Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Vibrációs búvárszivattyú
 
Témaindító: Pixi, idő: Jún 24, 2012
Témakörök:
Lapozás: OK   1 / 14
(#) Pixi hozzászólása Jún 24, 2012 /
 
Sziasztok!

Mivel nem találtam sehol olyan topikot amiben a vibrációs búvárszivattyúkról van szó, így indítottam egyet ezen a címen!
A kérdésem az lenne, hogy van-e valakinek tapasztalata ezekkel kapcsolatban?
Vagyis, hogy kell összerakni, hogy működjön, mert arra rájöttem, hogy a hézagolások a lényegesek, de sajnos nekem nem akar működni a szivattyú sehogy sem! Csak kb 2-3 deci vizet nyom percenként!
Akinek van tapasztalata ilyen szivattyúval kapcsolatban, írjon!
Előre is köszönöm!

üdv
PIXI
(#) blackdog válasza Pixi hozzászólására (») Jún 24, 2012 /
 
Szétszedted mert rossz volt és nem tudod összerakni?
Elég ködös a kérdésed. Milyen emelőmagasság mellett 'mérted' ezt a hozamot?
Motor kondija jó?
(#) Pixi válasza blackdog hozzászólására (») Jún 24, 2012 /
 
Alapból nem volt jó, vagyis nem nyomott elég vizet sosem! Majd használtam, mert a kútklímához elég volt a vízszállítás. De öntözni kevés volt.
Majd egy nap abba hagyta a víz szivattyúzást és akkor kellett szétszedni, mivel a benne lévő tengely amin a membránok és gumik vannak, középen ketté tört. Ebből lett új esztergáltatva, és azóta nem tudom működésre bírni, mert vagy nem szivattyúz, vagy a vasmag amit az elektromágnes mozgat belever az elektromágnes vasmagjába.
Nem találom a hibát, azért írtam ide, hátha valaki látott már ilyet, és tudja mit hogy kell hézagolni!
Az emelő magasság kb 4-5 méter körül van, és ugye ebben nincs motor!
(#) tucsok válasza blackdog hozzászólására (») Jún 24, 2012 /
 
Vibrációs szivattyúról kérdezett, nincs kondi,nincs forgó motor!
"russzki búvár".Különben meg jól sejted,a hézagolás nagyon is beleszámít az emelési magasságba.A talpszelep jó?
(#) Pixi válasza tucsok hozzászólására (») Jún 24, 2012 /
 
Elméletileg minden jó benne, mert új.
Ez a 3 szelepes verzió, de valami nincs a jó helyen, mert nem akarja nyomni, még annyira sem mint a tengely törés előtt. A tengely az eredetiről lett másolva!
Az a baj azt nem tudom, hogy a tengely hogy mozog benne, a nyugalmi állapothoz képest.
(#) Iszkakof István válasza Pixi hozzászólására (») Jún 24, 2012 /
 
Én is rengeteget bajlódtam néhány ilyen búvárszivattyúval. Ismerem az egész működési elvét, csak a beállításait nem ha egyetlen mm-t tévedsz a beállításon, már csak éppen hogy pisilik. Készíts vagy két 0,5 mm vastag platnit és egyenként tedd a rezgő szelep alá, hátha jóra jön. Minden összerakásnál nagyon vigyázz, hogy a tekercshez egy csepp víz se kerüljön. Egyszóval, nekem nem sikerült tökéletesen megjavítani. Egy gyenge jó tanács: ne bajlódj vele.
(#) birs válasza Pixi hozzászólására (») Jún 24, 2012 /
 
A membránokat jól raktad bele?
mert ha valamelyik nemzár rendesen akkor sem nyom semmit.
(#) Pixi válasza birs hozzászólására (») Jún 24, 2012 /
 
A fenék szelepet nem vettem ki, csak ugye a tengelyről azt ami a szelep után jön, de sztm ott lesz a gond, és az nem jó, de tippem sincs hogy mihez kell beállítani a távolságát! Az tuti, hogy ha belefújok a cső felől, akkor lezár, ha szívom akkor enged! De sajna vizet max 1-2 decit nyom!
(#) birs válasza Pixi hozzászólására (») Jún 24, 2012 /
 
Esetleg egy pár képet ha dobnál fel róla
lehet hogy többet tudnánk segíteni.
(#) Iszkakof István válasza Pixi hozzászólására (») Jún 24, 2012 /
 
Bocs, hogy újra szólok, de ha már egy-két decit nyom, akkor már az elébb említett platnikat egyenként aláteszed, rendbe jöhet. Először csak egyet és ha javul a hozam, aláteszed a másikat is. Ha csökken a hozama, akkor valahogy egy -két mm-rel lejjebb kell tenned azt az éles szélű gumikorongot.
(#) Pixi válasza Iszkakof István hozzászólására (») Jún 24, 2012 /
 
Ha tudnád már hányszor szedtem szét és raktam össze. . .
Már csukott szemmel csinálom, de nem jó! Ugye a hézagolásokat próbálgatom, de sehogy sem jó!
(#) KTobi válasza Pixi hozzászólására (») Jún 25, 2012 /
 
Tegyél fel képet, legalább a külsejéről. Nem tudom mit lehet elrontani benne. Egyszer cseréltem gumikat, volt teljes készlet tartalékból. Meg kellett tengelyt is cserélni, mivel fektetve használtuk, és nem tetszett neki. Hézagolással semmi gond nem volt. Most se tiszta vizet nyomatunk vele, de nem panaszkodik. Ha azonos megpróbálok mérni neked valamit.
(#) zolika60 válasza Pixi hozzászólására (») Jún 25, 2012 /
 
A membránt vizsgáld meg. Nálam az okozott ilyen problémát, hogy megrepedt és normál esetben nem is látszott rajta, de ha meghajlítottam már igen. Meglepő módon a legvastagabb részen volt a hiba.
(#) nikovics válasza Pixi hozzászólására (») Jún 25, 2012 /
 
Nekem múltkor egy ici-pici kavics szorult a lábszelepbe (ha úgy tettszik visszacsapó szelepbe) és szinte semmit sem nyomott, mert vissza áramlott a víz amikor nem kellett volna. Kipucoltam, azóta jó.
(#) Iszkakof István válasza Pixi hozzászólására (») Jún 25, 2012 /
 
Írtad hogy két szelepes a szivattyúd. Kár, hogy nem ilyen, mert a te tiszteletedre most szedtem szét a mellékelt képen levő készüléket.
(#) Pixi hozzászólása Jún 25, 2012 /
 
Sziasztok!

Először is nekem van egy szelepes és 3 szelepes is, de az elöbbi az nemrég leégett! A membránok és szelepek jók, sehol sincs repedés vagy bármi sérülés!
Most úgy néz ki találtam valakit aki ilyeneket javít már évek óta, és felvettem vele a kapcsolatot!
Én már feladtam, és ötletem sincs miért nem működik!

Iszkakof István: Nekem ami leégett pont ugyan olyan mint a képen!
(#) erbe válasza Pixi hozzászólására (») Jún 25, 2012 /
 
A ruszki búvárok és utánzataik komoly emelőmagassággal rendelkeznek. Teljesítménytől és kiviteltől függően 25-70 m között. Ha nincs meg a használati utasítása, akkor úgy kell beállítani, hogy a tányérszelep a felfekvő felületétől 1,5 mm-re legyen. Ennél több ne legyen. Ha kevesebb, akkor kicsit nő az emelőmagassága, csökken a szállított mennyiség. Ha felfekszik, az már nem jó. Az alsó szelep alatt (fordított elrendezésnél felső), ami kb. 3 cm átmérőjű és 6 kis lyuk van alatta, az se feküdhet fel. Van alatta ~1mm emelvény. Előfordul, hogy kavicsot kap be és kiveri a lyukat, de attól még szállítania kell.
(#) Pixi válasza erbe hozzászólására (») Jún 25, 2012 /
 
Hát én már megpróbáltam mindent! De a 3 szelepesnél sehogy sem lett jó, főleg nem 3 szeleppel, mert akkor alig nyomott valamit, de ha kettőt eltömítettem akkor már kb 2x annyit nyomott! Ezt sem értettem, hogy egy nagyobb 3 szelepes szivattyú kevesebbet nyom mint a sima kicsi egy szelepes! ja és mindössze 4-5 méterről kell neki felnyomni a fizet!
Volt egy régi eredeti orosz, na az vagy 15 éven át működött gond nélkül! Abba még benne volt az anyag!

Amúgy van valami jó öntöző fej amit az ilyenekre rá lehetne tenni?
(#) erbe válasza Pixi hozzászólására (») Jún 25, 2012 /
 
Nem láttam még eddig 3 szelepest (37 év alatt. Akkor láttam az elsőt). Nem ártana, ha néhány bontott képet feltennél.
(#) Pixi válasza erbe hozzászólására (») Jún 25, 2012 /
 
(#) erbe válasza Pixi hozzászólására (») Jún 25, 2012 /
 
Ehhez nem ártana eredeti gépkönyv. Bár túl nagy eltérés nem lehet köztük, mert az elv, a kialakítás ugyanaz, csak kicsit megturbózták. Ha semmi nem látszik, mégsem nyom, akkor a belső membrán lehet szakadt. A húzórúdon van két membrán. Az egyik bele van ágyazva egy alu tömbbe. Itt az lehet gond, ha a kontrázott csavar fellazul. Akkor valóban belever a vasba és nem nyom. Elöl van még egy membrán, ami alu távtartó csődarab és egy középen lyukas X alakú alátét közé van szorítva. Ha ez elhasad benn a rúdnál, akkor se nyom.
Viszont ez így nem 3 szelepes, hanem 4. Belül az a szélein elvékonyodó tányér, az is szelep.
(#) Papi2 hozzászólása Jún 27, 2012 /
 
Barátaim! Szerintem a szivattyú jól működik, csak 1-2 alátétét hagytál ki a felső mozgó membrán alól. Arról a feléről, ahol a mozgó mágnes van. Ahogy írod, kevés vizet szállít, és belever a mágnesbe. Sokat javítottam, ismerem mind a három típust. Megszenvedtem vele, mire oda jutottam hogy működjön az új szárral! 3/4 colos KPE csövön úgy nyomja a vizet, kézzel nem lehet befogni, de szűkítés nélkül kb 1,5 méter sugárral nyomja a vizet. Nekem a kútjaimban ilyen van, de víztározóba gyűjtöm a vizet, mert locsolni hideg, ahhoz állott víz kell! Van még ötletem, ha válaszolsz, adom...
(#) Pixi válasza Papi2 hozzászólására (») Jún 27, 2012 /
 
Hát én már mindenfele variáltam az alátéteket! Lent is fent is! Sehogy sem lett jobb, igaz a végén a mágnest nem érte el!
Most elküldtem egy szakinak aki sok sok éve javít ilyen szivattyúkat, és mondta hogy megnézi mi is van vele!
Amúgy az amit írsz hogy mekkora nyomásra képes az nagyon jól hangzik! Jó lenne ha nekem is így működne!
(#) Papi2 hozzászólása Jún 27, 2012 / 1
 
Pixi barátom, a kitartásod elegendő, meg fogod érteni a működését, Tedd magad elé és gondold végig a működését. Én egy tolómércével méregettem a "pillangószelep" fészkétől, (egyébként a fészek cserélhető, mert a homok, sóder belemar az anyagába) a két felet összekötő gumiágyig. Mindig egy lépéssel előrébb jutottam, egy vödör vízbe lógatva láttam előre vagy hátra léptem.
Már ott tartok, amint a kertbe beérek, bekapcsolom és addig minden megy magától, amíg ki nem kapcsolom. Egy kiselejtezett automata mosógépből kimentettem a vízszint érzékelőt, ami kb 8 cm átmérőjű korong formájú, (ami a víz feltöltést kapcsolja, és mértékét figyeli). Vékony szilikoncső, kb 6 mm átmérővel. A vízbe lógatva a levegőt felpréseli a membránkapcsolóba, ami megfelelő nyomásnál ki/bekapcsol. Még kiszerelt állapotban megpróbálhatod, áram nélkül, belefújsz és hallod kattogni, kapcsolni. Három kivezetés van rajta. (Újakon, a víztakarékosokon 2x3 láb, mert fele vízre egy másik kapcsoló is működik benne) Fújással és műszerrel, (próbalámpával) kikeresheted, melyik kettő kivezetésre van szükséget. Nyomásra "BE" kapcsol!!! Ezt a csövet lecseréltem egy tízméteres darabra, és a szivattyú mellé leengedtem, egy csődarabbal súlyozva. Ilyen mély. A szivattyú dugója elé tettem egy 'Y' csatlakozót, egy lengőaljazat és egy csatlakozó dugót. A lengőaljba, (itt két kábel van 1 ki 1 be!) az egyik vezetőágba beiktattam a membránkapcsoló lábait, (saruk vannak rajta) Amint bekapcsolom a "főkapcsolót" érzékeli, hogy van víz ez miatt légnyomás(!), bekapcsol, amint elfogy-na (!) a víz, kikapcsol. A hiszterézis, 30-40 centi is lehet. Vigyázz vele, mert az áram és a vizes "játék" mindennél rosszabb! Egy jól szigetelt dobozba elfér az "Y" csatlakozás, és belógathatod a kút szájába, amit letakarhatsz egy szorosan ráillő fazékkal is. Szárazon járatni nem szabad, nem sok életű lesz, hallod majd a hangján, amikor már csak szürcsöli a vizet, akkor már nincs benn a vízben, nincs hűtése sem. Ha nincs elég után folyása a kútnak, nem szabad felügyelet nélkül hagyni.
Jó munkát, ha visszakaptad vigyázz rá!
(#) Papi2 hozzászólása Jún 28, 2012 / 1
 
Itt van az automata mosógépből kimentett vízszintérzékelő. Egy szál cigaretta a mérete miatt van ott. A szilikoncsövön ott a jelzés a be és kikapcsolás szintjének, ami ehhez a csőhöz 'igaz. Vastagabb csőnél kisebb a hiszterézis, vékonyabbnál nagyobb, a hosszabbnál, a végén feljebb "csúszik" a jelzés. Már hosszú csőhöz, egy üres sziloplasztos flakon is szóba jöhet az alsó végén, mert a hosszú csövön "elveszik" az a kis légnyomás, így több vizet kell felhasználni a megfelelő légnyomás eléréséhez. A flakon csőre, éppen alkalmas más csőátmérőkhöz is, illesztéshez. Rögzíteni kell, hogy ne maradjon a kútban!
Még egy gyakorlati tanács. A kábelt, és a függesztő zsinórt, rátekertem hosszában a nyomó csőre, és a béléscső széléhez egy bilinccsel kombinált kampóval rögzítettem. Így a szivattyú kiemelése egyszerűbb, Kiemeléskor előnyösebb működés közben feljebb emelni, mert a rezgés segíti az 'esetleges homokból, sóderból a kiemelésre. Ha nagyon szemcsés az alja, és még mennél lejjebb a "fúrással", érdemes egy szúnyog hálóba csomagolni, hogy az alsó szelepeknél ne okozzon a sok apró szemcse, gondot.

S1220005.JPG
    
(#) zolika60 válasza Papi2 hozzászólására (») Jún 28, 2012 /
 
Ha használod a minden hozzászólásnál megtalálható válasz gombot akkor egyértelmű kinek válaszolsz. Ha egy kicsit több a fény jobban sikerül a fénykép.
(#) KTobi válasza Papi2 hozzászólására (») Jún 28, 2012 /
 
Nagy szintkülönbségre ki lehet használni mindkét kapcsolóját a szintszabályozónak. Állítható mindkettő, hogy mikor kapcsoljon. Az ötlet nem rossz.
(#) Papi2 válasza KTobi hozzászólására (») Jún 29, 2012 /
 
Köszönöm a tanácsot, este, és videóval fényképeztem, ez, erre képes. Mérgelődtem is érte, de úgy gondoltam, nem fontos annyira részletezni, mert ezek a cuccok "havonta" változnak. Arányok és a szerkezet felismerésének szántam. Még egyszer köszi.
(#) mune hozzászólása Júl 1, 2012 /
 
Sziasztok!
Volna egy problémám egy extol típusú vibrációs szivattyúval. Valamiért nagyon kicsi a nyomása. A gumik nem töredezettek, csak kissé kopottak, bár szerinntem nem ez a gond. Viszont a 2. gumi alatti alátétek a kopottság miatt nem illeszkednek tökéletesen egymáshoz. A szivattyú felső falához illesztett gumi a 6 lyuk közül 1-et nem zár el teljesen. Szerintetek mi lehetz a gond?

Köszönöm
(#) kadam válasza Pixi hozzászólására (») Júl 1, 2012 /
 
Ha jól működik akkor bármilyen öntöző fejet ráköthetsz amit kapni lehet. De öntözni nem szabad közvetlenül a kútból, túl hideg a víz. Egyébként tényleg olyan nyomásra képes, hogy nem bírod befogni a cső végét. Baromi mélyről felhozza neked a vizet. Eddig én 23 méterre tettem, az volt a rekord és azzal is megbirkózott. Óránként kb. 1000 litert képes kiemelni. A szennyvíz szivattyúm mondjuk 10 000 litert, de az már 5 méterről sem tudja felhozni.
Következő: »»   1 / 14
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem