Fórum témák

» Több friss téma
Cikkek » Az intelligens LCD modulok használata - I. rész
Az intelligens LCD modulok használata - I. rész
Szerző: Topi, idő: Ápr 12, 2005, Olvasva: 84958
Lapozás: OK   2 / 4
Az LCD modulok vezérléséhez általában mikrokontrollert szokás használni. Ám még mielőtt ezzel próbálkoznánk egy egyszerűbb áramkör segítségével gyűjtünk hasznos ismereteket. Gyakorlatilag a vezérlést kapcsolókkal fogjuk végezni.


2. ábra

A 2. ábrán láthatod a készülék kapcsolási rajzát. (Mentsd le a képet, és nézd meg úgy, akkor többet fogsz látni). A DIP kapcsoló helyén - értelemszerűen - célszerű 8 darab különálló kapcsoló helyett egy 8-as DIP kapcsolót használni. Az S10 helyén egy sima kapcsolót használhatsz, Az S9 pedig valamilyen nyomógomb (ajánlom a NYÁK-ba ültethetőt, vagy a mikrokapcsolót). Az R/W lábat a földre kötöttük, mivel csak írni szeretnénk az LCD-be.
A DIP kapcsoló fölötti 8 db ellenállást célszerű ellenálláshálóval helyettesíteni, ha sikerül szerezni. A másik két ellenállás szokványos tokozású, 1/4 W-os. A VR1 segítségével lehet a kontrasztot szabályozni. Ha így nem működik az áramkör, akkor próbáld meg a potméter nem bekötött lábát egy 4,7K-s ellenállással Vdd-re felhúzni.
A DIP kapcsolót a következőképp célszerű forgatni: Amikor zárt állapotban vannak, akkor logikai 0-t generálnak, tehát ebben az esetben legyen a kapcsolója alul. A D7-re kötött fele a bal oldalon legyen. Így a bináris számokat nagyon egyszerű lesz beütni.
Mielőtt táp alá helyeznéd az áramkört, az potmétert tekerd kb. középső állásba. A kapcsolók állása teljesen mindegy. Mostmár minden elő van készítve az első használatra.Folytatás következik...
A cikk még nem ért véget, lapozz!
Következő: »»   2 / 4
Értékeléshez bejelentkezés szükséges!
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu