Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Villanyszerelés
 
Témaindító: kumpl, idő: Júl 16, 2008
Témakörök:
  1. A témában tilos, a villamosenergia termelésének, elosztásának, nagyipari alkalmazásának kitárgyalása! A mélyreható szakmai kérdések, magyarázatok kitárgyalása: Szakmai.
  2. A forrasztott / rossz a wago / jó a wago kötés témakörök többször kitárgyalásra kerültek, ezért arról kérjük ne nyissatok új vitákat. Műszaki tény, hogy gyári vezetékösszekötők (pl. rugós/csavaros kapcsok, stb) a szabvány megfelelősség miatt kerülnek alkalmazásra (MSZ EN 60204-1:1995 15.1 szakasza, illetve MSZ HD 60364-5-52:2011 szabvány 526.2. pontjának 1. megjegyzésében felsorolt követelmények/indokok a forrasztott kötés elkerülésére épületvillamosság esetében) mert tanusítottak, míg a forrasztott kötés alapesetben nem tanusított, csak és kizárólag akkor ha külön bevizsgáltatod az adott forrasztott kötést. Ide kapcsolódó általatok írt hozzászólások: #1, #2, #3, #4, #5
Lapozás: OK   848 / 960
(#) Ge Lee válasza Atis57 hozzászólására (») Okt 19, 2021 /
 
A sodrott kábelek esetén valóban léteznek csodák, a réz néha nem is réz stb., de pl. mértünk tömör réz falkábelt, és az a mérési hibán (1-2%) belül hozta az átmérőt is, és az ahhoz tartozó fajlagos ellenállást is. Hogy ki gyártotta fogalmam sincs, de tökéletesen megfelelt a tőle elvárható paramétereknek.
Hogy éppen ki milyen szabványt talál ki és léptet éppen életbe azt nem tudom, de egy kombinált tűzhely is úgy kerül forgalomba, hogy az 1 fázis 16A-re méretezett készülék 3x1,5-ös kábellel van szerelve.
(#) gyuszo válasza ötfelezős hozzászólására (») Okt 19, 2021 1 /
 
Idézet:
„az elhelyezés körülményeitől és a szigetelőanyagtól függ, és ebből jönnek le csökkentő tényezők.”
0
Igen, hiába bírja el a terhelést maga a vezeték, ha a szigetelés megolvad és a szálak összeérnek.
(#) gyuszo válasza ötfelezős hozzászólására (») Okt 19, 2021 1 /
 
Én már 1980 óta csak réz vezetékkel szereltem lakáson belül, ahol alumínium volt, bővíteni kellett, vagy hiba volt, ahol csak lehetett rézre cseréltem.
(#) gyuszo válasza ötfelezős hozzászólására (») Okt 19, 2021 /
 
A kismegszakító értéke már az sem mindegy, hogy 10A B, vagy 10A C .
Egy 16 A C kismegszakítókkal telerakott lakáselosztó 1,5 mm2 vezetékekkel nem egy bizalom gerjesztő látvány. Ha ott lekapcsol a kismegszakító, valószínűleg a vezeték szigetelése megolvadt és a szálak összeérnek. És akkor lehet magyarázni, hogy a 1,5 mm2 vezeték birja -e a 16 A-es terhelést.
A hozzászólás módosítva: Okt 19, 2021
(#) Massawa válasza gyuszo hozzászólására (») Okt 19, 2021 /
 
Ma már minden mérhetö, söt egy EU szabvány szerint elvben 5 évente mérni kellene minden lakásban a hálozatot. Az erre kifejlesztett müszer pillanatok alatt megmutatja, hogy az adott stekkerböl a vezetékek a biztositékig milyen állapotban vannak, és ha az nem felel meg a szabványnak, akkor valamit tenni kell. A gond az, hogy ezzel alapvetö konfliktusba kerülsz szinte minden 5-10 évnél idösebb hálozatban, és csak a hatoságoktól fog függeni, hogyan fogják kezelni az ügyet.
(#) Massawa válasza gyuszo hozzászólására (») Okt 19, 2021 / 1
 
Igy van, nekem is ezért kellett 2 C tipusu ( vadonat uj) kismegszakitot B tipusra cserélni, mert a gondot a müszer is kimutatta.
(#) proba válasza gyuszo hozzászólására (») Okt 19, 2021 / 1
 
Azért az belátható, nem mindegy hol megy a vezeték. ( dobon lévő hosszabbítóra sem véletlenül van ráírva, teljesen feltekert állapotban nem használható... ) Ha a vezeték terhelhetőségeket megnézed, meg a korrekciós tényezőket, kijön a kedvenc 13A biztosíték falba szerelt 1,5mm2 vezetékre. Szerintem ez azt jelenti, hogy a táblázat is a terhelhetőség és a korrekció alapján készült. Más kérdés, a helyzet romlik, ha egy csőben nem két terhelt vezeték fut, hanem 4, akkor lehet a 13 is sok lehet....
(#) kameleon2 válasza webinas hozzászólására (») Okt 19, 2021 / 2
 
25m 1,5mm2 rézvezető maximális terhelhetősége 3% feszültségesés mellett szabadon vezetve 11,63A. 20m-é 14,54A 230V-on. Azaz a 16A-nél már több a feszültségesés, mint 3%. Azaz 18m 3% feszültségesésnél fog tudni 16A-t folyamatosan ellátni, de itt az idő és az egyidejűség is számít, valamint a beépítés jellege. Mire akarod használni? Mert előfordul, hogy egy berendezésnél 16A-es kismegszakítót írnak, de ez a maximális megengedett terhelések és a belső elektronika miatt van. Magának a berendezésnek, lehet ,hogy a töredéke kell. Az is igaz, hogy létesítésnél úgy kell számolni, ha cserélik a berendezést, akkor se legyen gond.
A hozzászólás módosítva: Okt 19, 2021
(#) gyuszo válasza webinas hozzászólására (») Okt 19, 2021 /
 
Itt van az, amit kameleon2 is ír, hogy nagyobb távolságra már a feszültség esés kerül szóba, ezért is tesz a villanyszerelő nagyobb 2,5 mm2 vezetéket. A teljesítmény veszteség miatt.
A hozzászólás módosítva: Okt 19, 2021
(#) tothgyula válasza gyuszo hozzászólására (») Okt 19, 2021 /
 
A legnagyobb baj ott van,hogy vagy a tulaj vagy a "villanyszerelő,(ha az egyáltalán?)" takarékoskodik a keresztmetszettel! A dugaljakat mindíg 2,5mm2-es rézzel kell szerelni,ha előtte C16A van. Tudni kell, hogy a C16-os is kb.20perces túlterhelésnél 22-28A-t visel el! Viszont a dugalj és a dugvilla ezt már nem!
(#) gyuszo válasza tothgyula hozzászólására (») Okt 19, 2021 / 1
 
Lakásba nem használatos pont ezért a C 16,helyette csak B 16-ost szabad betenni az elosztóba.
(#) Atis57 válasza gyuszo hozzászólására (») Okt 19, 2021 /
 
Szia!
Pedig ha látnál "igazi szagembör" szerelését Az óra alatti 16A kismegszakitóután ,mindenféle 40-63A-s kismegszakitó!
A máshonnan lopott szedet-vedett anyag beépitése meg ? ? ?

De neki 5 szakmája van ! stb,stb Ráadásul még az észt is osztaná-- s megsértődik ha leszólják.
Persze ilyen esetben a tulaj felelősségét is firtatnám,mivel szemmel látható a hozzá nem értés.
A hozzászólás módosítva: Okt 19, 2021
(#) gyuszo válasza Atis57 hozzászólására (») Okt 19, 2021 /
 
Ilyenre gondolsz ? Persze, sok ilyen van. A tulaj, meg elhiszi, hogy így jó.
A mérő alatt C16 A, felette meg L 25 A .
Mellette a PEN kapocs és a bojler védelme.
A hozzászólás módosítva: Okt 19, 2021
(#) gyuszo válasza gyuszo hozzászólására (») Okt 20, 2021 /
 
Fi-relé nincs, a konnektorba látszik is, csak 2 vezeték megy be, a védővezető nincs bekötve.
(#) kameleon2 válasza tothgyula hozzászólására (») Okt 20, 2021 /
 
Nem csak a takarékosság a "baj". Egy dugaljba ha te MCu- 2,5mm2-t kötsz, az már nagyon sprőd. Mindezt egy 3mm-es kis csavarral, vagy rugós bekötéssel. Esetleg még fel is fűzve. Van szerelvény amibe bele sem fér rendesen, vagy nagyon izmozni kell vele. Ilyenkor az lenne a helyes megoldás, ha vastagabb keresztmetszetről átállsz 1,5mm2-re, közvetlenül a szerelvény előtti kötődobozból mondjuk. Én jobban kedvelem erre a sodrott vezetékeket. Igaz érvéghüvelyezni kell, de sokkal stabilabban lehet vele dolgozni, nem esik ki a vezeték a szerelvényből a mozgatáskor, lehet duplázó érvéghüvelyt is használni. Igaz a szabvány mindegyiket megengedi és sokszor ez sajnos anyagi kérdés is, hiszen a sodrott vezeték drágább.
(#) Joe_001 válasza kameleon2 hozzászólására (») Okt 20, 2021 /
 
Szia!
Szerintem az a csavar M3,5.
(#) whalaky hozzászólása Okt 21, 2021 /
 
Sziasztok!
Nem vagyok villanyszerelö, és most futottam bele egy problémába.
Adott egy panel lakás. Most egy 12V-os tápegységet kellene beépítenem. aminek van védőföédje is.
A forgalmazó a lelkemre kötötte hogy feltétlen kössem be a földelést is. Itt jön a probléma.
Ha van is 3 eres vezeték a kábelcsatornában a lakás ezen részén (bár én még nem taálkoztam vele) hogy szzabályos bekötni a föld vezetéket?
Van ugyan egy szép kövér külön földvezeték (még az 50 évvel ezelőtti szabvány szerint piros), de emlékeim szerint azt nem lenne szerencsés "meglékelni".
Mivel a lakásnak azon a részén ahová a tápot gondoltam beszerelni, nincs födvezeték, azt külön el kell hozni a készülékhez a biztosíték dobozból, vagy ráköthetek a védőföldre? A 1,5-es MCU erre alkalmas (MMFAL mellé)?
Működni ugyan kiválóan működik a földelés bekötése nélkül is, de mi a szabályos bekötés?
Ha pl.egy új földekt dugaljat szeretnék bekötni, de csak a fázis és a mukka vezeték áll rendelkezésre elérhető távolságban, honnan szabad földelés "szerezni"?
Emlékeim szerint a védőföld vezetéket ben szabad megszakítani.
Valami iránymutatást adna valaki? Nem szeretném ha egy szakember azonnal levenné hogy valami kókányolás.
Köszönöm!
A hozzászólás módosítva: Okt 21, 2021
(#) Joe_001 válasza Ge Lee hozzászólására (») Okt 21, 2021 /
 
A sima koaxoknál is. A keletnémet 6-os kábel bele alu, a mexicoi Comscope meg Staku. A 80-as években jött így be, A Staku meg 2. világháborús Német találmány. Persze ez az internet előtti világ...
A hozzászólás módosítva: Okt 21, 2021
(#) Ge Lee válasza whalaky hozzászólására (») Okt 21, 2021 /
 
Keress egy szakembert aki átnézi az egészet, de ha piros vezetéket látsz, akkor 99,9% hogy nincs földelőszonda. A piros védővezető (ha valóban az) az óra előtt van rákötve a bejövő pen-re, és általában csak a fürdőbe szokták bevinni, néha a konyhába is, annak függvényében hogy ki és mikor szerelte.
A tápegységet illetően nem mindegy hogy milyen kivitelű, analóg (mezei trafós) esetében nincs szüksége védővezetőre, kapcsolóüzemű esetén igen, de ott is elsősorban a zavaráram elvezetése a célja, az érintésvédelem vagy igen vagy nem, az kivitel függő. Működni természetesen működni fog védővezető nélkül is, az más kérdés hogy a zavaráram mivel nem tud hova elfolyni ott lesz a kimeneten, illetve nem biztos hogy megfelelő lesz érintésvédelmi szempontból.
(#) Ge Lee válasza Joe_001 hozzászólására (») Okt 21, 2021 /
 
Nem pont erre gondoltam, hanem az olyan gyengeáramú "réz" kábelekre amelyeket vonz a mágnes.
(#) Atis57 válasza Ge Lee hozzászólására (») Okt 21, 2021 /
 
Szia!
Ma már érdekes fizikai jelenségek vannak.
pl; Az Alu, és a Réz csavart "fogja " a mágnes. A Vas-at meg nem !

E zbiztosan a vezetékekre is igaz . Mert a Rezet is lehet Cr,Ni, Fe,Al, W, ötvözökkel vegyiteni.
Valószinűleg, "az ipari hulladék" olvasztásakor a nagy réztartalmú ötvözeteket feldolgozzák vezetéknek is!
(#) Massawa válasza Joe_001 hozzászólására (») Okt 21, 2021 / 1
 
A koaxnál ez nem gond, hiszen ott jelentkezik a skin effektus, azaz a nagyfrekik csak a vezeték palástján mennek ( ami réz). Az adokban stb rézcsöveken vezetik a jeleket az antennákhoz.
(#) whalaky válasza Ge Lee hozzászólására (») Okt 21, 2021 /
 
Köszi!
Igazad van, valahol a lakáson kívül van bekótve a "piros drót" (nem is szeretném megbolygatni), és a fürdőszöbába és a konyhába megy, ezért is okoz fejtörést az elágaztatás. ( na meg persze az alummíniun és réz huzalok kötése, de azt valahogy megoldom. )
A egy "ipari" LED táp. azaz nem trafós ami nem feltétlen kell földelni a normál üzemhez, de a fém ház miatt is szerencsésebb volna.
Hogyan szokták megoldani a szakemberek?
(#) Atis57 válasza whalaky hozzászólására (») Okt 21, 2021 /
 
Szia!
Az elosztó doboz alatt kell lennie egy 100x100mm doboznak is.(glettelve, tapétázva ? )
Ebben van kötve a földelés /védővezető.

Én innen vinnék 1,5mm2 zöld/sárga Cu vezetéket mint földelést.A csatornában elfér.
A hozzászólás módosítva: Okt 21, 2021
(#) Ge Lee válasza whalaky hozzászólására (») Okt 21, 2021 /
 
Az a baj, hogy ha nincs földelésed, és jön egy pen szakadás, meg ezzel egy időben van egy hibás (testzárlatos vagy ahhoz közeli állapotú) készüléked, akkor a fázis ott fog csücsülni a készülék házán. Rákötheted a védővezetőre, de én tennék oda egy földelést is ha nincs.
(#) gyuszo válasza whalaky hozzászólására (») Okt 21, 2021 /
 
Ideje lenne már egy teljes felújításról gondolkozni. Az a piros vezeték is 40 éves lehet. Az egész lakás rejtegethet hibákat. Egészen a mérőhelytől kiindulva, a lakáselosztón keresztül. Lehet a társasház felszálló vezetékeit már cserélték csak a lakáson belűl még az eredeti. Ezt egy villanyszerelő szakemberrel megnézetheted, illetve a közös képviselő is tud segíteni. Ha csak ezt szeretnéd, azt a lakáselosztóból kiindulva tedd. Ott kössed a földelés sínre.
(#) Joe_001 válasza Massawa hozzászólására (») Okt 21, 2021 /
 
Így van, a rézcső egyben a hűtőfolyadék csöve is. (O10 Szentes végfok pl.)
De A honvédségi könnyű vezetékes telefon kábelben 12 szálból 4 acél, önhordó lévén.
(#) whalaky válasza gyuszo hozzászólására (») Okt 21, 2021 /
 
Na igen... ideje lenne...
Ezt beszáéjltek meg orbánnal hogy adlon rendes rokkantellátást. Csak a vezetékek ára töb havi rokkernyugdijból jönne ki, tehát az ötlet nem rossz, de el van vetve.
Marad az a megoldás hogy a lakáselosztóból kiviszem a földet. Így is komoly érvágás lesz mert a vezetékek jórésze be van falazva, csak elenyésző része van csatornában, így is komoly bontással és helyreállítással jár.
Köszönöm az ötleteket, bár nagyrészt nem megoádható a kiváló tervezás és kivitelezés miatt. Maradt a lakáselosztó és a meglévő csatornák.
Mégegyszer köszönöm nindenkinek!
(#) Horvath65 válasza ötfelezős hozzászólására (») Okt 21, 2021 /
 
Üdv! Ezt szoktam használni.
(#) Kovidivi válasza whalaky hozzászólására (») Okt 21, 2021 /
 
Ha a tápegységről táplált lámpa vezetéke nem érinthető meg (mennyezeten van, vagy szigetelt), akkor maximum zavart fog a tápod termelni, ami nem életveszélyes, csak ha szkópolsz valamit, kicsit nagyobb lesz az alapjaz a maximális erősítésen. Rengeteg táp csak két eres, nézz meg laptop tápokat, amiknek csak villa dugója van, oda nem kell a földelés? Persze hogy nem, mert kettős szigetelésű, de ezt elkövetheted a tápoddal is.
Most eszembe jutott a rengeteg 12V-os tápom (1A-es), trafós és kapcs. üzemű, amik ugyancsak védőföldelés nélküliek...
Nézd meg ezt: Bővebben: Link, sima műanyag ház, 1mm vastag plastik választ el a fázistól, még sincs vele semmi gond...
A hozzászólás módosítva: Okt 21, 2021
Következő: »»   848 / 960
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem