Fórum témák

» Több friss téma
Cikkek » DebugDisplay - LCD kijelző 1 lábon
DebugDisplay - LCD kijelző 1 lábon
Szerző: Topi, idő: Márc 30, 2012, Olvasva: 19218
Lapozás: OK   1 / 5
Ebben a cikkben egy elsősorban debugoláskor nagyon hasznos, egyetlen egy lábról vezérelhető LCD meghajtót mutatok be, mely minden paranccsal rendelkezik amire csak szükségünk lehet.

Mikrovezérlő programozásra nem használok debuggereket, mert anno amikor még kezdtem a velük való foglalkozást problémásak voltak, vagy egyáltalán nem is voltak az adott architectúrára. Ezért az ember akarva-akaratlanul megtanul pár LED-el, sorosporttal hibát keresni, arról nem is beszélve, hogy sokszor a debugger megváltoztatja a kód futásának idejét és módját így nem valós körülmények között és nem valós idővel futtatjuk magát a programot. Ezért a LED-es és sorosportos debugolást én mindig előnyben részesítettem.

Néha nem elég csak azt megvizsgálni, hogy elért-e ide a program (pl. feltétel ill. érték vizsgálat), hanem szükség lehet konkrét értékek kiírására is. Erre debugolás hiányában a legegyszerűbb módszer impulzussá alakítani az adott számot, és megmérni vagy megszámolni oszcilloszkópon.

Természetesen, hogyha az adott eszköz rendelkezik valamilyen kijelzővel akkor oda a legegyszerűbb ezeket kiírni, ám nagyon sok esetben semmilyen kijelzője nincs az adott eszköznek. Így szükségesnek tűnhet egy olyan kijelző elkészítése amely tetszőleges mikrovezérlőre, és tetszőleges portra konfigurálható. Ez csak akkor megvalósítható ha minimalizáljuk az ehhez szükséges lábak számát. Esetünkben minimalizáljuk 1-re a szükséges lábak számát, és meg is született az egy vezetéken vezérelhető LCD igénye.

Egyszerűnek tűnhet egy sorosport alkalmazása egy soros-usb illesztőn keresztül, viszont nem mindenkinek és mindig áll rendelkezésére soros-usb illesztős modul amit fel tud használni, mégis szükség lehet kijelzésre.

Ennek a problémának a feloldásáról szól cikkem, melyben egy univerzálisan használható LCD meghajtót mutatok be, mely nem hogy méreténél fogva könnyen használható, de a hozzá írt kód segítségével számos kijelző típushoz is alkalmazható.

Az elkészült áramkör a fentebbi ábrán látható. A bal oldali tüske csatlakozón tápfeszültséget kap a céláramkör és az RX és TX vonalak kerültek kivezetésre. A hosszú tüskesor aljzat pedig az LCD fogadására lett kialakítva.

Következőkben ismerjük meg a kapcsolási rajzot.


A cikk még nem ért véget, lapozz!
Következő: »»   1 / 5
Értékeléshez bejelentkezés szükséges!
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Frissek
2017. Nov, 21. Kedd
23:54:16
Jelenleg 198 fő olvassa az oldalt
Online tagok:
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu