Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » WiFi antenna készítés
 
Témaindító: saca200, idő: Jún 16, 2007
Témakörök:
Lapozás: OK   80 / 80
(#) pucuka válasza Joe_001 hozzászólására (») Jan 8, 2021 /
 
Nem szegedre "lépett be". Az NMT450 (Westel Rádiótelefon KFT) 1990 október 15 -én indította hivatalosan a szolgáltatását három bázisállomással. (Jánoshegy, Száva utca, Petőfi Sándor utca, főposta) Hogy Szegedre mikor ért le, arra nem emlékszem, akkoriban rengeteget kellett dolgoznunk.
(#) Tyson5 válasza Tyson5 hozzászólására (») Jan 18, 2021 /
 
Megjött a yagi antenna, gyorsan ki is próbáltam. Kb. 10dB-el erősebb jelet fogok, ami szerintem elég komoly előrelépés. Ennek függvényében valamivel javult a hatótáv is, de még csak a benti routeren próbáltam ki, 2 vastag falon keresztól azért ez a jel is eléggé leredukálódik.

Megjegyzés: Az utca túloldalán, a háztól kb. 30-35m-re van egy közintézmény, aminek a wifijét az egész házban, 3-4 falon keresztül is tudom fogni kb -90dB erősséggel (2.4GHz). Ez nem tú sok, de ezt a wifit mindig megtalálja a telefon, míg a sajátomat néha a router mellett se veszi észre a telefon. Más csatornán vannak a wifik.

Ez hogy lehet?
(#) Joe_001 válasza Tyson5 hozzászólására (») Jan 19, 2021 /
 
Szia!
Két dolog van.
Az egyik: A szomszéd épület jelei az ablak irányából jönnek. Az üvegen keresztük, míg neked két vastag falat kell át kell áttörnöd a jellel. Ettől még lehet más is, a hullámok jobban tudják a fizikát nálunk.
A másik: Próbáltál már másik routert? Merthogy: "míg a sajátomat néha a router mellett se veszi észre a telefon"
Én egy router- AP kombinációval próbálkoznék.
(#) Gafly válasza Joe_001 hozzászólására (») Jan 19, 2021 /
 
Valamint még egy dolog. Érdemes lehet letölteni a telefonra egy wifi monitor app-ot.
Az is egy lehetséges megoldás/ok, hogy mindenki az alapértelmezett beállitással (ahogy kivette a dobozból) próbálkozik, a többi csatorna/másik sáv meg szinte üres...
(#) Joe_001 válasza pucuka hozzászólására (») Jan 19, 2021 /
 
De! Csak tudom.
Valamikor itt is volt első 900as cella a környékben, és máshol még nem ...
A srác meg olajos volt, a gépet meg valahonnét nagyon vidékről hozta, valamely Arab országból, használni nem is tudta sokáig.
A hozzászólás módosítva: Jan 19, 2021
(#) kendre256 válasza Gafly hozzászólására (») Jan 19, 2021 /
 
Mostanában a wifik csatorna alapbeállítása az "Auto". Az azt jelenti, hogy a wifi beáll valamilyen csatornára, és ha ott a szoftvere nem találja jónak a kapcsolatot, próbál másik, szabad csatornát keresni. Baj azzal van sűrűn lakott helyeken, hogy sehol nem talál szabad csatornát, és a szoftverétől függően ugrál a csatornák között, csak sehol nem jó...
(#) Joe_001 válasza Gafly hozzászólására (») Jan 19, 2021 /
 
Igen, ez jó ötlet, bár teljesítmény csökkenésre (is) gyanakszok. Viszont a 2,4GHz-s sávon csak 13 csatorna van, (az1. és a 13. az fél csatorna...), lehet, hogy a router fokozottan zavart csatornán van, lehet annak átállítása is segít a helyzeten. Az app amit említettél ezt mutatni fogja. Ennek ellenére az udvar felé kivinnék egy CAT5-öt, és egy AP-t tennék kívülre.
A hozzászólás módosítva: Jan 19, 2021
(#) Gafly válasza kendre256 hozzászólására (») Jan 19, 2021 /
 
Amióta "kinőtt" egy hatlakásos társasház a szomszédban, a másik szomszédban, meg a harmadikban és negyedikben fiatalok (is) laknak, megy a küzdelem az 1-es csatornáért.
(#) Tyson5 hozzászólása Jan 19, 2021 /
 
Wifi appal körbejártam a portát, szinte csak a saját wifimet tudom fogni, minden wifi más-más csatornán van.
A szemközti épület wifije az ablakon jön be, de 2 szobával arrébb, 2 vastag falon keresztül is fogható, míg a saját wifimet az ablak mellé rakva alig fogható pár méter múlva.
Szolgáltató routerével, saját 2 routeremmel is ez a helyzet.
(#) Gafly válasza Tyson5 hozzászólására (») Jan 19, 2021 / 1
 
Az igazat megvallva, több oldalt visszaolvastam hogy megértesem a problémádat.
Sajnos kudarcot vallottam.
Tudnál esetleg abban segiteni, hogy pontosan mi a kérdésed?
(#) szalamandra válasza Gafly hozzászólására (») Jan 19, 2021 / 1
 
Szerintem ne melegedj bele, nincs feltüntetve az irányítószáma.
(#) pucuka válasza Tyson5 hozzászólására (») Jan 19, 2021 /
 
Így jártál. Ráadásul, most Te is készülsz elkövetni azt, amit a szembeszomszéd elkövetett, márminthogy szabad térbe elhelyezel külső antennát. Nem véletlen vannak korlátozások a WiFi használatánál. (beépített, vagy dedikált antenna, nagyobb teljesítmény esetén kizárólag beltéri használat) Ezek a jelenségek mind mind a szabálytalan használat eredménye.
Egyébként az a 2,4 GHz -es sáv elég szűkös, (és még ugyanezt a sávot több alkalmazás is használja, a mikrosütőtől a drónokig, riasztóktól a kamera képátvitelig) az a 12 csatorna igazából nem is 12, mert csak a sávközép van eltolva, attól még a csatornák bőven átfedik egymást. Ha igazi spektrumanalizátorral néznéd, láthatnád. Igaz a csatornák eltolása ad némi védelmet, de ez meglehet, hogy édeskevés.
(#) pucuka válasza Joe_001 hozzászólására (») Jan 19, 2021 /
 
Hogy arab országban mi volt pontosan, azt nem tudom, de a hazai GSM (900 MHz) hálózatfejlődés mikéntjét pontosan tudom, személyes érdekeltségem miatt. Egyébként a hálózatfejlesztés is problémás volt, mert ezt a sávot akkor még használták nem polgári repülésirányítási célra.
Ami az arab országokat illeti, az sem valószínű, hogy onnan hozhatta, mert az araboknál az amerikai vonal volt követve, a GSM pedig európai fejlesztés, főleg a skandináv országokból indult. (Ericsson, Nokia, és ugyan Motorola, alias Storno ( a Motorolának is meg kellett vennie a Dán Storno -t, hogy GSM -et gyártani tudjon)) Amerikában ugyanezen a sávon analóg AMPS szolgáltatás működött, és a GSM szolgáltatás csak később indult, az 1900 MHz -es sávban, és csak az analóg szolgáltatás kihalásával került át a 900 MHz -es sávba.
(#) kendre256 válasza Gafly hozzászólására (») Jan 19, 2021 /
 
Az 1-es csatorna lehet, hogy azért tűnik jónak a routereknek, mert "alatta" nincs senki. Minden más csatornát "alulról" és "felülről" is zavar valaki. Ilyen alapon a 13-as is jó lehetne, de azt meg a router nem választja, ha nem írták át az országot az USA-ról Európára, vagy Magyarországra.
Én meg olyat láttam, hogy pl. 1-es, 6-os, 10-es csatornákon tömegedtek (most pontos csatornaszámokat nem tudok), a közbensőkön meg nem volt senki. Nem igazán értettem, mert ez nem volt nagyon régen, valószínűleg azon a környéken régi fajta routerek voltak, az alapcsatornán hagyva. Mostanában azt látom, hogy minden csatornán egyenletesen vannak. A falvakban jobb a helyzet, a kisebb ház sűrűség miatt. Városban, vagy egy lakótelepen, ahol egymás mellett állnak 60-80 lakásos emeletes házak, igazi dzsumbuj van. Pár éve, mióta a UPC összes modemje wifis lett, 5GHz-en is hasonló a helyzet. Az 5GHz csak annyival jobb, hogy több csatorna van, meg egy kicsit kevésbé megy át a falakon.
(#) dB_Thunder válasza kendre256 hozzászólására (») Jan 19, 2021 / 1
 
Azt azért tudni illik, hogy az 1, 6, 12 csatornák vannak olyan távolságra egymástól, hogy pont nem zavarják egymást!! Lást oldalsáv. Ezért tömörülnek ide a routerek. Én át szoktam állítani a szabványt, és felmegyek a 14-es csatornára, vagy 5GHz váltok.
(#) Gafly válasza szalamandra hozzászólására (») Jan 19, 2021 / 1
 
Idézet:
„nincs feltüntetve az irányítószáma”

Ez egyébként nagyban segit abban, hogy nehogy véletlen arra menjek, vagy küldjek valamit is...
Probléma letudva.
(#) kendre256 válasza dB_Thunder hozzászólására (») Jan 19, 2021 /
 
Tudom, hogy nem zavarnák egymást, ha csak hárman lennének. De miért áll az 1-es csatornára 8-10 darab (és ugyanúgy 8-10 a 6-osra), azonos csatornán kevésbé zavarják egymást, mint egymás mellettin? Ez az, amit nem értek. Biztosan van rá magyarázat (hallottam olyat is, hogy bizonyos routerek képesek átirányítani a többieket??), de nem tudom mi az.
Következő: »»   80 / 80
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem