Fórum témák

» Több friss téma
Hírek » Működik az első kvantumprocesszor
Működik az első kvantumprocesszor
Beküldte: hadnagyakos, idő: Szept 10, 2009, forrás: opa.yale.edu

A Yale Egyetemen megalkották az első működő kvantumproceszszort, amely már képes egyszerű algoritmusok végrehajtására is.


Eddig csak speciális laboratóriumi kísérleti elrendezésben sikerült kvantumműveleteket végrehajtani, most viszont tisztán elektronikus úton működő, kézzel fogható eszközt készítettek, amely két qbites műveletek elvégzésére képes. A qbitek a mai digitális elektronikai eszközökhöz hasonlóan működnek, két állapotot vehetnek fel, de a kvantummechanika törvényszerűségei szerint szuperpozícióba hozva őket, egy időben nem csak egy állapotban lehetnek, így az általuk tárolható és feldolgozható adatmennyiség többszörösére növekszik. A két qbitet alumíniumhordozón lévő szupravezető nióbiumötvözetből alakították ki, keskeny barázdák bemarásával, ennek következtében a kvantumprocesszor csak az abszolút nulla fok közelébe hűtve működik.
Ez mégis jelentős előrelépés az eddigi kísérletekhez képest, amelyeknél nagy energiájú lézereket és erős mikrohullámú teret használva sikerült kvantumműveleteket végezni. Az eddigi szilárd-test-kísérletekben a qbiteket csak néhány nanoszekundumig voltak képesek fenntartani, ami nem volt elegendő arra, hogy összetett számításokat próbáljanak futtatni. A mostani megoldásban ezt az időt mikroszekundumos nagyságrendre tudták hosszabbítani, amely jelentős előrelépésnek számít, ugyanis ezalatt már különböző műveletek végezhetők el. A kutatás további célja egyrészt a qbitek életének még további hosszabbítása, másrészt több qbit egyidejű használata.



Hozzászólás íráshoz bejelentkezés szükséges!
 
Írta: Izeg., Idő: Szept 14, 2009
Hm érdekes,és szép dolog is, csak azért ez az abszolút nulla fok környéki működés szerintem nem is lesz egy darabig elérhető a hétköznapi emberek számára, ezért én szerintem maradok egyrészt a toll papírnál, másrészt a tranzisztoros megoldásoknál. Egyébként nekem az ilyesfajta fejlesztések olyannak tűnnek, mintha a tudósoknak már nem kellene semmit sem kitalálniuk, és akkor a szabadidejükben már ilyeneken törik az agyukat:D
 
Írta: GurgaPeti, Idő: Szept 14, 2009
Rőpke 50 év, és jó lesz ez. . .
 
Írta: mcganyer, Idő: Szept 14, 2009
Teljesen jó kutatás és jó irányba halad... Nem találhatják fel újra az izzólámpát, ha ilyen típusú felfedezésekre gondolsz.... Csak így tovább!
 
Írta: hangszoros, Idő: Szept 15, 2009
Bár gözöm nincs miről van szó nem kell annyira parázni az abszolut nullától. A világürben még lehet elönyös is
Annak idején az SzU, azért görcsölt hogy az Amik ne probáljannak ki ezt azt a világürben. Ekkoriban ment a csillagháborús pénztemetösdi. Lehet hogy Ivánék tudták, és azért ágáltak mert tudták csak fent müködhet
 
Írta: magitor, Idő: Szept 15, 2009
Azért az űrben sincs mindenhol 0K°, ha jól tudom akkor ha napos oldalon van az ISP akkor annak az árnyékos oldalán "csak" -170C° van. Nem is beszélve a sugárzásról, ami ellen védeni kell a kis kütymürt! Bár remélem elég hamar kifejlődik a technológia. mert sokkal brutálisabb dolgokat tudnánk építeni mi mezei elektronisták is. Ivánékról meg annyit, ugye annó több millió dollárt dobtak ki a jenkik egy olyan tollra ami az űrben is fog, függetlenül a hőtől illetve nyomástól, Ivánék meg vittek papírt, ceruzát!
 
Írta: HuIIa, Idő: Szept 17, 2009
Azert ez a ceruza/toll dolog nem ilyen egyszeru. Gravitacio hianyaban a szabadon szallo, apro grafitpor hatalmas karokat kepes okozni egy urhajon/urbazison. A vilagurben is hasznalhato tollat pedig egy maganszemely (Paul C. Fisher) fejlesztette ki mindenfele allami tamogatas nelkul. Azota is az o cege gyartja (Fisher Spacepen Co.) es forgalmazza, amerikai es orosz urkutatasi celokra is.
 
Írta: imzs, Idő: Szept 17, 2009
"ezért én szerintem maradok egyrészt a toll papírnál, másrészt a tranzisztoros megoldásoknál. Egyébként nekem az ilyesfajta fejlesztések olyannak tűnnek, mintha a tudósoknak már nem kellene semmit sem kitalálniuk, és akkor a szabadidejükben már ilyeneken törik az agyukat"

Akkor te tranzisztor helyett is maradtál volna az elektroncsőnél, mikroprocesszor helyett pedig a relés vezérlésnél. Ezek sem tűntek kisebb agymenésnek annak idején...
 
Írta: macera2, Idő: Szept 17, 2009
A kezdet mindég keserves és homályos! Hajdanába én is mint telefon központ műszerész, meg voltam rőkönyödve, hogy mit találtak ki a telefon központ fejlesztők: sávkorlátozás, tulfesz. védelem, hibrid funkció, 8000 minta másodpercenként, minták tárolása , hurcolása ide, oda aztán minden vissza, ... Ahelyett, hogy meghúz egy jelfogó, átkapcsolja a az "a,b" ágakat, és nagyjából kész. Lehet beszélgetni. És mégis az utóbbi megoldás győzött.
 
Írta: imzs, Idő: Szept 19, 2009
Egyébként sincs fölösleges fejlesztés, vagy kutatás, amin akkor kéne gondolkodni, amikor jobb dolguk nincs. Soha nem tudod, mire lesz jó amit kitaláltál.

A Fourier-transzformáció a maga idejében egy l'art pour l'art, elméleti hülyeség volt, mentális önkielégítés, ha úgy tetszik, de ha böngészed kicsit az oldalt, látod, hogy már az is használja, aki csak hobbiból foglalkozik elektronikával...

Ez egyébként is már most látszik, mekkora forradalomhoz fog vezetni.
 
Írta: (Felhasználó 15355), Idő: Szept 24, 2009
Tökjó dolog kár hogy eggyáltalán semmit sem árul el a működéséről.
Mégis hogy lehet egyszerre 1-nél több állapotban?
 
Írta: csakip, Idő: Szept 25, 2009
"Mégis hogy lehet egyszerre 1-nél több állapotban?"
Pontosan ezt tudják a kvantumok, ezért csinálják az egészet. Sőt, olyat is, hogy egy párt szétválasztasz, akkor bárhol is lesznek ezentúl egymáshoz képest, mindig egyforma állapotban lesznek = azonnali információküldés lesz velük megoldható, korlátlan távra, stb. Nagyon durva, egyelőre alig felfogható dolgok lesznek ezekből a kvantumcsodákból.
 
Írta: spikk, Idő: Okt 1, 2009
Aha, azonnali információküldés. Csak tudjad őket szétválasztani, utána meg végig azonos körülmények között tartani. Na, most akkor növeld közöttük a távolságot! Szóval ez pl. szerintem marad elmélet. De azért hajrá!
És nem kell kvantum az egyszerre több állapothoz sem, én pl. magas vagyok és egy kicsit álmos. Egyszerre. :-)
 
Írta: hunarzo, Idő: Okt 2, 2009
"Aha, azonnali információküldés. Csak tudjad őket szétválasztani, utána meg végig azonos körülmények között tartani."

Kedves spikk!
Ez már létezik. Kb. 23Km az eddigi legnagyobb távolság. Nyilván "otthon" még nem lesz ilyen holnap, de...holnapután?
 
Írta: sun153, Idő: Okt 8, 2009
Szóval a lényeg az, hogy ez csak akkor műkszik, ha lefagy a proc, régen ez pont fordítva volt. Hiába, a fejlődés megállíthatatlan.
 
Írta: leonart, Idő: Okt 12, 2009
-"azonnali üzenetküldés":a fénysebességnél ezzel a technikával sem lehet gyorsabban üzenetet továbbítani.
-"mire lesz ez jó": a mostani titkosítási rendszereket pillanatok alatt fel lehet törni vele.
- egyébként ajánlom mindenkinek:
Sándor Imre – Ferenc Balázs könyvét:
Quantum Computing and Communications – An Engineering Approach
Elég jól és viszonylag közérthetőn leírják a működést és a felhasználását is az informatika területén. (Van előadás is belőle a Műegyetemen aki teheti ülljön be arra)
 
Írta: skynetpro, Idő: Okt 16, 2009
"a fénysebességnél ezzel a technikával sem lehet gyorsabban üzenetet továbbítani."
de igen, mivel az információ nem anyag, így tömege, sőt energiája sem kell hogy legyen. ezért a terjedésének elméleti maximális sebessége nincs.
 
Írta: leonart, Idő: Okt 21, 2009
"a fénysebességnél ezzel a technikával sem lehet gyorsabban üzenetet továbbítani." -
"de igen"
Olvass bele az általam hivatkozott könyvbe és megérted mért igaz amit mondtam.
 
Írta: pcroland, Idő: Nov 15, 2009
na ezt nm értem O.o
 
Írta: leonart, Idő: Nov 18, 2009
Amikor átolvastam előző válaszom, akkor láttam elég kétértelműre sikeredett. A pontosítás végett:
továbbra is azt állítom h nem lehet fénysebességnél gyorsabban információt szállítani. Csak a vita megelőzése :) miatt hivatkoztam, hogy mielőtt valaki az ellenkezőjét állítaná, olvasson utána hogy hogyan is működik a valóságban egy ilyen kvantumszámítógép;)
 
Írta: dana, Idő: Dec 9, 2009
Niobium otvozetrol van szo, ami egy alacsony homersekletu szupravezeto. Kerdes az, hogy miert nem magas homersekletu szupravezetot hasznalnak? Ott 100 K korul mozog a kritikus homerseklet, ami folyekony nitrogennel hutheto (~kola arban van). Biztos megvan az oka miert azt hasznaljak...de erdekelne a magyarazat. :-)
 
Írta: tungsram, Idő: Dec 9, 2009
Megmondom a frankót de erről halvány lila f.. sincs. Tehát nem tudok véleményt nyilvánítani. Ennyi.
 
Írta: DerMedve, Idő: Dec 20, 2009
De az informávió hiába nem anyag, kell valami hordozó közeg, aminek már van tömege.
 
Írta: Meksz Zoltán, Idő: Dec 23, 2009
Én még emlékszem, amikor az első 7400 kaput piacra dobták. Ez nem sokkal az után volt, ahogy sikerült szilicium alapon tranzisztort létrehozni. Akkor még elég nehéz volt elképzelni, hogy az ilyen tranzisztorokból és NAND kapukból sok-sok milliót lehet majd felépíteni egy pár négyzetmilliméteres chipre és azt még nehezebb volt elképzelni, hogy gigahertz sebességgel fognak működni ezek a chipek. És ma már ezt birtokoljuk szinte minden háztartásban, minden munkahelyen, és midenhol. Az élet minden szegmensében. Mára már a vallási szövegeket is számítógépeken szedik és sokszorosítják - hogy a számomra leg extrémebb példával éljek -. És az egyházak honlapját is ilyen számítógépeken lehet elérni a világ bármely pontján, sőt a világűrben is - a műholdakn ak köszönhetően ( és ez számomra még extrémebb példa ) -. Szurkolok ennek az új technológiának is, mint mindennek, ami közelebb visz a végső megoldáshoz. És remélem, hogy nem egy újabb szélhámossággal állunk szemben. Számomra ez az egy bit többféle állapotban lehet egy időben kicsit gyanús. De hát, mint említettem, én már régi motoros vagyok, és nem biztos hogy azt értem ezek alatt a szavak alatt, amit az értett, aki megfogalmazta.
 
Írta: brainsmith, Idő: Jan 1, 2010
Csak a pontosítás kedvéért jegyezném meg a fénysebesség relativitásával kapcsolatn, hogy még 1988.ban közöltek egy írást a "Speculation in science & technologiban" ami egy elektron sebbesség mérés közben ámította el az ott jelenlévő" legnagyobb agyakat" ugyanis egységnyi vezetö indított elektron nyalább becsapódási idejének felénél már mértek valami. Na persze még ma sem tudják mit, de ekkor körvonalazódott az információs hullám? lehetősége mondván az elektron csak oda megy ahova tudja, hogy mehet.
 
Írta: okostojás, Idő: Jan 2, 2010
"De az információ hiába nem anyag, kell valami hordozó közeg, aminek már van tömege."
Miért kell? Csak hullámokkal lehet infót továbbítani? És ha a két távoli pont egy és ugyanannak a valaminek a megnyilvánulása? És ha csk 3D-ban vannak messze, de 4D-ben szinte összeérnek?
 
Írta: levi102, Idő: Jan 10, 2010
értelmetlen!minek?ja majd nitrogénnel hűtjük a procit mi?
 
Írta: vera, Idő: Feb 9, 2010
ja manapság nident fel találnak csak fizut nem emelik
 
Írta: vera, Idő: Feb 9, 2010
ja manapság nident fel találnak csak fizut nem emelik
 
Írta: David.zsombor, Idő: Jún 5, 2010
elég 10 év is ha a csöves rádióktól idáig eljutotunk :-)
 
Írta: atiati100, Idő: Nov 23, 2010
Most, hogy állnak a kvantum bitek ?
 
Írta: atiati100, Idő: Nov 23, 2010
Megy már magasabb hőméréskleten is ?
 
Írta: vodkaboy22, Idő: Júl 4, 2011
A szuperlumináció már müködik és igen télleg tudnak információt közölni fénynél gyorsabban. Én csak 15km-ről hallottam de akkor ahogy fentebb írták lehet már 23km is megy...
A lényeg: hogy egy kvantumot ami elméletben mindig 2 részből áll széthuznak jó messze egymástól. Ezután megrezegtetik az egyiket és erre ugyanugy ugyanakkor megrezeg a párja is mivel a 2 rész elméletileg egy és ugyanaz nincs különbség. Ezt térelméleti örültségekkel próbálják magyarázni de itt is mint sok más helyen a kvantum világ és a realitivitás elmélet összeférhetettlensége miatt nehéz dolguk van...
Csak képzeljük el van 8 kvantumunk amik szét vannak húzva 2 nagy ( >fényév ) távolságra és mégis tudsz 8 bittel kommunikálni valós időben :)
Hajrá nekik
Ja és tippem szerint azért nióbiumötvözet és nem YBCOO vagy hasonló magas hőmérsékleti anyag mert azok féművegek és roppant nehéz lehet öket alkatrésszé vagy hasonlóvá alakítani ezért hűteni könnyebb akkor legyen ötvözet szerintem ezért.
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem