Fórum témák

» Több friss téma
Cikkek » Vezeték nélküli kommunikáció 434MHz-es (433,92 MHz) modulokkal
Vezeték nélküli kommunikáció 434MHz-es (433,92 MHz) modulokkal
Szerző: Topi, idő: Jún 16, 2006, Olvasva: 100548, Oldal olvasási idő: kb. 2 perc
Lapozás: OK   2 / 4

Ebben a cikkben én az AUREL cég által gyártott modulokon keresztül mutatom be ezek működését.

Én az AUREL TX-4MSIL típusú adó modult választottam. (HEStore.hu)
Ezekből az adókból vannak olyan típusúak is, melyek digitális hangolásúak. Olyan is, melyeknél már a modul tudja a Full-Duplex kommunikációt. A full-duplex kommunikáció két irányú kommunikációt jelent, azonos időben. Ha ezekkel a modulokkal szeretnénk két irányú kommunikációt megvalósítani, akkor bizony lesz feladatunk. Ezek a maguk egyszerűségével arra valók, hogy egy irányú kommunikációt valósítsunk meg. Vagyis az adatok csak egy irányba mennek. Pl.: Egy kapunál a távnyitó, egy játékautónál az irányítás, egy vezetéknélküli hőmérőnél az érzékelő méréseinek továbbítása, és még sokminden.

A modul tömbvázlatát az alábbi ábrán láthatjuk:
Alapjában az adó kettő fontos részből áll. Az egyik az oszcillátor a másik a modulátor. Az oszcillátor állítja elő a 433,92 MHz-es frekvenciát, a modulátor pedig úgymond ki-be kapcsolgatja ezt a jelet. Az oszcillátornál egy kristály segítségével állítja elő ezt a frekvenciát. A kristály nagyon pontosan képes rezegni ezen a frekvencián. Vagyis mikor a Data In-re feszültséget adunk, akkor "bekapcsolja" az oszcillátort és ez a jel ami úgynevezett AM (Amplitúdó modulált) jel megjelenik az RF-out kimeneten. Ide kell kötni majd az antennát. A valóságban persze ez nem ilyen egyszerű, hisz az adó mint a vázlaton is látszik, még sok más modult is tartalmaz, és négyszögjellel van modulálva, de nekünk a megértéséhez ennyi bőven elegendő.

A modul bekötése a következő ábrán látható. Az adó táplálását általában 5V-ról tesszük, hisz ez minden digitális áramkörben megtalálható. Ezért tervezik ezeket is 5V-ra. A bekötés a következő:

Láb Feladat
1 RF output (rádiófrekvenciás kimenet / antenna kimenet)
2 Data Input (adat bemenet TTL szintű jelek)
3 Ground (0V / GND / elemről táplálásnál (-) sarok)
4 +V (Tápfeszültség. 5V)

Pár technikai adat a modulról:

Jel   Név Min Tip. Max Mért.Egys.
Vs Tápfeszültség 3   5 Vdc
Is Áram fogyasztás 3   6 mA
Fc Frekvencia   433,92   MHz
Po E.R.P. -1   2 dBm
Fm Négyszögjel moduláció     4 KHz
Top Hőmérséklet tartomány -20   +80 °C

Az adó bekötésére, és kipróbálására a következő kis nagyon egyszerű kapcsolást építsük meg:
Ha ezt a kapcsolást megépítettük, akkor ahhoz, hogy megbizonyosodjunk benne hogy működik-e, meg kell építenünk a vevőt is. Ha van dugaszolós próbapanelünk, akkor azon érdemes összerakni.

Ha nincs stabilizált 5V-os tápegységünk, akkor használjunk laposelemet, vagy 3 db sorbakapcsolt ceruzaelemet. Ha elemről tápláljuk, akkor a +5V feliratú részhez kössük az elem (+) sarkát, a 0V-hoz pedig az elem (-) sarkát.

Mikor az S1 kapcsolót bekapcsoljuk, akkor jelet adtunk az adó bemenetére. Ha megépítjük a vevőt, akkor azt tapasztaljuk, hogy a vevő oldalon lévő LED-et bekapcsoltuk, vagyis világítani fog. Vagyis akár 100 m távolságról is be tudunk kapcsolni egy ledet

Ismerkedjünk meg a vevővel. Folytatás a következő oldalon!

A cikk még nem ért véget, lapozz!
Következő: »»   2 / 4
Értékeléshez bejelentkezés szükséges!
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem