Fórum témák

» Több friss téma
Cikkek » Adventi kalendárium elektronikai módra
Adventi kalendárium elektronikai módra
Szerző: bbb, idő: Dec 1, 2023, Olvasva: 4916, Oldal olvasási idő: kb. 1 perc
Lapozás: OK   1 / 27
Egyik kedves fórumtársunk adta az ihletet, miszerint az adventet meg lehet ünnepelni csoki helyett elektronikai készletek összeszerelésével is. Nosza, ezt a remek ötletet én is meg tudom valósítani, így következzen karácsonyig minden nap egy újabb kis készlet.

Az adventi naptár használatának népszokása 1900 körül kezdődött, kialakulása egy német édesanyához kötődik, akinek kisfia, Gerhard, már hetekkel az ünnep előtt türelmetlenkedett a várva-várt és megszokott karácsonyi ajándékok miatt. Az édesanya ezért egy játékot talált ki gyermeke számára: egy kemény papírlapot huszonnégy részre osztott, mindegyik részre rátűzött egy-egy darab csokoládét, majd megengedte, hogy a gyermek minden este megegyen egyet-egyet közülük. Közben a kisfiú felnőtt, s nem felejtette el édesanyja meglepetését, és üzleti vállalkozásba kezdett. Olyan naptárt szerkesztett, amelyen huszonnégy ablakocska mögé egy-egy darab csokoládé vagy cukorka volt elrejtve, s ezek csak a spaletták kinyitása után váltak láthatóvá.

(wikipédia)

Csurgay fórumtársunk 2022-ben már megvalósította ezt az elképzelést, hogy csoki helyett különböző előre gyártott elektronikai készleteket rakott össze, s a kezdeti állapotról feltett egy fotót a "Ki mit épített?" topikba. Idén úgy döntöttem én is megünneplem az adventi időszakot egy saját kalendáriummal, s ezért összevadásztam az Aliexpress oldaláról 25 különböző készletet. Persze elég lett volna csak 24, de készülve rá, hogy esetleg nem sikerül maradéktalanul teljesíteni, ezért inkább eggyel több lett. Ez a gondolkodásmód meg is hozta az eredményét, ugyanis az egyik készlet menet közben valahol kiszóródott és az alkatrészek nem is lettek meg.

A készletek ára 0,3 és 2,5$ között volt + szállítás, ami sok esetben több, mint a csomag értéke. Azonban sikerült a teljes készletet egyetlen eladótól beszerezni, így az összevont postának köszönhetően a teljes csomag végül 46,72$-nál állt meg. A teljes pakk a feladástól számítva két héten belül már nálam volt, két külön csomagba összerakva.

Terveim szerint a készletek közül minden nap egyet választok véletlenszerűen. Ezt úgy akarom elérni, hogy egy zsákból húzom ki az aznapi darabot, ezért előre nem is fogom tudni megmondani, hogy melyik fog következni. Azért, hogy a csalódásokat elkerüljem, előre felteszem a listát, hogy miből fogok húzni, maradjon csak meg a sorrend véletlenszerűsége izgalomnak. Láthatjátok majd, hogy a készletek zömmel csak apróságok, de ebben az árkategóriában nem is szabad nagyobb dologra készülni.

Amikor az aznapi készletet összeraktam, akkor ez a cikk fog bővülni újabb oldallal, ahol bemutatom az elkészült művet.

Ennyi bevezető után következzen a lista a következő oldalon.


A cikk még nem ért véget, lapozz!
Következő: »»   1 / 27
Értékeléshez bejelentkezés szükséges!
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem