziasztok!

Vezeték nélkül szeretnék kb. 150-200W teljesítményt átvinni. Esetemben nem a távolság a lényeg (max 5cm), hanem az, hogy kontaktus mentes legyen az átvitel.
Találtam különféle gyári megoldásokat, viszont csak a két "végletet". Egyik véglet a mobilok vezetéknélküli töltésére, a másik a kilowattos nagyságrendű energiaátvitelre szolgáló megoldás.Bővebben: Link
Gyári és nem gyári megoldások is érdekelnek.
(#) zaza99 válasza hbal hozzászólására (») Aug 28, 2013 /
 
Engem is érdekel föleg a telefontöltő 5W teljesítménnyel.
Ezt valaki leméretezhetné indulásnak én nem értek hozzá.
A hozzászólás módosítva: Aug 28, 2013
(#) tszaboo válasza hbal hozzászólására (») Aug 28, 2013 /
 
20.000W-os reflektor és napelem. Komolyra fordítva a szót, egy egyszerű izolátor transzformátor miért is nem teszi meg?
(#) Kovidivi hozzászólása Nov 24, 2013 /
 
Sziasztok!
A téma mostanában kicsit leült sajnos, megpróbálom kicsit feldobni .
A telefonom szétszedtem, megkerestem belül az USB +5V-ját, és a GND-t. Ezt a kettőt kivezettem a hátlap alá (kicsit kimartam a műanyagból, hogy elférjen a huzal). Vezeték nélküli töltőt kellene hozzá keresnem. A vezeték nélküli gyertya túl kevés teljesítményt tud átvinni, próbáltam egy tuning FET-es változatot, ott a pocsék hatásfok volt a probléma. Ebay-en lehet kapni papírvékonyságú vevőket, és hozzá adót, 20-25$-ból kb. meg lehetne venni. De vajon házilag megépíteni? Lehetséges? A tekercs nem okozna gondot. Inkább a feszültség 5V-ra stabilizálása, és olyan vékony alkatrészek felhasználása, amiknek a vastagsága 1mm körüli. Az SMD technológia ide talán túl nagy. Igazából még rendes kapcsolási rajzot sem láttam, ami 5W-ot át tudna vinni 60% hatásfokkal. Egy megoldást viszont találtam, ami univerzális. Van egy palm, amihez már régen is lehetett kapni hátlapot, amiből a vevőt fel lehet használni, ehhez tartozik egy spéci adó. Csak kár, hogy USA-ban van elterjedve, és nem nagyon postáznak EU-ba. A palm pixi wireless charger keresőszavakkal sok érdekes cikket lehet olvasni. Ez az átalakítás is kb. 20-25$-ból lenne meg. Bővebben: Link. Igaz, hogy csak 500mA-t tudnak az EBay-en kapható vevők, de egy átlag telefonhoz bőven elég, az amúgy sem túl hosszú töltési idő dupla lesz.
(#) Kovidivi válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Nov 25, 2013 /
 
Köszi Zoli!
Ez meg is van építve, de nagyon melegszik az adó sajnos. Van Ebay-en Qi Standard Wireless Charger Kit, adó és vevő együtt kb. 22$ból kijönne... Az asszony sajnos él a vétó jogával... Most még!
A hozzászólás módosítva: Nov 25, 2013
(#) blister hozzászólása Ápr 30, 2014 /
 
Sziasztok!

A német Elektor magazinban megjelent vezeték nélküli energiaátvitelt próbáltam reprodukálni kevés sikerrel. Az adó valamiért nem működik. A vevő viszont remekül felveszi az elektromágneses zajt, amit multiméterrel követni is lehet.
Mellékelem a magazinban megjelent képeket és a saját próbanyákomat:
Bővebben: Link - Bővebben: Link

Tudja vki, mit rontottam el? Netán a nyákterv is rossz? Kezdő vagyok, úgyhogy bármi lehet...
A hozzászólás módosítva: Máj 13, 2014
(#) Kovidivi válasza Kovidivi hozzászólására (») Ápr 30, 2014 /
 
Sziasztok!
Azóta meg is érkezett egy KIT, ki is próbáltam, tapasztalat is van, hát leírom:
az adó melegszik, a vevő is, de kevésbé. Amire 1A van írva, 500mA-t tud kb., és ejti a feszültséget rendesen, ezt úgy kell érteni, hogy 0.5V-ot 500mA-nél simán. A hatásfok botrányos, 60% alatti. Nagyon érzékeny a tekercsek helyzetére. Ha 0.5cm-rel jobbra húzom a telefont az adóról, máris kisebb feszültséget tudok csak mérni. Sípol is az adó (igaz, alig hallhatóan, és nem mindig), terheléstől függően, úgyhogy éjszaka nem sok értelme van tölteni a telefont ilyen módon. Egy dolog miatt nem használom, mégpedig hogy az akkumulátort felmelegíti az elektronika legalább 40fokra, ami károsítja azt. Nem kényelmes használni, így sajnos a fiók alján hever az adó és a vevő. Felépítésileg úgy néz ki, mint a fentebb csatolt képeim.
(#) Inhouse válasza Kovidivi hozzászólására (») Máj 1, 2014 /
 
Ők már kicsit előrébb tartanak.
(#) blister válasza zolika60 hozzászólására (») Máj 1, 2014 /
 
Bővebben: Link

Bővebben: Link

Remélem, így már átláthatóbb.
A hozzászólás módosítva: Máj 1, 2014
(#) Kovidivi válasza Inhouse hozzászólására (») Máj 1, 2014 /
 
Remélem pár év múlva elérik a legalább 80%os hatásfokot, 5-10m-en. Akkor már használható lesz a hétköznapokban is.
(#) pucuka válasza Kovidivi hozzászólására (») Máj 1, 2014 /
 
Mitől is lehetne elérni?
A veszteséget a szórási tényező határozza meg. Ugyanúgy, ahogy egy transzformátornál. A szórás annál nagyobb, minél távolabb van a primer a szekundertől, annál rosszabb az átvitel hatásfoka.
Nyilván jobb eredményt lehet elérni, ha a mindkét kört rezonanciára hangoljuk, ilymódon a járulékos veszteségek csökkenthetők. Meg nem szüntethetők, mert a jelentős áramok miatt az ohmos ellenállásokon veszteség keletkezik. Csak meg kell nézni egy csatolt rezgőkörös szűrő energia viszonyait, pl. egy KF erősítő szűrője. Végül is ez is így működik.
Ráadásul az adó hurok elegánsan csak egy menet, ezért áramgenerátorral van hajtva. A vevő hurok nyilván többmenetű, hasonlóan mint egy feltranszformáló trafónál. A kunszt az optimális helyzet megtalálása.
(#) blister válasza zolika60 hozzászólására (») Máj 12, 2014 /
 
Volt, aki azt mondta, hogy a cikkben írt 1N4001 diódák nem alkalmasak a 13,56 MHz-es jel egyenirányítására, mert a határfrekvenciájuk ennél jóval alacsonyabb. Ezért nem működik. Helyette Schottky diódák kellenének.
Meg talán azért sem működik, mert próbapanelen építettem meg, amelyen a kapacitív hatások bezavarhatnak.
(#) tari110 hozzászólása Szept 25, 2014 /
 
Sziasztok van egy Sony Xperia z1-em amit szeretnék vezeték nélkül tölteni. Ezt hogy tudnám megvalósítani?
(#) elektroncso válasza tari110 hozzászólására (») Szept 25, 2014 /
 
Röviden. Sehogy.
(#) bundibacsi válasza tari110 hozzászólására (») Szept 25, 2014 /
 
(#) tari110 hozzászólása Szept 25, 2014 /
 
De a telefonhoz nem készült ilyen tok
(#) mark.budai válasza tari110 hozzászólására (») Szept 25, 2014 /
 
Lehet készíteni ilyen tokot, de én azt mondanám, hogy nem éri meg. Legalább 3-4mm vastagságban kéne gondolkoznod, ami azért valljuk be, a telefon használata során nem lenne épp kényelmes.
Szilikont kéne öntened (vagy akár műanyagot, ha keménytok is megfelel), a csatlakozót valahogy kivitelezni, egy meghajtó elektronikát gyártani, és a tokba egy olyan elektronikát, ami csak akkor ad 5V-ot a telefonodra, ha az elég stabil, és terhelhető ahhoz, hogy normálisan töltse.
Nekem is tetszene, ha itthon csak rádobnám egy párnára a telefont, és szépen tölt, de nem ér meg ennyi kínlódást, inkább bedugom, meg kihúzom azt az usb csatit.
Szerk: Egy régebbi telefont, ami kemény flip tokban van, simán megcsinálnék ilyen töltősre, nem sajnálnám mondjuk megfúrni a hátlapot és két vékony vezetékkel bekötni az usb csatira, hogy ne legyen arra is gond kívülről. A tok aljában van annyi hely, hogy egy nagyon vékony nyákra egy smd elektronika ráférjen. De most őszintén... Van ilyen telefonom itthon, de minek csinálnám meg? Nem is használom, vagy egy éve fel sem volt töltve, miért akarnám "párnáról" tölteni?
A hozzászólás módosítva: Szept 25, 2014
(#) GPeti1977 hozzászólása Szept 25, 2014 /
 
Jól jönne ilyen vezeték nélküli töltő pl leszakadt töltő csatlakozós telefonhoz vagy inkább tab-hoz.
(#) Kovidivi válasza tari110 hozzászólására (») Szept 25, 2014 /
 
Szia. En Ebayröl vettem egy kit et. Nagyon rossz. 5V 500-700mA-t tudnak ezek ilyen kicsi méretben, nagyon rossz a hatásfok, melegszik mind a hátlap, mind a töltö. Csak a Lithium cella élettartamát csökkenti. 2x, 3x olyan hosszan kell tölteni a telót, még sípol is kicsit magas frekin. Plusz, mm pontisan kell ráhelyezni a padra, hogy 800mArel töltsön. Biztos tudnék még negatívat írni, de ennyi is elég. Ebayen wireless chargert vettem, 1.5A-est, valami Samsunghoz, azt bemoddoltam az Alcatelembe. Nem volt olcsó a kit. Eszembe jutott: több, mint 1.4A-t vett fel a pad, mikor 800mA-rel sikerült töltenem. Ennyi energiát azért nem szeretnék elpazarolni, ha ott a kábel, bedugom, és kész.
(#) Csupasz hozzászólása Ápr 11, 2015 /
 
Nem egyszerű egy ilyen töltőt készíteni. Először egy R-C taggal meg kell növelni a frekit, majd egy ráhangolt taggal visszaalakítani a tekercsek közt indukálódott feszültséget. Ezek után beállítani a kívánt feszültséget, az alapján, hogy tölteni akarod az akksit, vagy üzemeltetni a műszert.
(#) IOsys válasza Csupasz hozzászólására (») Ápr 11, 2015 /
 
Köszönöm, ilyesmi a cél.
(#) IOsys válasza Csupasz hozzászólására (») Ápr 11, 2015 /
 
Találtam vicsystől egy rajzot, ez pont az, amit mondtál. Rajz
Közben rájöttem, hogy vezeték nélküli telefontöltőre kell rákeresnem.
A hozzászólás módosítva: Ápr 11, 2015
(#) Csupasz válasza IOsys hozzászólására (») Ápr 11, 2015 / 1
 
Ez azért nem jó, mert nem tudsz vele megfelelő áramot biztosítani. Sajnos nem nagyon fogsz rajzot találni hozzá...
Hoztak nekem egy ilyen lámpát, ami ezen az elven működött. Kb. 3 hete itt van, és nem jutok vele sehova.
Megoldható, csak sokat kellene vele kísérletezni.
(#) IOsys válasza Csupasz hozzászólására (») Ápr 11, 2015 /
 
Külföldi oldalakon szerintem biztos találok házi kivitelt, sőt, egyet tudok is, valami 15 éves gyerek csinálta, azzal tölti a Samsungját! Az a B tervem, de előtte jól körülnézek. Linkelek, ha találok valami jót.
(#) IOsys válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Ápr 11, 2015 /
 
Wow! Láttam, de nem szedtem le, mert zip, de erre nem számítottam.
(#) Csupasz válasza IOsys hozzászólására (») Ápr 11, 2015 /
 
Próbáld meg, jónak tűnik. Bár azon kívűl, hogy a LED-ek világítanak, nem tudom mit bír...
Ez itt off, de szerintem is jobban jársz 1 akkuval ( Ni-Mh, vagy ha jobb és drágább kell egy Li-ion-nal. Ráteszel egy aljzatot, amin van egy töltőáramkör, és mindig harcrakész lesz a műszer!
Következő: »»   2 / 5
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem