Fórum témák

» Több friss téma
Cikkek » AVR-Doper, USB-s ISP programozó
AVR-Doper, USB-s ISP programozó
Szerző: Topi, idő: Aug 24, 2008, Olvasva: 122727, Oldal olvasási idő: kb. 2 perc
Lapozás: OK   1 / 11
Ebben a cikkben a méltán népszerű AVR-Doper programozó általam áttervezett változatát találhatod. Nagy előnye, hogy USB-s és nem tartalmaz SMD alkatrészeket!

Ez a cikk és maga a programozó, elsősorban a "Nyolc lábbal" című, hamarosan megjelenő cikksorozatom kedvéért született. A cikk élvezetéhez elengedhetetlen, hogy a kész dolgot ne csak olvassuk, hanem építsük is meg.
Ennek feltétele, hogy ugye legyen mivel beprogramozni.

Miért így lett megvalósítva az USB kapcsolat

Elsődleges indok magára az USB-re, hogy egyszerű, könnyen kezelhető, nincsenek óriási csatlakozók, és működik mind új, mind régi géppel. Sok új alaplapon már nincs is kivezetett sorosport.
Létezik sok jó STK500 kompatibilis (fontos, hogy AVR Studióval kompatibilis legyen) programozó, de ott mind a jól ismert Cirrus vagy FTDI chipet használják. Ezek sokkal jobbak, mint amit mi valósítunk meg, ám általában SSOP vagy TQFP tokozásban van, ami miatt sokan nem tudják beforrasztani.

AVR USB HID driverrel és CDC driver class-al valósítjuk meg a virtuális COM-portot, magából az AVR-ből!

Előnyei:

  • Egyszerű, nincsenek SMD alkatrészek
  • Programozás után leválik a célprocesszorról és a programozó minden ki- és bemenete HiZ állapotba vált. (Nagyimpedanciás állapot, eredménye: programozás után, ha rajta marad a programozó, nem zavarja a cél áramkört!)
  • Olcsó, "egy helyen mindent elintézünk"-módszer
  • Linuxon, BSD-n, Mac OSX-en, és Windowson is driver nélkül futó USB HID class
  • Virtuális COM-port inkompatibilitás esetén az eszköz használható más USB HID módban (jumper segítségével válthatunk)

Hátrányai:

  • Kevéssé kompatibilis mint az FTDI vagy a Cirrus USB-Soros konverterei
  • Valamivel lassabb, mint direkt erre a célra kihegyezett USB-s IC-k, bár a mi célunknál ebből semmi nem érzékelhető. Gyorsabb, mint egy AVRDragon

Tyúk vagy a tojás problematikája

Nah igen. Elérkeztünk egy fontos pontra. Sajnos az ISP programozók 99%-a tartalmaz AVR-t. Ezzel önmagában nincs baj, csak ugye szükség van egy programozóra, hogy építsünk egy programozót.

Sajnos ez elkerülhetetlen oldala a dolognak, de a HEStore-ban kapható felprogramozott processzorral együtt! » HEStore.hu: 10024859

Aki a házi építésre szánja el magát, mert tud szerezni, vagy van AVR ISP-je, annak is természetesen szabadon rendelkezésére bocsájtom a teljes NYÁK-gyártási dokumentációt.

Változatok

Én jelenleg egy saját változatot készítettem. Az eredeti programozó rendelkezik High Voltage Programming interfésszel is, de mivel feleslegesen sok további alkatrészt igényel, továbbá ritkán használt, így nem terveztem bele, de maga a processzor tudja.

Egy változatot publikálok, adott nyákméret és adott kapcsolási rajzzal, de mivel kint van a teljes dokumentációja elérhetően, ha készítesz egy saját, pl. adott dobozba szánt verziót, akkor azt is szívesen látom, a megépítették oldalon, képekkel, új doksival.

A kész darab


A cikk még nem ért véget, lapozz!
Következő: »»   1 / 11
Értékeléshez bejelentkezés szükséges!
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem