Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Villanytűzhely bekötése
 
Témaindító: Lacika2000, idő: Márc 20, 2009
Témakörök:
Lapozás: OK   2 / 9
(#) normalize hozzászólása Jan 10, 2014 /
 
Még egy dolog. Ha én szólok az EOn-nak hogy szeretném lecserélni az egyik fázis 10A megszakítóját 16A-ra.. ők azt el is végzik mivel túl lépem a 32A 36A -ra, így kb 18e egyszeri díj befizetésére lesz szükség. Magát a hálózat kiépítését más is elvégezheti?
Mámint ha jól tudom ilyenkor kérvényezni kell hogy a blombát leszedjék a villanyóránál hogy rá tudjana a főmegszakítóra csatlakozni. Ezt csak Eon-os szakember végezheti? vagy ez hogy történik?
(#) zolika60 válasza normalize hozzászólására (») Jan 10, 2014 /
 
A főmegszakító nincs blombálva, mert az már az óra után van. Legalábbis én így tudom. De nem vagyok villanyszerelő. Esetleg kérdezd meg a villanyszerelős topicban, ott több olyan kolléga van aki tisztába van a szabályokkal.
A hozzászólás módosítva: Jan 10, 2014
(#) Bakman válasza normalize hozzászólására (») Jan 10, 2014 /
 
A mérőóra előtti és alatti részhez, illetve az elosztási pontokig te nem férsz hozzá. Ha ott kicsi lenne a keresztmetszet (nem valószínű, mindig túlméretezik a fogyasztó által hozzáférhetetlen helyen a vezetékeket), akkor az EON feladata kicserélni azt. A többi a te dolgod.
A hozzászólás módosítva: Jan 10, 2014
(#) Reedly hozzászólása Máj 14, 2014 /
 
Valaki segítene nekem, ebben az átkötésben? Ez egy Miele H-818e, elektromos kerámia föző-sütő. 380-ról kellene valahogy átkötni, hogy menjen 220-ról. Találtam róla infót és annyit ír, hogy kéket közösítsem a feketére. A pirosat (ami inkább lila) a barnára. Úgy nem nagyon akar működni minden funkciója, ahogy a leírás megadja... A kék a feketére, az szerintem a biztos, de tovább nem tudom.

IMG_1052.JPG
    
(#) NyariG válasza Reedly hozzászólására (») Máj 14, 2014 /
 
Én ezt találtam.

De nem hiszem hogy segit mert nem hasonlit egyik bekötés sem az általad mutatottra...
(#) Reedly válasza NyariG hozzászólására (») Máj 14, 2014 /
 
Az 1-2 és 3-4-5 variációt kipróbáltam. Két főzőlap és a sütő megy. A maradékhő sem világít, az a furcsa.
(#) szamóca válasza Reedly hozzászólására (») Máj 14, 2014 /
 
A kék a feketével a képen is hidalva van(3-4). Gondolom ez a Neutral, vagyis a nulla. Az 1, 2, 5-re csatlakozó csúszósaru pontokat multiméterrel kellene kimérni.
(#) Reedly válasza szamóca hozzászólására (») Máj 14, 2014 /
 
Van még egy rajzom, ez talán közelebb vihet.

IMG_1057.JPG
    
(#) Reedly válasza szamóca hozzászólására (») Máj 14, 2014 /
 
Az 1-2-3 a fázis és 4-5 a nulla, vagy ez hülyeség?
(#) zolika60 válasza Reedly hozzászólására (») Máj 14, 2014 /
 
Pontosan így van. Az egyik rajz a kétfázisú bekötést mutatja a másik a háromfázisút.
(#) Reedly válasza zolika60 hozzászólására (») Máj 14, 2014 /
 
Szuper, minden működik rajta, köszi mindenkinek! Már csak egy sorkapocs kell a dugvilla helyett és egy vastagabb kábel, mert a kis hosszabbítóm megolvadt.
A hozzászólás módosítva: Máj 14, 2014
(#) zolika60 válasza Reedly hozzászólására (») Máj 14, 2014 /
 
Idézet:
„a kis hosszabbítóm megolvadt.”
Azzal próbálni sem lett volna szabad. Bár most már mindegy.
(#) VIM válasza Reedly hozzászólására (») Máj 15, 2014 /
 
Szia! Ha egy fázisra kötöd a készüléket akkor a leírtak alapján számolnod kell a 13A-es áramfelvétellel, amihez elengedhetetlen a 2.5mm2 keresztmetszetű sodrot kábel és a hozzá illő dugaljzat (16A).
(#) BarnaPili hozzászólása Jún 29, 2014 /
 
Sziasztok!
A közelmúltban sikerült vennünk egy családi házat.Egy fázis van benn egy 32A-s főmegszakítóval,meg pár kisebb 10en Amperes.Ezt a modellt néztük ki a konyhába.
Kérdésem a következő: Mik a méretezési szempontok,szokások...azzal kapcsolatban,hogy elég lesz-e a 32A?
Az összteljesítmény,ha minden megy,akkor 8,7 kW.Ebből ki tudom számolni,hogy nem.De ez csak egy osztás szorzás,nem pedig a gyakorlat.
Köszi a válaszokat előre is!
Üdv! István
(#) granpa válasza BarnaPili hozzászólására (») Jún 29, 2014 /
 
Szia!
A 32A elég lesz, mivel soha nem megy egyszerre az egész (nem is tud). Én 10kW-ot saccoltam summa.Legalább 3×4mm2-es kábelt vezess oda, egy külön 25A-os biztiről. Helyben leosztod 10-16A-osokra, és a 3~ helyére külön-külön kötöd be a villanyt, a terhelőágnak megfelelően. Vihetsz 5×2.5-est is, de mindenképpen legyenek külön biztosítva, a főtáblán. Ha már villanyt szerelsz; ajánlott minden helységet külön biztosítani, világításra, és dugaljra is. A nagyokat: bojler, tűzhely is külön. Nem tudom milyen a csövek, kábelek állapota, de érdemes jól megnézni, és ha kell, újrahúzni, bővíteni.
Szia: Kálmán
(#) Bakman válasza BarnaPili hozzászólására (») Jún 29, 2014 /
 
A tűzhelynek mindenképpen új kábel. 99 %, hogy a meglévő villamos hálózat dobna egy hátast, ha csak úgy ráakasztanád. Nem tartom valószínűnek, hogy az elektromos hálózatot felújították volna eladás előtt, tehát nem árt az is átnézni.
(#) BarnaPili válasza granpa hozzászólására (») Jún 29, 2014 /
 
A ház új építésű,mi leszünk ,akik először lakják.(ez az amiről még csak álmodni sem mertem).A villanyrendszert csak kiegészíteni fogom ezzel a vezetékkel.Az úgy szabályos,ha én ezt a vezetéket ,mint a világítótestekhez menőt,a födémen vezetem el?Természetesen megfelelő minőségben,védőcsőben.A födém gipszkarton,fagerendákkal,párnafákkal.
Megérdeklődtem az E-On-nál a 3 fázist,de valami 3600Ft/Amper a felár.Most erre nincs pénz.de ha vezetem a kábelt,akkor mindenképpen 5 eres lesz,gondolván a jövőre.Addig nem nyugszom,míg nem lesz benn a 3 fázis(arról megy a fahasító is... ).
(#) granpa válasza BarnaPili hozzászólására (») Jún 29, 2014 /
 
Ezt a födémen (padlás) vezetést nem kedvelik mostanság, de szabvány nem tiltja, és szabályos vezetéssel jobb mint a falban.
(#) BarnaPili válasza granpa hozzászólására (») Jún 29, 2014 /
 
Nem akarok sokat vésni,csak amit föltétlen szükséges,a konyhában a plafontól a tűzhely hátuljáig.Egyébként amiatt lesz villanytűzhely,hogy a zárt nyílászárók nem engednek be elég levegőt,így kellett volna egy mágnesszelep a gáztűzhely elé,ami az ablaknyitásra lett volna kötve.Nyitott ablaknál lehetett volna csak főzni.Persze ha nem akarok szilárd tüzelésű kályhát,akkor ez az egész nem lenne.
(#) granpa válasza BarnaPili hozzászólására (») Jún 29, 2014 /
 
Vidd műcsatornában a sarokban(ból), és nem kell vésni.
(#) BarnaPili válasza granpa hozzászólására (») Jún 29, 2014 /
 
Kösz a válaszokat.A vésés itt már off.Tömör,vagy sodrott vezeték kell a bekötéshez?
(#) elektroton válasza granpa hozzászólására (») Jún 29, 2014 /
 
Ha egyfázisról táplálod, csak három eres kábelt használj, 3x6mm2-t, 25A-re biztosítva! Nézvén a bejelölt linken a teljesítmény adatokat, 10,3kW a beépített teljesítmény. Hogy ebből egyidejűleg mennyi kapcsolható be, az nem derül ki az adatokból. Ezek alapján a 32A 10mm2 kábelen is kevés lenne.
A 25A-hez 6mm2 keresztmetszet tartozik, nem pedig 4mm2! A tűzhelynél kell a három fázis pontot lepárhuzamosítani (L1,L2 L3).
Öt eres kábellal bekötve úgy, hogy ebből egy a nulla, a "három fázisvezető" meg három azonos fázis külön-külön biztosítva, az kimondottan tűzveszélyes! Azért mert ekkor mindhárom kör nulláját egy 2,5mm2 vezeték biztosítaná melyen összeadódna a három kör árama ami akár 32A is lehetne. Belátható, hogy ez az érték ezen a keresztmetszeten jelentős túlterhelés, azaz tűzveszélyes.
Ha viszont valós három fázisról táplálnád a tűzhelyt, 3x16A-re biztosítva már megfelel a 5x2,5mm2 kábel.
(#) BarnaPili válasza elektroton hozzászólására (») Jún 29, 2014 /
 
Köszi az infót.
(#) granpa válasza elektroton hozzászólására (») Jún 29, 2014 /
 
Én gázt használok; a villany >3× drágább.
(#) normalize hozzászólása Júl 25, 2014 /
 
Sziasztok

Azt szeretném Tőletek kérdezni hogy:
Van egy kombinált tűzhely nekem bekötve. A sütő része elektromos. Ennek a max teljesítménye 3000W (leírás szerint).

Namost nekem ez a tűzhelyhez volt 230V dugvilla. Így most konnektorba csatlakozik.
A kérdésem az lenne hogy szükségem lenne még egy 230V csatlakozóra, így a konnektorba dugnék egy 3as elosztót. De nem kábelest, hanem ezt a bedugod és lesz 3 aljzatod típust.
Ha ebbe dugnám be a tüzhely 230 V dugvilláját, nem lenne gond belőle?
A falban végig 4-es kábellel húztam el a kismegszakítótól.
(#) niedziela válasza normalize hozzászólására (») Júl 25, 2014 /
 
Szia !

Minnél több csatlakozás annál több kontakthiba, melegedés..stb
3000W pedig nem kevés, kontaktoktól függ meddig tart ki. Nem szokott sokáig ismerve a T dugókat.
A hozzászólás módosítva: Júl 25, 2014
(#) elektroncso válasza normalize hozzászólására (») Júl 25, 2014 /
 
Szia!
Nagyon nem ajánlom a T elosztókat. A sütőd 13 ampert vesz fel körülbelül a hálózatból. A T elosztók pedig 10 amperesek szoktak lenni. Legalábbis az a békebeli amit itthon találtam. Ekkora fogyasztót amúgy is ha jól tudom direktbe kell kötni. Bár a 16 amperes aljazat elbírja elvileg. Plusz még hozzájön amúgy a többi fogyasztó és gondolom nem ledes irányfényt akarsz a sütő mellé csatlakoztatni. Mert ha még mellé csatlakoztatsz egy vízforralót és egyszerre bekapcsolod őket tuti leolvad az elosztó. Most mondhatod hogy maximum nem kapcsolod be egyszerre, de meglásd egyszer sietni fogsz, bekapcsolod őket egyszerre és már ott is vagy ahol a part szakad. Vagy az üszkös gerenda. Sietsz elfeledkezel róla, nem kapcsolod ki, mire hazaérsz lobog a háztető. Egyre gyakrabban van a híradóban égő háztetőkről szó.
U.i.: Utána néztem, árulnak 16 amperes T elosztókat is, de még akkor sem ajánlom, a fentebb emlegetett vízforraló is felvesz vagy 5,5 ampert (1300w), ezt a kettőt ha összeadom akkor 18 amper jön össze és már ott is vagyunk ahol előbb.
A hozzászólás módosítva: Júl 26, 2014
(#) VIM válasza normalize hozzászólására (») Júl 26, 2014 /
 
Szia! Mindenképpen csak EZT a fajtát használd és szaküzletből szerezd be. Az elosztóba csatlakoztatott más nagyobb teljesítményű fogyasztó csak fenntartásokkal alkalmazható és felügyelettel. A tűzhely maximális teljesítménnyel grill fokozaton megy vagy alsó-felső sütés funkcióban. Ezeket a funkciókat ritkán alkalmazzák a konyhatündérek.
(#) kérdező hozzászólása Aug 18, 2014 /
 
Sziasztok!
A nagymamám villanytűzhelye (nem kerámia, sima öntöttvas lapos) testzárlatos lett. Ha az adott lapot bekapcsoljuk, leold a FI-relé. Ki kell cserélni a lapot. Viszont ha már szét kell kapni, hogy beszereljem az újat, egy újítást is akarok rá. (A többi főzőlap kapcsolása, fokozatkapcsolója marad a régi.) A lényeg, hogy a 6 fokozatú kapcsolót egy fokozatmentes, tirisztoros fázishasításos szabályozóra akarom alakítani. (Azért csak egyet, mert egyrészt lusta vagyok az összesre, nincs időm, meg egyébként is elég zavarkeltő megoldás a fázishasítás.) Nemrég kísérleteztem egy orosz rezsóval, kapott egy fázishasításos szabályozást. Nagyon jól lehetett szabályozni. Egyetlen hátránya az volt, hogy kerregett a csöves rádió a konyhában, és a TV-n is voltak zavaró hangyák a képen. Az egyetlen főzőlap, amit átalakítanék, jó lenne pl. lekvárfőzéshez, (ahova pl. túl nagy az 1-es fokozat) stb.
A kérdés: hogyan lehet a tirisztorok gyújtásából származó nagyfrekvenciás zavart csökkenteni? (Amivel kísérleteztem, azon semmilyen szűrés nem volt.)
(#) Gafly válasza kérdező hozzászólására (») Aug 18, 2014 /
 
Ekkora termikus tehetetlenséggel rendelkező ohmos fogyasztót nem kell fázishatítással kezelni. Lehet úgy is, hogy nullátmenetnél kapcsolod be, és a rábocsátott teljes hullámok számát állítod be (impulzuscsomag vezérlés). Persze ekkor ugyan a rádió nem kerreg, de lehet hogy helyette a lámpák vibrálnak
Következő: »»   2 / 9
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem