Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Vezeték nélküli energiaátvitel
Lapozás: OK   1 / 5
(#) lajcsi18 hozzászólása Márc 19, 2008 /
 
Hello mindenkinek!!
Elképzeléseket,ötleteket,javaslatokat várok a vezeték nélküli energiaátvitel kapcsán!!
Milyen módon lehetne vezeték nélkülözése mellett energiát(feszültség illetve áram)továbbítani az "A" pontból a "B"-be???
Erre várok megoldásokat!!köszönöm előre is
(#) zsoltee válasza lajcsi18 hozzászólására (») Márc 19, 2008 /
 
A valóságban is léteznek ilyen cuccok de azok hatótávolsága néhány cm és a hatásfoka is elég rossz.
(#) lgyk válasza lajcsi18 hozzászólására (») Márc 19, 2008 /
 
Hi!

Ez erősen függ a távolságtól, az átvitelre kerülő energia mennyiségétől és az elvárt hatásfoktól. Energiát vezeték nélkül kapacitív, induktív úton vagy EM hullámokkal lehet továbbítani. Utóbbi egyik gyakorlati megvalósítása a detektoros rádió. Egyébként az elektronikában minden továbbított jel energiához kötött, tehát ahogy jelet lehet továbbítani, úgy energiát is.

A hatásfok viszont elég alacsony is lehet, pl. egy lézer-napelem rendszer hatásfoka a részegységek hatásfokainak szorzata, 1 % alatt van... Beleraksz 100 W-ot, 1 W kijön belőle.

A Tesla-féle kísérleti cuccokkal az a baj, hogy nincs róla semmi leírás, hogyan működött, működött-e egyáltalán.
(#) lajcsi18 válasza AtomCity hozzászólására (») Márc 19, 2008 /
 
Bocsi de nem sértődtem meg egyáltalán!azért nem írtam eddig mert nem értem rá!!
Amúgy meg ha nem érdekelne a téma akkor nem nyitottam volna meg a topicot!!
Jah és a bunkóságotokat nem díjazom egyáltalán!!
Perlacinak igaza van!!Nem szép dolog kigúnyolni a másikat!!Ez az egész oldal arról szól hogy segítsük egymást és nem pedig arról hogy a másikat lenézzük!!!
(#) Kovidivi válasza lajcsi18 hozzászólására (») Márc 19, 2008 /
 
Hello!
Mire kellene ez neked pontosan? kellene hozzá néhány infó, hogy tujdunk segíteni!
(#) lajcsi18 válasza Kovidivi hozzászólására (») Márc 19, 2008 /
 
az indukciós megoldást mekkora távolságra lehetne tervezni??
először csak kísérletezni szeretnék magával az elvvel!!
De különben ez olyan mit egy trafó szétválasztva primer és szekunder tekercsekre,nem??
Szólj ha ez nem igaz és akkor visszavonom amit mondtam!!
(#) Kovidivi válasza lajcsi18 hozzászólására (») Márc 19, 2008 /
 
Hát ez sztem nem éppen nekem volt célozva.... azért arra még kíváncsi lennék, hogy pontosan mire is kell, mi a végcélod vele, ha először csak kísérletezni szeretnél vele?
(#) lajcsi18 válasza Kovidivi hozzászólására (») Márc 19, 2008 /
 
először csak annyit szeretnék elérni ezzel az indukciós megoldással hogy minél messzebbre tudjam vinni az energiát!!tehát a távolság az elsődleges cél!!
Aztán ha ez már "stabilan" működne akkor az egyik tekercsre ha feszt kapcsolok akkor a másik tekercsen ugyanaz a feszültség jelenjen meg!!
(#) Norberto válasza lajcsi18 hozzászólására (») Márc 19, 2008 /
 
Idézet:
„minél messzebbre tudjam vinni az energiát”


Nagyságrend-beli elképzelésed van? Km-es, hosszú 100m-es hosszakat el lehet felejteni alapból már most.
(#) lajcsi18 válasza Norberto hozzászólására (») Márc 19, 2008 /
 
ha ezek a távolságok ki vannak zárva akkor mekkora az a maximális távolság ahol az indukció elve megvalósítható??
(#) Norberto válasza lajcsi18 hozzászólására (») Márc 19, 2008 /
 
Alapvetően a jó mágneses "csatoláshoz" az kell, hogy a tekercsek egyazon ferriten/vasmagon legyenek. Innentől kezdve már csak azt kell keresni, mi az a leghosszabb ferritrúd, ami még létezik/létezhet... maximum pár tíz cm lehet a leghosszabb... szerintem.
(#) lajcsi18 válasza Norberto hozzászólására (») Márc 19, 2008 /
 
értem!!nos majd akkor folytatjuk ezt!!Most megyek lefeküdni!!holnap leszek majd!!Jó éjt mindenkinek és persze neked is Norberto!!Hello
(#) ha6pc válasza kaqkk hozzászólására (») Márc 20, 2008 /
 
Legközelebb jársz a megoldáshoz.
Rádiófrekvencián,mégpedig mikrohullámon.
A dolog elviekben,technológiailag lehetséges. Konkrét tervekről lehetett olvasni a földkörüli pályára állított nagyméretű napelemek energiáját mikrohullámon továbbítanák a földre. Ez nem sci-fi,ez megvalósítható,csak iszonyatos drága.
(#) AMD válasza ha6pc hozzászólására (») Márc 20, 2008 /
 
Mikrohullám? Az nem ártalmas az élőlényekre?
(#) Dempsey válasza lajcsi18 hozzászólására (») Márc 20, 2008 /
 
Szia!
Már én is láttam tudományos műsorba hogy létezik vezeték nélküli telefon töltés!Szóval ez a vezeték nélküli dolog nem hülyeség!Elöbb utóbb ez lesz a jövő!Azt nem tudom hogyan működik, csak azt hogy létezik ilyen!Szóval a sok okos hozzászólással ne foglalkozz!
(#) ha6pc válasza AMD hozzászólására (») Márc 20, 2008 /
 
De,káros.
Sorkatonaként láttam valamilyen ún. troposzféra hírközlést.Ez valami olyasmi,hogy a légkör valamelyik rétegét célozzák meg mikrohullámú antennákkal azt,ahol előbb-utóbb kialakulhat visszaverő réteg.
A fák lombja határozottan megbarnult pár nap múlva ott,ahol huzamosabb ideig "sütötték",tehát ott,ahol az energianyaláb érte.
(#) lgyk válasza lajcsi18 hozzászólására (») Márc 20, 2008 /
 
Nincs maximális távolság. Azt kell figyelembe venni, hogy a mágneses térerősség egy szórt tér, és minden irányban drasztikusan csökken a térerősség a távolsággal. Ezért nem az átvihető energiamennyiség lesz kisebb nagy távoknál (hiszen elméletileg akármekkora áramot keresztül lehet küldeni egy ferritmagos tekercsen), hanem a hatásfok.

Gyakorlatilag cm-es, legfeljebb dm-es nagyságrendeket lehet gazdaságosan induktívan csatolni.

A lézer alacsony hatásfokát valamennyire meg lehet kerülni, ha pl. LEDek fényét kollimáljuk, és azt küldjük rá egy napelemre. Ezzel meg lehet közelíteni az 5 %-os hatásfokot is.
(#) vilmosd válasza lajcsi18 hozzászólására (») Márc 20, 2008 / 4
 
Hali

Bővebben: Itt talahato kulfoldi nyelven sok erdekes dolog a derot nelkuli energiaatvitelrol
Vili

Ps Ird be a kedvenc keresodbe "wireless energy" es lass csodat.
(#) Skori hozzászólása Márc 20, 2008 /
 
Régebben kisérleteztem mini tesla tekercsek közötti energiaátvitellel. 2db egyforma 10cm körüli magasságú tesla tekercs volt egymástól kb 30cm-re. Az egyikre kapcsolt meghajtóelektronikába betápllált energia kb. 20%-át lehetett kiveni a másik tekercsből.
Egy meglepő dolog ezután jött:
Összekötöttem egy vékony huzallal a két tekercs felső pontját -> az átvitt energia alig változott, pedig elötte azt gondoltam, hogy a két tekecs közötti térben vész el a veszteségi energia zöme. Valószinüleg tetemes veszteség lehetett a tekecsek huzaljában, és az elektronikában is.
Nagyobb teljesítménnyel és nagyobb tekercsekkel valószinüleg sokkal jobb eredmény is elérhető - de az már veszélyes játék lehet...
Sok sikert annak aki mégis belevág!
(#) tomivontoth hozzászólása Feb 2, 2009 /
 
Hali!
minap olvastam a következő cikket:

Bővebben: Link

Sajnos nem vagyok elég jártas a témában:S
Ekkor találtam rá erre a rég elfelejtett fórumra. Vkinek nincs esetleg 1 konkrét tippje, hogy készülhet egy ilyen eszköz?

Link javítva.
-- kobold
(#) Vandor76 válasza tomivontoth hozzászólására (») Feb 5, 2009 /
 
Én meg ezt olvasom már egy ideje :
Vezeték nélküli gyertya
(#) Sz B hozzászólása Dec 8, 2009 /
 
Sziasztok !

Valahol régebben láttam egy áramkört, amivel meg lehetett oldani kis fogyasztású vagy csak időlegesen működő áramkörök tápellátását a szórt elektromos térből.
A működés alapelve az volt, hogy szinte mindenütt jelen vannak a világban a szórt, változó elektromágneses terek, amiből ez a szerkezet egy darab dróttal mint antennával (nyilván megfelelően elhelyezve) tápfeszültséget tudott előállítani. Ez a megoldás jól hasznosítható lenne olyan esetekben, amikor egy készülék nyugalmi állapotban van akár hónapokig is, míg egyszer csak működnie kell mondjuk a másodperc töredéke időtartamig. Pl: ablakra szerelhető törésjelző, ami "tápellátás nélkül" működik, és a feladata az, kisugározzon egy impulzus csomagot a betört ablak azonosító kódjával.
A példa nem csak példa volt, tényleg szeretnék egy ilyet csinálni. Nagy előnye lenne, hogy akár az egész házra való riasztórendszer telepíthető lenne egy tíz percig tartó bejárás ideje alatt vezetékelés nélkül, nem függne akkumulátoroktól, napelemektől (fényerősségtől), áramkimaradásoktól. Gyakorlatilag kívülről kiiktathatatlan lenne.
Ötletek ?
(#) lgyk válasza Sz B hozzászólására (») Dec 8, 2009 / 2
 
Szia!

Itt olvashatsz erről egy cikket. Nagy áramokra nem lehet számítani, de ez érdekes területe az "energy harvesting" témának. Általános esetben a legerősebb teret a közeli fogyasztók és az antennaként működő vezetékek adják, így a villany gyakorlatilag az AC hálózatból származik. Ha szerencséd van, és nagy teljesítményű rádióadás van a közeledben, akkor antenna + dióda párossal is lehet próbálkozni (lásd: detektoros rádió). CFL lámpák közelében is jó eredményre lehet számítani. Nagyobb területű helyi áramszünetek esetén a kinyerhető teljesítmény drasztikusan csökkenhet, alacsony szivárgási áramú kondival megvalósítható a kvázi szünetmentes működés.

Ha az ablak betörésének jelzése a cél, akkor érdemes elgondolkodni egy piezo egységen is, ami az ablak betörésekor impulzusszerű tápot ad, egy néhány bites azonosító továbbításához szerintem elég energiát ad (nem számoltam utána).

(#) Medve válasza Sz B hozzászólására (») Dec 8, 2009 / 1
 
Hello, ennél, a kondenzátoron keletkezik némi feszültség az elektroszmog mennyiségétől függően...

antenna.JPG
    
(#) Sz B válasza lgyk hozzászólására (») Dec 8, 2009 /
 
Köszönöm a segítségedet, indulásnak nagyon jó. Honnan varázsoltad ezt elő 13 perc alatt ?
(#) lgyk válasza Sz B hozzászólására (») Dec 8, 2009 / 4
 
Érdekel minden gyakorlati szempontból megvalósítható alternatív energiaforrás, az "energiaaratás" témaköre pedig kifejezetten érdekes és hasznos témának bizonyult. Kiindulásnak jó még a wiki oldala, vagy akár ez a tézis.

Jelenleg egy Gratzel-cellához hasonló napelemet próbálok házilag összeállítani, egyelőre nem túl kecsegtetők az eredmények, de az árához képest így is jó. :yes:

Egyébként a neten félelmetes mennyiségű témához kapcsolódó anyag van...
(#) Sz B válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Dec 8, 2009 /
 
Igen, megnéztem, de az energiaátvitel azért egészen más dolognak tűnik. Repülőgép meg mikrohullámú táplálás... Az én ablakom itt van előttem, meg is bírom kopogtatni. Az ötlet ettől függetlenül használható, mert egy kis adóval akár "direktben" fel is tudom tölteni energiával az impulzus elküldésekor lehervadt áramköröket. Köszönöm mindenkinek a segítségét, ez már elegendő lesz az induláshoz. Különben mi a buli az amerikaiaknak abban, hogy 1-2 ezer méteren tartanak egy repülőt annyi energiával, amivel naponta mondjuk hússzor akár le-föl szállhatna ? Hát szerintem csak a mikrohullámú antennáik mozgatása több tízszeresét fogyasztotta mint amit a kis repülő igényelt volna sima kerozinos hajtással meg bukfencezéssel!
(#) Sz B válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Dec 8, 2009 /
 
Köszi a linket. Az új téma nyitását az eredmény indokolja. 7 hozzászólásból megkaptam azt az információt, amit ott 6 oldalon át nem találtam. Igyk-nak adtam 50 pontot. A többit már kiszámolgatom.
(#) zenetom válasza Sz B hozzászólására (») Dec 8, 2009 /
 
Hali!
Végülis az elektroszmogot akarod hasznosítani?
Ha rádióadó közelében vagy és úgy "lopod" a jelet akkor az nem teljesen legális én azt hallottam, mármint ha nagy tételben...
Valahol van egy kapcsolásom ahol tápfeszültség nélkül lehet rádióadást fogni (persze azért nem HQ minőségben, sőt eléggé terepfüggő a dolog, meg kristályfülhallgatóval (az a régi sok ohmos ) jó csak.
(#) suhanc hozzászólása Júl 11, 2010 /
 
Helló.
Lenne egy jó nagy kérdésem...van ugyebár a mellékelt képecske.
Ezt kéne egy kicsit megturbózni hogy 16v átmenjen mondjuk 300mA el az hogy csak pár centire tudja nem probléma a körítést hozzá akkor úgy csinálom hogy bele essen ebbe a pár centibe... Van egy hordozható erőlködöm amit vezetéknékül tuti lenne tölteni meg spórolnák a felesleges előlapi huzalokkal.
Köszi előre is a segítséget mindenkinek.
Üdv.: Suhanc
Következő: »»   1 / 5
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem